Meld je hier aan voor de gratis webinars tijdens De Week van de Opvoeding
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Goedkoop en milieuvriendelijk huishouden

Dag allemaal
Ik kijk al een aantal avonden vertwijfeld naar de reclame voor de schoonmaakmiddelen van Lidl. Eigenlijk zou ik 100% over willen gaan naar milieuvriendelijke varianten, maar ik vind de Ecover van de chique milieu winkel bij mij in “eut deurp” echt veel te duur.
Wat kan ik gebruiken als vaatwasmiddel (hand en machine), wasmiddel voor kleding, allesreiniger? Voor de ramen gebruik ik water met azijn en oude kranten, maar ik blijf een beetje vertwijfeld kijken naar vaat en was.
Sini


Angela67

Angela67

30-11-2018 om 07:38

kaaskopje

Als ik een titel lees zoals die van jouw posting 'En is al dat materiaal betaalbaar?' dan is mijn eerste reactie: de vervuiler betaalt.
Dus wees 'blij' dat je nu weet hoe vervuilend het is. Onze tijden van blissful ignorance zijn voorbij dus ja hé natuurlijk is het duurder. Maar eigenlijk is vooral de rest zo goedkoop omdat je als gebruiker/maatschappij/mensheid de prijs in natura betaalt.

En nee, niet roomser dan de paus/niet meer vliegen-pleidooi. Maar gewoon gezond verstand: vliegen is goedkoop omdat we de gevolgen niet in geld uitdrukken. Dat kan, maar als je eenmaal weet dat het zo is, kun je het niet meer on-weten. En dan leven met het weten, dat is de kunst. Wat kun je wel en niet doen.

gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2018 om 10:07

Angela

Wat vliegen betreft ben ik het met je eens, ook op meer gebieden, inderdaad als je het eenmaal weet kun je niet terug. Maar voor verantwoord, wél acceptabel materiaal speelt wel degelijk de betaalbaarheid mee. Niet iedereen heeft de luxe om maar gewoon van minder verantwoord spul af te zien. En als het al betaalbaar is, dan kun je je weer afvragen waarom het zo betaalbaar is. Dan heb je braaf het milieu ontzien, maar zitten ergens anders mensen voor een habbekrats te naaien.

Op het gebied van kleding ben ik een grote struisvogel, dat geef ik hierbij eerlijk toe. Ik koop kleding en laat niet van het materiaal of herkomst afhangen of ik het wil kopen. Ik moet iets mooi vinden, het graag willen dragen en dat dan ook nog kunnen betalen. Ik moet momenteel veel nieuw kopen en dat moet ik in stapjes doen. Ik ga er vervolgens wel netjes mee om. Ik draag en bewaar kleding zo lang mogelijk en dan gaat het naar de Kringloop, waar het verkocht wordt of naar een recyclebedrijf gaat. Wat ik nu nieuw in huis heb, gaat meerdere jaren mee en wordt dus niet na één seizoen weer afgeschreven, tenzij het stuk is. Als iets niet meer zo netjes is, draag ik het als thuiskleding door. Man zit dicht bij het kringloopvuur en koopt daar af en toe kleren. Zelfs schoenen koopt hij daar. Ik zou dat zelf niet doen, maar het zijn meestal schoenen die amper gedragen zijn. Ik kijk er af en toe ook, maar je moet het echt treffen. Mijn laatste aanwinst is een spijkerrok. In goede staat, zit lekker. Daar ben ik dan ook erg blij mee. Op het gebied van feestkleding/partykleding ben ik niet geslaagd. Dus moet ik het toch in een 'gewone' winkel kopen.

Angela67

Angela67

30-11-2018 om 11:14

niets menselijks is ons vreemd

natuurlijk zijn we al 200 jaar bezig als mensheid om onze technische mogelijkheden te vergroten en zijn we waarschijnlijk te laat om de aarde nog te redden . Maar het uitgangspunt is volgens mij toch niet dat je telkens terugkomt op 'betaalbaarheid' en 'niet iedereen heeft die mogelijkheid'. Dat is water under the bridge én zo obvious dat het volgens mij niet ter discussie staat.
Dus degenen die het kunnen betalen en het ook kopen/betalen die helpen er hopelijk aan mee om het goedkoper én populairder te maken. Degenen die het niet kunnen betalen kunnen zo veel mogelijk met hun voeten stemmen en er weinig van gebruiken - of tijd steken in het vinden van betere alternatieven. Of niet, als je het niet wilt of kunt, maar er is een keuze als je het eenmaal weet.
gr Angela

OND

OND

30-11-2018 om 15:45

"Jezelf warm houden"

In dat verband wordt een ding vaak over het hoofd gezien: u bent de radiator, de kledij is enkel het isolatielaagje.

OND

OND

30-11-2018 om 16:01

Nog niet zo heel lang geleden

werd fleece de hemel in geprezen als de perfecte recyclage van PET (Polyethyleentereftalaat). We zijn een jaar of 10 - 15 verder en dat blijkt ook weer een misser geweest te zijn.
Zo zijn er wel meer, bedenk ik me, als ik op zaterdagochtend tergend langzaam aanschuif bij het recyclagepark, in de walm van de dieselauto's rondom mij (ook al zo'n ecologisch wondermiddel van weleer...).

Dat is nu eenmaal voortschrijdend inzicht, ik wil het aannemen.
Ik wil ook aannemen dat de vervuiler moet betalen. Maar in tussentijd hebben de aandeelhouders van de Adidassen, de Nikes en de Jack Wolfskin's van deze wereld wel de dividenden en de koersstijgingen op het aandeel geïnd, terwijl die bedrijven hun geld geparkeerd hebben in belastingparadijzen.

De vervuiler betaalt? Ja, maar blijkbaar is de ene vervuiler al wat gelijker dan de andere...

Angela67

Angela67

30-11-2018 om 17:47

Maar

De consument betaalt. Dus zorg dat consument zo goed mogelijk wordt geïnformeerd en als een land het wil kun je via politiek en belastingen veel beïnvloeden
Gr Angela

Charlie

Charlie

01-12-2018 om 15:15

Dominique

Ik zie nu dat ik jouw eerste reactie op mij gemist had, dank, je geeft veel informatie, kan ik wel wat mee!

OND

OND

01-12-2018 om 17:26

Van "goedkope en milieuvriendelijke" huishouding gesproken

Ik zag vandaag in een supermarkt iets dat nieuw voor me was: kant-en-klaar gebraiseerd witlof. Dat is niet nieuw, maar in die vorm dus wel.
Drie piepkleine kropjes (zagen er trouwens eerder gestoomd uit), vacuüm verpakt in plastic, dat op een polystyreenschaaltje en het geheel ingepakt in plastic krimpfolie. € 3,41 voor 198 gram gebraiseerd witlof. Dat is een € 17/kg.
Links en rechts ervan in het koelvak lagen ook nog gestoofde peentjes, gestoofde sperzieboontjes enzovoort. Dezelfde piepkleine hoeveelheden, dezelfde overmaat aan plastic, dezelfde buitensporige prijzen.
Blijkbaar is iedereen plots het koken verleerd of men wordt zo genadeloos afgemat op het werk dat er geen fut meer voor is. Of het is een geïnstalleerde gewoonte geworden om maar wat te janken over hoe moeilijk alles wel is en voor het overige lui te wezen.
Voor het milieu lijkt het me in elk geval geen goede zaak.

Terzijde: de gemiddelde verkoopprijs van witlof op de groothandelsveilingen in België bedroeg in KW 47 (19 - 25/11/2018) € 2,18/kg. In de winkel kost het momenteel tussen € 2,00 en € 3,50/kg.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.