Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

bieb63

bieb63

30-03-2018 om 15:45

CV ketel, wat is wijsheid

Zoals niemand zal zijn ontgaan, gaan we binnenkort 'van het gas'. We hebben een keuken met gasplssy, maar we realiseren ons dat als we ooit een nieuwe keuken gaan aanschaffen (geen directe plannen) we dan aan de inductie moeten. Ben ik niet blij mee, maar ik realiseer me dat dat tegen die tijd niet anders kan.

Ander punt is: We hebben een CV keten (HR). Deze doet het prima, maar is inmiddels wel zo'n 17 jaar oud. Nu kunnen we natuurlijk gewoon afwachten totdat ding op is. Maar geen idee of dat nog enkele jaren is of misschien wel 10 jaar. Hoe dan ook, als hij vervangen moet worden over een paar jaar, dan zullen we aan de nieuwe veel duurdere apparatuur moeten. Maar wat als we dat nu zouden doen? Het ding is natuurlijk al oud (in jaren). Als we nu (nu het volgens mij nog kan) gewoon een nieuwe HR ketel kopen. Dan kunnen we voorlopig 15 of 20 jaar vooruit en dan zonder dure nieuwigheden. Of zou dat zo niet werken denken jullie?

Ad Hombre

Ad Hombre

30-03-2018 om 15:53

Bieb

Vlug een nieuwe kopen zolang het nog kan. Pas in 2030 gaat de kraan dicht

bieb63

bieb63

30-03-2018 om 21:34

Weet ik Ab

Maar ik vrees dat een cv ketel binnenkort niet meer wordt verkocht....En aangezien onze op leeftijd is....

bieb63

bieb63

30-03-2018 om 21:35

Pirata

Ja, dat weet ik. Het gaat dus om die vele extra kosten voor zo'n extra ding erbij.

Ad Hombre

Ad Hombre

30-03-2018 om 22:08

bieb63

Dan koop je toch nu een nieuwe?
Misschien gaan ze wel in de aanbieding

Emmawee

Emmawee

31-03-2018 om 10:32

Isoleren

Volgens mij is het vooral belangrijk om eerst goed je huis te isoleren. Dit is namelijk een voorwaarde voor elk alternatief verwarmingssysteem (warmtepomp, zonnewarmte en hybride ketel).
Goede isolatie levert je sowieso voordeel op op je stookkosten, dus als daar nog iets aan te verbeteren valt, zou ik daarmee beginnen. In de tussentijd zullen alle nieuwe systemen waarschijnlijk beter worden en beter betaalbaar.

Zelf woon ik in een slecht geïsoleerde huurwoning. Ik ga binnenkort de verhuurder vragen wat de plannen zijn.

Dees

Dees

31-03-2018 om 11:15

Er is iets voor te zeggen

Ik begrijp je uitgangspunt wel als je over een jaar of wat een kapotte CV ketel hebt en de ban op CV ketels over een jaar of 3 wordt erdoor gedrukt heb je kans dat je een van de eersten bent die op alternatieve verwarming er moet. Althans er zijn op het moment nog weinig alternatieven. Maar bekijk ook de andere kant als je nu een nieuwe zou kopen dan worden onderhoudskosten en reparaties op een gegeven moment veel duurder immers er zullen minder CV specialisten zijn en onderdelen worden op een gegeven moment niet meer gemaakt.

Ad Hombre

Ad Hombre

31-03-2018 om 11:28

Hangt ervan af

Gaan ze eerst de ketels verbannen of draaien ze eerst de gaskraan dicht?

In een klap (of zelfs in een paar jaar) alle ketels vervangen is volgens mij onhaalbaar. Vergeet niet dat er ook electriciteitscapaciteit *bij* moet. Door mensen bij vervanging van de ketel te dwingen van het gas af te stappen krijg je een geleidelijke omschakeling waarbij over 10 a 20 jaar alle ketels vervangen zijn door de nieuwe dure technologie.

In dat scenario moet je natuurlijk nog even een een 'oude' ketel kopen, tenminste als je portemonnee je liever is dan het milieu, wat hier in dit forum zo te horen een uitzondering is

Marjoleine64

Marjoleine64

31-03-2018 om 11:44

de gaskraan gaat voorlopig echt niet dicht.

Het probleem van overgaan op een warmtepomp (het meest duurzame alternatief, en het enige alternatief waarbij je echt geen gas meer nodig hebt) is dat de warmte die dan geleverd wordt op een lagere temperatuur beschikbaar is dan wat nu door je CV-ketel geleverd wordt. Je zal dus niet alleen je ketel moeten vervangen door een warmtepompsysteem, maar ook je radiatoren door vloerverwarming. Dat is wat het zo duur maakt, en wat het vrijwel onhaalbaar maakt in bestaande huizen en zeker in oude huizen. De gaskraan zal voorlopig dus echt niet dicht gaan, wel zal nieuwbouw denk ik vrij snel zonder gas gebouwd worden. Daar kunnen bouwkundige aanpassingen tijdens de bouw meegenomen worden en hebben zo maar een beperkt effect op de kosten.

Hogere kosten

http://www.inoxcon.nl/faq/ik-wil-mijn-cv-ketel-op-gas-vervangen-voor-een-elektrische-cv-ketel-waar-moet-ik-rekening-mee-houden

Ik zou best willen overschakelen op een alternatief zonder gas maar dan heb je niet alleen hoge aanschafkosten maar, zeker zonder verder isoleren, een veel hogere energierekening.

"Installatie op aardgas:

1.500 m³ aardgas x € 0,63 = € 945,00 gemiddeld per jaar.

Installatie op elektriciteit:

11.850 kWh x € 0,20 = € 2.370,00 gemiddeld per jaar.

Hierbij vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Deze zijn ongeveer € 215,00 per jaar.

Over het algemeen kan men zeggen dat het verwarmen van een woning met een elektrische cv-ketel 2,4 duurder is dan het verwarmen met een gasgestookte ketel."

Ad Hombre

Ad Hombre

31-03-2018 om 13:18

AnneJ

Dat is een gewone ketel verwarmd met electriciteit.

Ze hebben het hier over warmtepompen en hybride ketels. Die zouden minder kosten aan stoookkosten, maar aanzienlijk meer aan aanschafkosten. Zoveel dat je het tegen de huidige tarieven niet gaat terugverdienen (zie link Pirata).

Pirata

Pirata

31-03-2018 om 13:47

Zelf

Zelf ben ik net verhuisd, er zat hier een oude half kapotte ketel in (slecht onderhouden). Wij hebben deze dus net laten vervangen door een nieuwe ketel (gewone zuinige). 2300,- inclusief "slimme" thermostaat.
Ik geloof niet dat deze wijk zo snel van het gas af gaat. Als wij iets verder zijn met verbouwen, dan nemen we wellicht nog aanvullende maatregelen zoals zonnepanelen. Isolatie hebben we al gedaan als belangrijkste besparende maatregel.
Die 2300,- hebben we waarschijnlijk al lang terugverdiend tegen de tijd dat de overheid ons gaat "dwingen".

Ja Ad, nog steeds op gas?

Maar dan heb je nog steeds gasgebruik. Blijkbaar is het een overgangsperiode. Ik snap het ook niet helemaal. Hopelijk komt het binnenkort wel op de agenda van de VVE.

Ad Hombre

Ad Hombre

31-03-2018 om 17:05

AnneJ

Volledige warmtepompen zijn alleen op electrisch.

Hybride warmtepompen zijn op electrisch tot het heel koud wordt, dan schakelen ze er gas bij.

Het is best complex, lekker afwachten als je de kans hebt.

Lou

Lou

31-03-2018 om 17:35

Bieb

Wij hebben precies hetzelfde: uitstekende ketel maar wel uit 2001. Ik doe nog even helemaal niets. Maar of dat slim is, weet ik niet

bieb63

bieb63

31-03-2018 om 17:39

Lou

Ja, ik denk dat ik ook maar even niets doe. In aug is weer de jaarlijkse onderhoudsbeurt, dus zullen we vast de nodige commentaar en verkooppraatjes enz van het installatiebedrijf krijgen....

Ad Hombre

Ad Hombre

31-03-2018 om 17:44

Nieuw

Bij ons begaf de boiler het en de ketel gaf niet genoeg tapwater voor de nieuwe douche. Dus we hebben de 14 jaar oude ketel maar vervangen door een met een grote tapwatercapaciteit. Scheelt weer een apparaat in de machinekamer...

Zonder gas


https://www.youtube.com/watch?v=xW-VLPyxqAM

Ondanks dat we denken op te schieten met de 'groene stroom' is in werkelijkheid onze stroom nog maar voor 2,2 procent 'groen'. De rest is het afkopen van je CO2 uitstoot met certificaten van landen die veel groener zijn zoals Noorwegen en het verklaren van biomassa als groen wat helemaal niet groen is.

Windmolens en zonneenergie spelen nauwelijks een rol en we kunnen dus nog lang niet zonder gas.

https://nos.nl/artikel/2225094-stoppen-met-gas-uit-groningen-wat-kost-dat.html
We gaan verder met isoleren om energie te besparen. En we gaan massaal aan de 'warmtepomp'. Die zou warmte uit de buitenlucht binnen concentreren als een omgekeerde koelkast. Maar hij maakt nog wel een hoop herrie en is een lelijk kastje met ventilator aan de buitenkant van je huis.

Dan naast deze marginale initiatieven gaan we gewoon hoogwaardig gas uit het buitenland importeren en dat mengen met stikstof. Bovendien hebben we nog wel iets aan gas hier en daar in Nederland uit de grond te halen.

Werkelijk?

Hij doet het nog.

Zolang hij het doet, doet hij het nog. Ik zou hem alleen vervangen als hij qua verbruik duur wordt of in onderhoud.
Of je hebt geld over en je vindt het een goede inverstering.

ik begrijp het niet goed...

Dat hier geen onderscheid gemaakt wordt tussen de ketel en de brander.
Los van de verdere discussie.

Geluidsoverlast door Warmtepomp

https://www.ad.nl/economie/enlsquo-grootschalige-geluidsoverlast-door-afschaffen-cv-ketelenrsquo~adec5e86/

"De massale aanleg van warmtepompen leidt bovendien tot een ‘kakofonie van geluid’ in Nederlandse straten, vreest Eigen Huis, dat gisteren werd platgebeld vanwege het nieuws. Bij een warmtepomp hoort namelijk ook een installatie met ventilator op het dak. ,,Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als hele straten zo’n pomp hebben. Dat leidt tot een permanent gebrom in woonwijken."

Ad Hombre

Ad Hombre

03-04-2018 om 20:48

AnneJ

We hebben al bijna overal gebrom en gesuis van verkeer en windmolens, dus dat zal zo'n vaart niet lopen. Maar stel dat zo'n cv 5 mille meer kost dan een gewone, dat maal - zeg - 4 miljoen huizen. Of we met z'n allen maar even 20 miljard willen aftikken.

Niki73

Niki73

04-04-2018 om 12:07

Klein verschil CO2-uitstoot

Ik heb de link van Pirata bekeken, maar het verschil in CO2-uitstoot ten opzichte van een HR-ketel op gas valt me vies tegen! Mogen we binnenkort efficiëntere ketels op duurzame energie/met warmtepompen verwachten?

Praatjes voor de vaak

https://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-wiebes-blijf-van-onze-ketel-af~a4588942/

Artikel van twee deskundigen uit het veld die uitleggen waarom de warmtepomp geen oplossing gaat brengen.

"Wiebes, blijf dus van de hr-ketel af; ook ná 2020 zal die miljarden kuub gas en CO2 besparen!"

"1. Ondanks Europese afspraken om gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen (HFK's) uit te bannen, zijn warmtepompen standaard gevuld met deze uiterst broeikasgevaarlijke koudemiddelen. Jaarlijks lekt gemiddeld 6 procent koudemiddel weg. Dat versterkt het broeikaseffect

2. De grootste verspillers van aardgas zijn kantoren, glastuinbouw, bedrijfsgebouwen, scholen, kerken, verzorgingshuizen, villa's en oudere semi-geïsoleerde woningen met energielabel D of slechter. Daar kan en moet de grootste gasreductie worden bereikt, maar daarbij kunnen warmtepompen helemaal niet worden ingezet.

3. Zolang elektriciteit grotendeels met fossiele brandstoffen wordt opgewekt (nu: 83 procent, in 2030: 33-50 procent?), waarbij tweederde aan primaire energie verloren gaat, zijn warmtepompen minder energie-efficiënt dan fabrikanten opgeven en dragen ze minder bij aan CO2-reductie.

Helaas, warmtepompen gaan hooguit vijftien jaar mee, beloofde terugverdientijden worden in de praktijk zelden gehaald.

4. De grootste misvatting is de bewering dat warmtepompen 'zero CO2-emission' zijn als je zonnestroom hebt of 'groene stroom' inkoopt. Elektrotechnisch is dat onzin: uit Nederlandse stopcontacten komt geen groene maar grijze stroom, ..."

Ad Hombre

Ad Hombre

07-04-2018 om 07:58

AnneJ

"De grootste misvatting is de bewering dat warmtepompen 'zero CO2-emission' zijn als je zonnestroom hebt of 'groene stroom' inkoopt. Elektrotechnisch is dat onzin: uit Nederlandse stopcontacten komt geen groene maar grijze stroom, ...""

Ik ben geen fan van deze warmtepompdwang, maar deze bewering kan niet kloppen. Zonnestroom is natuurlijk wel degelijk zero emission. Tenzij je natuurlijk de emission tijdens de fabricage en transport meetelt.

Samen klopt de bewering wel

Als je zonnestroom hebt schakelt dat over op electra van de grijze stroom uit je stopcontact. Want er is niet altijd zon.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-04-2018 om 15:30

Kan

Maar hoeft niet. Je kunt het ook in batterijen opslaan.

Beperkt Ad

Wat ik er van heb begrepen is dat nu juist het probleem dat je opgewekte groene energie maar beperkt kunt opslaan. Daar zou nog een grote slag te slaan zijn als die batterijen efficiënter en handzamer zouden kunnen worden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.