Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Charis

Charis

18-01-2016 om 16:35

Menstruatiecup: handig of niet?

Ik las laatst over de menstruatiecup en overweeg nu deze te gaan gebruiken ipv tampons. Heeft er iemand ervaring met zo'n ding? Het klinkt ideaal (veel minder vaak verschonen, nauwelijks kans op doorlekken, geen voortdurende absorptie zoals bij een tampon, duurzaam en veel goedkoper dan elke maand opnieuw tampons en maandverband kopen).

Maar het lijkt me ook een beetje lastig om hem in te brengen en vooral om hem weer te verwijderen! Is die zorg terecht, heeft er hier iemand ervaring met de menstruatiecup?


Tijgeroog

Tijgeroog

18-01-2016 om 18:33

Ervaring hier

Inbrengen en verwijderen is in het begin een beetje onwennig, maar valt best mee. Verwijderen gaat trouwens makkelijker dan inbrengen, want dan hoeft ie niet goed te zitten. Ik lek op de eerste dagen trouwens wel door hoor, gebruik dan altijd een inlegkruisjes als back-up. Maar dat had ik met tampons ook nodig.
Ik ben er wel erg blij mee, had het jaren eerder moeten kopen. Voornaamste reden bij mij was duurzaamheid, maar ik vind het ook prettiger voelen dan tampons of maandverband. Zo'n "bakje" dat de boel opvangt en zich verder niet met de rest van m'n lichaam bemoeit, vocht absorbeert ofzo. Beetje lastig uit te leggen, dat moet je ervaren.

mijk

mijk

18-01-2016 om 18:38

Ik ook

lek ook wel eens beetje door maar deed dat met alles. Ik vind het heel plezierig. Voel me op de een of andere manier veel minder ongesteld met dit ding dan met maandverband of met tampons.

mijk

Charis

Charis

19-01-2016 om 10:41

Oke

Mijk en Tijgeroog, dat lijkt mij ook zo prettig ervan! Dat je niet steeds wordt geconfronteerd met die gebruikte tampons en maandverband. Zeker op de eerste twee dagen van mijn menstruatie vloei ik veel en moet ik soms na een uur al weer een nieuwe tampon (maat super) gebruiken. Ben dat een beetje zat eigenlijk. Een cup kan naar verluidt veel meer bloed opvangen dan een tampon. Ik ga het gewoon proberen. Dank je wel voor jullie reacties!

Goudvis

Goudvis

19-01-2016 om 20:17

hoe doe je dat dan...

Hoe doe je dat dan op je werk of onderweg, met een rijtje toiletten aan de ene kant en de wasbakken aan de andere kant? Ga je dan met die volle cup naar de kraan lopen om hem af te spoelen?

Doekjes

Het cupje schoonmaken kan met (dure) doekjes.
Ik heb trouwens last van lekkage als ik m'n menstruatiecup gebruik en ik menstrueer niet eens echt hard. Dus ik gebruik 'm niet meer.

Tango

Tango

19-01-2016 om 22:05

Maten

Ik heb er net maar eens iets over gelezen want ik kende dit ding nog niet. Jaren geleden heb ik weleens iets soortgelijks gebruikt maar dat was een soort cupje, zonder steeltje eraan. Vond ik een heel geklieder.
Bij deze cup vraag ik me vooral af welke maat ik zou moeten aanschaffen, er zijn dus heel veel verschillende. Het eruit halen ziet er inderdaad niet erg ingewikkeld uit. Het schoonmaken is inderdaad wat lastiger als je geen stromend water bij de hand hebt. Het inbrengen lijkt me ingewikkeld, met het vouwen en uitklappen.
Verder lees ik dus bij veel vrouwen over doorlekken. Tja, dan schiet het nog niet zo op. Ik ben nog niet overtuigd.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-01-2016 om 08:45

Doorlekken enzo

Doorlekken deed ik met tampons ook, de hoeveelheid doorlekken is vergelijkbaar, en beperkt zich nog steeds tot de hele heftige dagen.
Vanaf de derde dag hoef ik nog maar amper te "legen", dus dan hoeft dat bijna nooit meer buitenshuis. Als het wel buitenshuis moet is dan wel een beetje onhandig, omdat er dan vaak geen kraan bij de wc is. Je kan dat inderdaad oplossen met die dure doekjes, maar ook mer wc-papier, een flesje water wat je meeneemt of er een beetje overheen plassen. Mijn ervaring is trouwens dat het bloed er vaak best netjes vanaf valt, dus buitenshuis stop ik 'm ook wel eens zo terug, zonder af te spoelen.
Het inbrengen valt echt wel mee. Dat vouwen en inbrengen enzo is twee tellen werk, in die tijd heb ik nog geen tampon uit de verpakking gehaald...

Charis

Charis

20-01-2016 om 09:25

Besteld!

Ik heb een exemplaar besteld, want ik wil het gewoon eens proberen. Je kon de maat bepalen op basis van postuur, leeftijd, aantal bevallingen, normale of korte schede, hoeveelheid bloedverlies etc. Hopelijk heb ik goed gekozen

Niki73

Niki73

20-01-2016 om 11:10

Maat?

Het interesseert mij ook wel, maar inderdaad, hoe kies je de maat? Is die niet afhankelijk van je baarmoedermond? Zou ik de maat aan mijn gyn kunnen vragen (ik mag binnenkort weer)?

Ties

Ties

20-01-2016 om 11:39

drama dingen

Ik vond het drama dingen. Inbrengen lukte me echt niet, vast te sterke bekkenbodemspieren, kwam er niet doorheen. Met tampons geen probleem. En de cup voelde ik de hele dag op een pijnlijke manier zitten. Oh ja, zitten kon ik niet, deed zo'n zeer! Sinds kort gebruik ik trouwens tampax tampons met inbrenghuls, die glijden er niet uit en voel ik niet zitten. Het ging me niet om de inbrenghuls, maar ze zijn gewoon echt anders van vorm! Want die van OB voelde ik steeds vaker, gleden eruit. Zo erg dat ik er een keer eentje verloren ben, door m'n broekspijp floep op straat!

Tijgeroog

Tijgeroog

20-01-2016 om 12:56

Maat

Hier staat veel informatie over het uitkiezen van een geschikte type cup: http://www.cutecotton.nl/alles-over-menstruatiecups
Als je twijfelt kun je ook per mail informatie vragen, dat heeft mij wel geholpen. En het steeltje heb ik eraf geknipt, dat zat niet prettig, en ik mis het nooit.

Charis

Charis

20-01-2016 om 14:18

Voor de maat

Om de maat te bepalen heb ik de volgende link gebruikt van Me Luna. Het is in het Duits, maar het is min of meer een schematische weergave van de informatie uit de link van Tijgeroog.
http://international.me-luna.eu/cgi-data/advise.html

Niki73

Niki73

20-01-2016 om 18:04

Dank

Handige links!

Charis

Charis

11-02-2016 om 12:02

Update

Nou, ik heb dag en nacht 1 met de menstruatiecup achter de rug.

Het inbrengen voelde prettiger aan dan met een tampon, wat ik gezien het iets grotere formaat niet verwacht had. Je moet de cup vouwen en dan voorzichtig inbrengen. Hiervoor zijn verschillende manieren, die ik gelukkig op youtube goed heb kunnen bestuderen. Welke manier voor jou het beste is, is erg persoonlijk. Je moet echt een beetje experimenteren.

Het inbrengen ging probleemloos, alleen lukte het me daarna maar niet om dat ding te laten openklappen en zo een vacuüm te creëren. Met lekkage als gevolg natuurlijk. Ik geloof dat ik het in de loop van de dag wel zes keer opnieuw heb moeten proberen voordat ik de slag te pakken had.

Maar inmiddels zit het ding goed en doet het zijn werk. Geen lekkage meer, al draag ik voor de zekerheid nog wel ook een maandverband. De eerste dagen zijn bij mij altijd vrij zwaar. Voor het eerst sinds ik me kan herinneren heb ik de eerste nacht van mijn menstruatie gewoon door kunnen slapen zonder halverwege de nacht naar de wc te moeten om m'n tampon te verwisselen. Waar ik normaal gesproken op mijn zware dagen bijna elke 1,5 á 2 uur wel een nieuwe supertampon moet gebruiken, kan ik nu met de dubbele tijd toe. Meestal vloei ik na twee á drie dagen een stuk minder en kan ik me voorstellen dat ik de 12 uur tussen verschoningen wel haal.

Overigens heb ik een zachte cup aangeschaft. Dit omdat ik twee keer ben bevallen (slappere bekkenbodemspieren) en ook nog eens boven de veertig ben. Ik heb voor maat L gekozen omdat ik normaal gesproken altijd supertampons met maandverband nodig heb. Ik heb een cup van het merk Me Luna, maar er zijn nog talloze andere merken verkrijgbaar online, zoals Lunette, Divacup en Mooncup.

Ik had gelezen over de 'steep learning curve' bij het gebruik van de menstruatiecup en kan nu uit eigen ervaring bevestigen dat dit ook zo is. Je leert je anatomie, zoals ze dat zo mooi zeggen, goed kennen. Het zal ook best nog wel even duren voordat het net zo eenvoudig gaat als met een tampon, maar ik ben er nu al erg blij mee. Jammer dat ik dit niet jaren eerder heb ontdekt

Imogen

Imogen

11-02-2016 om 12:06

doekjes?

'Het cupje schoonmaken kan met (dure) doekjes.'

Zijn die niet geparfumeerd dan? De resten daarvan zou ik niet graag weer inbrengen.

Tijgeroog

Tijgeroog

11-02-2016 om 12:22

Charis

Leuk om te lezen! Ik ken m'n eigen anatomie nu inderdaad ook beter. En, misschien een beetje viezig, maar ik heb nu ook een beter zicht op wat ik nou eigenlijk verlies tijdens de menstruatie, qua kleur en hoeveelheid en consistentie. En nerd-achtig als ik ben vind ik dat eigenlijk best boeiend.

Charis

Charis

11-02-2016 om 13:05

Doekjes?

Imogen, je kunt de cup steeds legen in de wc en gewoon afspoelen met water bij de wastafel. Als water niet direct in de buurt is (bijvoorbeeld op een openbaar toilet) kun je wc-papier gebruiken of ongeparfumeerde babydoekjes ofzo. Of je neemt een flesje water mee in je handtas.

Na je menstruatie moet je hem uitkoken en in het meegeleverde zakje opbergen tot het volgende gebruik.

Tijgeroog, inderdaad! Ik sta echt een beetje te kijken van wat je precies verliest. Wat dat betreft, moet je niet vies zijn van jezelf.

Juliëtte

Juliëtte

11-02-2016 om 19:56

Doekjes

Hm, lijkt mij ook wel wat. Handig, maar vooral ook duurzaam. De Lidl verkoopt ongeparfumeerde billendoekjes, goedkoop ook nog. Daarmee zou je hem, bij gebrek aan water, ook wel schoon kunnen maken zeker?

Tijgeroog

Tijgeroog

11-02-2016 om 20:14

Juliette

Zulke doekjes mag je niet door de wc spoelen. Op de website van de webshop waar ik 'm kochten gaven ze de tip om er over heen te plassen. Met een beetje oefening kan ik dat nu heel beheerst. En vanaf de pakweg derde dag is het bij mij ook niet meer perse noodzakelijk om 'm elke keer af te spoelen, en kan hij behoorlijk lang blijven zitten. Dus ik plan het legen zo dat het onderweg niet hoeft (nog even naar de wc voor ik weg ga), of ik stop 'm terug zonder om te spoelen.
Ik denk dat het eens in de twee a drie maanden voorkomt dat ik een keer zou willen afspelen zonder dat er een kraantje in de wc is.

Juliëtte

Juliëtte

12-02-2016 om 06:56

Tijgeroog

Oké, je plast er overheen en stopt hem dan terug? Kan misschien best idd, moet me ff ergens overheen zetten maar ik kan er wel aan wennen denk ik.
Die doekjes, nee, daar heb je idd niks aan dan natuurlijk. Als je ze al ergens kunt weggooien, is daar vast ook water.

Maar nog iets: blijft dat ding echt goed zitten? Daar ben ik nog een beetje huiverig voor, dat hij scheef gaat zitten tijdens het lopen of zo.

Tijgeroog

Tijgeroog

12-02-2016 om 09:30

Juliette

Ja, als hij goed zit, blijft ie prima zitten. Er ontstaat een vacuüm waardoor ie niet los kan. Mijn ervaring is zelfs dat hij tijdens het bewegen nog iets dieper komt te zitten. Alleen als hij niet goed zit blijft ie minder goed zitten, maar dat merk je eigenlijk al voor de wc uit bent.

Juliëtte

Juliëtte

12-02-2016 om 11:13

Oké, ik ben om, heb er één besteld!

Charis

Charis

12-02-2016 om 11:24

Haha

Heel goed Juliëtte, veel succes ermee Als je er in het begin niet goed uitkomt, kun je hier altijd vragen stellen.

Ik had zelf ook wel veel aan filmpjes op youtube. In dit filmpje bijvoorbeeld zie je duidelijk hoe het werkt:

Had m ook

Enkele jaren geleden toen ik nog ongesteld werd had ik ook zo'n cupje, ik had de Diva Cup. Ik vond het een stuk fijner werken dan tampons ivm ook hele zware menstruatie. En op lange zicht bespaart zo'n cup echt best veel geld. Had ook nooit last van lekkages ermee.

Maar ben nu wel blij dat ik geen bloedingen meer heb, want tegen krampen helpt zo'n cup helaas ook niet...

Juliëtte

Juliëtte

16-02-2016 om 19:05

Yes

Nou, ik heb hem binnen! (pun intended)

Helemaal goed zeg. Het is een beetje voor spek en bonen, want ben nog niet ongesteld, maar ik wilde hem ff proberen. Ging in één keer goed, hij zat waar hij moest zitten en ik voel hem absoluut niet.
Veelbelovend dus.

Charis

Charis

17-02-2016 om 08:57

Droog proefdraaien

Juliëtte, niet om je te ontmoedigen, maar dat dacht ik ook toen ik hem de eerste keer inbracht. Ik voelde ook niks, maar toen had ik toch last van lekkage en bleek dat ie niet goed was opengevouwen. The proof is in the pudding, zeg maar

Juliëtte

Juliëtte

17-02-2016 om 10:58

Aha

Toch maar een maandverband erbij dan voor de zekerheid. We gaan het zien, ik verheug me er bijna op

vraag

Ook bij mijn eerste dagen zwaar. Soms om het uur naar wc om te verschonen. Tampon en maandverband. Loopt er in straaltjes uit op dag 2 3 en 4.
Maar ik ben Zwemjuf en op de zware dagen durf ik tussen de lessen bijna het water niet meer uit. Loopt het er zo uit. Langs mijn benen.
Niet zo leuk gezicht voor de kids.
Zou dit ook met zwemmen kunnen. Voorkomt dat dat je doorloopt.
Ben benieuwd.
Gr Rymcke

Charis

Charis

20-02-2016 om 22:05

Zwemmen

De cup lekt wel door als ie vol zit. Maar omdat een cup veel meer menstruatievocht kan bevatten dan een supertampon hoef je veel minder snel te verschonen. Als je op je echt zware dagen na een uur doorlekt kun je met een cup zeker wel een uurtje winnen (als je een XL neemt helemaal). In tegenstelling tot een tampon absorbeert een cup niks, dus ook geen zwemwater. Het is iig het proberen waard lijkt me.

Wat ook heel prettig is is dat je hem altijd bij je hebt. Je hoeft er niet bij na te denken dat je tampons mee moet nemen.

40er

40er

05-03-2016 om 23:06

drogist

Afgelopen week zag ik ze bij een Duitse drogisterij liggen, van meluna (?) Voor €15/16. Is dat een redelijke prijs? Ga binnenkort nog weer nml.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.