Home » Forum » 4 jarige tot 2200 buitenspelen

4 jarige tot 22.00 buitenspelen?

55 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yara
4 jarige tot 22.00 buitenspelen?

Vanaf het voorjaar tot najaar spelen de kinderen hier langdurig buiten. Sommige zijn wel erg jong en gaan om 22.00 uur binnen. Je hoort ze soms huilen, jengelen etc van moeheid. Ik moet de volgende dag wel werken.

juf Ank
nou

stop overal een briefje in de bus hoe laat ze hun kinderen naar bed moeten doen...

ruster
bemoeien

Nou onze bijna drie jarige mocht jaren geleden tot ongeveer half tien opblijven.
Dit had ermee te maken dat we graag wilden dat hij tot s’morgens 9.00 ongeveer in bed bleef , tot de gezinshulp kwam, en s’middags sliep aangezien ik volledig rust moest houden. Ik zou het niet gewaardeerd hebben als mensen zich hiermee bemoeiden. Voor ons was het een super oplossing.

Eva
Moet ieder voor zich weten

In menig landen is dit volkomen normaal. Ik vind niet dat deze kinderen overlast moeten veroorzaken maar dat staat wat mij betreft los van de bedtijd.

Kaaskopje
Yara

Ik schat in dat de kinderen ouders met een buitenlandse achtergrond hebben? Zo ja, tja andere gewoontes.

Om eerlijk te zijn verbaas ik me er ook weleens over, maar zou het ook kunnen dat wij er met erg Hollandse ogen naar kijken? 8 uur ontbijt, 12 uur boterhammen en 5-6 uur de warme prak. 7 of uiterlijk 8 uur onder de wol. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden en net zo goed werken. Stop je energie dus in jouw manier van opvoeden, dat is jouw weg.

Triva
Kaaskopje

Uit welk land de ouders of grootouders komen lijkt me niet van belang. De school start toch voor elk kind gelijktijdig?

Hangkous
Kaaskopje

In Klein zomerleed is de hele discussie ontspoord door twee opmerkingen over andere cultuur andere gewoontes.
Daar moet je heden ten dage hééeeeeeel voorzichtig mee zijn.

Overigens hier ook jonge kinderen die heel lang buiten spelen. Zelfs nog later dan 22.00. Accepteren en je er niet aan storen is het enige dat je kunt doen.

Jesse_1
Wat is je probleem?

Is het probleem dat je 's avonds niet kunt slapen? (Vóór 22.00?).
Of maak je je zorgen over de kinderen?
Of maak je je zorgen omdat andere mensen kinderen op een andere manier opvoeden dan jij zou doen?

Wat is je vraag of mededeling precies, want je bericht zelf is een tekst zonder vraagteken.

Kaaskopje
Triva

Maar ik noemde ook geen specifieke landen... toch?

Het is niet aan ons als buren, buurt, om andere ouders verwijten te maken over bedtijden. Verbazen, prima, maar als het niet goed gaat door te weinig slaap, zal de schóól met de ouders moeten praten.

Mijn ervaring is dat het wel degelijk kinderen met ouders met migratie-achtergrond zijn. Daar maak ik me niet druk om, dat is hun zaak, wel om het getetter tot (na) 9 uur naast het huis. Op een gegeven moment is het ook weleens mooi geweest wat mijn inlevingsvermogen betreft. De herrie van gillende kinderen begint tenslotte al om 8 uur 's morgens.

Triva
Huh

Ik heb het ook niet over specifieke landen. Het gaat om jouw kromme argument en die Hollandse ogen...

Ik bedoel: vóór een kind naar school gaat (of in weekend of vakantie) maakt het totaal niet uit wanneer het kind naar bed moet als het maar voldoende slaap kan krijgen. Dat wordt anders met schooldagen.

Dees
Hier

Nou ja ik snap de verwijten wel heb laatst ook ervaren dat mijn kind al lang en breed op bed lag en de buren in de tuin het heel gezellig hadden en inmiddels de kinderen van de buren. (4 en 7) onder het raam van ons kind aan het spelen waren op een volume die overdag nog niet eens wenselijk is.

Mijn kind kwam kwaad uit bed dat hij wakker was gemaakt. De volgende dag een gebroken kind want ja hij moest gewoon naar school. Toen onze buurvrouw vertelde dat haar kids heerlijk studiedag hadden en het gisteren zo gezellig was heb ik haar erop gewezen dat ze wist waar mijn kinds slaapkamer is en dat ze ook wel kon begrijpen dat dat gegil en gebrul van haar kids onwenselijk was. Dat doen ze van de zomer maar weer als ze 6 weken op de camping bivvakerwn.

@Emma
Kinderleed op een zomeravond

Annie M.G. Schmidt:

Ik lig al in bed,
maar de zon is nog op
en de merel is zó hard aan ’t fluiten!
Ik lig al in bed
met de beer en de pop
en verder is iedereen buiten.
De radio speelt
in de kamer benee
of is het hiernaast bij de bakker?
Nou hoor ik een kraan.
O, ze zetten weer thee
en ik ben nog zo vreselijk wakker.

Ik lig al in bed
en ik mag er niet uit,
want de klok heeft al zeven geslagen.
Ik wil een stuk koek
en een halve beschuit,
maar ik durf er niet meer om te vragen.

Ik lig al in bed
en ik speel met mijn teen
en de zon is nog altijd aan ’t schijnen.
En ik vind het gemeen
dat ik nou alleen
in mijn bed lig, met dichte gordijnen.

ElenaH
Hier ook hoor

'Toen onze buurvrouw vertelde dat haar kids heerlijk studiedag hadden en het gisteren zo gezellig was heb ik haar erop gewezen dat ze wist waar mijn kinds slaapkamer is en dat ze ook wel kon begrijpen dat dat gegil en gebrul van haar kids onwenselijk was'

Buren die al sinds het begin van de corona-maatregelen met vrienden op de stoep (zogenaamd allemaal op 1,5 meter afstand) bijpraten onder het genot van heel veel drank. Kinderen tot ver na 22 uur nog op straat, gillend van vermoeidheid. En de iedereen dronken en om het hardst gieren van de lach want werkelijk alles is grappig. Ze zijn vorige maand al aangesproken door BOA's vanwege de afstand, maar dat hielp niets.

Ikzelf heb er geen last van. Maar veel kinderen hier in de straat slapen aan de voorkant en veel buren zijn er helemaal klaar mee.

Kaaskopje
Triva

Het gaat om jouw kromme argument en die Hollandse ogen...===

Kan het vriendelijker? Als je mij érgens van kunt betichten dan is dat juist níet oordelen/veroordelen van afkomst. Maar je mag wel eerlijk benoemen wat de praktijk is. Zoals jij weet, woon ik op een plek waar ik de praktijk op een serveerblaadje krijg aangeboden. En ik woon hier al 30 jaar. Ik heb gedrag zien verschuiven door een veranderende samenstelling van onze wijk. Zelfs broedgedrag van meeuwen lijk je daar aan te kunnen koppelen.

Waren het voorheen énkele kinderen die laat buiten waren, nu zijn het er veel. Behalve dat het lawaai dus ook is toegenomen, kan het mij niet schelen wat de ouders doen. Dat is niet mijn probleem.

Kaaskopje
Triva

Ik ging te snel... "die Hollandse ogen" herhaal je van mij, niet onaardig dus. Dat kromme argument vind ik niet aardig.

Triva
Huh

Ja ik vind het een krom argument maar blijkbaar begrijp je niet waaróm ik dat zeg. Heeft niks met onaardig te maken maar met jouw beargumentatie. Krom dus.

Jesse_1
Kaaskopje

"Ik schat in dat de kinderen ouders met een buitenlandse achtergrond hebben? Zo ja, tja andere gewoontes."

Of de kinderen ouders met een buitenlandse achtergrond hebben heeft er toch gewoon niets mee te maken? De situatie verandert er niet door.
Dat jij het zo in jouw buurt ervaart, betekent niet dat het zo is of dat je op die manier moet gaan acteren. Het zijn mensen - ongeacht de etnische achtergrond.

Jouw inschatting van de buitenlandse achtergrond voegt niets toe aan het probleem of de oplossing, dus die kan gewoon weg blijven.

Dees
Hollandse ogen

Het is toch logisch dat we er met Hollandse ogen naar kijken hier in Nederland?

Ik bedoel de kinderen gaan hier in Nederland gewoon om.8:30 naar school dus ontbijtje om 7:30 is heel normaal, de lunch wordt tegenwoordig op school.genuttigd of de kinderen krijgen tussendoor een mogelijkheid tot lunchen......dan zit je dus ook al redelijk vast aan die lunchtijd van rond 12:30. En om als kind een beetje op te kunnen letten op school is een bedtijd van rond 19:00 / 20:00 voor kinderen op de basisschool niet vreemd.

Dan kun je er "Hollandse ogen " van maken, maar volgens mij is het gewoon gezond verstand.

Kaaskopje
Triva

Maar dat is een mening. Jij vindt het krom. Even los van of ik het inderdaad onaardig kan vinden. Dat is ook een mening ☺️.

Nadat ik een vriendin en later mijn man leerde kennen, heb ik afgeleerd (deels nog niet volledig gelukt) om het "hoort zo" te zeggen, of "het is zo". Ik vínd het zo, dat is iets anders dan het is voor iedereen zo. En dat maakt discussies soms zo ingewikkeld. Je hebt allemaal je eigen bril met door hoe je bent door opvoeding, hersenfunctioneren en omgevingsfactoren verschillende glazen.

Knor
Siesta

De kinderen uit andere culturen zo laat nadat bed gaan, houden vaak wel een (lange) siësta. Na school warm eten, en dan rusten of slapen. Tegen de tijd dat het wat afkoelt gaan ze dan buiten spelen. Daardoor houden ze het redelijk vol ook tijdens de school periode.
Een cutuurdingetje dus, maar voortgekomen uit het klimaat.

Triva
Knor

Precies dat bedoel ik. Je kunt niet in Nederland wonen, leven naar onze schooltijden, siësta houden en kinderen laat naar bed brengen en zeggen dat het aan de cultuur ligt. Kind komt dan toch gewoon slaap tekort als het de volgende dag naar school moet?

ElenaH
Knor

'De kinderen uit andere culturen zo laat nadat bed gaan, houden vaak wel een (lange) siësta. '

Als ze eenmaal in Nederland wonen, houden ze toch gern siësta's meer? Volgens mij doen alleen Nederlandse peuters hier middagdutjes.

Yara
Lawaai

Ik baal dat sommige kinderen niet opgevangen en of op hun gedrag gecorrigeerd worden. Mentiteit van ouders, ieder voor zich en god voor ons allen. Beetje rekening met elkaar houden kan geen kwaad. Mijn kind zit in een proefwerkweek, wij hebben ook hard gewerkt.

Knor
Triva

Klopt, er is op zich geen reden om de slaaptijden van de kinderen niet aan te passen aan de Nederlandse schooltijden, cultuur en klimaat. Maar blijkbaar is zoiets toch sterk geworteld en verandert niet 1,2,3?
Andersom vond ik het belachelijk om mijn kinderen zo laat naar bed te doen in het mediterrane land waar ik woon Oudste lag er toen hij klein was nog op Nederlandse tijd in, maar dat heb ik gaandeweg en zeker bij de tweede helemaal losgelaten. In de vakanties al helemaal, buitenspelen op het dorpsplein met alle kinderen tot een uur of twaalf was heel gewoon.
Wanneer ze school hadden was het wel een heel stuk vroeger natuurlijk.

Knor
ElenaH

Het lijkt mij niet heel waarschijnlijk inderdaad, dat deze kinderenn ook in Nederland een siësta houden, maar ik weet het niet zeker. Ik weet niet of er veel klachten zijn van leerkrachten over vermoeide leerlingen die niet uitgeslapen op school komen?

Pien
Zouden wij niet ook

eens ons moeten gaan aanpassen aan onze warmer wordende zomers?
Ik hoor zoveel mensen zuchten en steunen onder de hitte en airco's kopen, kunnen we niet beter wat meer relaxen als het +25° is en in de middag lekker plat?
(En ons wat minder storen aan anderen;)

Kaaskopje
Yara

Ik baal dat sommige kinderen niet opgevangen en of op hun gedrag gecorrigeerd worden.===

Kijk... nu kom je op een heikel punt. Misschien kunnen we op dit forum het antwoord vinden?

Ik kan niet zeggen dat ik denk dat kinderen niet opgevangen worden. Dat valt wel mee, denk ik. Maar ik kan óók niet zeggen dat ik het gevoel heb dat die opvang er altijd actief bij betrokken lijkt te zijn. Ik vind soms dat het sneue vormen aanneemt. Bij professionele opvang merk ik soms dat de leidsters té lang binnen zitten, terwijl jonge kinderen buiten zijn. Een jongetje zat bijvoorbeeld wat bedremmeld met zijn billetjes in het zand, alleen en duidelijk met zijn ziel onder zijn arm. Een kind mag zich vervelen, maar zich niet verloren voelen. En dat soort situaties vallen mij vaker op. Kinderen die té lang vervelend tegen een ander kind kunnen doen zonder ingrijpen, of tegen de deur beuken met we willen naar huis! Juf... juhhufff!!! Ik zou woest worden als ouder als ik dit wist. Er móet toezicht zijn, buiten.

Maar ook ouders snap ik niet altijd. Dat kinderen niet stilstaan bij geluidsoverlast, ja dat moeten ze nog leren. Maar dat leren gebeurt dus bepaald niet altijd vanuit de ouders. Ook zij vergeten dat de kinderen vlakbij huizen zijn terwijl ze een immens kabbaal produceren door bijvoorbeeld langdurig op een metalen glijbaan te rammen, óf ze laten het gegil van de kinderen doorgaan omdat ze er kennelijk zelf niet mee zitten en de omgeving dan ook maar niet moet zeuren. Of vader kan maar niet stoppen met werken en zoekt een uithoek van het plein om zonder ruis te kunnen bellen. "Pápppppaaa, pappaaa (overslaande snerpende ik eis aandacht krijsstem) wanneer gaaaan we nou???"

Is "denk om de buren?" té sneu voor kinderen?

Waarschijnlijk ben ik met een te stevig "denk om de buren" besef opgevoed, het kan ook overdreven worden, maar nu valt het mij op als uitzonderlijk gedrag wanneer ouders hun kind daarop wijzen. Als mijn dochters, even terug naar 23 jaar geleden, de boel bij elkaar zouden krijsen, zou ik me direct bezwaard voelen. Nú lijkt het er op dat ze kinderen vooral niet af willen remmen, want ze moeten zich toch vrij kunnen uiten? Dat is toch beter voor hun zelfvertrouwen?

Pom
Kaaskopje

Mijn buren en hun kinderen (4 jongens, antroposofische gezin) maken ongelooflijk veel kabaal. Toen dat terloops eens ter sprake kwam (gut, dat moet een handvol zijn 4 van die Daltons) lieten ze glimlachend weten dol te zijn op het vrije karakter van hun zonen. Ze vinden vermoedelijk het begrip ‘aan de buren denken’ niet sneu, maar vooral het vrij zijn van primair belang.

Jammer dat ze zich daarbij niet afvragen wat die vrijheid voor anderen betekent :-)

Groet Pom

Pien
Maar hoe dan?

Mijn kinderen zijn van nature niet erg luidruchtig.
Maar laatst had bijv eentje een feestje, (pubers) en hoewel ik een paar keer de boodschap 'denk om de buren' ben gaan verkondigen, lukte dit volstrekt niet.
(Uiteindelijk heb ik feestje dan maar afgebroken)

De muziek zacht zetten op een bepaald moment lukte natuurlijk nog wel. Maar het praten en lachen enz?
Probeerden ze heus wel (ben ik van overtuigd) maar lukte echt niet. (langer dan 2 minuten)

Ik denk dat 'schreeuwen' en kleine kinderen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Ik denk dat kleine kinderen niet 'zachtjes' kunnen zijn, net zoals ze niet 'niet kunnen bewegen'. Ze _moeten_ lawaai maken, net zoals ze moeten bewegen. Natuurlijk hoeft dat niet altijd en overal, en verschilt de behoefte en noodzaak van kind tot kind.

Net als bij honden. Nu probeer ik mijn hond zo weinig mogelijk te laten blaffen (denk aan de buren!)
Maar soms vind ik dat best wel sneu. Ik zie 'm genieten van
lekker vrijuit hard blaffen etc.
Ik zie vaak groepjes honden van verschillende uitlaatservices. Ik heb nog NOOIT meegemaakt dat die honden stil waren samen. (zeker niet in de auto)

Waar ik me soms wel aan stoor is onnodig hard huilen van kleine kinderen. Dat ingeburgerde opvoeden hier bijv in supermarkt. Dan denk ik ook weleens: denk gewoon aan je mede-winkelende mens en troost dat kind even. (Werkt natuurlijk niet altijd zo maar vaak wel)

Jesse_1
Luidruchtig

Schuin tegenover ons, aan de overkant van de straat woont een gezin dat ook gastouder is. In de voortuin hebben ze een grote trampoline, waar altijd alle buurkinderen welkom zijn.
En ja, als ik zit te werken, geeft dat wel eens herrie, want blijkbaar begint de dag voor de kinderen die niet naar school mogen met een half uurtje trampoline springen terwijl de gastouder binnen koffie drinkt. Met luid geschreeuw en geroep van de kinderen.
Normaal zouden wij dat niet of nauwelijks doorhebben, maar nu met thuiswerken, zit ik dan boven op een kamertje, precies in het geluid.
Dat is vervelend, maar ik kan er moeilijk op een of andere manier bezwaar tegen hebben.

Kaaskopje
Jesse

Ik denk dat 'schreeuwen' en kleine kinderen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.===

Je lijkt het als niet te corrigeren gedrag te accepteren. Is dat zo?

Als ervaringsdeskundige (met 😉) met 30 jaar ervaring, maak ik onderscheid tussen speelgeluiden, die onder normaal vallen en gedrag wat echt niet nodig is om een evenwichtig mens te worden. Ik denk zélfs dat je meer evenwicht kunt bereiken door gezond besef voor overlast of wenselijk gedrag aan te leren. Niet in het extreme, maar wel door herhaling geïntegreerd in het systeem van het kind, waardoor het als inwendig stemmetje gaat meepraten. Want kleine kinderen die niet snappen dat ze niet overal schattig mee gevonden worden, geen prinsesjes en prinsen zijn voor iedereen, zijn later pubers die dat niet snappen. Ook die ervaring heb ik.

Ik heb regelmatig discussie over dit onderwerp met man. Ik vind dat zijn tolerantiegrens te laag ligt. Veel te zelfs. Je moet, vind ik, wel íets willen verdragen. Of dat voor jou (als "men") persoonlijk echt prettig is, doet er dan niet per se toe. Maar ik heb ook mijn grenzen. Als ik iets als té veel overlast omschrijf, is dat denk ik terecht. Mijn zwager grapte laatst dat hij allang met een windbuks naar het dakraam was gegaan. Meer mensen oordelen "ik zou hier gek worden!" Ja wij soms ook, man vaker dan ik. Maar we zijn hier uit vrije wil gaan wonen. Daar hebben we ook 10 jaar van de 30 heel prettig van kunnen profiteren. Helaas gaat het profiteren nu wel steeds meer naar alleen onze eigen vierkante meters en van de buren. Die zijn me wel zeer veel waard. De omgeving is een grote speelplaats, voor school, sinds een paar jaar ook opvang, jongeren van zo'n 15-20 jaar oud met alles wat daaraan vast zit tot na middernacht en een vrijplaats van schimmig gedoe. En om het rond te maken: kennelijk zonder enig besef van dat ze overlast geven. Jong niet geleerd is oud niet gedaan.

Wat jouw voorbeeld her trampolinespringen, betreft, zou ik denk ik wel mijn handen even voor mijn oren willen slaan, want mijn gehoor is extra gevoelig in het eerste uur dat ik wakker ben, maar ik heb daar dan weer wel begrip voor. Het heeft een duidelijk doel en is gezond. Hopelijk kijkt de gastouder wel toe door het raam. Onze buurkinderen gingen ook elke dag even actief los tijdens de thuislesdagen. Dat was begrijpelijk en verstandig. Hun ouders hebben de tuin echt voor het gezin en de hond ingericht. Ze kunnen er lekker spelen, ook in het water (opruimbaar bad) en chillen. Ik vind het zo leuk dat ze zich zo goed met elkáár kunnen vermaken. Het is vaak grote lol. Dat is dan ook lawaai, maar typisch "dat hoort erbij"-lawaai. Wordt het te dol, dan komt vader of moeder het afremmen. Ik ben wel benieuwd hoe het wordt als ze oudere pubers worden, ze zijn nu nog onder de 15. Ik verwacht dat het mee gaat vallen, maar dat is moeilijk voorspelbaar.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.