Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

pientje

pientje

12-09-2011 om 08:48

1of 2 poesjes

hoihoi

na het overlijden van onze superlieve oude poes, willen
de kinderen graag weer een nieuwe.....nu lijkt
ons 2 kittens erg leuk maar ik vraag me af
of die wellicht minder gericht op mensen zullen zijn
dan wanneer je er 1 neemt.
Wat is het voordeel van 2 of 1 poes bijelkaar?
Onze vorige poes was echt een mensenpoes,
heel sociaal (leek wel een hond soms...) en dat vonden we erg leuk!

Benieuwd naar jullie ervaringen,
pientje

Ise

Ise

12-09-2011 om 09:14

Hier

We stonden vorig jaar voor hetzelfde dilemma en hebben toen gekozen voor 2 katertjes uit hetzelfde nest. Ondanks dat het broertjes zijn lijken ze in niets op elkaar. Uiterlijk hebben ze dezelfde bouw, maar een totaal andere kleur. De ene is veel uithuiziger dan de ander, maar als hij binnen is, is hij erg gericht op mijn oudste zoon. Zodra die ergens gaat zitten komt de kat op schoot. De andere kat is totaal geen schoot-kat, maar ligt wel altijd in je buurt en voert 'hele gesprekken' als je tegen hem praat. En samen? De eerste maanden lagen ze nog wel eens samen in een mand, maar nu ze daar te groot voor zijn zoeken ze ieder een eigen plekje. Als ze buiten zijn komen ze vaak wel samen weer terug.

Sancy

Sancy

12-09-2011 om 09:25

En hier

Ik heb 2 katten, een broer en zus die nu enkele jaren oud zijn. Hun karakters verschillen, maar ze gaan prima samen. De poes is meer mens-gericht, de kater gaat vaker naar buiten. Daar staat tegenover dat de kater 's avonds vaker op mijn schoot ligt dan de poes terwijl de poes meer met zich laat knuffelen. De kater wil vooral rustig liggen ;-) Ze liggen ook graag bij elkaar hoor, zeker in de herfst en winter, lekker warm :-)
Vroeger had ik ook 2 katten. De oudste was mens-gericht maar de jongste kwam er wat later bij (als kitten bij een volwassen kat) en is nooit zo mens-gericht geworden. Ik zou dus 2 kittens nemen uit hetzelfde nest omdat dit hier prima is uitgepakt.
Trouwens, ik heb op dit moment een nest met 5 kittens, nu bijna 3 weken oud. Ze groeien op in de huiskamer met hun moeder en oom, een hond en 2 vissen en niet te vergeten 2 kinderen. Dus als je belangstelling hebt, mag je me mailen op sancyvdb op gmail.com :D

Ayanna

Ayanna

12-09-2011 om 10:02

Altijd drie

Wij hebben altijd drie katten gehad. Al van kind af aan weet ik niet beter dan dat we er drie hebben. Hebben we er vier dan gaat er één dood of loopt weg. Hebben we er twee dan komt er wel een zwervertje voorbij. Altijd drie dus.
Nu hebben we twee zusjes en een broertje uit het asiel. Tsja, we vonden het zielig als ze uit elkaar gehaald zouden worden....dus weer drie. Inmiddels zijn ze 13 jaar en ze zijn meer op ons gericht dan op elkaar. Het mannetje is een allemansvriendje die 's nachts bij mij onder mijn dekbed slaapt (!), het ene zusje is gewoon gezellig in de trant van 'wat hebben wij het toch knus samen' en het andere zusje is er één die in haar eigen wereldje leeft. Ze houdt niet van vreemden maar wel van ons...:-) Jaren lang hebben wij haar nooit horen miauwen tot ongeveer een jaar geleden. Ik schrok me rot want ik dacht dat ze gewond was! Ze klinkt dan ook als een oude kraai...;-)
Oh heerlijk....katten!

Fiorucci

Fiorucci

12-09-2011 om 11:58

Samen!

Juist voor kittens is het heel fijn om samen te zijn, alleen al voor de uren dat ze alleen thuis zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2011 om 12:05

Karakter

Ik heb de indruk dat katten 'poezen'- of 'mensen'-karakters hebben. Het is niet afhankelijk van of ze met meer of minder bij mensen wonen, tenzij je er misschien zoveel hebt dat er bijna sprake is van een verwilderde situatie. Wij hebben 1 kat die zich helaas teruggetrokken heeft toen we een derde kat kregen. Sinds die tijd komt hij niet meer bij mij op de bank liggen en staat ook helemaal onderaan in de pikorde. Dus als de katten eten krijgen, inmiddels zijn het er 5, dan ziet deze kat ervan af om gelijkertijd te eten en moet het doen met wat er over is. Ik vind het best sneu, maar het is natuurlijk gedrag. Deze kat komt trouwens 's nachts wel altijd bij mij op bed liggen, of eigenlijk... ik kom bij hem liggen:-)
De overige 4 katten komen graag bij ons in de buurt liggen en zijn echt aanwezig. Het gebeurt wel eens dat ik niet echt heb opgelet en als ik dan opsta zie ik opeens dat ik helemaal was ingebouwd door katten. Op de linker- en rechterbankleuning, de rugleuning en op het kussen tegen mij aan.:-) Vooral in de winter ligt de oudste kat graag bij mijn man op zijn buik. Man kijkt altijd half liggend tv.
Vooral de laatste aanwinst moet altijd luid en duidelijk aan mij laten weten dat hij er weer is als hij lang buiten is geweest. Dan is het een en al gemauw en dan moet ik hem even aanhalen.

Merel

Merel

12-09-2011 om 12:18

Verrassing

Ik denk dat je niet van te voren kunt voorspellen wat voor katten het worden. Wij hebben 2 poezen, de eerste kwam van een kennis af, was een half jaar en woonde nog daar met de moeder poes, de laatste uit het nest zeg maar, de andere poesjes waren al weggegeven. En een jaar later kregen we een ander poesje van mensen bij ons uit de buurt. Alleen beide poezen zijn niet echt aanhankelijk, willen niet op schoot, heel jammer. We 'mogen' ze wel aaien maar dan gaan ze telkens net buiten je handbereik zitten, dus dan moet ik telkens achter de poes aan om ze te aaien. En toen ze net bij ons waren speelde ik ontzettend veel met ze. Na een jaar was het speelse eraf en nu zijn het twee saaie dames, die poezen van ons. Jammer dus, ik had wel een lekkere schootkat (poes) gewild.

Groepsdier

Het is verleidelijk om mensenwensen op katten te projecteren. Maar een kat is van nature geen groepsdier, zoals de mens. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in het algemeen genomen is een kat net zo lief alleen als met een soortgenoot. De kittentijd uitgezonderd, dan is het natuurlijk fantastisch om met een maatje te spelen.
[email protected]

Netel

Netel

12-09-2011 om 15:05

Samen

Zo'n 20 jaar geleden vond ik een klein katje in een sloot en nam het mee naar huis. Een jaar later vond mijn schoonzus er ook een en die kwam ook bij ons. Wat een vergissing. De katten stonden elkaar naar het leven en uitten dat door overal te plassen. Het was geen doen en we hebben ze uit elkaar gehaald.
Nadat die ene die bij ons bleef overleed haalden we bij schoonzus weer een aanlopertje. Een katertje deze keer en gezien onze eerdere evaringen zou hij ook alleen blijven. Maar schoonzus had weer een aanlopertje (zij woont landelijk en daar doen boeren niet moeilijk over een nest katten) en we wilden het wel proberen om dit aanloopstertje bij onze kater te zetten.
Het was een schot in de roos. Ze zijn heel verschillend qua karakter, waar kater het liefst bij ons ligt, is poes het liefste alleen bij onze zoon op zijn kamer.
Maar als ze samen in een pension zitten, dan zijn ze constant bij elkaar. Ze hebben echt wat aan elkaar.

Rosase

Rosase

12-09-2011 om 15:16

Hier ook 2

De een een gezellige theemuts, die al op je schoot zit voordat je billen de bank raken.

En de ander, ons prinsesje, wat meer op zichzelf. Ligt meestal wel in de buurt, maar gaat net buiten handbereik liggen. En als ze dan eens op schoot ligt is het ook echt een wonder. Degene die haar op schoot heeft mag blijven zitten, terwijl alles (eten, drinken) voor hem of haar geregeld wordt.

Terwijl de theemuts, indien nodig, binnen een minuut weer op de grond gezet wordt. Want die is toch weer terug voordat je het weet.

Het gekke is wel dat onze prinses wel echt communiceert met ons. Zij kijkt je aan, reageert op wat je zegt. Inderdaad soms net een hondje. En de theemuts. Die kijkt meestal een beetje daaps voor zich uit en ziet wel wat er komen gaat.

Twee

Ik heb bijna alleen maar 2 katten gehad (beide laatste keren broer en zus), setje wat we nu hebben is 15 jaar alweer en het vorige setje werd 15 en 19 jaar.
Altijd gezelliger met zn tweetjes, ondanks dat het duidelijke individu's zijn. Ook fijner met vakantie, zijn ze altijd samen.
Van mij mogen het er wel meer zijn, overigens ;-)
Veel plezier!!!

Sancy

Sancy

12-09-2011 om 20:36

Zoals ik al zei ;)

Liefhebbers voor kittens mogen mij mailen. Ik heb de 5 liefste kittens hier naast me liggen.

amk

amk

12-09-2011 om 22:28

dan slopen ze elkaar en niet het meubilair was ons motto en nu ruim 17 jaar later blijkt dat ook zo te zijn.
Ze kunnen niet zonder elkaar en gaan dus ook samen naar de dierenarts als slechts 1 van de 2 iets mankeert.
Ze liggen gewoon heel veel bij mij, zijn niet speciaal op elkaar gericht. De een is wat meer van de knuffel en de kwijl, de ander wil best in de buurt liggen maar liefst niet op schoot.

Broer en zus

gehad, heel af en toe in al die jaren zaten ze bij elkaar in de buurt. Het zieligste was als broer weer ziek was en zus onder de bank zat te loeren en hem opeens een ram op zijn kop gaf.

Verder was broer een hele achterlijk grote kater, enorm beest, ziekelijk maar echt groot. Zus was heel klein en fijntjes.

Allebei uit het zelfde nestje.

Ik heb 1 poes die ik beschouw als mijn eerste baby, zo gedraagd ze zich ook naar mij toe. Ik denk dat ik nooit meer zo'n kat krijg, gewoon mijn kind, altijd samen, liefde op het eerste gezicht en visa versa, ik heb haar gevoed met mijn handen en verschoond met wc papier na haar kattenbakoefeningen. Ik had haar aan een riempje mee naar buiten de eerste weken, ze slaapt vanaf de eerste nacht op mij.

nee, wat mij betreft, 1 katje die direct mij uitzoekt en ik haar of hem.

KGO

KGO

14-09-2011 om 09:36

Net 2 van t asiel

Wij hebben twee weken geleden 2 poezen ( 1 mannetje en een vrouwtje) van t asiel gehaald. Ze zijn ongeveer vier maanden, komen niet uit een nest. Maar super! Ze zijn heel lief met elkaar, spelen met elkaar. Hebben wel elk eigen karakter. Ze komen bij ons zitten als t rustig is ( ie: kinderen op bed liggen). Verder spelen ze met de kinderen.
Karin

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Wij krijgen er twee

Wij hebben gekozen voor twee (ras)katten. Wij wilden eerst een kat maar nadat wij als een blok gevallen waren voor het Maine coon ras werd het een raskat. Alleen toen bleek dat fokkers kittens niet wilen plaatsen in een huis zonder andere kat of hond. Behalve als je de hele dag thuis bent. Na lang getwijfel worden het er dus nu twee. Twee superleuke zusjes. Volgende week gaan wij ze ophalen. Onze kinderen staan nu al te stuiteren. Ze vinden het zo leuk.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

jippa

jippa

15-09-2011 om 16:02

Voordeel van 1

Ik wilde er twee, man niet. Nu hebben we er eentje. Nu zie ik een voordeel, deze kitten is heel sterk op ons gericht. Met 2 gaan ze meer samen optrekken.

Oh, ik zou zeker 2 doen!

Mijn man wilde aanvankelijk helemaal geen kat, dus we waren al blij dat hij toch overstag ging. Maar 1 kat vonden we toch wat weinig, dus paar jaar later een 2e kat erbij. Dat botert helaas totaal niet met de 1e kat..
Dat was een lieve 'theemuts' poes die inmiddels vooral heel sacherijnig is, bromt en wat schichtig is als ze niet uitvalt naar kat nr 2. Dat is een (gecastreerd) katertje, superspeels dus springt regelmatig bovenOP de oude dame - en dan vechten ze soms flink.

We zijn dol op allebei maar zouden nooit meer zo na elkaar 2 katten nemen, maar gewoon meteen uit 1 nestje!

Tihama

Tihama

15-09-2011 om 23:01

Socialisering

Wij hebben 2 jaar geleden 2 kittens gehaald via het asiel. Die waren met een week of 3 op straat gevonden. De heren waren echter slecht gesocialiseerd. Tegen de tijd dat ze eindelijk wat gezelliger begonnen te worden, verdween er een. Ondanks chip en briefjes nooit meer teruggezien. De andere werd daarna veel aanhankelijker. Helaas verdween ook hij een half jaar later. Na lang nadenken hebben we besloten toch nogmaals de gok te nemen en weer te gaan voor twee poesjes. Die kwamen van Sancy ;-)

En dat zijn zulke gezellige meiden. Ongelooflijk. Super sociaal. Ze spelen met elkaar, maar zijn ook enorm gezellig naar ons. Zodra je ff zit, heb je een kat op schoot of als sjaal. We moeten 's nachts de deur naar boven ook goed dicht doen, anders worden we midden in de nacht wakkergemaakt door katten die kopjes geven. Het is echt een goede beslissing geweest. En als je nog twijfelt: Sancy zorgt dus voor heel sociale kittens ;-)

Tihama

Socialisering (en ot sahara)

Socialisering is zeker één van de meest belangrijke onderdelen. Nog belangrijker dan of je er 1 of 2 neemt. Een goed gesocialiseerde poes is een stuk gezelliger en leuker voor de mens als een slecht gesocialiseerde poes. (Mede) daarom blijven raskatten tot minimaal 13 weken bij de moederpoes.
En OT Sahara: wat leuk, twee Maine Coon kittens. Ik heb zelf 3 Maine Coons en fok ermee. En ze zijn zo leuk, heel anders dan een gewone HTK. Alvast heel veel plezier met ze.

Sancy

Sancy

16-09-2011 om 14:26

Tihama

dank je voor de lovende recensie ;-)
Ach, ze zijn zo leuk die kleine bolletjes wol. Omdat moederpoes erg pijnlijke tepels heeft, voed ik de kittens met de fles. Nu wordt het nog moeilijker om ze af te staan.
Nou ja, als ze maar een goed en liefdevol thuis krijgen.

Tirza G.

Tirza G.

16-09-2011 om 15:44

Sancy

Heb je wel gekeken naar aanlegtechniek? En eventueel Lansinoh ingezet voor de tepels? (Kon het niet laten)

Tirza

Sancy

Sancy

16-09-2011 om 16:57

Puinhoop tirza

Hun aanlegtechniek sucks if you pardon the pun;-)
Dit nest was nooit onze bedoeling maar onze sloeriepoes blijkt stil krols te zijn (niet te herkennen dus) en was 5(!) weken nadat Tihama de laatste 2 kittens had opgehaald alweer drachtig. Ze is nog jong en was nog niet helemaal hersteld; dit nest heeft veel energie van haar gevraagd. Ik vermoed dat ze niet genoeg melk had en dat de kittens daardoor niet de juiste techniek hanteerden (want te gulzig). Gevolg: tepels schraal en met bloedblaren en verhoging door beginnende ontstekingen. Ondanks de pijn probeerde ze wel door te voeden maar ja, ik kon het gekerm niet aanhoren.
Nu voed ik sinds een week bij. Moederpoes herstelt nu en voedt 1 a 2 x per dag zelf. En ondertussen leer ik de kittens een betere drinktechniek.
En heb ik flashbacks van het dwangvoeden van zoon, die als baby een belabberde zuigtechniek en slechte coördinatie had. Je weet wel: wangen strelen om te stimuleren, vinger onder de kin om die naar voren te trekken, dat soort zaken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.