Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vraag over lintworm


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Oke thans karin

Bedankt karin!
En qua vervelendheid....die aandoening van mijn dochter....valt ook nog wel mee hoor. Dochter is het d'r leven lang al gewend én ziet b.v. vriendinnetje die glutenvrij is en dát lijkt haar véél vervelender.
Zij mag gewoon alles...mits niet te vaak op een dag én sommige dingen dus achter de voortanden.
Nou ja, dat valt al met al wel mee toch? Met rietjes en stukjes breken of snijden kom je een heel eind.
groeten albana

Puck

Puck

03-03-2011 om 11:31

Albana

Dat zonder gaatje is dan idd een hele prestatie, zeker als je bedenkt dat je ze onbedoeld koek hebt "gevoerd" met een veel te hoog percentage suiker.

Ja,hahaha

Nou ja en maandelijks bezoek aan ortho (waar alles word schoongespoeld) en 2 weken later weer naar mondhygeïnsite (dus ook maandelijks)......Dat zal ook wel geholpen hebben
En ze heeft geen molaren door en door (zo noemt specialist het) want de achterkant van de snijtanden is wel 'gewoon' gevormd (dus glazuur), vandaar dat ze dáár wel zure/zoete dingen mag.
En daarom dus dat happen/bijten.
groeten albana

Puck

Puck

03-03-2011 om 16:39

Pelle

Ja, dat klinkt mij ook een beetje vreemd in de oren en volgens mij kan iets met 10% suiker net zo veel schade aanrichten als iets met 80% suiker. Volgens mij is de tijd dat het heeft om in te werken veel belangrijker. Een glas ranja heel langzaam opdrinken en iedere slok heel lang in je mond houden is denk ik slechter voor je gebit dan de onverdunde hoeveeelheid siroop in 1 keer weg te slikken.
En het is echt niet dat alle zetmeel al in de mond afgebroken wordt tot suikers, daarvoor verblijft het veel te kort in je mond.
Maar ondertussen heeft Albana gezegd dat ze niet zo veel verstand heeft van voedingswaarden, suikergehaltes e.d. dus misschien kan ze het de volgende keer vragen. Die koeken met 38% suiker hebben kennelijk ook geen extra schade aangericht.

Nee jullie snappen het écht niet.

Die voortanden (waar je mee bijt) hebben aan de vóorkant (!!!!) geen glazuur...aan de achterkant wel. Snap é vous????
Ze mag dus álles éten en kauwen (met de kiezen) alléén de voorkant van de snijtanden moet zo wéinig mogelijk direct (dus bijten) worden blootgesteld aan eten of drinken met een hoog suiker of zuurgehalte.
Dus drinken van ijsthee mag (zuur én suiker) mits ze dat drinkt met een rietje zodat het meeste direct achter de tanden terecht komt. En nee dan spoelt ze het niet meteen weer naar voren, hier heeft ze uitgebreid 'les' voor gehad van de mondhygeïniste.
En ook eten van erg zoete dingen (erg zoet is meer dan 10%) mág, alleen moet het dan gebroken/gesneden zijn en de stukjes achter de voortanden gelegd worden. En dan kauwen.
En ook dat kan ze héél goed.
Is het echt zo moeilijk?
Gut ik vind het zo eenvoudig en logisch.......maar misschien groei je daar in, in de loop der jaren?
Ze mag dus haar snijtanden alleen gebruiken voor het happen/bijten van neutrale voedingswaren of eten met een laag zuur en/of zoetgehalte. Een boterham met kaas b.v. mag ze gewoon bijten met de voortanden.
Zo duidelijk?
groeten albana

Puck

Puck

03-03-2011 om 20:16

Ik snap 't wel albana

Ja, ik snap wel wat je bedoelt (heb ook wat gegoogelt over kaasmolaren, had er wel eens van gehoord, maar wist niet precies wat het was) en Pelle snapt 't denk ik ook, maar we snappen niet waarom ze het zo moet doen zoals ze het doet. Waarom is iets met 10% suiker, minder schadelijk dan iets met 30% suiker, dat wil ik graag weten.

Gaat om elke bijt/slok

Als die 'bijt/hap' (waar het om gaat...want de molaar zit aan de vóorkant) voor 40% uit suiker bestaat,komt die 40% suiker tegen die voorkant aan en tast de tand daar erger/harder/sneller aan dan wanneer het 4 bijtjes van 10% zijn. Ietsje suiker kan de tand nog wel aan...Ook omdat die andere 90 % niet schadelijk is en het dus vermengd op die tand komt en ook omdat die goed word onderhouden vooral. De directe schade van zo'n bijt is dus minder. Zoals een auto botst. 10 kleine botsingen zijn minder erg dan 1 botsing met dezelfde kracht als die 10 kleine.
Dus bij alles waarvan de kracht van de suiker of het zuur van een slok/bijt zwaarder is moet het achter de tanden worden gestoken.
Dochters snijtanden zijn namelijk niet keihard zoals die van ons/jullie. Die zijn poreus en kun je indrukken.
Denk ook maar aan als je een piepkleingaatje hebt, waarvan tandarts het nog niet eens de moeite vind om het te vullen (kan over half jaartje wel...zoiets) En je eet een toffee en die komt nét terecht in een kauw op dát stukje....! Auw,auw,auw....en zelfs als de toffee eraf is en doorgeslikt voel je het nog (vertrokken gezicht). Eet je die toffee aan de ander kant...dan merk je niets.Zelfs niet als die suiker je hele mond doorzwermt en ook bij dat stukje langs komt.
Nou én dat is wat bij dochter moet worden voorkomen.
En voordat jullie denken dat dochter het voelt...dat is niet zo, haar molaren hebben ook geen gewone wortel en zenuw, dus haar gevoel in die snijtanden is maar minimaal. Maar de aantasting gaat wel op dezelfde manier.
groeten albana

Puck

Puck

04-03-2011 om 08:58

Zeg dat dan albana

ooooo, zit het zo. Je vergelijking met een botsende auto maakt het duidelijk.
Dus samenvattend: een melbatoastje mag ze heerlijk afknabbelen en die zoete sultana moet voortaan in stukjes direct achter op de kiezen komen.

Erger denk ik

Jongste had in de eerste kiezen al molaren. 5 stuks melkkiezen dus. Ze is amper ziek geweest...hoge koorts zeker nooit, geen longontsteking en niks...behalve de gewone kinderziektes (en dan ook nog minimaal) en een verkoudheidje zo nu en dan, nooit middenooronsteking en niks.
Na de melkkiezen dus de eerste blijvende snijtanden. Bijkomend probleem is dat zowel haar melktanden/kiezen alsook haar blijvende op de gekste plekken doorkomen (zoals je bij een hazelip ook wel eens ziet). En ook lossen de wortels van haar melktanden (de meeste) niet op. Die moeten dus uiteindelijk getrokken worden (ook de gezonde) ze heeft ook nog enkele afwijkende wortels, trompetvormig en geen goed aangelegde zenuwen in de tanden/kiezen (ook weer niet allemaal).
Joost mag weten waarvan ze het heeft. Is onbekend.
Ze is wel te vroeg geboren (4 weken) en was nogal klein bij geboorte. Maar verder helemaal gezond, geen couveuse en niks.
T is nogal complex. Vandaar dus die jaarlijkse controle bij het academisch ziekenhuis. De specialist aldaar heeft dan weer contact met ortho en tandarts en (zo nodig) kaakchirurg. Naar de tandarts om de 3 maand, schoonpoetsen dus om de 2 weken (mondhygeneiste en ortho) maandelijk naar de ortho. Soms nog naar kaakchirurg (ketting aan tanden maken die dan ergens op verkeerde plek in tandvlees zitten).
Dat eten zo is al héél lang. Op advies van specialist. Ik vind het zeer logisch...en denk dat hij gelijk heeft en dat het werkt ook. Dat jouw buurvrouw dat niet hoeft kan ook aan háár tandarts liggen...die heeft er w.s. niet zoveel verstand van dan een gespecialiseerde kindertandats die erop heeft doorgestudeerd en álleen maar zulke gevallen doet dus er behoorlijk veel meer ervaring er mee heeft en kennis van heeft.
Een tandarts heeft ook talloze 'gewone' mensen. Deze specialist heeft alleen bijzondere gevallen.
Wel merk ik dat elk kind z'n eigen adviezen weer mee krijgt. Ooit zat ik met een moeder in de wachtkamer en háár zoontje had ook ong. hetzelfde en nog weer andere adviezen, die had échte verboden etenswaren. Wel waren zijn molaren weer op andere plekken en duidelijk van andere kleur als die van mijn dochter.
We hebben trouwens nog meer adviezen. Klevende etenswaren mogen alleen als dochter erna met water spoelt en/of tandverzorgende kauwgum eet erna. Die kauwgum eet ze altijd meteen zodra ze het krijgt(dus heeft ze nooit meer), dus is het water spoelen erna.
We krijgen in het ziekenhuis erna van een assistente ook speciale poets en eetadviezen en ze oefent met dochter die dingen (op een erg leuke manier moet ik zeggen). Daar zijn ook etenwaren aanwezig om te laten zien wat het effect is en waarom je dan moet spoelen enzo.
Leuk zit je zéér geïnteresseerd met zo'n kind in de spiegel de etensresten in z'n mond te bekijken
hahahaha.........
groeten albana

Kari1

Kari1

05-03-2011 om 08:45

Molaren

betekent gewoon "kiezen". In een volwassen gebit heten de voorst 2 kleine kiezen pre-molaren en de achterste 3 molaren.
"Jongste had in de eerste kiezen al molaren. 5 stuks melkkiezen dus" hoe bedoel je dat Albana? In een normaal melkgebit zijn er alleen 2 kleine kiezen per kant, in totaal dus 8 kiezen, alleen premolaren en geen molaren. Had jouw dochter in het melkgebit al 5(!) kiezen per kant? 20 kiezen totaal zoals een volwassene? Dat past toch helemaal niet?
Maar het probleem is dus wel wat ingewikkelder dan "gewoon" kaasmolaren, die idd redelijk vaak voorkomen en heel pijnlijk en vervelend kunnen zijn.
Kari

Gewoon

Hier thuis praten we altijd over molaren en kiezen en tanden om het begrijpbaar te houden voor dochter en omdat wij geen tandartsen zijn is voor ons een molaar een kaasmolaar (het is ook zo'n lang woord, dat bekt niet lekker). Onder molaren verstaan we dan alle niet goede tanden en kiezen qua samenstelling. In het totale melkgebit had ze dus 5 kaasmolaren. En niet aan 1 kant.....volgens mij bestaat dat niet eens in ieder geval is de manier waarop het bij dochter verdeeld was heel gewoon. Het waren 4 precies dezelfde kiezen, op dezelfde plekken dus in het gebit. Rechtsboven,rechtsonder, linksonder, linksboven. En dan nog 1 achterste melkkies rechtsboven. 3 waren zo slecht aangelegd die waren als niet het woord kies waardig....en hebben het een maandje of 3 volgehouden (daarna getrokken door kaakchrirug, dat wil zeggen operatief eruit gehaald, want trekken kan niet bij zo'n kaasmolaar dan breekt ie in honderdduizend stukjes..) en 2 waren iéts beter en zijn gevuld en gevuld en gevuld en nog 's gevuld. 1 is er uit gegaan toen ze rond de 6 was de laatste denk ik rond 8 jaar (eruitgehaald dan).
De volwassen tanden zijn het tot nu toe 1 voor-bovensnijtand en aan de andere kant de hoektand.Onder net andersom tenopzichte van de bovenkant.
Haar kiezen zijn tot nu toe goed...geen kaasmolaren (nog) maar de helft is nog niet door. Dus dat is nog afwachten. Een aantal van die goede kiezen hebben wel verkeerd aangelegde wortels en zenuwen. Haar kiezen/tanden komen ook in verkeerde volgorde door. Zo heeft ze nu al een verstandskies (al een jaartje ofzo) en de helft van de kiezen nog niet. Er moet nu gewacht worden op hoe die andere kiezen zijn....om te beslissen of die vertandskies eruit moet of niet.Want als er nog een kies als kaasmolaar door komt kan die eruit en verplaatsen ze die verstandskies iets opzij.
Nou ja,zo ongeveer.
Omdat ze ook nog allemaal op verkeerde plekken doorkomen, soms ver van de plek waar ze moeten zitten is het soms ook zo complex qua behandeling. Zo kan er nu b.v. geen blokje op een kies omdat die shocking klem zit tussen 2 andere kiezen, nu moeten we weer naar de kaakchirurg die er een kettingkje aan doet en dat kan pas weer wanneer die voorste enigzins door ortho verplaatst is. Op die plek zitten 3 kiezen op 'n hoopje...en ernaast nog niks...lege plek. Zo raar hoe die kiezen soms hun plek kiezen. 1 voortand zit ook al aan een kettingkje want kwam ergens uit het gehemelte groeien en 1 hoektand/kies (ben even kwijt welke) staat ook op de nominatie om door kaakchirurg aan de ketting gelegd te worden want zit onder tong en is 'lastig' voor dochter.
Maar wij hebben hele goede hoop dat het uiteindelijk allemaal/grotendeels goed komt. Tenminste dat denken ze in Nijmegen...Haar mond/kaak groeit nog steeds en dat is erg belangrijk willen die tanden erin kunnen passen. Een aantal staan er al enigzins op de plek, iets wat we niet hadden kunnen vermoeden eerst. Het 'aangezicht' is nu al vrij normaal. Nou dat is al heel wat! De rest zal ook wel op de plek komen.
We moeten alleen die tanden gezond zien te houden. Dan kunnen die behandeld worden als alles 'af' is verder. W.s. komen er dan kapjes op, worden het kronen of een witte vulling. Maar dat word pas beslist als alles enigzins op de plek is en door is zodat het totaal plaatje bekend is.
groeten albana
groeten albana

Kari1

Kari1

05-03-2011 om 13:32

Verwarring

"Hier thuis praten we altijd over molaren en kiezen en tanden om het begrijpbaar te houden voor dochter en omdat wij geen tandartsen zijn is voor ons een molaar een kaasmolaar"
Voor jullie is "een molaar" dus iets anders dan de tandheelkunde daaronder verstaat. Dat lijkt mij juist verwarrend, zeker voor je dochter als ze wat ouder wordt maar ook voor jullie. Als de tandarts of kaakchirurg het dan heeft over "de toestand van de molaren links" ofzo dan denkt je dochter dat er iets anders wordt bedoeld dan er wordt gezegd en voor jullie lijkt me het ook omschakelen. Misschien toch eens uitleggen hoe het echt zit? En als je kaasmolaar te lang vindt, dan kun je het ipv over molaren en kaasmolaren hebben over kiezen versus kazen. .
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.