Home » Forum » Snoep en plaatjesbeugel tips gevraagd

snoep en plaatjesbeugel --tips gevraagd

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
LindaJ
snoep en plaatjesbeugel --tips gevraagd

Hallo allemaal,

Graag tips gevraagd. Mijn zoon heeft sinds kort boven een plaatjesbeugel (blok- en onderplaatjes volgen later). De ortho heeft niet zozeer snoepen verboden, maar wel gezegd dat harde snoepjes of hele plakkerige niet goed zijn. En natuurlijk niet de hele dag door maar beperken tot 1 moment en daarna goed beugel en tandenpoetsen.

In praktijk is het dan best lastig snoepen. Ik koop vaak koekjes, maar hij mist het echte hardcore snoep zoals mentos, winegums, zure matten, jelly beans etc. Tja, als het niet hard is, is het wel plakkerig...

Wat kan en kan echt niet? Wat zijn jullie ervaringen?
(uiteraard heb ik liever dat hij gewoon niet snoept, maar dat is wishful thinking)

Groet,
Linda

AnneJ
Goed moment

Het lijkt me juist een goed moment om het snoepen nu te kunnen beperken. Neem het advies van de orthodontist ter harte en geef je zoon een snoepmoment gevolgd door poetsen. Laat de rest van het gezin ook meedoen uit solidariteit. En oefen dan met hooguit een snoepmoment per dag.
En probeer het eens te vervangen met rauwkost, noten en fruit en andere gezondere tussendoortjes.

Phryne Fisher
Slotjes?

Bedoel je een slotjesbeugel? Mijn dochter doet er niet iets speciaals aan, zeker in deze periode snoept ze best wel veel. Twee keer per dag goed poetsen, en 's avonds rageren tussen het draadje. Bij de laatste tandartscontrole zag alles er prima uit, dus we gaan gewoon zo door.

LindaJ
toch graag snoeptips en beugelervaringen

Wij hebben ook maar één snoepmoment per dag, al jaren. Namelijk als hij thuiskomt uit school. Dan is het eten, snoepen en tandenpoetsen.

Verder snoepen wij als gezin eigenlijk niet zo (ik vreet hooguit eens een zak chips leeg als de kinderen naar bed zijn...). Dochter heeft diabetes (type 1) en mag ook alleen 'gereguleerd snoepen'. Nee, het valt allemaal reuze mee hier.

Maar als er dan uiteindelijk wel gesnoept mag worden...dan graag wat praktische tips ;-)

Groet,
Linda

Phryne Fisher
Alles

Ze mag van mij snoepen wat ze wil. Harde snoepjes zijn niet handig, en als er wat afbreekt moet je weer naar de ortho. Dat wil ze niet dus ze doet voorzichtig, maar anders zou er dus niet echt een man overboord zijn. Kauwgum is ook niet handig, dat heeft ze al ervaren.

Phryne Fisher
Poetsen

Je weet dan je met poetsen minimaal een half uur moet wachten na eten of drinken? Vanwege het glazuur dat weer moet uitharden na een zuuraanval.

Inanna
boven en onder blokjes hier

Mijn dochter heeft boven en onder blokjes en eigenlijk kan ze met het meeste snoep aardig uit de voeten, dropjes, winegums, chocolade. Waar een wil is, is een weg ;)
Het enige dat ze niet pakt is kauwgum en geroosterde marshmellow.

Pirata
Meuh

Hier gaat alles met slotjes nèt zo gemakkelijk naar binnen als zonder. Ook kauwgum.
Het enige dat lastig is: spinazie en taugé.

Tango
Proberen

Ik zou gewoon proberen wat wel en niet gaat. En harde snoepjes in ieder geval vermijden of hem er eerst op laten zuigen. Zo'n plaatjesbeugel kan je er toch zelf uithalen? Of zit ik verkeerd? Als een snoepje echt blijft vastplakken kan je het dus altijd nog loshalen.
Ik vind het wel bijzonder wat je schrijft over eten, snoepen en tanden poetsen. Tanden poetsen kan toch gewoon 's avonds en hoeft toch niet meteen na het snoepen te gebeuren? Is inderdaad ook niet goed voor het glazuur van de tanden.

saar
iedere dag?

Echt iedere dag snoepen?
Nou, dan gaat de tandarts er sowieso niet blij mee zijn, is het niet nu dan over 10 jaar. Of juist wel blij natuurlijk, het is tenslotte zijn brood.
Mij lijkt een beugel een mooie aanleiding om een slechte gewoonte te doorbreken.

Guera
Saar

Je krijgt echt geen gaatjes van snoep. Je krijgt gaatjes van eten en srinken. Maar bij jou wordt er dus niks gesnoept? Geen koekje? Geen chipje? Geen dropje? Geen pepernoot?
Snoepen is geen slechte gewoonte is een gezond eetpatroon. Een zak van een of ander leegbunkern is slecht. Ook een xak gezonde noten. Hier ook elke dag een snoepje na school. Veelal een handje pepernoten of zon haribo minizakje. Geen beugels dus geen ervaring. Sorru.

Pirata
Tanderosie

Tanderosie krijg je door voortdurende zuuraanvallen in je mond. Suikers zijn daar een grote veroorzaker van. Maar van elke dag een snoepje na school bij de thee krijg je geen tanderosie. Wel bijvoorbeeld door de hele dag door zoete dranken te slurpen.
De wicky is hier dus vervangen door een bidon met water. Snoepen mag maar dan moeten ze het achter elkaar naar binnen werken en er niet urenlang op gaan zitten sabbelen.

Merel
Zelf verantwoordelijk

Ik heb als puber ook zo'n beugel gehad. In het begin zat ik wekelijks bij de ortho omdat er weer wat losgeschoten was.
Dat kon door snoep komen, maar net zo goed door een appel of kippenpoot. Je moet echt anders leren eten, maar dat kan je alleen zelf leren. Je moet gaan aanvoelen hoe je die beugel het best kan ontzien.
Poetsen deed ik sowieso te weinig volgens ortho (en niet zorgvuldig genoeg), maar uiteindelijk heb ik nu toch een prachtig gebit, en ik heb nooit een gaatje gehad.

@nnemoon
Alles

Zoon heeft al bijna drie jaar blokjes boven en onderen en hij eet en snoept bijna alles. Snoepen gaat hem zelfs beter af dan fruit eten. Hij eet bijvoorbeeld graag een appel of worteltjes maar dat is te hard, dus dan moet hij die eerst in partjes snijden. In drie jaar tijd is er nog maar een keer een blokje losgegaan. Tandenpoetsen doet hij alleen 's morgens en 's avonds.