Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Amélie P.

Amélie P.

10-11-2011 om 09:14

Me/cvs ik weet het niet.

Al een hele poos kampt een goede vriendin met gezondheidsklachten en nu heeft ze van haar huisarts te horen gekregen dat het ME/CVS is. Hij heeft haar geadviseerd om hiervoor therapie te gaan volgen in een centrum in de buurt. Vriendin is helemaal blij, weet nu waar haar klachten vandaan komen maar ik weet het niet. Ze was altijd al iemand die snel overal een punt van maakte. Ik durf het niet tegen haar te zeggen maar bij haar heb ik vaak het gevoel dat ze snel opgeeft en bij ieder pijntje afhaakt. Ik heb dit als een heel voorzichtig door laten schemeren maar zij schiet dan meteen in de verdediging.
Tegelijkertijd vind ik mezelf een enorme trut omdat ik haar niet gewoon steun. Ze is echt een goede vriendin die mij ook altijd heeft gesteund in slechtere tijden. Ik voel me schuldig dat ik zo denk, maar ik denk het toch.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ze weet waar het vandaan komt?

Je vriendin weet nu nog steeds niet waar het vandaan komt. Er is alleen een labeltje op geplakt. ME/CVS betekent gewoon 'vermoeid zonder dat we weten waarom'. En inderdaad kun je bij vermoeidheid in een spiraal van nietsdoen terecht komen, waardoor je uiteindelijk ook echt steeds minder kunt. Hopelijk kan ze door therapie die spiraal leren doorbreken!

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 13:17

Me bestaat niet.

Het is gewoon een handig labeltje om te geven aan mensen met wat vage klachten. Huisartsen zijn blij met dit soort diagnoses, zijn ze weer even verloost van die patient die altijd wat mankeert. De mensen die eraan lijden maken zichzelf feitelijk gewoon ziek, het zit letterlijk in hun hoofd, alleen is dat niet zo'n populaire boodschap vandaar dat ze daar één of ander syndroom voor verzinnen.

De pijn die die mensen voelen kan overigens best reeel zijn, maar er is geen fysieke oorzaak voor. Je moet dit soort dingen overigens niet gaan zeggen op een forum voor de mensen die aan die modeziekte "lijden", want dan krijgen ze een rood waas voor de ogen.

Tja, mijn harde en politiek incorrecte mening is dat de lijders aan dit soort modeziekten vaak een bepaald slag mensen is, hypochondrisch aangelegd, lettend op elk pijntje en zichzelf altijd van alles aanpratend. Als je maar hard genoeg tegen jezelf zegt dat je heel wat mankeert dat wordt de op een gegeven moment vanzelf zo.

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 13:43

Mark

Ik ken een man die al jaren zeer ernstig ziek is. Het was altijd een zeer actieve,opgewekte en hardwerkende man, en het tegendeel van het slag mensen wat jij beschrijft. Tot groot verdriet van velen is hij al jaren een schim van zichzelf. Niet zo oordelen, het siert je niet.

krin

krin

10-11-2011 om 13:51

Mark

Je bent niet politiek incorrect, zoals je zo trots vermeldt, maar gewoon incorrect. Je schaart je achter de artsen die al heel lang problemen die ze niet snappen op de hysterie van voornamelijk vrouwelijke patiënten gooien. Ja, natuurlijk zit het tussen de oren. Jouw hele lijf zit ook tussen je oren. Een schop onder de reet gaat dus niet werken, want dáár zit het in elk geval niet. Gelukkig zijn er nog mensen die er weldegelijk nader onderzoek naar willen doen, en dat heeft onlangs deze mogelijkheid opgeleverd:

"Noorse onderzoekers hebben de werkzaamheid aangetoond van het geneesmiddel Rituximab bij de behandeling van patiënten met Myalgische Encephalomyelitis ofwel het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

Rituximab helpt bij de verlaging van de B-lymfocyten, een type witte bloedlichaam dat een belangrijke rol speelt in de afweer. Een placebo-gecontroleerde Fase II-studie omvatte 30 ME/CVS-patiënten die werden gerandomiseerd en kregen ofwel een behandeling met Rituximab ofwel een zoutoplossing toegediend.

Er werd geconstateerd dat van de 15 patiënten die met Rituximab werden behandeld, er 10 (67%) als gevolg van de inzet van Rituximab blijvende verbeteringen van ME/CVS-symptomen meldden. De leidende onderzoekers, oncologen, Oystein Fluge en Olav Mella geven aan dat B-cel depletie word geassocieerd met de klinische verbetering bij tweederde van de patiënten en dat de vertraagde reacties op de Rituximab behandeling suggereren dat ME/CVS een auto-immuun ziekte is."

vlinder72

vlinder72

10-11-2011 om 14:08

En krin

Maar nu vraag ik hoeveel van de mensen die behandeld werden met alleen een zoutoplossing voelde zich ook beter voelde.

Misschien flauw maar onderzoeken met maar 30 mensen zegt natuurlijk niet zoveel.

Therapie helpt trouwens ook. Als het nou een auto-immuunziekte is hoe verklaar je dat dan?

Overigens geloof ik direct dat mensen met ME/CVS of cell stress iets mankeren. Ze gaan niet voor niets de hele dag in bed liggen of alle muren behangen met aluminium folie. Maar ik weet ook niet of een medicijn zo snel helpt. Aandacht misschien wel. En of dat nou met medicijnen is of met therapie. Blijkbaar helpt het allebei.

mix

mix

10-11-2011 om 14:17

Incorrect

evenals fibromyalgie als een loos etiket werd beschouwd en ook dat is onjuist gebleken. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Geloof me nou maar, zoals hierboven gezegd: je ligt niet voor je lol in je bed, je zegt niet voor je lol afspraken af, je doet niet voor je lol niet volledig mee met de wereld.

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 14:19

Vlinder

Bij de man die ik ken hielp therapie ook niet. Flauw om gelijk te beginnen over mensen die hun muren behangen met zilverpapier en dat aandacht wel zal helpen. Echt, sommige patienten zijn zo zwaar ziek, was het maar zo simpel dat je er bent met aandacht en therapie. Dan had hij niet al 20 jaar ziek gelegen. En was hij heel blij weer aan de slag gegaan, hij zou niks liever doen.

Fianna

Fianna

10-11-2011 om 14:27

Mark pas op!

met wat je zegt. Ook mensen bij wie niet duidelijk is wat hen mankeert worden in het hoekje ME gestopt. Dat komt dan weer door specialisten die geen diagnoses kunnen stellen. Later blijkt dan dat zo iemand MS heeft, een autoimmuunziekte, een schildklierprobleem of Lyme, ik noem maar wat.
Er zijn mensen met klachten waarvan niet duidelijk is waar het vandaan komt. Dat wil niet zeggen dat die klachten niet reeel zijn. Vroeger toen MS onbekend was, werden die mensen ook op zo'n hoop gegooid. Nu is duidelijk dat dat een ernstige ziekte betreft. Dit neemt niet weg dat er mensen zijn die misbruik maken van een ziekte beeld als ME of dat er mensen zijn die minder goed kunnen omgaan met pijn en vermoeidheid, maar dat geldt wel met meer zaken, denk aan migraine.
Ik zou het geen modeziekte noemen. Echt onzin.
Mijn reumatoloog wilde bij mij het label chronisch pijnsyndroom opplakken, ook zo lekker vaag. Niet omdat ik een aansteller ben, maar omdat zij het niet wist en verder ook geen moeite deed. Ik loop nu bij een chiropractor en nu wordt mij duidelijk wat mij mankeert /mankeerde, zijn er diagnoses gesteld en wordt er aan gewerkt.
dus er zijn denk ik mensen met ME die wel degelijk echt ziek zijn en er zullen ook mensen zijn die er misbruik van maken. Tja, de goeden zullen onder de kwaden lijden!!
En uiteraard zijn er mensen die pijn en vermoeidheid uitvergroten, maar die mensen hebben natuurlijk ook hulp nodig.

Fianna

Fianna

10-11-2011 om 14:31

Wat ik dus bedoel

ik denk dat er dus wel degelijk iets is als ME, maar nog niet duidelijk hoe of wat. logisch, de medische wetenschap is natuurlijk nog niet alwetend en klaar met ontdekken en onderzoeken.
Je zou het maar echt hebben en totaal niet serieus genomen worden en na jaren blijkt er wel degelijk iets aantoonbaars te zijn, zoals ook gebeurd bij andere algemeen geaccepteerde ziekten.
Vind je RSI trouwens ook zo'n modeziekte? kun je ook niet aantonen.

MerelR

MerelR

10-11-2011 om 14:40

Krin en fianna

Jullie zijn me voor. Ik heb ook het stukje op youtube bekeken over de Noorse onderzoekers en wilde het hier plaatsen. Verder is er natuurlijk het voorbeeld van MS waarover in de vorige eeuw werd gedacht dat men aan hysterie leek. En jarenlang werd stress als de grote oorzaak van een maagzweer gezien terwijl men sinds de jaren tachtig weet dat de Helicobacter bacterie de boosdoener is. Dus persoonlijk ben ik er ook van overtuigd dat ME/CVS een echte ziekte is waarvan men alleen nog niet weet wat de oorzaak is en waarvoor men dus ook geen goede behandeling heeft.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 14:43

Onzin

ME is geen bestaande aandoening. Twintig jaar geleden ids gewoon besloten om een naampje te geven aan een verzameling van vage klachten bij patienten, waar geen enkele oorzaak voor kon worden gevonden. Dat werd dus ME. Er is nooit een oorzaak gevonden, een mechanisme aangetoond of op enige manier duidelijk gemaakt wat die ziekte dan wel zou zijn. ME gaat over vage vermoeidheidsklachten, lusteloosheid en vage pijnklachten, die kunnen ook voorkomen bij echte aandoeningen zoals MS. De diagnose ME is dus ook een hele foute, je hebt een goep mensen met vage klachten die echt wat mankeren en wellicht lange tijd niet behandeld worden omdat ze op de ME hoop gegooid worden en dan he je de grouep mensen die dus werkelijk niks fysieks mankeert en die gebaat zouden zijn bij psychische hulpt, coginitieve therapie if iets dergelijks, maar niet bij een aangepraat syndroom. En ja, de menselijke geest is een wonderlijk ding, die kan je verschrikkelijk ziek maken terwijl er niks mis is met je lichaam. En ja, er zijn vast mensen met ME als diagnose die wel wat daadwerkelijks mankeren, maar wat dat dan ook is, ME is 't niet. ME is wat 't is, een naampje verder niks.

Wat RSI betreft, of whiplash, inderdaad dat zijn ook modeziektes.

http://www.kwakzalverij.nl/1372/Onderzoek_vermoeidheidssyndroom_terug_bij_af

http://www.welingelichtekringen.nl/steeds-minder-nederlanders-lijden-aan-modeziekten-zoals-chronische-whiplash-en-rsi.html

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 14:46

@merel

"Verder is er natuurlijk het voorbeeld van MS waarover in de vorige eeuw werd gedacht dat men aan hysterie leek. En jarenlang werd stress als de grote oorzaak van een maagzweer gezien terwijl men sinds de jaren tachtig weet dat de Helicobacter bacterie de boosdoener is. Dus persoonlijk ben ik er ook van overtuigd dat ME/CVS een echte ziekte is waarvan men alleen nog niet weet wat de oorzaak is en waarvoor men dus ook geen goede behandeling heeft. "

Wat een onzin, zo kun je alles tot waarheid verklaren. 'Vroeger zei men dat de aarde palt was, nu is ie rond, dus ja, 't zou me niet verbazen als ind e toekomst blijkt dat de aarde een kubus is.' Is precies dezelfde drogredenering.

krin

krin

10-11-2011 om 14:48

Mark

Je lijdt aan het chronisch gelijkhebsyndroom. En dat is ongeneeslijk.
Geloof me, ik ben best sceptisch. En inderdaad, vlinders opmerking over de kleine onderzoeksgroep is terecht. Geduld heb ik ook al niet al te veel met mensen met vage klachten. Wel concentreer ik me bij die combinatie op het woord klachten, en niet op 'vaag'. Ze zijn namelijk niet vaag voor de patiënt, maar reëel en van invloed op hun dagelijks leven. Met 'onzin' roepen en lachend weglopen, kom je er niet.

Fianna

Fianna

10-11-2011 om 14:49

Mark

wat jij schrijft over ME werd dus vroeger over MS gezegd.
Overigens als een ziekte vaak voorkomt, modeziekte, wil niet zeggen dat het niet bestaat, maar is er kennelijk iets wat het veroorzaakt wat te maken heeft et de tijdsgeest, manier van leven: RSI, computergebruik. Aids is ook een modeziekte.
Fibromyalgie werd ook zo bekeken als ME, maar het wordt geloof ik steeds duidelijker wat het is.
Ik zou in elk geval niet zo stellig beweren dat ME niet bestaat. dat weet je eigenlijk niet.

krin

krin

10-11-2011 om 14:51

Tip voor amélie

want daar ging het om: zoek de tussenweg. Je kunt je vriendin serieus nemen zonder haar te bevestigen. Blijf doen wat je altijd deed met haar, je hoeft haar niet te ontzien. Ze zal je zelf wel vertellen wat ze wel of niet aankan.

Fianna

Fianna

10-11-2011 om 14:53

Vage klachten

wil niet altijd zeggen dat de klachten minimaal zijn, onterecht of aanstellerij. Dat wil ook vaak zeggen dat de arts niet weet wat het veroorzaakt, wat het is.
Ik had ook 'vage' klachten volgens specialisten,ze wisten het niet. Blijkt een rughernia, carpale tunnelsyndroom en een zenuwontsteking in de schouder te zijn. Allemaal zaken die voor echt klachten kunnen zorgen, maar als je het niet weet als arts noem je het maar vaag. maar dat wil niet zeggen dat het aanstellerij is.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 14:58

Bestaat god?

"Ik zou in elk geval niet zo stellig beweren dat ME niet bestaat. dat weet je eigenlijk niet."

Tja, hetzelfde geldt voor God en het vliegende spaghettimonster, zo kun je alle discussie de nek omdraaien, je kunt niet bewijzen dat iets niet bestaat, je kunt alleen bewijzen dat iets wel bestaat. ME patienten zijn zo'n grote groep met vershcillende vage klachten dat het alleen daarom al onwaarschijnlijk is dat er één ziekte als oorzaak voor aan te wijzen zou zijn. Nogmaals, dat er mensen zijn die echte klachten hebben, echt pijn voelen echt dodelijk vermoeid zijn ontkent hier niemand. Alleen bij veel van die mensen met nu een ME-label is daar geen fysieke oorzaak voor en zit het wel degelijk tussen de oren. Dat maakt de klachten overigens niet minder, de noodzaak om dat op één of andere manier te behandelen of verlichten ook niet, maar dat zal dan niet m.b.v. medicijnen zijn.

Jij zegt dat ME bestaat, ik zeg, bewijs dat dan maar. Laat mij zien wat ME veroorzaakt, geef mij een plausibel mechanisme, dat nog niet weerlegd is. Dit wordt al twintig jaar geprobeerd en al twintig jaar vind men niks. Vor mij is het duidelijk, ME als ziekte bestaat niet, het is een naampje, niks meer of minder.

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 14:59

Mark

Het zijn geen vage klachten waardoor je minder functioneert. Sommige mensen met ME zijn ernstig ziek. Maar je hebt al besloten dat je gelijk hebt, no matter what. Dus een discussie is niet mogelijk. Ik heb nog liever mijn migraine dan het altijdgelijkhebben syndroom...

Fianna

Fianna

10-11-2011 om 15:07

Euh mark

dus als er naar iets gezocht wordt en het wordt niet gevonden, bestaat het niet? Laten we dan maar stoppen met het zoeken naar bepaalde medicijnen, er is gezocht, niet gevonden ergo bestaat niet. En wat is nou 20 jaar zoeken? Hoe hard is er gezocht, door wie, op welke manier?
Waarom wordt migraine wel serieus genomen? Hoe aantoonbaar is dat?

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 15:12

@fiorucci

"Het zijn geen vage klachten waardoor je minder functioneert. Sommige mensen met ME zijn ernstig ziek. Maar je hebt al besloten dat je gelijk hebt, no matter what. Dus een discussie is niet mogelijk. Ik heb nog liever mijn migraine dan het altijdgelijkhebben syndroom... "

Ik ontken nergens wat hierboven beweert, ik stel alleen dat ME niet bestaat om redenen die ik al eerder heb verkondigd. Jij zegt dat ik geen gelijk heb, maar argumenten om mijn ongelijk aan te tonen heb je niet. Ik sta best open voor discussie, maar kom dan met argumenten. Het enige wat jij blijft herhalen is,'er zijn mensen die zich ziek voelen, dus die hebben een ziekte', die redenering daarentegen is gewoon feitelijk onjuist. Soms voelen mensen zich ziek, echt ziek, zonder een fysieke aandoening, dat kan. Soms geeft men dan daar een naampje aan, als handvat, als troost, als wat dan ook, maar dat maakt 't nog niet tot een echt bestaande aandoening.

Voor mij is 't heel simpel, iets waarvan het bestaan, na veel zoeken, niet kan worden aangetoond, waar geen fysieke gevolgen te vinden zijn in het lichaam, waarbij opgeworpen hypothesen voor oorzaken keer op keer ontkracht zijn, daarvan moet, tot nader orde , de conclusie zijn dat het niet bestaat. Wil je blijven beweren dat ME een reele ziekte/aandoening is, d.w.z. met een echte fysieke oorzaak en gevolg, dan begeef je je op het terrein van geloven, maar niet van wetenschap.
Je kunt best geloven dat ME bestaat, je kunt geloven dat God bestaat, bewijzen kun je 't niet.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 15:19

"dus als er naar iets gezocht wordt en het wordt niet gevonden, bestaat het niet? Laten we dan maar stoppen met het zoeken naar bepaalde medicijnen, er is gezocht, niet gevonden ergo bestaat niet. En wat is nou 20 jaar zoeken? Hoe hard is er gezocht, door wie, op welke manier?"

Goed voorbeeld. Zolang medicijnen niet gevonden zijn bestaan ze niet, dat klopt als een bus. Antibiotica bestonden niet voor ze gevonden waren idd. In 1900 kon je geen antibiotica kuur vragen aan de dokter want antibiotica bestonden nog niet.
Wat je hiermee precies wilt bewijzen ontgaat me trouwens?

MerelR

MerelR

10-11-2011 om 15:22

Marc

"Voor mij is 't heel simpel, iets waarvan het bestaan, na veel zoeken, niet kan worden aangetoond, waar geen fysieke gevolgen te vinden zijn in het lichaam, waarbij opgeworpen hypothesen voor oorzaken keer op keer ontkracht zijn, daarvan moet, tot nader orde , de conclusie zijn dat het niet bestaat."
Dat is op zijn zachts gezegd toch wel heel sneu voor die personen dia al jarenlang aan hun bed gekluisterd zijn...

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 15:29

Geen fysieke gevolgen?

De man is nog slechts een schim van zichzelf en kan eigenlijk niks meer. Geen fysieke gevolgen? Was het maar waar, dan kon hij lekker weer aan de slag.

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 15:32

Daarbij

Ik ken de oorzaak niet, was het maar waar. De gevolgen ken ik van nabij. Ontkennen dat de gevolgen niet bestaan is onzin. De gevolgen zijn mensonterend in zijn geval.En denk je nou echt dat een naampje eraan verbinden troost biedt??

MerelR

MerelR

10-11-2011 om 15:36

En mark

Wat doen we dan met alle mensen met vage klachten waarvoor geen oorzaak wordt gevonden? Moeten ze eerst allemaal naar de psychiater wegens vermeende hypochondrie of schoppen we ze meteen weer aan het werk?
Sorry maar ik word een beetje boos van zoveel kortzichtigheid.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 15:52

Fysieke gevolgen

"De man is nog slechts een schim van zichzelf en kan eigenlijk niks meer. Geen fysieke gevolgen? Was het maar waar, dan kon hij lekker weer aan de slag."

Goed, vertel me dan wat de artsen gevonden hebben. Ze hebben vast allerlei scans gedaan, MRI etc. Bloed onderzocht. Welke fysieke gevolgen van zijn ziekte hebben ze gevonden, is zijn zenuwstelsel aangetast, zijn er pezen ontstoken, heeft hij een afwijkend bloedbeeld, kortom is er echt iets aangetoond? Hoe kun je nou beweren dat iemand een bepaalde ziekte heeft als er verder niks aangetoond kan worden? Dan kun je het iedere naam geven die je wilt. ME, of verzin maar wat je wilt.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

10-11-2011 om 15:56

@merel

Als er geen oorzaak gevonden kan worden en mensen kunnen werken, ja dan lijkt het me goed als ze gaan werken. Of lijkt het jou dat ze beter worden door ze thuis op de bank te laten zitten voorzien van een labeltje ME? Worden ze daar beter van?

Fiorucci

Fiorucci

10-11-2011 om 16:55

Mark

Lees deze link eens? http://nl.wikipedia.org/wiki/Chronischevermoeidheidssyndroom#Ontstaan
Dat er helemaal nooit iets bekend is geworden over ME en de oorzaken klopt niet, er zijn wel degelijk vermoedens en aanwijzingen. En natuurlijk is de persoon over wie ik heb heb zeer grondig onderzocht. Zijn lymfen zijn continue onrustig, en verder heeft hij een zeer lage inspanningstolerantie, gevoelig voor licht en geluid, en heeft hij een enorme waslijst aan problemen die allen bekend zijn bij ME. En overigens,niet alleen bij ME gaat men af op verschijnselen zonder iets aan te tonen. Neem nou epilepsie. Iemand kan insulten hebben zonder dat dat et zien is op EEG's. Maar dat wil niet zeggen dat je geen epilepsie hebt. En nogmaals, iemand gaat echt niet voor zijn lol 20 jaar op bed liggen, die man had een actief leven en was gelukkig. Waarom zou hij dit zichzelf willen aanpraten? die vraag kwam hier al voorbij, maar je gaat er niet op in. Waarom zou iemand dit willen dan?

Cvs, fibromyalgie, ms

verbazingwekkend vaak lees ik verhalen van mensen op het MS web, die jaren het spreekwoordelijke bos in gestuurd zijn met de verlegenheidsdiagnoses CVS of fibromyalgie.

Ik dacht vroeger ook al vlot dat het een kwestie van tussen de oren was, maar tegenwoordig denk ik wel tien keer na voor zo'n conclusie.

Ik denk dat CVS of fibromyalgie misschien niet bestaan, ik denk dat het zeer waarschijnlijk voorbodes (of afwijkende signalen) zijn voor andere bekende of nog onbekende aandoeningen.

Het getuigt van arrogantie om te beweren dat als de wetenschap niets kan bewijzen dat het dan niet bestaat. De medische wetenschap weet veel, maar ook nog ontiegelijk veel NIET en dan met name als het gaat om spier- of zenuwziekten...

Ik heb een nicht die, ondanks een andere auto-immuunaandoening ook het bos in gestuurd wordt met de diagnose CVS..Ik zou persoonlijk liever de erkenning hebben dat het duidelijk is dat ze wat mankeert, maar dat de medische wetenschap (nog) niet in staat is om te erkennen wát het is.

Het zou me ook niets verbazen dat er ooit blijkt dat (een te laag gehalte)vitamines (D en B (12 oa) een grote rol spelen bij deze ziektes

mix

mix

10-11-2011 om 17:12

Fibromyalgie wel, doch nog niet overal erkent

De Verklaring van Kopenhagen

The Lancet Nr. 8820 Vol 340, september 1992, page 663
Conference Fibromyalgie: De verklaring van Kopenhagen

De 'Verklaring van Kopenhagen' heeft fibromyalgie vastgesteld als een onderscheidende diagnose. Het document is afkomstig van het 2e Wereldcongres over myofaciale pijn en fibromyalgie, gehouden in Kopenhagen van 17 t/m 20 augustus 1992. De diagnose werd in de 10e herziening (1992) van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de 'International Statistical Classification of Diseases and related Health Problems (ICD-10) opgenomen, welke van kracht werd op 1 januari 1993. Fibromyalgie (en fibrositis) staat vermeld in ICD-10 als ‘M79-0 Reumatiek, niet nader beschreven’. Een van de vele zachte weefsel stoornissen die nergens anders beschreven zijn. In het nieuwe document werd fibromyalgie gedefinieerd als een pijnlijke toestand dat de gewrichten niet aantast en zich voornamelijk op de spieren concentreert.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.