Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Ontspannen

ik ben nu een paar keer op gesprek bij een therapeute geweest, ik wil af van mijn lage stresslevel. Tot nu toe heb ik niet de indruk dat ik er ook maar iets zinnigs aan heb.

NU kreeg ik een maand of wat geleden zo'n ingesproken cd met ontspanningsoefeneningen van d'r, dus ik heb die eens in de cd speler gedaan. Man geeuw, alles wat er op staat doe ik al, ken ik al, want ik zit op pilates en ik lees mijn mindfulness boek regelmatig.

Ben ik niet geschikt voor ontspanningenoefeningen en therapie ? Werkelijk alles wat ze aandraagt daar heb ik geen enkel 'aaha zo zit het dus' gevoel bij, idem ontspanningsoefeningen, die ken ik dus al en ik raak er niet bepaald ontspannen van zodra ik er weer klaar mee ben, want dan moet ik weer van alles doen en mandarijntje van 9 kilo optillen en ronddragen.

Dus ik zit ook bij de fysio want mijn schouderspieren zijn compleet verhard door jarenlange aanspanning (schijn ik constant mijn schoude/nekspieren aan te spannen...).

Morgen zit ik weer bij d'r en ik heb maar besloten er een eind aan te maken (ja van die therapie dus). Iemand nog een ingeving hoe ik beter en meer leer te ontspannen ? Heeft het nog zin om een echte mindfulness cursus te gaan doen, tot nu toe haal ik veel troost en rust uit mijn mindfulness boekje.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Manda Rijn

Manda Rijn

02-09-2010 om 12:12 Topicstarter

ik heb vanochtend niets gegeten voordat ik ging prikken.

Puck

Puck

02-09-2010 om 12:16

Komtíe: waardes

Bloedbeeld algemeen zijn er een heleboel, ik noem er een paar:
Bezinking (of er ontstekingen zijn, dan is hij hoog) < 20 mm/uur
HB 7,5-10 mmol/l
ERY (rode bloedcellen, zegt iets over zuurstoftransport simpel gezegd): 4-5 10E12/l
LEUK (zegt iets over je afweer, witte bloedcellen): 4-10 10E9/l
TROMB (bloedplaatjes, heeft te maken met bloedstolling) 150-400 10E9/l
FERR (ferritine, heeft te maken met zuurstoftransport) 13-150 ug/l
VITB12 160-700 pmol/l
TSH (schildklierfunctie) 0.3-4.6 mIU/l
vrij T4 (schildklierfunctie): 10-23 pmol/l
25(OH) vit. D: 30-100 nmol/l

Puck

Puck

02-09-2010 om 12:17

Vergeet

Vergeet ik nog de glucose nuchter: 4-6.4 mmol/l

Tinus_p

Tinus_p

02-09-2010 om 15:14

Puck

Normaalwaardes zijn enigszins lab-afhankelijk (want ook apparaat-afhankelijk) en de waardes die je noemt (waar komne ze vandaan?) zijn zeker niet heilig. Los daarvan zijnz e ook nog eens vaak afhankelijk van geslacht en leeftijd. Om er een paar te noemen:

HB 7,5-10 mmol/l
Zwangere vrouwen mogen tot 7.0 zakken, mannen hebben onder de 8.0 al tekort, vinden de meeste labs.

TSH (schildklierfunctie) 0.3-4.6 mIU/l
Veel labs hanteren 0.5-4.5, en voor iemand die T4 slikt is 4 veel te hoog (streven is dan < 1).

VITB12 160-700 pmol/l
Andere labs hanteren 140 of 150 als ondergrens. Maar iedereen onder de pakweg 250 zou eigenlijk verder getest moeten worden.

Puck

Puck

02-09-2010 om 15:29

Tinus

Tuurlijk zijn de waardes methode-afhankelijk en apparaat afhankelijk, maar daarom heb ik in ieder geval overal de eenheden achter gezet. Dan heb je er nog wat aan. De normwaarden zullen toch wel enigzins hetzelfde zijn dacht ik? En wat betreft HB en TSH: voor zover ik weet is Manda niet zwanger en slikt ze geen T4 dus dan mag je toch wel een beetje de streefwaarden die ik aangeef gebruiken. 0,3 of 0,5 maakt dan niet zoveel uit. De waarden komen overigens van mijn eigen bloeduitslagenformulier van het streekziekenhuis waar het getest is.

Gertrudis

Gertrudis

02-09-2010 om 20:05

Tinus

heeft gelijk, uitslagen zijn lab- en methode afhankelijk, ik vind dat je hier wel erg makkelijk een lijstje opdreunt, dat het van je eigen zh is doet niet ter zake.

Het beste is om je uitslagen te interpreteren met de mininmum en maximumwaardes die op het formulier erbij staan vermeld. En dan eventueel verder kijkt welke waarden heel dicht bij die norm liggen waardoor je - ondanks normaal - toch symptomen zou kunnen hebben.

Succes Manda, denk je er ook aan dat je huidige leven net iets teveel kan zijn voor je en dat daardoor je stresslevel lager kan liggen. Stress werkt immunosupressief dus van daar kan je weer andere klachten ontwikkelen.

Puck

Puck

03-09-2010 om 11:35

Gertrudis

Fijn dat je zo vriendelijk reageert
Het zal voor jou wel niet ter zake zijn dat het mijn eigen zh is, maar dat is gewoon antwoord op de vraag die Tinus aan mij stelde, meer niet. Ik geef ook duidelijk in mijn tweede posting aan dat je er globaal wel wat mee kunt. Hb is algemeen zo ongeveer in dezelfde range en hetzelfde geldt voor glucose en TSH. Landelijk worden daar toch een beetje dezelfde waarde voor gebruikt en dan heb ik het niet over de grenswaarden. Ik heb nergens gezegd dat het een heilig lijstje is, maar het geeft wel een indicatie.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-09-2010 om 10:59 Topicstarter

Uitslagen binnen

en ik heb niets. Dus dan zal het wel psychisch zijn, stress dus, verder weer gaan letten op regelmatiger eten.

hb 8,8
ferritine 2,6
vitb 0,49
glucose 5,3
dsh 1,67

Manda Rijn

Manda Rijn

06-09-2010 om 11:04 Topicstarter

dsh dat moet vast tsh zijn, even geen idee of ik alle komma's goed heb gezet, het ging nogal snel.

iig geen enge dingen. Mooi weer een geruststelling, misschien moet ik op yoga, in ieder geval moet ik weer verder met dat ontspannen.

Tinus_p

Tinus_p

06-09-2010 om 11:37

Vitb

Manda:
'vitb 0,49"
Is dit vitamine B12? Dat is meestal een getal tussne de 100-1000.

Tinus_p

Tinus_p

06-09-2010 om 11:39

Dito ferritine

Meestal getal 20-200.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-09-2010 om 13:53 Topicstarter

Tinus

ja b12 en ferritine zal wel 26 zijn ipv 2,6 wat ik hier heb genoteerd.

en b12 was dus 0.49. Wat gek dat dan veel te laag als, de ass. zei dat alles goed was.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-09-2010 om 14:00 Topicstarter

Moet ik daar wat mee?

met die b12, even opnieuw bellen of die uitslag echt klopt en dan vragen of ik niet meer moet testen ?

Puck

Puck

06-09-2010 om 14:55

Manda

Als het goed is staan op het uitslagenformulier ook de normaalwaarden (ondergrens en bovengrens). Kijk daar eerst even na of vraag ze op. Sommige apparatuur geeft in andere eenheden weer en dat kan het verschil verklaren. De waarden die jij hebt moeten ergens in het normale gebied vallen. Vallen ze dicht bij een grens dan is het verstandig om verder te bespreken.

Tinus_p

Tinus_p

06-09-2010 om 16:01

Doe dat met die B12.

Gekopieerd voor je van http://home.kpn.nl/hindrikdejong/testen.h

Globale leeftijdsafhankelijke ondergrenzen voor Totaal B12
Houd er rekening mee dat bij veel tests de gevonden waarde (en referentiewaarden) in verschillende eenheden kan worden uitgedrukt. Dus getalletjes kunnen niet altijd zondermeer met elkaar vergeleken worden. Bovendien kan geen enkele referentiegrens scherp gebruikt worden en bij vitamine B12 in het bijzonder. Een langzame neergaande lijn kan dan een belangrijk gegeven zijn. De waarden voor B12 verschillen per laboratorium nogal eens door de testmethode. Om een trend te bekijken is het dus beter om de B12 steeds bij het zelfde laboratorium te laten meten. Het gaat hier om waarden van mensen die nog nooit een B12-injectie hebben gehad.
leeftijd ---- ondergrens in pmol/l ---- ondergrens in pg/ml
5 jaar en jonger400 540
6 t/m 10 jaar 350 480
11 t/m 14 jaar 300 400
15 t/m 19 jaar 250 340
20 t/m 29 jaar 200 270
30 t/m 39 jaar 180 245
40 t/m 49 jaar 160 220
50 jaar en ouder150 200
Dit zijn gemiddelde waarden. Het is een indicatie. Boven elke ondergrens zit ook nog een grijs gebied van ongeveer 150 pmol/l (of 200 pg/ml). Bij klachten die aan een B12-tekort doen denken en daarnaast een waarde in het grijze gebied (de laag-normale waarden), kan dit betekenen dat er dus een tekort aan B12 op weefselniveau kan bestaan.

Bellefleur

Bellefleur

07-09-2010 om 09:07

Jouw Fe is bijzonder laag. Daar kun je je behoorlijk lamlendig door voelen. Ook al heb je een Hb van 8.8. Even naar vragen.

Puck

Puck

07-09-2010 om 09:39

Bellefleur

Dat kan je zo niet zeggen. Je weet niet in wat voor eenheden het is uitgedrukt. Maar als het in de gangbare eenheden is uitgedrukt dan is de Ferritine (Fe is de afkorting voor ijzer overigens) wel laag. In dat geval is het ook verstandig om te kijken naar de ijzerverzadegingsgraad volgens mij.

Bellefleur

Bellefleur

07-09-2010 om 10:58

Weet ik

't is ook wel wat kort door de bocht, maar ik merk uit eigen ervaring dat mensen er niet altijd aan willen dat je met een mooi hb toch bloedarmoede kunnen hebben. Vooral doktersassistenten zijn soms een moeilijk te nemen drempel, en bij een zus van mij weigert de huisarts haar haar fe te laten testen. 'Want dat is allemaal maar flauwekul'

Tinus_p

Tinus_p

07-09-2010 om 11:58

Manda, heb je nogmaals gebeld?

Manda Rijn

Manda Rijn

07-09-2010 om 19:36 Topicstarter

Morgen

ik was de hele dag op mijn werk, ik kan morgenochtend weer bellen. Dank voor jullie input en interesse.

Ik heb overigens vitamine b pillen in huis, dus die zal ik weer eens slikken.

Tinus_p

Tinus_p

07-09-2010 om 20:08

Pillen

Manda:
"Ik heb overigens vitamine b pillen in huis, dus die zal ik weer eens slikken."
Die helpen niet bij te laag b12 (10 injecties in 5 weken, daarna afbouwen)

Manda Rijn

Manda Rijn

08-09-2010 om 10:15 Topicstarter

Opnieuw gebeld en

de vitab12 is 0,49 en volgens de assistent mag het tussen de 0,15 en 0,64 in zitten en is deze uitslag dus prima.

Asa Torell

Asa Torell

08-09-2010 om 10:44

Het lijkt me

dat die ondergrens dan de 150 pmol/l moet zijn die hierboven genoemd werd. Maar dan in 1000 x grotere eenheid (nmol/l). Vanuit een totale leek bekeken.

Tinus_p

Tinus_p

08-09-2010 om 11:16

Psies asa

Dat dacht ik ook.

Kari1

Kari1

08-09-2010 om 11:53

Voordat

Manda een ziekte wordt aangepraat:
http://www.hypomaarniethappy.nl/auto_immuun/B12.htm
“De normaalwaarden voor vit B12 zijn ongeveer 150 tot 800 pmol/l (of 0,150-0,800 nmol/l afhankelijk van het laboratorium). Bij een waarde van minder dan 350 is onderzoek op zijn plaats…”
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.