Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vraag over wondverzorging

Zoon van 6 heeft bij een val een akelige schaafwond opgelopen, aan de zijkant van zijn knie. Ik heb er jodium op gedaan, en een gaasje. Nu zie ik dat dat gaasje blijft plakken. Hoe voorkom ik dat? En hoe krijg ik straks met goed fatsoen dat gaasje er weer af? Het is echt nog te vroeg om hem met "blote" wond te laten lopen, en het is net te groot om er een gewone pleister op te doen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Pippin

Pippin

21-09-2009 om 13:38

Hier

Wij hebben al heel wat schaafwonden gehad hier. Wat het beste hielp om het gaasje los te krijgen is: losweken met water. Je moet het gaasje echt doordrenken met schoon kraanwater. Ik druppel het er altijd op. Als je namelijk trekt, gaat al het nieuw gevormde weefsel ook met het gaasje mee.
Verder deed ik nooit een gaasje zo op de schaafwond. Je kunt er een zalfgaas tussen doen. Met vaseline, of betadine. Of je doet betadinezalf op het gaasje, zodat het gaasje ook de wond niet raakt.

Melolin

is een soort gaas: ene kant lijkt op plastic laagje, dat dus op de wonde moet en de andere kant is van zacht materiaal en pluist, dus zeker niet op de wonde doen. Dit gebruiken wij in het ziekenhuis op plakkerige wonden en bijgevolg koop ik dat ook bij de apotheek. Werkt goed.
Groetjes Linda

Anneque

Anneque

21-09-2009 om 14:30 Topicstarter

Dank voor de tips

Melolin hebben ze hier niet (ben net ff naar de apotheek geracet), heb een stukje Mepital gekocht, dat zou ongeveer hetzelfde zijn. Ga zo bij de drogist wat betadine zalfgaas kopen. Goede tip om het nat te maken, dat wist ik niet! Ga het straks proberen, als hij uit school komt, arm joch.

Anneque

Anneque

21-09-2009 om 16:04 Topicstarter

Pfoeh

Gelukt! Wat een gedoe zeg, maar dat nat maken werkte wel! Gaasje zit erop en vanavond maar es kijken of hij bloot kan slapen. Lucht zou idd goed zijn.

Vera*

Vera*

21-09-2009 om 17:40

Kan ook

Je hebt ook paraffinegaasjes, die plakken ook niet aan de wond. Maar inderdaad is het wel het beste als de wond aan de lucht kan drogen.

Anneque

Anneque

22-09-2009 om 20:58 Topicstarter

Ik heb nu idd een doosje Metallinegaasjes in huis voor volgende keren. Het ziet er nu op zich goed uit (nou ja, die knie ziet er he-le-maal niet uit, god wat is dat ventje gevallen zeg), tis redelijk droog en ik heb hem na school met bloot been laten lopen. Hij slaapt nu ook zo, en ik heb goede hoop dat er vanaf morgen echt korstvorming op gaat treden.

jacci

jacci

24-09-2009 om 00:00

Laten zitten

Ik liet het bij mijn brekebeen gewoon zitten. Randjes bijknippen als het los gaat zitten. En wat ik ook wel eens gedaan heb is af en toe een draadje eruit trekken. Als het inderdaad nat was.

Charlie vo

Charlie vo

24-09-2009 om 11:47

Geen jodium

Ik gebruik geen jodium of jodiumhoudende middelen om te desinfecteren. Na langtijdig gebruik kan je verkleuringen van de huid krijgen, problemen aan schildklieren, speekselklieren enz....
Ik geef Eerste Hulp les bij het Rode Kruis en raadt iedereen af dit te gebruiken. Ik heb die tip eens gekregen van een specialist van een brandwondencentrum in België. Toen kwam Isobetadine ter sprake en vertelde die me dat ze maar max. 3 dagen dit gebruiken vanwege de jodiumtinctuur.
Ik kan je niet zeggen wat het beste ontsmettingsmiddel is maar ik gebruik derivaten van HAC: verdunde HAC, HACDIL,... Ik weet niet of ze dit in Nederland verkopen.
Ontsmettingsalcohol raad ik alleen aan als je weet dat je er niet allergisch aan bent.
Met HAC-derivaten heb ik bijna nooit voor dat de wondes in het kompres kleven.

Beterschap en groetjes

Charlie vo

Charlie vo

24-09-2009 om 12:09

Aanvulling - dank je anders!

Bij de nieuwe cursus van Het Rode Kruis worden er ook geen ontsmettingsmiddelen meer aangeraden.
Zoals anders omschreef: afspoelen met water en zoveel mogelijk lucht geven. Moest het nu zijn dat er terug vuil in de wonde kan komen, van kleren of van de grond, dan toch beter daartegen beschermen en een kompresje op kleven tot er een korst is gevormd.

Groetjes

Anneque

Anneque

24-09-2009 om 12:44 Topicstarter

Aha!

Nieuwe inzichten...ik wist niet beter of je moest ontsmetten met jodium. Het ziet er nu prima uit, ik doe er al 2 dagen niks meer op en er vormt zich een mooie, stevige korst.

Wel afdekken

Toen mijn dochter begin dit jaar haar voet tussen de spaken kreeg en aan de buitenkant van haar enkel een diepe schaafwond van 3 bij 8 cm had, werd het helemaal met vet gaas en verband ingepakt. Parafinegaas was het geloof ik. De huisarts zei dat je flinke schaafwonden juist niet aan de lucht moet laten drogen, maar in moet pakken om infectiegevaar en een lelijke genezing van de wond te voorkomen. De wond laten drogen zou kunnen zorgen voor lelijke randen die lelijk littekenweefsel kunnen geven.

Weken in water helpt om het gaasje weer los te maken. Even laten drogen en dan weer een nieuw gaasje erop tot de huid er weer beter uitziet. Bij mijn dochter zie je nu wel een verkleuring van de huid waar de wond zat, maar geen echt litteken.

Tirza G.

Tirza G.

24-09-2009 om 17:48

Moist wound healing

En de allernieuwste inzichten maken dan juist weer gebruik van moist wound healing, oftewel: vochtige wondgenezig. Dus géén korst.

Tirza

Pluk53

Pluk53

25-09-2009 om 00:15

Plastic spray

ik heb onlangs een schaafwond met "plastic spray" afgedekt. Nog nooit is een wond zo makkelijk genezen.

Anneque

Anneque

25-09-2009 om 09:13 Topicstarter

Pluk

Uit een spuitbus? Heeft mijn moeder ooit een flinke schaafwond op mijn elleboog mee behandeld. Ik ging werkelijk door de grond van de pijn. Is dat inmiddels verbeterd?

Pluk53

Pluk53

25-09-2009 om 10:34

Anneque

dit was de eerste keer dat ik het gebruikte; dus geen vergelijk. Maar het opbrengen brandt wel. Maar dan heb he een ademende, flexibele afdichting waaronder de (dunne) korst ook soepel blijft. En alles valt na een tijd af (of je peutert het in stukjes eraf, zoals ik)

Janeway

Janeway

26-09-2009 om 23:46

Die wondspray

Spoot ik vorig jaar enthousiast op een schaafwond op mijn knie.. Ik ging door de grond, never nooit gaat dat op een schaafwond oid bij een van de kinderen. Het doet echt enorm pijn. Nu zakt dat wel weg maar op het moment moest toch wel ernstig mijn kiezen op elkaar zetten om niet te gaan gillen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.