Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Maandag wasdag

Maandag wasdag

19-06-2019 om 15:14

Betalen per was

Ik heb een vraag. Zijn er hier mensen die voor anderen tegen betaling wassen?

Onze buren hebben gevraagd of ik hun was kon doen. Nou ja, die vraag kwam niet uit het niets, ik wilde wat bijverdienen, zij willen wat uitbesteden. Hij werkt als professor, zij als onderzoeker aan de universiteit, twee kinderen rond 10 jaar. Dus geld is niet een probleem.
Ik werk thuis als freelance eindredacteur, maar wat extra geld kan ik altijd gebruiken omdat we onze hypotheek snel willen aflossen. Ik ben dus vaak thuis en denk dat ik er niet zoveel werk aan heb.

Zij kwamen met het voorstel 4 euro per was. Ik krijg die dan in een tas, al uitgezocht op kleur. Ik hoef hem alleen te wassen, drogen (rek, ik heb geen droger) en eventueel strijken, maar ze zijn niet zo moeilijk. In de winter hoeven T-shirts bijvoorbeeld niet gestreken. Dekbedden kunnen in hun machine en droger, dan moet ik wel naar hun huis.

Mij lijkt 4 euro erg weinig. Het kost me water, slijtage aan mijn machine en elektriciteit. Wasmiddel kopen zij. En daarnaast kost het me natuurlijk tijd die ik betaald wil hebben. Niet mijn normale tarief van 65 euro per uur, maar ik denk dat de kosten per was al 4 euro zijn. Alles bij hun thuis wil ik niet, want dan moet ik steeds naar hun huis, twee trappen op, kijken of de wasmachine klaar is, ophangen, erheen om te zien of hij al droog is en daar strijken.

Wat zouden jullie een goed tarief vinden?

Kijk even rond

https://www.wasserette-wintax.nl/tarieven.html#

Je kunt een paar sites bekijken. Hier bijvoorbeeld een wasmachine tot 7 kg is 11,50. Dan doe je er een paar euro af en maakt er bijvoorbeeld 8,00 euro van.

Kijk vooral even rond naar wasserijen in je eigen buurt.

Overigens zou ik niet apart geld vragen voor een slaapzak of dekbed. Mijn eigen machine neemt 9 kg en dan neem je gewoon de prijs voor een volle machine van 8,00 euro.

Maar ga een paar euro zitten onder wasserijen in je omgeving dan hebben je buren er nog voordeel aan en jij hebt ook niet alleen de kosten eruit.

Hangkous

Hangkous

19-06-2019 om 15:31

Niet aan beginnen!

In jouw machine in jouw huis drogen en in jouw huis strijken? Dan heb je slijtage van je machine, jouw stroomkosten voor wassen en strijken en als de was binnen moet drogen ook nog al dat cocht in huis.
Bij hun in huis zou het wel kunnen en dan voor het uurtarief dat een huishoudelijke hulp ook krijgt.
Was er in doen en aanzetten 5 minuten, was ophangen 10-15 minuten en vouwen/strijken een half uur.
50 minuten per was en dan ongeveer 8 wassen per week is 400 minuten. Bijna 6 uur per week tegen een gangbaar tarief voor een huishoudelijke hulp.
Voor minder zou ik het niet gaan doen en dus nooit in mijn huis in mijn wasmachine.
Nood en dood daargelaten. Een buur met een kapotte wasmachine kan altijd bij mij terecht, al moet het gratis.

Maandag Wasdag

Maandag Wasdag

19-06-2019 om 15:32

dank je AnneJ

Wij wonen in zo'n buitenwijk van Amsterdam waar geen wasserettes zijn. Ik kan wel naar west fietsen en daar kijken, maar ik heb dus geen directe concurrentie in de buurt :-)

Maar aan jouw bedragen te zien is 4 euro wel erg karig. Dat mijn buren er voordeel van hebben, daarmee ga ik me niet bezighouden, het moet mij wat opleveren. Zij gaan echt niet naar een wasserette, maar een tas over het balkon overdragen is heel weinig werk.

Maandag Wasdag

Maandag Wasdag

19-06-2019 om 15:33

Hangkous

Ja, zie je, zo gunstig lijkt het dus niet voor mij als ik jouw tegenargumenten lees.

Hangkous

Hangkous

19-06-2019 om 15:41

Geen vergelijk met wasserij

Die hebben professionele apparatuur waardoor strijken veel gemakkelijker gaat en dus tegen een lagere prijs kan.
To hoeft niet alleen de kosten van water en elektra eruit te halen ze mag er van mij ook wat aan verdienen. Als de machine draait kan ze aan haar eigen werk maar ophangen en vouwen/strijken is tijd die betaald moet worden.
€4,00 per was?! Dat is een lachertje, dan zijn de buren wel heel goedkoop van een tijdrovend klusje af.

Amsterdamse

Amsterdamse

19-06-2019 om 16:03

Nibud prijs van een was draaien

https://www.nibud.nl/consumenten/wassen-douchen-en-bad/

Handig overzichtje, ongeveer 1 euro per wasbeurt, incl afschrijving wasmachine en elektra. En dan nog je eigen tijd erbij tellen, incl opvouwen.

Strijken zou ik apart berekenen, per kledingstuk een prijs bepalen.

Grapjassen

Zelf twee goede salarissen binnenharken en dan jou voor een schijntje de was laten doen.

Hangkous

Hangkous

19-06-2019 om 16:20

Inderdaad Kenfan

Dat dacht ik dus ook zelf geen omkijken naar en bij slecht weer ook het vocht niet in huis 😜en dat alles voor €4.00 per was?
Daar zou ik dus niet intrappen.

bicyclette

bicyclette

19-06-2019 om 16:22

doe je mijn was dan ook?

€ 4 is veel te weinig.
Als je de schone was gewoon ongesorteerd in een wasmand terug kan teruggeven, is het misschien wel een oké bedrag. Maar vouwen en zelfs ook nog strijken? Echt niet doen hoor.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-06-2019 om 16:57

Stomerij

Mijn vriend heeft een tijdje zijn overhemden laten wassen en strijken, dat kostte 2 euro per stuk. Wassen alleen zou wel kunnen voor 4 euro, en dan mogen ze de natte was weer komen ophalen.

Triva

Triva

19-06-2019 om 17:03

idd

Juist WEL bij hun de was doen, je kunt een timer zetten wanneer de was klaar is en jij berekent gewoon alle tijd die je kwijt bent a 12,50 per uur. Dan levert het nog wat op, heb jij geen natte was thuis én geen slijtage aan je machine.

Lente

Lente

19-06-2019 om 17:14

Eens met voorgangers

Spreek een uurtarief af (12,50 minimaal) en ga drie wassen doen. Na die wassen heb je een idee over de tijd die het kost per was. Dan heb je je standaardtarief per wasmachine. Kun je gelijk afstemmen wat ze verwachten aan opvouwen en sorteren.
Daarnaast een bedrag per wasbeurt (slijtage jouw wasmachine).
Strijken zou ik apart bijhouden in tijd en afrekenen op uurbasis.

Voor 4 euro per was, zou ik je gelijk inhuren. En me schamen voor het lage bedrag en alsnog meer geven.

Niki73

Niki73

19-06-2019 om 17:20

Splitsen

Ik zou het absoluut splitsen: een vaste prijs van 5 of 6 euro per was (in hun machines) incl opvouwen, en strijken per kledingstuk. Want als je ineens een trommel vol overhemden hebt, ben je uren bezig, ik tenminste wel. Hier rekent de professionele strijkdienst 4 overhemden per uur a €12,50, dus ruim 3 euro per overhemd. Een moeilijke jurk kost mij soms wel een halfuur. Gelukkig heb ik bijna geen kleren die gestreken moeten worden.

Voor een prijsvergelijking hoef je niet bij wasserettes langs, de prijzen staan vaak wel op de website en anders bel je even. Vertel de buren wat het resultaat was van je marktonderzoek, en ga er iets onder zitten. Simpel.

Voor 4 euro

zou ik hooguit als ophaalpunt willen fungeren van hun was voor de wasserette-ophaalservice die ze dan verder zelf betalen.

Sowieso niet aan beginnen

Dadelijk stop je hun witte was in de trommel bij een vergeten washandje, vernaggel je een zijden blouse, of er verdwijnt een kostbare bjorn borg boxer en de buurjongen gaat eigenhandig onderzoek doen en aan de broekriem van jouw puber sjorren of tie daar misschien gebleven is, heeft je buurman jeuk op onbetamelijke plaatsen en gooit het op jouw wasverzachter . Het lijkt me de opmaat voor de Rijdende Rechter, in huishoudelijke dienst bij je buren.

Hangkous

Hangkous

19-06-2019 om 18:19

😂😂😂😂

O Kenfan wat heerlijk beschreven
Zie het filmpje zo voor me, rijdende rechter incluis. Maar dan wel Meester Visser

bieb63

bieb63

19-06-2019 om 18:44

heb je al dat gedoe en die sores en die was hangend in huis over voor een paar euro. Stel ze hebben 5 wassen in de week, dan zou je, uitgaande van de door hen voorgestelde prijs, 20 euro per week verdienen, waarbij je dan nog je slijtage en water van af zou moeten trekken. Pfffff, lijkt mij niet echt zoden aan de dijk zetten.

Lou

Lou

19-06-2019 om 19:59

Iets anders

Ik zou het ook niet doen. Misschien kun je wel iets anders vinden. Scripties van studenten redigeren of zo. Daar krijg je ook geen 65 per uur voor maar het is wel prettiger werk en levert ook meer op.

40er

40er

19-06-2019 om 20:01

Pff

Laat ze een werkster inhuren die en de was doet, strijkt en eventueel schoonmaakt.
4 euro is echt te weinig hoor. Voor de strijkservice betaal je al gauw €15,- per wasmand (zonder 'kop' erop). Ik zou zeggen, dat is een mooi tarief, per maand vieze was!

Floria

Floria

19-06-2019 om 20:25

poe

Je kunt voorstellen dat je in plaats van de was, hun publicaties redigeert "tegen een vriendenprijsje, 60 euro per uur".

Nemen ze jouw werk wel serieus?

Pirata

Pirata

19-06-2019 om 21:06

Wespennest

M.i. ga je in een wespennest zitten als je (zwaar onderbetaald) dit soort klusjes voor je buren gaat doen. Dit verandert de relatie met je buren naar werkgever/werknemer. Daar zou ik nooit aan beginnen.
Is die relatie overigens wel gelijkwaardig nu, dat ze de moed hebben zoiets aan je te vragen?

Tihama

Tihama

19-06-2019 om 21:16

Absurd laag

Alles wat hiervoor gezegd is.
Waarom laten ze het niet gewoon door een hulp doen? Normaal uurtarief en hun eigen wasmachine.

Te drogen in hun eigen huis.

Ik zou er absoluut niet aan beginnen. Ook niet voor een hoger uurloon, vanwege alle mogelijke discussies die Kenfan zo mooi opsomt.

@Emma

@Emma

19-06-2019 om 21:33

Buren

Met buren heb ik liever de constructie dienst-wederdienst. Je helpt elkaar als de wasmachine kapot ks, je schuift eens een kind bij de ander naar binnen, planten in de vakanties bij elkaar op het balkon zetten, meer van dat.
Geen betaalde diensten, dat zou voor mij de goede ontspannen relatie onder spanning zetten.

Maandag wasdag

Maandag wasdag

19-06-2019 om 23:18

Wauw

Wat fijn zulke verschillende reacties. Bedankt voor de tip om studentenscripties te redigeren, maar ik redigeer me al de hele dag suf en studenten betalen mij geen 65 euro, dus dat doe ik alleen voor bevriende studenten (van mijn kinderen).
Onze relatie is echt wel gelijkwaardig, we hebben veel voor elkaars kinderen gezorgd, nu wat minder omdat de mijne geen verzorging of oppas meer nodig hebben.
Ze hebben een hulp, maar die wast niet. Daarvoor komt ze ook te weinig.
Ik ga er nog goed over nadenken en bespreken. Vanmiddag dacht ik nog dat ik ook alleen het strijkwerk zou kunnen doen. Ik ben er al wel uit (dank voor de waarschuwing) dat de was bij hun moet gedaan worden. Liefst zetten zij hem ‘smorgens aan, ik hang m op. Dan kan ik ook niks verpesten.
Maar dat 4 euro te weinig is dat lijkt me wel duidelijk.

Miep Kraak

Miep Kraak

20-06-2019 om 00:19

Nee

Want als je een duur satijnen bloesje vernaggelt dan moet je nog jaren naast ze wonen en een conflict met je buren is erg energievretend.

Verder had een vriendin van mij een strijkservice: idd 2 euro per shirt, in 2006 al.
4 euro dat is voor het heen en weer lopen.

Hangkous

Hangkous

20-06-2019 om 08:20

Intiem

Ik heb, in verschillende situaties, ervaring met het de was doen voor/bij/met anderen. Mantelzorg voor een oude buurvrouw, structureel 1 dag in de week voor een lange periode helpen bij een vriendin en een zus die geopereerd waren en tijdens een vakantie in Frankrijk wel eens samen met mijn zus een wasmachine gebruikt op een camping.
Het is dan best raar om met de onderbroeken van mannen, die niet je partner zijn, bezig te zijn, zo wist ik dan ook wie wanneer ongesteld was. Intieme zaken die je eigenlijk liever niet wil weten.
In het geval van familie stond ik daar wat relaxter in dan bij die vriendin en de buurvrouw, wetend dat mijn zus ook mijn was had gedaan in de periodes dat mijn kinderen in het ziekenhuis lagen.
Bij de buurvrouw ging ik mij aan de hand van vlekken/beschadigingen in/aan de kleding ook nog zorgen maken of alleen wonen nog wel veilig was. Ze had ineens diverse kledingstukken met schroeiplekken op de buik en ze kookte op gas. Was ik bang dat ze met koken brand zou veroorzaken.
Bij de vriendin voelde het alleen maar heel ongemakkelijk maar wetend dat zij enorm blij was met mijn hulp heb ik toch doorgezet.

De was doen voor de buren geeft toch een inkijkje in hun privéleven wat je misschien helemaal niet wilt.

Lou

Lou

20-06-2019 om 10:32

Geld

"Bedankt voor de tip om studentenscripties te redigeren, maar ik redigeer me al de hele dag suf"

Oh, ik had begrepen dat je te weinig werk had en daarom aan de was van de buren dacht, maar ik zie nu inderdaad dat het je niet om het geld gaat, dat had ik verkeerd gelezen. In dat geval zou ik het gewoon helemaal niet doen, klaar.

Bijkomend nadeel is namelijk wel dat je veel gaat weten van die mensen. Ik wilde iets soortgelijks schrijven als Hangkous, zelf wil ik ook niet dat iemand anders mijn was doet. Ik vind het een vervelend idee dat een buur zou zien wat voor ondergoed mijn dochter draagt (niet omdat het raar ondergoed is, maar omdat het gewoon privé is). Dat probleem hebben jouw buren kennelijk niet, maar andersom lijkt me ook niet fijn, dat ik degene ben die van alles ziet van hen.

Hangkous

Hangkous

20-06-2019 om 10:42

Bij groot leed is het een ander verhaal

Ik heb dus voor anderen gewassen en er is voor mij gewassen tijdens groot leed. Nare ziektes, grote operaties en toen stapte ik heel makkelijk over een en ander heen. Dan sta je de beha's van de dochters van je vriendin op te hangen en strijk je de overhemden van je zwager, het werk moet gedaan en degene die het meestal deed was daar tijdelijk niet toe in staat klaar.
Als alles weer normaal is dan is het een ander verhaal en minder makkelijk, omdat je sommige dingen gewoon niet wilt weten.

Jella

Jella

20-06-2019 om 11:34

Intiem

Was is idd wel erg intiem. Beddengoed?
Kinderen van je buren puberen nog niet, maar veel pubers gaan de eerste jaren ondraaglijk stinken.
Volgens mij een biologisch trucje om alvast wat afstand te scheppen tussen ouder en kind. Het hielp!

Niet te geloven maar mijn kraamzorg heeft echt mijn witte was roze gemaakt. (niet te geloven omdat het wel erg cliché is;)
Eén keertje vinden veel mensen niet zo erg maar je zult het maar net zien...
Ik laat mijn partner niet eens meer wassen, die maakt teveel fouten!
Ik vind de laatste jaren wassen ook tijdrovender geworden. Er zijn veel nieuwe materiaal mixen op de markt, vooral bij goedkope (puber!) kleding.
Waar ik vroeger alles op gevoel snel snel bij elkaar mieterde zit ik nu steeds vaker labeltjes te zoeken... bleeh. Veel sportkleding is technisch en heeft weer een eigen behandeling nodig. Je weet niet wat die kinderen straks gaan doen of kopen.

En dan nog heb ik soms een probleem met wasmachine dat ik niet goed gedetecteerd of opgelost krijg. De laatste jaren heb ik nog wel eens niet zo'n frisse was. Soms moet het nog eens. Enz. Daar moet je toch niet aan denken als je het voor het extra geld doet.

Ellen

Ellen

20-06-2019 om 14:58

OT Jella

“De laatste jaren heb ik nog wel eens niet zo'n frisse was. Soms moet het nog eens. ”

Dat heb ik nou ook!!

En zowel bij de oude machine als bij de nieuwe, dus daar ligt het niet aan.

Zou het met de materialen te maken hebben?
In mijn herinnering hadden we daar vroeger minder last van, terwijl we toen ook allemaal sporters waren (ik heb er vnl last van bij synthetisch en sportmateriaal).

Heb jij een idee?

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden