Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

B...

B...

21-02-2010 om 11:27

Uitstrijkje pap 4

hallo allemaal,

ik heb een uitstrijkje laten doen ("gewone eens-in-de-vijf-jaar-controle").
Ervan uitgaande dat de doktersassistente me zou bellen met de medeling dat alles goed is.
Vorige week belde de huisarts me met de mededeling dat het niet was en dat ik door het ziekenhuis gebeld zou worden voor een afspraak. Ik heb de verwijsbrief opgehaald waarin PAP 4 staat.

Huisarts heeft verder geen uitleg of wat dan ook gegeven.
De verpleegkundige van de afd gyn. heeft me gebeld en ik kan deze week al terecht voor behandeling.
Volgens de de folder een letzbehandeling.

Ik ben er eigenlijk wel wat ondersteboven van.
Uiteraard ben ik internet gaan afstruinen (wat je soms beter niet kunt doen). Er zijn nogal wat uiteenlopende verhalen.
PAP 4 is een voorstadium van bmhkanker. Maar bij sommige hebben ze bij nader onderzoek toch kwaadaardige cellen gevonden.

Het ene moment zie ik het best positief in, het andere moment totaal niet.

Wie heeft ook PAP 4 (gehad) en hoe is dat verlopen?

groetjes B...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ook gehad

Ik heb jaren geleden een keer dezelfde uitslag gehad. Ik kreeg toen een konisatie, dat wil zeggen dat onder narcose een stukje weefsel werd weggehaald. Bij nacontrole bleek alles verder schoon te zijn. De operatie - een dagopname - viel echt reuze mee. Ik was (en ben nog steeds) vooral erg opgelucht dat ik er bij het bevolkingsonderzoek was uitgepikt en zich geen echte kanker kon ontwikkelen. Ik weet niet wat een Letzbehandeling is en natuurlijk is ieder geval anders, maar wellicht kan dit je een beetje gerust stellen.
m.e.a.

koentje

koentje

21-02-2010 om 14:15

Ik ook

ik heb ook een exconisatie gehad en heb ongeveer 6 weken nodig gehad om goed te herstellen. Het weefsel wordt ruim om de onrustige cellen heen weggesneden. Afhankelijk van wel of niet nog aanwezige kinderwens doen ze dat heel voorzichtig om ruim. Ik was binnen een jaar na de exconisatie zwanger en kreeg veel extra controles. Je baarmoederhals kan verzwakt zijn. Bij mij ging dat allemaal goed. Alleen kwam de ontsluiting moeijlijk op gang door het littekenweefsel, maar toen ineens heel snel. Dus wel ziekenhuisbevalling!

sterkte

Daarbij was ik ook aardig van slag direct na het nieuws.

koentje

koentje

21-02-2010 om 14:17

Hier de info

Exconisatie ('een kegel eruit halen') is in de gynaecologie een veelvoorkomende kleine ingreep waarbij de opening van de baarmoederhals naar de vagina wordt omsneden en een kegelvormig stukje weefsel als geheel wordt verwijderd, zodat er een wat wijdere opening achterblijft. Het doel is meestal het verwijderen van bij een uitstrijkje of colposcopie gevonden abnormaal weefsel op de overgang van endocervicaal naar plaveiselepitheel. Daarmee wordt het ontstaan van baarmoederhalskanker dan voorkomen.

Voor de vrouw heeft de ingreep meestal geen merkbare gevolgen, hoewel bij een grote conus de afsluitende functie van de baarmoederhals in het geding kan komen wat bij latere zwangerschappen soms problemen geeft (spontane abortus, vroeggeboorte

Sancy

Sancy

21-02-2010 om 16:12

Letzbehandeling

Ik lees hierboven over exconisatie maar in je startposting heb je het over een letzbehandeling. Daarover zijn op internet wel patiƫntenfolders te vinden, bijvoorbeeld hier:
http://www.amc.uva.nl/index.cfm?pid=2048&itemid=92&contentitemid=130&osadcampaign=Patientenfolders of hier:
http://www.orbisconcern.nl/omc/ikwilnaar/specialismen/gynaecologie/folders/gynaecologie/464815/
Sterkte de komende tijd, en houd moed!

inga

inga

21-02-2010 om 19:04

Ook gehad en helemaal genezen

Achttien jaar geleden had ik ook een PAP 4-uitslag. Na een conisatie sindsdien altijd PAP 1 bij uitstrijkjes.

't Is natuurlijk een akelig bericht om te krijgen, ik was er destijds ook helemaal van ondersteboven.
Mijn gynaecoloog vertelde me dat het, dankzij de vijfjaarlijkse controles, vrijwel altijd weer helemaal in orde kwam en dat het, in de 1% van de gevallen waarbij het kegeltje geen schone randen had, na een nieuwe operatie alsnog volledig goedkwam.

In 'mijn tijd' stond er trouwens een opname van vijf dagen voor en ik was echt behoorlijk gammel de eerste twee weken.

Veel sterkte, hou je haaks.

Maxime.M

Maxime.M

21-02-2010 om 19:10

Van de week gehad

Hoi,

Nou ik moest vorige week terugkomen voor een lis-excisie. (volgens mij is dat hetzelfde als Letz) en het viel me harststikke mee. Ik vond het natuurlijk doodeng (had pap 2 en na een onderzoekje bij de gyneacoloog nog een extra cijfer n.l. CIN2). Ik kreeg een soort zilveren sticker op mijn been (om de stroom te geleiden) en vervolgens dus een paar prikken om te verdoven. (ik kon niet zien wat de gynaecoloog allemaal deed, maar het leek me heel eng die prikken, maar ik vond bij wijze van spreken de prikken bij de tandarts erger) nou vervolgens ging hij blijkbaar een plakje weghalen (niets van gevoeld) en daarna de wond dichtbranden. Iedere keer als hij dat ding (ik zag niets) aanzette hoorde je een piepje en voelde ik het een beetje pijn doen (menstruatiepijn gevoel) ach en leuk is het natuurlijk niet maar toen hij klaar was (5 minuten ofzo) was de pijn ook eigenlijk helemaal over. Ik heb geen napijn ofzo gehad. Nu hoor ik over 3 weken nog de uitslag maar die is naar alle waarschijlijkheid hetzelfde als die CIN2, die was trouwens achteraf maar een CIN1, nog iets gunstiger nu en de gynaecoloog verzekerde me ook dat ik me totaan geen zorgen moest maken, maar dat dit soort dingen echt voor-voor-voor stadia kunnen zijn van kanker.

Succes
maxime

Ik ook

Eind oktober werd ik ook gebeld door de huisarts. Ik had een pap 4b uitslag. Eigenlijk hetzelfde verhaal als maxime en helemaal van de kaart want er zit iets in je lijf wat je niet wilt...
Bij mij hebben ze ook direct een flink stuk weggehaald met een lis en heb ook weinig tot geen pijn gehad. Wel was ik erg moe na de behandeling.
Je moet maar denken dat je nu er op tijd bij bent want pap 4 is in de meeste gevallen nog van alles aan te doen.
Bij mij waren er veel afwijkende cellen, zoals ze ze dan noemen. En dat zijn cellen die onderweg zijn om bhk te worden. Als ik niet was geweest voor het uitstrijkje had het er over 5 jaar niet goed voor me uitgezien.
De arts geeft ook aan dat omdat ik nu onder behandeling ben (ik moet 2 jaar lang iedere drie maanden een uitstrijkje laten maken in het ziekenhuis)de kans dat ik bhk krijg minimaal is. Juist omdat je onder behandeling bent.
Maar toch is het spannend! En ook ik heb me gek laten maken door alle verhalen op internet. Maar als jij een pap 4 hebt en geen klachten zoals bloedverlies of pijn dan valt het in de meeste gevallen wel mee.
Heel veel sterkte! (in het archief staat mijn hele verhaal nog..)

O ja

De eerste keer dat ik kwam werd ik nog niet behandeld, dat duurde nog weer een week of drie.....

B...

B...

22-02-2010 om 08:59

Allemaal..

Bedankt voor jullie reakties.

Die lezt-behandeling is inderdaad hetzelfde als lis-exsie (of hoe je dat dan ook schrijft).

Fijn dat het bij jullie allemaal is goedgekomen. En Maxime, jij nog wachten op de uitslag. Maar zal ook vast goed komen!

Ciska, ze hebben mij gezegd dat ik meteen de behandeling krijg. Dat vind ik eigenlijk wel fijn. Niet hoeven te wachten bedoel ik, niet de behandeling.

Dus daarna moe? ik had eerst gedacht om de dag erna gewoon te gaan werken. Maar misschien is het verstandig om een dagje thuis te blijven.

Op zich ben ik wel positief. dat alles goed komt.
maar inderdaad het idee, dat er iets in je lichaam zit wat niet goed is....
en zoooo blij, dat ze zo'n bevolkingsonderzoek doen!

groetjes

Terpi

Terpi

22-02-2010 om 15:56

B...

Ik heb dezelfde behandeling gehad als jij gaat krijgen, ik had de ingreep vrijdagochtend, ben dat weekend niet gaan werken maar maandags wel. Dat was achteraf gezien te vroeg, ik had beter nog een dag of twee langer thuis kunnen blijven. Eenieder reageert natuurlijk anders op de ingreep maar geef jezelf wel even tijd om bij te komen, niet alleen de ingreep zelf maar ook de heftige verdoving doen wat met je!

B...

Ik had ook begrepen dat ze direct zouden behandelen maar dat was dus niet zo.
Wel heeft ze in eerste instantie een inwendige echo gedaan en "gevoeld" of er geen uitstulpingen waren.
Zolang je zelf geen klachten hebt valt het nog wel mee (zei de gynaecoloog tegen mij).
Ik was vooral moe door de spanning denk ik. Er valt toch wat van je af op dat moment. Bij mij hebben ze direct een groot stuk weggehaald omdat hij al zag dat dat niet goed was. Hij was er ook zo goed als zeker van dat hij alles had. En dat werd een maand later bevestigd. En nu wachten op de uitstrijkjes.
De volgende dag werken zou ik niet doen maar even bijkomen.
Sterkte! wanneer heb je je afspraak?

B...

B...

24-02-2010 om 13:39

Terpi en ciska

Morgenmiddag moet ik gaan. En het is inderdaad toch wel verstandig om dan ff wat rustig aan te doen denk ik...

Vooral omdat ik sowieso al nachtenlang heb opgezeten met mn jongste (tandjes, hoera!).

Wat extra rust kan geen kwaad...

Sterkte morgen!

En laat je ons even weten hoe het gegaan is?

Heidi

Heidi

25-02-2010 om 19:14

Ander geluid

Ik had in maart 2008 na het uitstrijkje ook een PAP 4, en de gyn dacht ook dat het na een lisexisie weer ok zou zijn, maar helaas, toch kanker...na 6 chemo's, 25 bestralingen en 2 brachy's (inwendige bestralingen) ben ik er vanaf, en ik kan alleen maar hopen dat het zo blijft (de artsen verwachten van wel) maar mijn onbezorgdheid qua gezondheid is ver te zoeken....

Dus Ciska jou zinnetje : "Maar als jij een pap 4 hebt en geen klachten zoals bloedverlies of pijn dan valt het in de meeste gevallen wel mee." dat klopt helaas niet in alle gevallen, ik had nl ook geen klachten en geen bloedverlies.

Dus zelfs al zou het erger zijn dan afwijkende cellen zoals in mijn geval, dan nog is er iets aan te doen.

Sterkte gewenst.

Heidi

Wanneer kreeg je dan de uitslag dat er meer aan de hand was? Toen je voor de uitslag van de lis kwam? Volgende maand moet ik mijn eerste uitstrijkje weer.
Toch wel spannend.
Ik schrik er wel van. Ik hoop voor je dat je je leven weer een beetje op de rails hebt.
Ik vond het idee dat ik het misschien zou hebben al erg.
En jij had het echt...

Heidi

Heidi

26-02-2010 om 14:15

Ciska

Ik kreeg de uitslag 2 weken na mijn uitstrijkje. Ik had ongeveer 2 weken last van mijn rug, net zoals ik dit had als ik ongesteld moest worden, maar dit bleef aanhouden, die rug"pijn" is toevallig na het uitstrijkje begonnen, en daarvoor ging ik naar de huisarts, ik had niet meer aan het uitstrijkje gedacht, maar mijn ha, zei dat als ik niet was gekomen voor die rug, hij naar mij was gekomen, dus toen wist ik dat het foute boel was, want mijn ha komt niet zomaar langs.....
Toen werd er eerst weefsel weggehaald, en dit bleek dus kwaadaardig,daarna kreeg ik een lisexisie (zonder verdoving) de eerste bevindingen van de gyn (expert op oncologisch gebied) was dat de kans dat ik kanker zou hebben heel klein was, de kans dat ik onder een auto zou komen zou groter zijn.........

Na de kweek bleek toch dat ik kanker had, dit kreeg ik te horen op 23 juni 2008, 26 juni kreeg ik een onderzoek onder narcose, de radiologen van het Verbeeten instituut waren erbij en 2 gyn.. om vast te stellen of ik geopeerd moest worden of iets anders...het is dus iets anders geworden, 10 juli mri gehad ivm uitzaaiingen, die zaten er gelukkig niet, toen lekker 2 weken met mijn gezin op vakantie, en daarna 11 aug flink ertegen aan en nu ben ik al ruim een jaar schoon zoals dat dan zo mooi heet, maar geestelijk doet het wel veel met je. Maar onkruid vergaat niet zeg ik altijd, en je wordt steeds sterker, en heeeeel langzaam neemt het vertrouwen weer toe, maar er hoeft maar dit te gebeuren en je zakt weer terug...

Pff heel verhaal, sorry, had denk ik weer even behoefte om het van me af te schrijven.

Tjee

logisch toch dat je het van je af wilt schrijven.
na de lis was mijn arts ook er wat makkelijk over. Inderdaad de kans dat je het hebt met pap 4 was niet zo groot en anders was ik nu toch onder controle.
Door zijn bemoedigde woorden zag ik ook niet op tegen de uitslag. Hoe had dat wel niet geweest als ik jouw uitslag had gehad...
B...laat je niet afschrikken door dit verhaal! het hoeft bij jou niet zo te zijn. Ben je al geweest??

B...

B...

27-02-2010 om 14:54

Heidi en ciska

Hoi,

Ik ben donderdag geweest.
En eerlijk gezegd, viel het me toch wel tegen.

Ik dacht, dat doe ik ff en loop zo weer naar huis.
hmmm, dus niet.

Die verdovingsspuiten met adrenaline.Jeetje, hartkloppingen, klappertanden, shaken. alsof je gaat flauwvallen.
Het dichtschroeien lukte niet. De gyn. heeft nog twee hechtingen gezet om het bloeden te stoppen.

Ben blij dat ik vrijdag toch niet ben gaan werken.
Nu ben ik ook nog wel moe...
Voor de rest gaat het wel.

Jeetje Heidi, dat is heftig.
Gelukkig dat je nu al zo lang "schoon"bent.

De gyn. zei, volgens mij is alles er nu wel uit.
Maar ja.... als ik jouw verhaal lees. Achter twee weken krijg ik de uitslag.
Het blijft toch spannend.

Ciska, wanneer krijg jij weer een uitstrijkje?

groetjes

B..

Heftig dat het niet lukte met dichtschroeien. Lukte het wel om te hechten dan? Bij mij zeiden ze dat de baarmoedermond niet gehecht kan worden en dat ze daarom schroeien.
In maart kon ik bellen om een afspraak te maken voor april. Ik ga maandag dus direct bellen om begin april meteen terecht te kunnen. Het blijft spannend..
In mijn omgeving merkte ik heel erg dat de mensen die ik verteld had (familie en een aantal mensen dicht om me heen) dat mijn uitstrijkje niet goed was er heel anders mee om gingen dan ik zelf.
Ze waren nog erg bezorgd om me terwijl ik af ging op die arts die me vertelde dat ik me niet druk hoefde te maken...

B...

B...

02-03-2010 om 10:58

Ciska

Tja, blijkbaar ging dat hechten wel goed.
Weet niet precies welke plek hij gehecht heeft.
Ik heb nu ook geen bloedverlies meer.

Heb je gebeld voor de afspraak,wanneer kun je gaan?

Ik snap wat je bedoelt, je omgeving lijkt meer te schrikken dan jezelf!

B...

Ja mijn afspraak staat voor 8 april, spannend! Wanneer staat jouw afspraak voor de uitslag?
Een aantal vriendinnen wisten het en als ik dan bij school stond kwamen ze bij me staan met een serieus gezicht: enne hoe is het nou met je??
Dan wilde ik al roepen: o goed hoor! Maar dan bedacht ik dat ze het daar over wilde hebben en dan gaf ik ook wel aan dat ik er niet zoveel mee bezig was..

B...

B...

04-03-2010 om 13:22

Ciska

11 maart word ik 's ochtends gebeld.
Van de ene kant denk ik; mwah, ze bellen ff om te zeggen dat het okee is.
Van de andere kant....

Het is maar even afwachten.

Voor jou 8 april. toch weer spannend, he?!

Ja, ik ken dat. Iedereen vragen, terwijl je erzelf niet non-stop mee bezig bent.

B..

Word je gebeld? Wat raar eigenlijk, als het niet goed is kunnen ze je toch niet telefonisch de uitslag geven?
Voor mijn uitstrijkjes de komende twee jaar iedere drie maanden moet ik iedere keer terug naar het ziekenhuis, ook voor iedere uitslag..

Hoe vaak uitstrijkje?

Hallo dames,
Ook ik heb een pap4/lis gehad in 2005, onder narcose, maar heb daarna nooit meer een uitstrijkje gehad. Wel 1 x oproep gekregen maar was toen zwanger en zou dus een nieuwe oproep krijgen maar nu ik dit draadje lees vind ik het ineens wel vervelend dat ik niet meer gecontroleerd ben.

Puck

Puck

08-03-2010 om 11:57

Geen idee hilbillie

Bij vrouwen waar niets bij aan de hand is wordt 1x per 5 jaar een uitstrijkje gemaakt. Dan lijkt het me voor vrouwen die een pap4 hebben gehad dat het vaker zou moeten....

Elk jaar

Ik had pap 3 en, na colposcopie en biopt een uitslag van SIN II, ik moest sindsdien jaarlijks voor een uitstrijkje, ik denk dat Pap 4 (misschien afhankelijk van de uitslagen van de weefselmonsters) toch ook wel een jaarlijkse controle waard is (?) Sowieso zou ik het navragen!

Sin

moet natuurlijk CIN zijn...

Even bellen

Ik denk dat je in het vergeethoekje bent geraakt en dat ze gedacht hebben dat je zelf wel zal bellen na je zwangerschap.Zou even bellen met de huisarts, je zal misschien dit jaar weer aan de beurt zijn maar toch raar dat je nooit meer gecontroleerd bent..
Ik had ook pap4B en moet twee jaar lang iedere drie maanden een uitstrijkje laten maken..

Elk half jaar

ik had 3 jaar terug pap3 ,en sinds die tijd moet ik elk half jaar een uitstrijkje laten maken.

B...

B...

10-03-2010 om 13:52

Morgen...

krijg ik de uitslag.

Daar bellen ze inderdaad voor. telefonische afspraak...
vind het ook raar, maar ja.
Hoop dat het goed is nu.
Ik vloei nog best wel. Nu heb ik ook mijn menstruatie gehad. maar dat is normaal een stuk minder. en ik ben vandaag weer met de nieuwe pilstrip begonnen.
Normaal gesproken ben ik er dan al een paar dagen vanaf. Maar nu nog niet.
Zal misschien wel normaal zijn?? Morgen maar eens vragen als ze bellen.

Mij hebben ze gezegd, dat als het nu goed is;
achter 4 tot 6 maanden uitstrijkje in ziekenhuis.
Dan na half jaar weer. dan na een jaar.
En als dat allemaal goed is, dan ga je gewoon weer voor de 5 jaarlijkse controles naar de huisarts.

eerst morgen maar ns afwachten.

groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.