Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

pap

pap

14-06-2012 om 19:15

Pap 3a

Ik heb vandaag te horen gekregen dat na mijn biopsie blijkt dat ik pap 3a en cin2 heb. De gynaecoloog adviseerde me om de onrustige cellen te verwijderen. Maar het heeft geen haast. Ik zelf wil dit liever na de zomer doen ivm bloedverlies. Of zelfs afwachten en een nieuw onderzoek laten doen over ongeveer 3 a 4 maanden. Dit was volgens de gynaecoloog geen probleem. Doe ik hier verstandig aan. Ik heb zelf het idee dat de onrustige cellen nog kunnen verdwijnen. Ik testte ook positie op hpv. Iemand ervaring met pap 3a en cin 2
bedankt voor t antwoord.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kari1

Kari1

15-06-2012 om 08:30

Pap

"Iemand ervaring met pap 3a en cin 2" "Doe ik hier verstandig aan."
Degene met de meeste ervaring hierin is je gynaecoloog. Wij hier op het forum kennen hooguit één geval van onszelf of van familie of de buurvrouw, en dat kan nog een heel ander geval zijn dan precies jouw conditie. Als je gynaecoloog zegt dat het bij jou geen probleem is, waarom zou zou je dan meer gewicht gaan geven aan een evt. ander verhaal hier?
Kari

K. Dootje

K. Dootje

15-06-2012 om 13:31

Vaker

@Kari Dat doen mensen toch vaker hier op het forum? Zoeken naar gelijkende verhalen? Dan kan de rubriek gezondheid wel opgeheven worden want we hebben allemaal een dokter in de buurt.

@pap Wat ik ervan weet is dat het een traag proces is. Van sommige cellen weet men dat ze kunnen veranderen in kwaadaardige cellen, afgaand op de eigenschappen van die cellen. Omdat baarmoederhalskanker nu eenmaal goed gekend is en ze die cellen als mogelijke (! niet noodzakelijk dus) voorlopers van kankercellen zien, worden er screenings gedaan waarbij die cellen worden verwijderd als ze gevonden worden, voor het zekere.

Dat ze ook hpv vonden is niet raar, het virus wordt gelinkt baarmoederhalskanker en zorgt voor de tussenstap tussen gezonde cel en kankercel. Dat is wel met meer virussen zo, ze kunnen cellen veranderen zodat de stap naar kwaadaardig makkelijker wordt.

Dus ik denk dat je gyn gelijk heeft als hij zegt dat het niet op een paar maanden steekt. Mocht ik het zijn dan zou ik het niet leuk vinden dat er onrustige cellen zijn in mijn lichaam en ik zou niet wachten. Ik weet niet hoe erg de ingreep kan tegenvallen dat het de hele zomer zou onderuit halen. Misschien dat iemand die het onderging dat kan vertellen hier?

Het hangt dus van jouw kijk af, ben je relaxt, dan zou ik mijn gyn vertrouwen in zijn advies en een afspraak vastleggen na de zomer. Dan is het niet meteen maar toch alvast geregeld.

Veel succes!

Lieke

Lieke

15-06-2012 om 14:37

Hier pap3a / cin3

Vorig jaar had ik deze uitslag. Bij mij werd het een lys-excisie. Geen ernstig bloedverlies van gehad. Wel een week of 3 gering bloedverlies dat met een inlegkruisje goed was op te vangen. Zwemmen mag je overigens niet. Als je nog vakantieplannen hebt is het dus handiger om het na de zomer te doen. Volgens mij heeft je gyn gelijk. Bekend is dat het heel lang duurt voordat er in de cellen in je baarmoedermond daadwerkelijk kanker ontstaat. Die paar maanden zullen geen verschil maken.
Overigens is een fout uitstrijkje ALTIJD een gevolg van een HPV-infectie die je lichaam niet goed heeft weten op te ruimen. Zoals mijn gyn het zei: zonder HPV geen BMH-kanker.
Succes, Lieke

koentje

koentje

15-06-2012 om 17:47

Ik heb

al weer 15 jaar geleden PAP 4 gehad en een exconisatie ondergaan. Ben toen behandeld in mei en heb een behoorlijke tijd nog wat bloedverlies gehad en was niet lekker waarschijnlijk door de narcose. Moet nu weer voor een uitstrijk en vind het eigenlijk best wel weer spannend.

Hier ook

Pap 3a en CIN 2, ik heb een colposcopie gehad om een biopt te nemen en had een paar jaar jaarlijkse uitstrijkjes, die allen goed waren, inmiddels hoef ik niet meer jaarlijks. Mijn gyn zei toen dat die CIN typering misschien iets zei over de verre toekomst.

Maar ik zou, als ik jou was, op mijn gyn afgaan, ik denk dat er idd geen haast is om actie te ondernemen (volgens mij heb ik na deze diagnose na een half jaar een uitstrijkje laten maken die goed was en vanaf toen jaarlijkse checkup) voor de rest is ieder mens anders (en hebben verschillende specialisten ook verschillende denkbeelden over behandelingen) als je het niet vertrouwt zou je een second opinie kunnen overwegen, maar ik denk dat je ook wel om tafel kunt met je huisarts, mocht die er zelf geen idee over hebben kan die je nog altijd doorverwijzen (mocht je dat willen)

pap

pap

16-06-2012 om 12:28

Mien

Dank je wel voor jullie reacties. Het is inderdaad dat ik gewoon eens ervaringen van mensen wil lezen. als ik namelijk google kom ik alleen maar ellende tegen. Mien ..heb jij het weg laten halen? Of heb je een nieuw onderzoek laten doen waaruit later bleek dat de cellen zich hersteld hadden. Dat schijnt namelijk ook te kunnen gebeuren. Ik heb in september een nieuwe afspraak gemaakt. Mocht er geen positieve verandering zijn dan laat ik het stukje met de onrustige cellen verwijderen. Het is inderdaag voor de vakantie niet zo handig ivm zwemmen.

Nee

bij mij is niets, buiten dat biopt om de diagnose te stellen, weggehaald, ik werd gewoon een periode regelmatiger gecontroleerd (uitstrijkjes), thats all..

Als jouw gyn je adviseert toch wat weg te halen, dan zou je eerst nog een uitstrijkje kunnen laten maken om te kijken of de Pap nog steeds 3a is en dan overleggen wat te doen..

Succes en eerst lekker vakantie vieren!

Louise

Louise

21-06-2012 om 23:13

Slechte ervaring mee

Sorry, ik kan hier niet objectief op reageren. Mijn allerbeste vriendin, bijna zusje, heb ik verloren doordat haar was verteld "dat het helemaal geen haast had". Na vier maanden kreeg ze enorme bloedingen en toen is ze er in 7 maanden tijd aan overleden.
Dus van mijn kant vooral zorgen, neem geen risico. Uiteraard ken ik jouw situatie niet en ik ben geen expert. Ik wens je alle goeds toe en heel veel sterkte!

Pap3a

bij Pap 3 a is er sprake van enigszins onrustige cellen, beslist (nog) geen kanker..dat is wat anders dan bij jouw vriendin denk ik Louise!

quote

PAP 3a
Er zijn cellen gevonden via het uitstrijkje met een matig ernstige afwijking. Afhankelijk van de afwijking wordt het uitstrijkje na zes maanden herhaald. Of je wordt doorverwezen naar de gynaecoloog. Meestal is er geen, of slechts een eenvoudige behandeling, nodig.

Bron
http://www.baarmoederhalskankeronline.nl/het_uitstrijkje/uitslag_van_het_uitstrijkje.aspx

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.