Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Hulpzoekster

Hulpzoekster

07-10-2014 om 11:39

Psychiater of (vrijgevestigde) psycholoog?

Ik wil professionele hulp zoeken in verband met relatieproblemen, (mogelijk) ADHD bij mij en (mogelijk) autisme bij mijn partner. Partner wil geen (relatie)therapie.

Wat zou beter zijn: psychiater of psycholoog? En waarom?

En voor wat betreft een psycholoog, maakt het uit: psycholoog in een organisatie/GGZ-instelling of een vrijgevestigde psycholoog? En waarom?

NB Diagnoses zijn geen noodzaak (voor partner die zelf niet wil sowieso niet mogelijk), voor mij ook (vooralsnog) geen noodzaak. Wel wil ik iemand die veel afweet van de betreffende problematiek omdat die n.m.m. wel een (grote) rol speelt in de relatieproblemen.

De vraag is dus: wie (psychiater of psycholoog) zijn beter om de problematiek (ook zonder officiele diagnose) te herkennen en zijn beter geschikt om vervolgens (met kennis van de problematiek bij mij en mijn man ook nog aan de relatieproblematiek te werken (met mij)?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-10-2014 om 12:49

Via de huisarts

Je moet sowieso beginnen bij de huisarts. Hij moet je doorverwijzen. Ik zou het dus met hem bespreken.

lees eens een goed boek

Tenzij iemand in je omgeving een goede hulpverlener weet zou ik eerst eens een goed boek lezen of je daar iets in herkent.
http://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057122996/Werken-aan-je-Asperger-relatie/

Lees eens iets in diverse fora, Viva en Wrongplanet.

http://www.impulsdigitaal.nl/home
Ook als je niet zeker bent van je diagnose kun je naar een bijeenkomst.

Wat het in de praktijk betekent is soms makkelijker in beeld te krijgen met lotgenoten dan met professionals.

Soms is er een groep voor relaties bij de ggz.

Als je er eerst zelf meer van weet kun je ook beter op het spoor komen van hulp in je omgeving.

Haarlemse

Haarlemse

07-10-2014 om 16:30

Lastig

Een psychiater is een dokter en is opgeleid om stoornissen te ontdekken en te behandelen. Een psycholoog is opgeleid om met mensen te werken aan de psychische dingen waar ze last van hebben.
Omdat je geen diagnose wil maar wel wil werken aan moeilijkheden die je ondervindt zou ik zeggen een psycholoog. Met 1 helft van de relatie aan de relatieproblematiek werken , weet niet of dat kan. Misschien moet je insteek zijn, kijk wat JIJ wilt en kunt veranderen aan jezelf zodat de relatie voor jou weer leefbaar is.
Maar wat kaaskopje zegt beginnen bij je huisarts.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-10-2014 om 17:00

denk ik ook

Ik denk ook dat je niet bij een psychiater moet zijn voor je (relatie)therapie. Een psycholoog lijkt mij veel logischer.
Maar veel belangrijker is of het iemand is met wie je een goede click hebt, er moet vertrouwen zijn. En dan maakt het niet zoveel uit welke functienaam op het visitekaartje staat en welke studie hij of zij precies heeft gevolgd.

Heks

Heks

07-10-2014 om 20:20

Medicatie

Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven een psychiater wel. Een psychiater is een arts. Ik zou vooral iemand zoeken met kennis van systeemtherapie ( als in sociaal systeem) ook als het geen relatietherapie worden gaat, omdat daar je vraag ligt. Dit kan zowel een psychiater of psycholoog zijn.

Heks

Heks

07-10-2014 om 20:20

Medicatie

Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven een psychiater wel. Een psychiater is een arts. Ik zou vooral iemand zoeken met kennis van systeemtherapie ( als in sociaal systeem) ook als het geen relatietherapie worden gaat, omdat daar je vraag ligt. Dit kan zowel een psychiater of psycholoog zijn.

Hulpzoekster

Hulpzoekster

07-10-2014 om 23:37

Heks

Systeemtherapie? Wat is dat?

En waarom adviseer je me dat?

Pastelle

Pastelle

09-10-2014 om 11:53

Alleen in relatietherapie kan

Ik heb het gedaan, het kan en het was nuttig. Samen is waarschijnlijk nuttiger, maar je kunt mensen niet dwingen.

Fiorucci

Fiorucci

14-10-2014 om 19:39

heks

Een GZ psycholoog mag wel medicatie voorschrijven.

Echt waar Fiorucci?

Ik dacht dat dat niet zo was, dat er in ieder geval een psychiater bij betrokken diende te worden.

Gestudeerd voor medicijnen.

Alleen een psychiater heeft net als een arts, een geneeskundige vooropleiding, daardoor heeft alleen de psychiater kennis van medicijnen. Daarom denk ik ook dat Heks gelijk heeft. Zelf heb ik deze vraag ook eens aan een psycholoog gesteld. Ze gaf aan dat alleen de psychiater medicijnen mag uitschrijven en de psycholoog niet.

Zie verder item hieronder, in onderstaande link.

Verschil tussen psychotherapeut, gz-psycholoog, klinisch psycholoog en psychiater

http://www.pepwiersma.nl/57/klinisch-psychologische-zorg---psychotherapie/psycholoog-emmen-pep/

Sancy

Sancy

14-10-2014 om 21:26

Psychotherapeut

Wat medicatie voorschrijven betreft: een huisarts zou dit ook kunnen, eventueel in overleg met de psycholoog. Een psychiater voor medicatie is dan niet per se nodig. Een psychiater is ook een "zwaar middel", waarvan je kunt afvragen of je die nodig hebt.

Ik ken vanuit mijn werk (en privé) alle "smaken". Over het algemeen vind ik de psychologen goed voor gedragsveranderingen, maar te 'licht' voor de zwaardere problematiek waar geestelijk lijden of (ernstige) psychosociale problemen voorop staan.

Er bestaat echter ook een 'middenweg' tussen psychiater en psycholoog, namelijk de psychotherapeut.
http://www.psychotherapie.nl/psychotherapie/wat-is-psychotherapie/
Deze kan zowel bij een instelling als vrijgevestigd werken. Ik zou op zoek gaan naar een goede psychotherapeut. Dat kan door in je omgeving te informeren naar ervaringen met therapeuten, door op internet te zoeken of je huisarts te vragen naar adressen.

Maar welke keuze je ook maakt: zorg dat je een klik hebt, dat je je in ieder geval veilig genoeg voelt om je 'ziel bloot te leggen'. Een goede therapeut weet dat dit een absolute voorwaarde is voor een geslaagde behandeling.

In de regio Oost-Nederland kan ik je enkele namen geven. Ik wens je hoe dan ook veel sterkte met je zoektocht.

GZ

GZ

18-10-2014 om 17:03

nee

Dat mag een GZ-psycholoog niet. Een psychiater heeft een opleiding medicijnen gedaan, is arts en specialist. Dat heeft (welke dan ook)een psycholoog niet.

Haarlemse

Haarlemse

19-10-2014 om 15:11

psychotherapeut

Een psychotherapeut is ook of arts (bv psychiater) of psycholoog of pedagoog. Misschien dat het met een andere master ook nog kan. Het is niet een aparte middenweg maar een extra specialisatie na een van deze studies.
Of een psychotherapeut medicatie mag voorschrijven hangt af van de vooropleiding die hij/zij heeft gedaan, is dat arts dan wel en anders niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.