Home » Forum » Zijn hier mensen die thuis aan krachttraining doen

Zijn hier mensen die thuis aan krachttraining doen?

28 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Anneque
Zijn hier mensen die thuis aan krachttraining doen?

Ik loop hard en vind dat fijn, maar wat eenzijdig. Ik heb een hekel aan sportscholen. Dus ik ben begonnen aan krachttraining thuis. Ben net gestart met dit schema: https://stoerevrouwensporten.nl/sport/krachttraining-workouts-voor-vrouw...
(beetje doorscrollen)

Zijn er mensen die ook thuis aan krachttraining doen? Of zelfs mee willen doen met dit schema? Ik zou wel wat ervaringen uit willen wisselen. En ook vraag ik me af hoe je verder gaat wanneer je deze 4 weken gedaan hebt. Hoe veel zwaarder neem je je gewichten dan bijvoorbeeld?

40er
Momenteel niets

Maar vorig jaar veel gedaan, via optima vita https://www.optimavita.nl/tag/krachttraining/
Ze heeft ook video's bij haar trainingen. Vond ik zelf prettig.

Tineke van Gaal
Toeval

Da's toevallig. Ik wil er net mee beginnen.
Ik heb 2 doelen. Een is strakkere rug omdat ik foto's wil laten maken van de tatoeage die ik er op heb laten zetten. Die moet nog een keer bijgewerkt worden en dan genezen dus ik gok dat ik over een maand of 3 de fotosessie kan plannen.
Mijn tweede doel is volgend jaar weer de Vierdaagse van Nijmegen lopen. Probleem is dat ik een oude liesblessure heb die dan ook weer gaat opspelen natuurlijk. De fysiotherapeut adviseerde jaren geleden om core training te doen dus ik ga maar weer planken. Verder is het handig om een sterker bovenlichaam te hebben bij wandelen in verband met een betere houding en makkelijker de rugzak dragen. Ik krijg namelijk altijd pijn in mn schouders, welke ik ook gebruik. Daarom heb ik nu een heuptas maar ik zou natuurlijk gewoon een rugzak moeten kunnen dragen.
Dus nu even inventariseren wat ik precies ga doen en wat ik nodig heb. In principe ga ik liever niet naar de sportschool.

Anneque
Planken

Oh, ik heb zo'n hekel aan planken. Maar het zit in mijn schema dus ik moet. Leuk dat jij ook net begint.
Ik zit nu in week 2 en heb 2 dumbbells en een kettlebell gekocht. Daar moet ik een paar weken mee toekunnen. Tot nu toe heb ik er wel lol in. Ik loop een stukje hard en daarna ga ik direct door met de krachttraining. Ben toch warm dan.
Dank voor de link, 40er. Hoe vond je het om thuis de trainen? Hoe snel zag je resultaat ongeveer?

Tineke van Gaal
Iets later

Ik ben vorige week gevallen en heb een blauw onderbeen .Eigenlijk had ik niet gedacht dat het zo lang zou duren maar ik heb nu, op dag 8, nog flink last van. Squaten gaat enigzins dus daar ben ik mee begonnen, 3x15.
Dat schema van SVS vind ik wel heftig klinken. Ik ben bang dat ik dan geen vin meer kan bewegen van de spierpijn. Ik ga nog even op zoek naar eentje wat iets rustiger gaat.

Brianna F
Ja

Vijf keer per week

40er
Anneque

Op zich zag je redelijk snel resultaat, ik deed 3x per week.
Het fijne was mee doen en niet zelf wat hoeven bedenken.

Anneque
Spierpijn

Dat zeker ;-) Toch vind ik het leuk om te doen, weer eens echt wat anders. Ik vind het idd fijn om gewoon een programma af te werken. Enige wat echt moeilijk gaat, is opdrukken en vanuit plank naar op-je-handen. Mijn schouders zijn blijkbaar onontgonnen gebied.

Brianna, doe jij het ook thuis en wat voor gewichten gebruik jij? Ik heb twee dumbbells en een kettlebell maar heb eigenlijk al spijt dat ik niet van die dumbbells met losse gewichten heb gekocht. Ben hier denk ik zo mee klaar en dan kan ik weer nieuwe kopen.

Balen van je been, Tineke! Gaat planken wel?

rode krullenbol
Een waarschuwing is hier op zijn plaats

Het eerste dat mij opviel aan de video van de sportende stoere vrouwen was natuurlijk de schapenvacht. Doorgaans oogt zo'n ding slechts knus. In combinatie met sporten?

Ronduit gevaarlijk!

Rode krullenbol

Brianna F
Anneque

Ik heb een kettlebel van 6 kg en 2 dumbells met losse gewichten eraan, die ik eraf of erbij kan doen. Verder een trekveer of hoe je dat ook noemt. En wat buikspier attributen.
tegen spierpijn: eet na de training een bakje eiwitrijke kwark/skyr met wat eiwitpoeder erin.
Bij mij helpt het heel goed.

Rose Mentink
Rode Krullenbol

Hai Rode Krullenbol, ik lees net je reactie die je schrijft na aanleiding van het zien van de videos van SVS op youtube. Je zegt dat een waarschuwing op zijn plaats is en dat onze schapenvacht ronduit gevaarlijk is. Zou je dat willen toelichten? Immers er wordt in de video's niets gevaarlijks gedaan op die schapenvachten.

Rose

Flanagan
Rose,

Glijdt een schapenvacht dan niet weg?
Stel; je wilt gaan opdrukken. Omdat de vacht te kort is om zowel met je voeten als je handen op een vacht te staan, is wegschieten niet ondenkbaar.
Ik werk dan liever met een rubberen mat die lang genoeg is.

Flanagan
Tip

Zelf sport ik in een sportcentrum om te voorkomen dat ik mij laat verleiden toch nog even iets tussendoor te doen vb was draaien en ophangen, zodat programma in de war loopt.
Ik laat ook express mijn mobiel thuis.

Maar ik weet een goede oefening voor de hamstring;
met één been op een traptree en dat been door de knie buigen zodat de haakse hiel van het andere been net niet de grond aanraakt. Ene been 15x en daarna van been verwisselen. Herhaling 3x of opbouwend.
De trap dient als steun, indien nodig. Maar je mag jezelf er niet aan optrekken. Dat moet puur uit je hamstring komen.

Ik deed deze oefening veel tijdens de revalidatie van een knieoperatie en ik was verbaasd hoe sterk de hamstrings werden, zonder apparaten zoals leg press.

Andere oefening voor de buikspieren:
Op grond liggen met de voeten op een verhoging. Zo trek je minder aan je nek.

Rose Mentink
valt mee

@flanagan, het hangt er heel er van af wat je er op doet. Een yogales op een schapenvacht is niet handig. Op je rug liggen op zo'n ding of op je knieën zitter erop als je halve pushups doet is natuurlijk geen probleem. Daarom reageerde ik ook, het is nogal wat dat het 'Ronduit gevaarlijk' genoemd wordt terwijl het grootste risico bij deze oefeningen is dat het een beetje glijdt en je de spieren van je core nog iets meer moet gebruiken. :)

Rose Mentink
hamstrings!

En ja die oefening is top!

rode krullenbol
Over de bruikbaarheid van schapenvachten als sportmat

Even één opmerking vooraf: weet dat je (met mij, ondergetekende) van doen hebt met een groot kenner alsook liefhebber van wol en wolproducten. Wollen sokken, sloffen, beenwarmers, truien, vesten, sjaals, mutsen en handschoenen? Er zijn tijden geweest – toen de winters nog echt winter waren – dat ik ze als warme broodjes uit mijn handen te voorschijn toverde. Inmiddels ligt dat welgemaakte spul doelloos stof te vergaren in kasten, kisten, lades en dozen; voor zover het niet al aan een roemloos einde is gekomen door bij het vuilnis te belanden.

Desgevraagd wil ik wel een toelichting geven op de redenen waarom ik het gebruik van een schapenvacht ronduit gevaarlijk acht in combinatie met sport. Zo sportief ben ik dan ook wel weer.

Ten eerste! De onderkant van een schapenvacht is niet antislip, terwijl uitglijden het risico op het krijgen van blessures met zich meebrengt. Nu zal iedereen zich wel een levendige voorstelling kunnen maken van onderuitgaan in geval van staande oefeningen. Toch komt eenzelfde gevaar om de hoek te kijken bij oefeningen waarbij men de handen op de vloer heeft!

Hier wreekt zich namelijk de beperkte lengte van de schapenvacht. Deze is per definitie korter dan het gemiddelde mensenlichaam. Nu mag het zo zijn dat een statische plank zich misschien meestal probleemloos laat uitvoeren met de handen op de vacht en de voeten op de vloer of andersom. Maar bij het verrichten van ‘moutain climbers’ bijvoorbeeld of een dynamisch uit te voeren plank is het toch echt wel van groot belang dat de ondergrond niet gaat (ver)schuiven! Juist wanneer je er geen rekening mee houdt, is een neus is zó gebroken of een pols – dan wel een enkel – verstuikt!

De bovenkant van een schapenvacht is dan wel niet glad, maar dit levert op zijn beurt het risico op om met de vingers of tenen te blijven haken op momenten dat dit slecht uitkomt. Vergelijk het met trainen op te hoog gegroeid gras. Dat is ook niet erg comfortabel en veilig. ‘Mind you!’ Het regelmatig maaien van een sportveld is echt niet alleen in esthetisch opzicht van nut.

Het gebruik van een schapenvacht voor sportactiviteiten is bovendien nadelig vanuit het oogpunt van hygiëne. Laten we niet vergeten dat het van nature reeds regelrechte stofnesten zijn – en daarmee haarden van mijten e.d. Indien – goed – benut als sportmat krijgen schapenvachten bovendien heel wat zweet te absorberen. En soms ook wat speeksel.

Ook al maak je daarbij krachtig gebruik van een mattenklopper – mogelijk als krachttraining tussendoor? Af en toe een beetje uitkloppen in de tuin of op het balkon/dakterras volstaat dan niet meer. Vanwege de onvermijdelijke schade aan de vacht – en eventueel ook de wasmachine – zal men echter het wassen van een schapenvacht zo lang mogelijk uitstellen.

Het laat zich wel raden wat dit betekent voor de bacteriegroei in zo’n vacht. Het zal meestal niet lang duren eer deze groei niet slechts potentieel blijft, maar – zo te ruiken – exponentieel/explosief van karakter blijkt. Wie het binnenhuisklimaat en zichzelf serieus neemt, geeft dan ook de voorkeur aan een reguliere sportmat. Deze laat zich aanmerkelijk makkelijker schoonhouden.

Voorts kleeft nog ‘het’ klimaataspect aan het product in kwestie. Zelfs wanneer men bovenstaande waarschuwingen in acht neemt door twee à drie schapenvachten aaneen te rijgen, zorg te dragen voor een goed functionerend antislipmatje eronder en het geheel regelmatig afgeeft aan een stomerij? Zelfs dan wint de reguliere sportmat het in duurzaamheid. Wol is en blijft nu eenmaal een kwetsbaar materiaal. “Het is zoals het is!”

Zelf maak ik thuis gebruik van een sportmat voorzien van een dun laagje kurk. Dit lichtgewicht natuurproduct houdt mijn lichaam heerlijk warm wanneer dat nodig is. Even een vochtig doekje erover en het ding gaat weer een ronde mee. En dat al jarenlang.

Biedt een sportmat met/van wolvilt dezelfde voordelen? Wie het weet, mag het zeggen!

Rode krullenbol

Koffiekop
RK

dank voor deze heldere uiteenzetting over de risico's (ook op het gebied van de hygiëne) van het gebruik van een schapenvacht als sportmat. Ik heb nog een kleine toevoeging op het rijtje mogelijke vervuilingen. 'Dames van een zekere leeftijd' verliezen soms ook nog andere lichaamsvloeistoffen bij zware fysieke inspanning.

Los van al deze risico's vind ik het gewoon een vreemd gezicht, oneigenlijk gebruik van een product. Al staat het natuurlijk een ieder vrij om te gebruiken wat hij/zij prefereert bij het sporten. Mijn voorkeur gaat ook uit naar een sportmat. Zoals jij ze beschrijft, met kurk, ken ik ze nog niet. Ik ga daar eens mijn licht over opsteken.

Flanagan
Aha,

@Rose, ik zie de verwarring. Voor de knieoperatie zijn pezen uit de hamstring gebruikt. Maar bij de traptree oefening gebruik je nagenoeg alle spieren in je bovenbeen. En dat merk je aan je broekspijpen.

Rose Mentink
antwoord

Rode Krullenbol, dankjewel voor je uitgebreide antwoord, ik ga er ook even op in, per ding.

De mountianclimbers, die hoef je niet met een schapenvacht of matje te doen. Eigenlijk gebruik je dat ding puur omdat het wat zachter is op de grond als je met je knieën, ellebogen of rug hierop leunt. Bij mountainblimbers of dynamische klankuitvoeringen leun je daar niet of niet lang op.

Voor wat betreft de bovenkant van de vacht, gezien het feit je er dus geen plotselinge bewegingen op doet is het risico van blijven hangen aan je schapenvacht net zo groot als bij een schapenvacht die op een stoel zit. je blijft soms hangen, maar je vingers blijven ook gewoon heel. Net als de rest van je lijf.

Het maaien van een sportveld heeft vooraal van doen met het rolvermogen van de bal.

Vanuit het hygiene oogpunt wil ik je toch even wijzen op mijn filmpjes waar je op reageerde. Ik heb daar geen oefeningen bij staan waar je van zweet of kwijlt. Kwijlen doe ik zelden tijdens sport overigens en als ik het doe is het meestal op de racefiets als ik heel heel diep ga ;)

De mijten zijn een interessant punt maar beperken zich niet tot de schapenvachten in je huis. Ook de bank, vloerbedekking, het bed en je huisdieren hebben daarmee van doen. Daarbij vind ik een beetje viezigheid wel goed voor mensen, goed voor de weerstand. En kan je een schapenvacht beter reinigen dan je matras.

Bij ons thuis hebben schapenvachten een leven. Ze beginnen bij mij in huis, dan gaan ze naar de stoelen op het dakterras, dan gaan ze naar onze Volkswagenbus en daarna eindigen ze bij de hond. Dat beest heeft er drie momenteel.

De bacteriegroei is wel en leuke, wist je dat sportspullen meestal ontzettend vies zijn, zelfs al neem je ze af. Zo'n matje is natuurlijk poreus en daar kan zich ook van alles in nestelen.

Bij het klimaataspect heb je ook ergens wel een punt, maar ook kurk en sportmatjes hebben hun carbon footprint.

Wat ik vooral wil zeggen is dat een schapenvacht niet heel gevaarlijk is als je er elke dag even met je knieën op zit of op licht terwijl je wat rommelt met gewichten. En het stoort me dat mijn trainingsschema op die manier wordt weggezet. In de tekst staat dat ik een vacht gebruik maar dat een matje een stuk handiger is. Onze site schrijft op een hele vriendelijke manier over sport om vrouwen te laten ervaren hoe leuk het is en dat het goed is je lichaam sterker te maken. En tot dusver hebben we nog nooit gevaarlijke dingen bedacht voor onze lezers.

Rose Mentink
flanagan

Het is oprecht en goede oefening, ik deed hem toen ik herstelde van een enkel operatie

Anneque
Brianna

Bedankt voor de tip! Ik heb zo'n skyrdrankje van de Lidl, dat neem ik na de training. Maar het is misschien geen gek idee om wat extra eiwitpoeder te nemen. Ik ga me er eens in verdiepen. De spierpijn is al wat minder. Ik heb de indruk dat ik al iets sterker ben dan 3 weken geleden :-) Heb er vooralsnog veel lol in.
Ik doe het trouwens gewoon op de grond, geen vachtje nodig ;-)

Anneque
Rose

Verhip, zie nu pas dat jij van de site SVS bent, wat leuk! Ik had die schapenvachtdiscussie even gelaten voor wat het is ;-)
Ik vind je video's heel instructief en heb plezier in de trainingen.

Rose Mentink
Anneque

Wat super om te horen. Ik vond het erg spannend om ze te maken en online te zetten, omdat je altijd van die superfijne afgetrainde vrouwen ziet die dat doen. En ik ben gewoon een vrouw. Dus als ik hoor dat andere vrouwen er wat aan hebben, vind ik dat heel fijn!

Anneque
Rose

Voor mij val jij beslist in de categorie "fijne afgetrainde vrouw". Ik doe je een aantal oefeningen (nog!) niet zo makkelijk na in elk geval ;-)
Het lijkt me fijn om zo sterk te zijn.

Rose Mentink
<3

dankjewel

Tineke van Gaal
Rug/billen

Druk geweest en me niet meer met het sporten bezig gehouden. Nu ook pas weer bijgelezen.
Als sportschoolsponsor pur sang wil ik thuis trainen maar ik vraag me af welke oefeningen het meest geschikt zijn. Over een paar maanden wil ik foto's laten maken van mijn rugtatoeage. Die loopt van schouder tot bil en ik zou graag mijn rug wat strakker en steviger willen maken.
Iemand van jullie of Rose advies?

40er
Voor de stok achter de deur.

https://www.optimavita.nl/afvallen-2/fit-de-zomer-in-challenge-2/

Misschien een tip voor anderen om mee te doen.

Emmawee
40er

Ik vindt Marloes ook heel motiverend en ik vind het erg prettig dat ze niet van alles probeert te verkopen. Ik ben geabonneerd op haar kanaal, maar kijk niet alles hoor. (Haar relatie met Sven interesseert me net iets minder).

Ik zal deze challenge eens in de gaten houden. Zeker een goede tip.