Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bux

Bux

12-08-2019 om 15:58

Buxus dood

Helaas bij terugkomst van onze vakantie is onze buxusheg ook geveld door de rupsen.

Het gaat om de voortuin, hele dag in volle zon. Wie heeft er een goed idee voor een nieuwe haag? Graag makkelijker te snoeien dan buxus.

Hangkous

Hangkous

12-08-2019 om 16:12

Liguster

Drie keer per seizoen (mei t/m september) snoeien en het steekt niet zo nauw.
Onze heg is meer dan 50 jaar oud, erfenis van de eerste bewoners van ons huis.

Fruit?

Het gaat niet meer met mijn balkon tegenwoordig maar ik heb vaak bramenstruiken, aalbessenstruiken of kruisbessenstruiken in mijn eigen tuin of in de omgeving gehad. En dat vraagt over het algemeen juist volle zon.

Pirata

Pirata

12-08-2019 om 17:06

Wachten

Een van mijn heggen is vorig jaar opgegeten door deze beesten. Maar dit jaar is ie weer uitgelopen. Voorzichtigjes maar hij was dus niet dood.

Koffiekop

Koffiekop

12-08-2019 om 17:20

Pirata - tweede ronde

Dat was bij mij ook, hier liep alles weer lekker fris groen uit. Maar de buxusmot is aan een tweede leg begonnen en nu is alles weer helemaal kaal en dood :-(. Ben bang dat mijn struiken deze tweede ronde niet overleven, zo vlak voor de herfst/winter.
Hopelijk gaat de buxusmot aan zijn eigen succes ten onder. Als alle buxus in Nederland op is, sterft de mot vast uit. Dus over 2 jaar kunnen we dan weer opnieuw buxus planten...

Koffiekop

Koffiekop

12-08-2019 om 17:28

Alternatieven

ik zou denk ik kiezen voor een lauriersoort.
Viburnum tinus is ook mooi, maar is denk ik niet geschikt voor een tuin op het zuiden/in de volle zon. Thuja wordt ook genoemd, maar ben ik zelf geen fan van, net zoals van taxus. Wat ik wel mooi vind, is een raster plaatsen en daar klimop tegenaan lagen groeien. Kun je zo hoog of laag maken als je zelf wil. Is wel een beetje een mode-dingetje, om die reden zou ik het zelf niet doen.

Bux

Bux

12-08-2019 om 18:17

Pirata

Helemaal dood, vandaag verwijderd.

Liguster lijkt er volgens mij veel op

Dat zou ik dan doen.

Liguster

Ik zeg ook: liguster. Niet duur, goed te snoeien, en vormt een mooie groene, dichte heg. Ik heb er wel eens beestjes in gehad waardoor hij er even erg slecht uitzag, maar de schade herstelde zichzelf en nadien is er nooit meer een echte plaag geweest.

Liguster moet wel echt gesnoeid worden. Drie keer per seizoen is geloof ik inderdaad de norm, zelf doe ik het vaak maar twee keer. Maar het moet wel gebeuren, bij ons zijn over de hele straat (nieuwbouwwoningen) ligusterhaagjes geplant, en sommige daarvan zijn niet bijgehouden. Dan groeit liguster volledig uit zijn krachten, en wel op een heel lelijke manier.

Overigens: ik zou geen fruitstruiken als haag in een voortuin planten, ik neem tenminste aan dat de haag de scheiding vormt tussen tuin en stoep. Als je daar fruit plant, mag jij snoeien en eten voorbijgangers de vruchten op.

Groeten,

Temet

Lonicera nitida

kan ook, maar moet denk ik vaker gesnoeid

of Potentilla fructicosa

voor als je niet een heel strakke haag wilt. Bloeit met lieve bloemetjes en hoef je alleen na de winter geloof ik een beetje te snoeien.

Wij hebben klimop

Op een laag hekwerkje maar die wordt al heel snel heel breed. Als je m dan snoeit en dat moet dus wel 3 x per jaar. Dan is ie echt even lelijk,kaal en houterig. Onze buurman heeft een veel kleiner bladsoort en dat is mooiergeworden qua bijhouden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-08-2019 om 08:06

Liguster

Na het tweede jaar een compleet kale heg was ik er wel klaar mee. Liever wat vaker snoeien dan continu met de gifspuit langs de heg staan.

Dus buxus eruit en liguster erin.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden