Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Pelle

Pelle

26-09-2010 om 14:47

Vraag voor kennis over rugproblemen

Ik heb een kennis (71 jaar) met behoorlijke rugklachten maar te vaag om te googlen (zelf ook niet zo handig op de pc) maar toch zou ze anderen willen vinden met dezelfde soort klachten om te weten wat die er aan deden. Wie herkent er wat of kan beter googlen?

Het gaat om de onderste rugwervels waar ze op schijnt te zitten, de wervelkolom loopt daar krom in combinatie met arthrose/botontkalking. Het is daar ingezakt. Er zitten zenuwen bekneld en er zit een vernauwing daar.

Ze doen aan pijnbestrijding door het heiligbeen te prikken met prednison erin maar daar konden ze niet omdat het vergroeid is.

Een operatie daar durven ze niet aan en eigenlijk wil ze weten of ze in een ander ziekenhuis het wel durven/doen maar ze weet niet of ze zo een second opinion kan en welk ziekenhuis dan? Hoe komt ze daarachter?

Ze heeft de hele dag pijn, trekt naar de benen, tens apparaatje werkt niet, zit in rolstoel/scootmobiel, hobbels doen ontzettend pijn (tot huilens toe).

Morfinepleisters kan ze niet tegen, ook andere pijnstillers niet (alleen paracetamol slikt ze maar 8 is gewoon te weinig).

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-09-2010 om 20:02

Nvvr

Kijk eens op de site van de Nederlandse Vereniging van Rugpatienten. Heel veel informatie over rugklachten, behandeling, pijnbestrijding alsook een lotgenotenforum. Ik heb heel veel aan die site gehad toen ik eerst een nekhernia kreeg en later een rughernia. Nu ook weer met aspecifieke lage-rug klachten. Via de site ben ik voor mijn nek uiteindelijk in Duitsland geopereerd en met mijn huidige rugklachten heb ik een goede behandelaar bij mij in de buurt gevonden.
Ik heb mijn moeder (artrose/osteoporose/discopathie/kanaalstenose van de nek- en rug) ook naar die site verwezen en zij gaat naar dezelfde behandelaar als ik straks.
Rugklachten zijn zeer divers en kunnen op veel verschillende manieren behandeld worden; operatief en niet-operatief.
Ik zou zeggen, doe het verhaal op het forum van de NVVR en ik vermoed dat je daar reacties op krijgt waar je kennis wat aan zou kunnen hebben. Als er een zenuw bekneld zit, heeft ze in ieder geval een hernia. Ook kan er sprake zijn van kanaalstenose en/of discopathie. Verder wordt de boel natuurlijk stijf door het niet bewegen en dat kan de klachten verergeren. Artrose en osteoporose komen vrij vaak voor in combinatie -met.
Het is jammer dat ze niet tegen morfine kan; heeft ze al eens Tramadol geprobeerd? Dat kreeg ik bij mijn nekhernia en dat werkt goed tegen de pijn alhoewel ik er zo suf van werd als een konijn.
Succes! Ik hoop dat je kennis behandeld kan worden en dat er in ieder geval iets gedaan kan worden om de pijn te verlichten; ik weet hoe afschuwelijk dat is alsook de immobiliteit;-(

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-09-2010 om 20:46

Second opinion

Maar er zitten toch zenuwen bekneld? Dan is er sprake van een hernia. Dat doet op zich al pijn, laat staan als je artrose en osteoporose hebt en de boel stijf is.
Ik dacht zelf dat ik weer een hernia had vanwege de enorme pijn in mijn onderrug de laatste tijd maar het is alleen stijfheid van de spieren alsook overbelasting door het bijna een jaar verkeerd belasten van mijn benen en rug vanwege een gebroken voet. Moet dus nu twee keer per week speciale fysiotherapie doen bij een rugkliniek gedurende 5 maanden.
Ik ben met mijn nek voor een second opinion gegaan bij een neurochirurg in een ander ziekenhuis en mijn ziektekostenverzekering deed daar niet moeilijk over. Je kennis kan het beste even bellen met haar zorgverzekeraar maar al die informatie staat ook op de site van de NVVR (www.nvvr.nl)
Via de site kan je achter de namen komen van verschillende rugspecialisten in je regio alsmede de ziekenhuizen waar je de beste behandeling zou kunnen krijgen.
Er is veel mogelijk qua behandeling maar helaas loopt NL een beetje achter op bijvoorbeeld Duitsland en Belgie vandaar dat ik wel naar Duitsland moest gaan voor mijn specifieke (endoscopische) operatie. Afgezien van het feit dat men mij hier in NL ook niet wilde opereren. Was ik niet geopereerd was ik blijvend verlamd geworden aan mijn linkerarm... Doordat men mij hier te lang liet doorsukkelen heb ik ook mijn passie, het saxofoonspelen moeten opgeven en ik zal het ook nooit meer kunnen doen omdat het gevoel nooit meer 100% wordt in mijn linkervingers.
Ik bedoel maar, ga zeker voor een second opinion maar blijf kritisch en ga desnoods naar nog een andere specialist. Want dit is geen leven. Ook op haar leeftijd heeft ze het recht om relatief pijnvrij en mobiel door het leven te gaan.
Wat zegt haar huidige behandelaar over dit alles?

Fianna

Fianna

26-09-2010 om 21:24

Pelle

Misschien kun je je vraag op dit forum stellen:

http://www.medischforum.nl/

Succes met de zoektocht

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-09-2010 om 21:27

Behandeling

Dan zou ik het verhaal zeker op het forum plaatsen van de NVVR en vragen naar herkenning van de klachten alsook naar goede specialisten in haar regio.
Verder de zorgverzekeraar bellen om te vragen hoe het zit met second opinion; wellicht hebben zij zelfs een lijst met specialisten waar je kennis zo naar toe kan gaan.
Ik ken natuurlijk wel wat goede specialisten maar uiteraard alleen in mijn directe omgeving en in Duitsland en in Belgie
Is er al een MRI en een rongenfoto gemaakt van haar rug? Een EMG-onderzoek gedaan? Krijgt ze iets van fysio of manuele oefentherapie? Bewegen is en blijft belangrijk, hoe pijnlijk het ook is. Er zijn ook meerdere (manieren van) pijnstilling mogelijk zoals een zenuwblokkade of een behandeling via de pijnpoli. Er zijn ook speciale rugpoli's, zou je ook even kunnen navragen op het forum.

Communicatieprobleem

Pelle zou het kunnen dat zij en haar arts niet echt goed praten over wat het probleem is? Denk je dat ze naar haar arts toe zo duidelijk is over de pijn? Oudere mensen willen veel te vaak niet klagen!

Ik denk dat er een second opinion moet komen maar ik denk dat voor iemand van deze mevrouw haar leeftijd dat het beste via haar huisarts geregeld kan worden. Het regelen van zoiets is best vermoeiend en je moet niet op je mondje zijn gevallen als je het zelf gaat regelen.

Ik zou haar adviseren terug naar de huisarts te gaan, het liefst met iemand anders en alle problemen daar neer te leggen. Ik zou ook een lijstje meenemen van punten die ze wil bespreken en duidelijk maken hoe de pijn op het moment haar leven beinvloedt - niet weggaan voor ALLES doorgesproken is! Haar huisarts zou haar kunnen doorverwijzen naar een orthopeed, reumatoloog of pijnpoli, afhankelijk van wat het probleem is. Er is veel meer dan morphine voor dit soort pijn en ook meer dan alleen maar spuiten. Ik denk dat Elisa goede suggesties heeft maar als er niemand is die deze mevrouw kan helpen met het geregel dat ze het beste terug naar de huisarts kan - het is zijn/haar taak om zo'n probleem in goede banen te leiden.

Mariel

Sterre42

Sterre42

27-09-2010 om 13:43

Mri

Pelle,

Ik ben eigenlijk benieuwd of er een MRI gemaakt is. Daarop moet toch duidelijk de oorzaak te zien zijn.

Overigens hoef je geen hernia te hebben om hernia klachten te hebben, weet ik uit ervaring.

Ik heb al een paar hernia's gehad en dat er onlangs weer een te hebben. Echter, ik heb een ontsteking aan mijn zenuwbaan, dat geeft echter dezelfde klachten als een hernia. De zenuwbaan is dan iets verdikt waardoor hij wat klem zit tegen de wervels. Pijnlijk, en met veel uitstraling naar mijn been.

Overigens is zitten de grootste belasting voor je rug, dus ik kan me voorstellen dat deze dame zich absoluut niet prettig voelt om in een rolstoel te moeten zitten. Het idee om dan ook nog een hobbeltje te moeten nemen.... brrrrr....

Sterre42

Sterre42

27-09-2010 om 13:45

Nog even: 2nd opinion

Je bent altijd vrij om een second opinion elders te vragen. Dat is geen enkel probleem.

Neem voor de zekerheid even contact op met de verzekering hoe hun procedure is. Mijn verzekering had nl. zelf een goede suggestie waar ik terecht kon voor een 2nd opinion.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

27-09-2010 om 14:44

Huisarts

Ik denk dat naar de huisarts gaan een goede stap is maar mijn huisarts bijv. wist weinig van de materie af en liet me gewoon aansukkelen. Terwijl er wel degelijk veel meer mogelijk is. Daarom is die site mijn redding geweest. Letterlijk en figuurlijk.
Kan jij of iemand anders mee naar haar huisarts en met de vuist op tafel slaan? Haar laten doorverwijzen naar een goede specialist? En meteen een MRI laten maken als dat nog niet gebeurd is? Op een gewone foto is lang niet alles te zien.
En even de zorgverzekering bellen voor die second opinion.

joep

joep

27-09-2010 om 19:18

Pijnteam

Pijn kan bijna altijd minder, zoals hierboven al genoemd, terug naar de huisarts en evt. doorverwijzing naar een multidisciplinair pijnteam (Wat een beetje naam mag hebben, dus niet uit 2 of 3 disciplines bestaat). In ieder geval ergotherapie dat zij zo prettig mogelijk kan zitten en daarnaast een combinatie van op elkaar afgestemde therapieen en medicatie. Ik vind Oefentherapie Cesar of Mensendieck ook een aanrader, dat zij in haar zithouding haar zenuwen en zoveel mogelijk ruimte kan geven en zich wat beter kan leren ontspannen. Zenuwpijn is verschrikkelijk en het is een hele zoektocht voor de juiste combinatie van behandelingen gevonden is. In elk geval het er niet bij laten zitten hoor.

Boos

Misschien kun je haar vertellen dat als ze niet in de spreekkamer boos wordt dat die arts nooit zal leren om te luisteren. Soms moet ook een arts een paar maal naar een verhaal luisteren voordat hij het probleem echt hoort.

Terug, met een lijstje dus. Joep's aanwijzing over het pijnteam is ook zeker een goede.

Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.