Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

koentje

koentje

19-04-2012 om 09:37

Vallen door hyperventilatie

Mijn man heeft last van hyperventilatie. Hij herkent echter de symptomen moeilijk en laat , denk ik. Hij is van de week gevallen van zijn fiets; hij werd ineens erg duizelig en voor hij het wist lag hij op de grond. Gelukkig heeft hij zich niet erg bezeerd daardoor. Tot nu toe heeft hij gewerkt aan zijn klachten; er zijn hem ontspanningsoefeningen aangeleerd. maar tot nu toe is er niet een duidelijk iets wat hij kan doen op het moment dat het dus eigenlijk al te laat is. Wat ik denk is dat hij waarschijnlijk wel eerdere signalen krijgt voor dat hij ineens heel duizelig wordt, maar dat hij dat niet doorheeft. Hoe kan ik hem helpen om die eerdere signalen wel boven tafel te krijgen en hem te helpen op dat moment al eerder gas terug te nemen? Zijn symptomen zijn ook eigenlijk best vaak verschillend. In het verleden, in een stressvolle periode viel hij ook wel eens zo maar ineens flauw. Zo heeft hij onlangs de halve dag op de hartbewaking gelegen omdat hij pijn had op de borst en de arts het zekere voor het onzekere nam. Zo heeft hij ook lichte diabetus en dacht hij van de week aan duizeligheid door de te hoge bloedsuiker. Maar dat bleek het niet te zijn, wat hyperventilatie het meest waarschijnlijke maakt.
Zijn hart en suiker zijn dus eigenlijk goed onder controle dus ernstige dingen zijn er niet aan de hand, lichamelijk. (hij is tenslotte bijna 60, dus ben je toch voorzichtig) De arst adviseert nu weer ontspanningsoefeningen toch weer onder begeleiding. Maar als fysio niet anders te bieden heeft als dat, schiet hij daar niet echt mee op.
Wie heeft er een idee wat we kunnen doen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
bea

bea

19-04-2012 om 10:53

Koentje

Ik heb ook last van chronische hyperventilatie. Gisteravond nog in bed, ineens duizelig en dat kan zo erg worden dat ik overgeef of flauwval.
Ook ik ben vaak te laat met het doorhebben van de symptomen, het is erg sluipend zeg maar.
Wat ik in huis heb op recept en in overleg met de huisarts/psychiater, is alprazolam. Ik heb er niet veel van nodig. Als ik het inneem ben ik met ongeveer een half uur van de ergste klachten af en kan ik het weer overnemen met wat ademhalingsoefeningen.
Gisteravond hoefde ik niks in te nemen, ik ben rechtop gaan zitten en ben mijn oefeningen gaan doen en dat werkte ook met 5 min. Drie tellen in door je neus, 6 tellen uitademen door je mond.
In het begin voelt het of je stikt bijna, maar als je doorzet, of bv gaan zingen/neurieen, dan adem je vanzelf langer uit dan dat je inademt en daar zit m de clue.
Kan hij voor dit soort extreme situaties niet een medicijn krijgen zoals ik noemde?
Je moet het wel zelf betalen overigens, ongeveer 11 euro voor 30 tabletten.
Zodra hij maar denkt dat hij duizelig wordt zijn ademhalingsoefeningen doen en als het niet overgaat met 10 minuten dan neem je een tablet (altijd bij je hebben).
Het is echt vervelend. Ik voel het op deze manier aankomen en nog ben ik vaak te laat:
Ik word wat geprikkeld, hijgerig, zuchterig en ineens is die duizeligheid er.
Het is heel anders dan de hyperventilatie aanval, dat is meer duidelijk dan de chronische hyperventilatie. Misschien kun je ipv bv googlen op hyperventilatie, eens zoeken op chronische hyperventilatie. Wie weet staan er nog meer tips

koentje

koentje

19-04-2012 om 11:43

De huisarts

onraadt medicatie. Alprazolam is een benzodiazepine en heeft als eigenschap dat het na een tijdje niet meer werkt en je er meer van moet gebruiken. En het helpt niet zo snel dat je een aanval coupeert zeg maar.

Fiorucci

Fiorucci

19-04-2012 om 12:58

Op hyperventilatie.org vindt je heel veel info.

bea

bea

19-04-2012 om 13:29

Oke

Ik gebruik het nu 20 jaar en heb daar (gelukkig) geen last van. Ik gebruik het alleen indien nodig en dan soms 1/8e van wat ik mag. Het klopt dat het niet meteen werkt, daar gebruik ik toch die oefeningen voor in eerste instantie. Maar het blijft heel lastig

Wilma

Wilma

19-04-2012 om 14:24

Een goede fysio

die gespecialiseerd is in hyperventilatie doet ook een soort van provocatie. Dus met opzet sneller en hoger ademen of zo een aanval te stimuleren. En dan samen doornemen wat je voelde, wanneer je er nog wat tegen kunt doen, wát je kunt enz. Doodeng, maar het werkt wel!

koentje

koentje

22-04-2012 om 15:32

Goed idee wilma,

om bj de fysio zo'n aanval op te wekken. Wegens het herkenen van de signalen en ook om te ervaren hoe je die dan weer onder controle krijgt....

Wilma

Wilma

23-04-2012 om 16:24

omdat er dan voor je gevoel iemand bij je is mócht je net toevallig deze keer geen hyperventilatie hebben, maar toch een hartaanval (want zoiets denk je meestal dan).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.