Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Erica

Erica

25-01-2019 om 21:25

O nee, Nog meer medicijnen!

Ik was op controle geweest omdat ik 7 weken terug een tia heb gehad. Ik moest gelijk aan de bloedverdunners, cholesterolverlagers (hoewel mijn waarden prima waren Na 3 weken vond de huisarts dat ik ook maar bloeddrukverlagers moest. Ik heb nog nooit medicijnen geslikt en dat is wel wennen. Nu is mijn cholesterol erg laag en de 'goede' erg hoog. Dus dat is mooi. Ik vroeg dus of ik van de statines af kon, maar dan zouden de waarden weer omhoog gaan. Hoezo? Ze waren toch al goed voordat ik ze slikte. Ik hoorde ook dat ze standaard worden voorgeschreven als je een hartaanval of tia hebt gehad, ter preventie, ook als je waarden goed zijn.
Verder is mijn bloeddruk 140/90, Dat vonden ze veel te hoog, dus nu naast bloeddrukverlagers ook nog plaspillen erbij. Ik vind het allemaal wel wat veel bij elkaar.
Verder hoef ik dus pas na een jaar (!) weer op controle te komen. Dus moet ik een jaar al deze pillen slikken? Ik denk dat ik tussendoor wel weer een controle wil en als het kan minder medicatie. Het zijn toch geen snoepjes allemaal. Hebben jullie ervaring met al deze medicijnen en heb je daar ook wel eens twijfels over?

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 22:34

Ja lastig

Ik vind de medicijnen voor cholesterol gevoelsmatig ook onzin, maar de huisarts is duidelijk: doorgaan. Veel is vooral preventief en dus niet om te genezen. Zo moet je het proberen te zien, denk ik. Van een TIA wordt weleens gezegd dat het een waarschuwing is en het een sein is om te kijken hoe je je gezondheid kunt verbeteren. Hou je dus aan de voorgeschreven medicijnen en vraag of je advies kunt krijgen als je conditie of gewicht voor verbetering vatbaar is. Daar kun je zelf vooral goede stappen maken.

Alison

Alison

25-01-2019 om 22:46

Uitleg vragen

Als je twijfelt en er over denkt om met een of meer medicamenten te stoppen, maak dan eerst een afspraak met de arts die het middel heeft voorgeschreven.
Sta er op dat zij of hij je precies uitlegt waarom je dit middel moet gebruiken en of het niet anders kan met bijvoorbeeld dieet of meer bewegen (ik noem maar wat)
Mijn vader bijvoorbeeld had een te hoge bloeddruk. Zelf wilde hij dat aanpakken met anders eten. De arts heeft hem uitgelegd dat je met leefstijl aanpassingen zoals anders eten, je bloeddruk een beetje naar beneden kunt krijgen maar dat dat in zijn geval te weinig zou zijn. Bloeddrukverlagers waren gewoon nodig.
Kijk, daar kun je wat mee en die neemt hij dan ook nog. De rest dan weer niet want hij is erg eigenwijs jammer genoeg.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2019 om 23:24

Tja

Je kunt de gok nemen en over een paar maanden dood neervallen. Of zo’n erge beroerte krijgen dat je ernstig gehandicapt raakt. Ik blijf mijn pilletjes wel slikken hoor. Niet fijn, maar de kans op een langer leven wordt wel groter.

Mijn 2 centen

Die bloeddruk is wel te hoog, en dat is echt riskant. Daar moet je niet te licht over denken. Maar ik zou ook moeite hebben met een batterij medicatie en de mededeling "komt u over een jaar maar eens terug".
Dus ik zou idd nog eens bij de betreffende arts navragen of de medicatie noodzakelijk is, of dat leefstijlaanpassingen afdoende kunnen zijn. En aandringen op controle over halfjaar ipv jaar.
Zoiets als met die statines, dat wil er bij mij ook niet (zomaar) in: je waarden waren al in orde, dus waarom moet je ze slikken? Het is standaard protocol, oké, maar in jouw situatie nog zinvol? Navragen dus.

Plens

Plens

26-01-2019 om 00:43

Tja

Het is je al eerder uitgelegd waarom het belangrijk is dat je de medicatie slikt. Ook hier in je vorige topic.

Ik ben het met phyrne eens: wat wil je nou?
Dood? Ernstig gehandicapt of een zo groot mogelijke kans op leven.

Ik vind wel dat je ernstig eigenwijs bent met alle informatie die je hebt gekregen.

Balans

Ik kan me helemaal voorstellen dat je even volledig uit balans bent: een patiënt die medicijnen moet slikken, ben ik dat? Als je je oren goed te luisteren legt in je omgeving zul je horen dat veel mensen medicatie slikken die standaard voorgeschreven wordt. We doen alsof ons leven ervan afhangt.
Maar je bent altijd nog baas over je eigen lichaam. Jij bepaalt welke risico's je neemt.
Ik had veel te hoge bloeddruk, echt veel te hoog. En ja, dat is een enorm risico. Natuurlijk slik ik dan de bloeddrukverlagende medicijnen, geen twijfel over mogelijk. Maar de plastabletten hebben met 1 1/2 jaar last van obstipatie bezorgd, wat een ellende. Daarvoor weer andere medicatie etc., maar een steeds terugkerend probleem, wat me echt veel ellende bezorgde. Ik ben met die medicijnen gestopt: de bijwerkingen waren te erg.
De bloeddrukverlagers slik ik wel nog trouw, maar ik heb ze een keer een paar maanden niet geslikt, per ongeluk. Vervolgens moest ik op controle en was de bloeddruk verlaagd tot 170 bovendruk en 100 onderdruk (voor mij een grote verlaging). Wel of niet slikken maakte dus blijkbaar niet zoveel uit. Er was een andere oorzaak waarom het op dat moment zo hoog was. Maar goed, ik slik ze wel nog, de bloeddruk moet nog lager en dat wordt hij ook.
Blijft staan, dat ik nog steeds de baas ben over mijn eigen lichaam. De dokter wikt, maar ik beschik.

Tsjor

Grijs

Het is allemaal niet zo zwart wit. Er zit nog een wereld tussen "alles klakkeloos slikken"en "eigenwijs je medicatie laten staan".

"Het is je al eerder uitgelegd waarom het belangrijk is dat je de medicatie slikt. Ook hier in je vorige topic.

Ik ben het met phyrne eens: wat wil je nou?"

Ik ben Erica niet, maar ik zou dus willen weten waarom mij statines zijn voorgeschreven terwijl ik nog nooit een verhoogde cholesterolwaarde heb laten zien. Gewoon navragen. Ik zou ze echt niet zomaar slikken en pas na een jaar op controle gaan. Ik schrijf "zomaar" omdat ik weet uit ervaring, maar ook uit dicverse berichten in de media dat er beslist medicatie routineus wordt voorgeschreven. Diezelfde statines bij hoogbejaarde terminale patienten bijvoorbeeld.
Zelf was ik eens bij de husiarts voor reuma-achtige klachten. Nog voor hij me onderzocht had, kreeg ik een recept voor naproxen mee. Dat heb ik geweigerd, ik wilde op dat moment alleen maar een onderzoek om te kijken of het iets progressiefs was of niet. Bleek niet zo te zijn. Als ik daar niet had doorgevraagd, zat ik nou misschien nog aan de ontsekingsremmers. Lekker dan.
Over de talloze keren dat er (bijna) iets fout ging of onduidelijk was met een van de kinderen, heb ik het dan maar niet. Breek me de bek niet open.
Altijd zelf blijven nadenken, en vooral: om uitleg vragen.

Paasei

Paasei

26-01-2019 om 10:23

Precies

Eens met Tsjor. Ik slik ook het e.e.a. Daar zitten pillen met vervelende bijwerkingen tussen, maar als ik die niet slik ga ik dood, dus daar twijfel ik niet over. Dat betekent dat ik wel kritischer kijk naar de pillen die erbij komen; ook ik kreeg (als 50+ vrouw) last van hoge bloeddruk. En mijn cholestorol is 'wat hoger dan we graag zouden zien'. Betekent; geen drama maar gezien mijn medicijngebruik zou het beter lager zijn .

En ik slik ook niet zomaar alles, want elke pil geeft bijwerkingen. Dus ik weeg af. Uiteraard in overleg met de arts. Dus slik ik nu wel bloeddruk verlagers, maar geen statistines. Mijn cholestorol probeer ik onder controle te houden door leefstijl en eetgedrag. Die blijft daarmee constant.

Over artsen, metingen en meningen; ik geef 2 x per jaar bloed voor controle, 1 x bij de huisarts en 1 x bij de specialist. Grappig genoeg hebben die beiden een hele andere interpretatie van de uitslag. De ene maakt zich druk over een waarde waar de ander zijn schouders voor optrekt. Dus ..

Plens

Plens

26-01-2019 om 13:01

Klein detail

Ze heeft een TIA gehad.

bicyclette

bicyclette

26-01-2019 om 13:57

Erica

Je bent heel kritisch over medicijnen, en neemt ze het liefste niet. Dat is duidelijk.

Wat ik niet goed snap, is dat je dat wel aan ons vertelt, maar hierover niet het gesprek bent aangegaan met de arts. Wat verwacht je nu van ons te horen? Dat je de medicijnen maar moet laten staan? Of dat wij je overhalen om ze wel te nemen?

Ga terug naar je arts en vraag hem/haar nog een keer precies uit te leggen wat de verschillende medicijnen doen. Hoe lang je ze moet nemen. Hoe je weet of ze wel/niet goed werken. Vraag ook wat er gebeurt als je ze niet neemt.

Plens

Op wie of waarop reageer je nu eigenlijk in #10?
Ja, zeker heeft ze een tia gehad. Maar als die tia in haar geval niet te wijten zou zijn aan een te hoog cholesterolgehalte, waarom zou ze dan in vredesnaam statines gaan slikken?
Nogmaals, ik zeg niet dat ze klakkeloos alles moet laten staan. Ik zou eea _navragen_.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-01-2019 om 19:23

Plens

Zou kunnen bedoelen dat Erica door de TIA toch hersenschade heeft opgelopen, waardoor haar mogelijkheid om ergens de vinger op te kunnen leggen een opdonder heeft gekregen. Een boodschap komt dan niet aan, waardoor het lijkt of ze steeds naar de bekende weg vraagt of eigenwijs is. Je kunt stellen dat je je verwachtingen bij mensen met nah bij moet stellen. Wat jij logisch en vanzelfsprekend vindt, kan voor de mens met nah minder logisch en vanzelfsprekend zijn. Dat is soms verwarrend voor diegene zelf, maar ook voor de omgeving.

Plens

Plens

26-01-2019 om 19:47

Wat ik bedoel

Dit is geen gewone situatie waarbij je tijd hebt om na te denken, waarbij je al teveel keuzes hebt om je eigen wijsheid en eigenwijsheid kunt laten spreken. Het ergst mogelijke is al gebeurd, ze heeft een TIA gehad. Ze hééft al een hoogrisico en een situatie hebt gehad waarin ze potdorie dood of zwaar gehandicapt had kunnen zijn en dan piep je over nog meer medicijnen? Je mag blij zijn dat je in een land woont waar ze voorhanden zijn.
Ik kan hier op persoonlijk vlak echt vreselijk boos om worden als zorgmedewerker.
Mijn buurman had 4 TIA's en een operatie achter de rug. Rookt en drinkt lekker door en is een medicijnweigeraar. Tja, hij heeft er nu 7 gehad en valt amper meer te revalideren. Leuk op je 50e...
Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid en keuze, maar zo zout eet ik ze zelden na zoiets gevaarlijks.
Er is al aangegeven dat ze het moet vragen en overleggen. Dat dat niet gebeurt kan zijn door wat kaaskopje zegt, dat weet ik niet, maar apart dat iemand het hier kan vragen en niet aan de behandelaar. Er wordt ook niet veel teruggereageerd, in het vorige draadje ook niet.

Cholesterolverlagers.

Die zorgen ook dat je vaatwanden glad blijven. Niet alleen om de waardes te verlagen. Althans, die studies lopen nog altijd, maar er is gebleken dat preventief slikken verstandig is.
Daarbij is de Tia pas 7 weken geleden, dus over een jaar hierover eens overleggen vind ik niet zo vreemd. Dan zal de kans op herhaling misschien kleiner zijn? Die termijn van een jaar zal ook op ervaringen gebaseerd zijn neem ik aan.

Maar goed, bellen, afspraak maken en overleggen. Eventueel met de apotheker, die hebben ook kennis waar de verschillende medicijnen goed voor zijn en eventuele bijwerkingen.
Zomaar stoppen zal niemand adviseren. Zoals je zegt, de medicijnen zijn geen snoepjes, maar een Tia is dan ook geen feestje.

Hanne

Hanne

27-01-2019 om 09:56

Slikken

Ik heb een herseninfarct gehad een aantal jaar geleden en echt ik zou de meest vreselijke medicatie slikken als ik terug kon naar hoe ik functioneerde voor die tijd.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 12:48

Hanne

Heb je er zoveel aan overgehouden?

Guppie

Guppie

28-01-2019 om 15:36

Medicatie in overleg met arts. Weet wel dat medicijnen zorgen voor een geminderde opname, verhoogde uitscheiding dan wel verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen. Bloeddrukmiddelen en cholesterolremmers onder andere aan Q; een stofje dat belangrijk is voor de insulinegevoeligheid en je spieren. Bloeddrukmiddelen verminderen ook de aanmaak van melatonine.
Wat doen aan oorzaken, zoals insulineresistentie, laaggradige ontstekingen, te hoog homocysteïne, tekorten aan voedingsstoffen, teveel aan tyramine in de voeding kan schelen in het risico op herhaling.
https://www.natuurdietisten.nl/voeding-voor-de-vaten/

Hanne

Hanne

28-01-2019 om 15:53

Kaaskopje

Ja, behoorlijk wat. Het belangrijkste is dat ik het vermogen om teksten en boeken te lezen ben kwijtgeraakt, mijn geheugen niet meer zo goed werkt, ik niet meer het overzicht enz., niet meer tegen drukte kan enz.

Dingen die vroeger altijd konden, kunnen nu niet meer, terwijl het voor die tijd ook al niet altijd even gemakkelijk was (lichamelijke klachten)

Het risico om dat mee te maken is erg enkel medicijn wat je niet wilt slikken waard.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-01-2019 om 18:47

Hanne

Ja, ik snap dat je dat zegt, maar dat valt helaas onder 'als je alles van te voren wist, kwam je met een dubbeltje de wereld rond'. Je wist het niet, gelukkig ook maar eigenlijk.

Ik ben het met je eens dat Erica gewoon de medicijnen moet slikken die ze van de arts móet slikken, zeker vanuit de gedachte dat dat helpt om herhaling of erger te voorkomen. Ik doe dat ook met de cholesterolverlagende medicijnen. Ik weet bijna zeker dat ik het eigenlijk niet meer nodig heb, maar ik ben daarnaast nog steeds wél bang dat (in mijn geval) de longembolieën terug kunnen komen en accepteer dus dat ik ze moet slikken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.