Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

grote overkapping bij de buren waar wij tegenaan kijken tips?

Onze buren zijn bezig met een grote overkapping te bouwen die nog 1 meter boven onze schutting uitkomt. We werden hier gisteren ineens mee geconfronteerd. We weten dat ze zich precies aan de richtlijnen houden, maar wij balen er van dat we ineens tegen een extra houten muur aankijken. De vorige eigenaren hadden al op een andere plek in de tuin een overkapping gebouwd. We weten dat we niks tegen het bouwwerk kunnen inbrengen, we willen ook geen "gedoe" met de buren.

Maar we zijn wel op zoek naar een oplossing zodat er iets voor deze muur komt te staan. We hebben een hele groene tuin met veel planten en bloemen. Op de plek waar de muur komt hadden we net een tweede terrasje gemaakt. De kinderen liggen daar graag in een ligstoel. We hebben besloten dat we daar een of twee regels stenen uithalen (maximaal 10-20 cm) om iets te kunnen planten. Het mag zeker niet te breed worden. Heeft iemand tips wat we zouden kunnen planten wat smal en hoog wordt?


Een schutting van gaas met klimop?

Een leiboom? Ze zijn er in een soort rechthoek. Die bedekt dan alleen het gedeelte wat je niet wil zien en onderin blijft het t zelfde

Door de bouw van onze huizen, hebben wij een stenen muur naast onze tuin. Wij hebben die vol gehangen met plantenbakken, zowel groen blijvende planten als zomerbloeiers.


Wat voor grond en hoe is de ligging tov de zon? @Watervogel: jullie mochten dus boren in die buitenmuren? Daar zijn buren niet altijd mee akkoord, weet ik helaas proefondervindelijk. Zelfs t zichtbaar zijn van de dragers van n wasrekje tussen schuttingdelen kan al aanleiding geven tot opmerkingen...


Als door de wand minder zon in je tuin komt, heeft het weinig zin om stenen weg te halen en er planten te plaatsen. Dus eerder de huidige schutting optrekken.
Zo’n hoge wand biedt trouwens ook meer privacy voor kinderen op een ligstoel. Ze hebben zo ook een plekje in de luwte. Met dank aan de buren.

Toen hier de buren hun huis gingen verkameren, hebben we de trelis in de schutting uit overlast dicht gegooid. Goh, wat een rust en we zagen ook niet meer hoe hun tuin verloederde want nu werd  het een ver van je bed-verhaal.

Elk nadeel heeft ook zo zijn voordelen. Mochten de buren graag bbq’en, dan houdt de overkapping de rook en gepraat naar jullie tegen.

Volgens mij zou ik ook voor iets als leibomen gaan. Mooi groen en het bouwwerk is minder zichtbaar. 

klimop over gaas is leuk, maar woekert flink, hier snoeien we de klimop wel 5x per jaar.  Je zou voor wat anders kunnen kiezen, bv passieflora of zo.

passiebloe

passiebloe

11-04-2021 om 13:59 Topicstarter

Dank voor de tips. Wij hebben inderdaad ook aan leibomen gedacht. Tuin ligt op het zuiden, zon staat eind van de middag aan die kant. Ik ben benieuwd hoeveel het scheelt omdat hij dan nog vaak hoog staat. Eigen schutting verhogen kan niet, dan zou dat over heel de lengte van de tuin moeten. Het punt is niet dat de schutting helemaal bedekt moet zijn met groen, maar meer het stukje daarboven. Ik heb er ook aan gedacht om bloembakken op te hangen, maar dan moet je in hun muur boren. Ik weet niet of ze dat zien zitten. Er was toch weinig zicht op de kinderen vanuit de tuin van de buren. Sowieso kijken wij niet in elkaars tuinen en daar stond eerder een schuurtje.

Ik heb ook leibomen, om inkijk van achterburen te beperken. Maar ik zou geen leibomen pal bij mijn zijgevel plaatsen. Je moet ze ook snoeien en dan komen de takken op aanbouw of in tuin van de buren. Of ze kunnen klagen dat de bomen de lichtinval naar de slaapkamers belemmeren.

Hoe sta je tegenover een trelis bovenop de huidige schutting? Kan de trelis ook meteen dienen als basis voor een bloemige klimop.

kunst aan de muur: ik heb een abstracte 'kunstfoto' laten drukken op een weersbestendig stuk canvas. Weinig tot geen groen er in (namaak groen in de natuur is meestal niet succesvol) maar een mooie combinatie van donkergeel, oranje, petrol en die hangt aan het eind vd tuin (slechts 10 meter. . ). Stuk van 80 cm bij 2 meter, verticaal opgehangen. Bij de buren hangt al jaren een foto op canvas, ziet er nog prima uit. Als het je wat lijkt zoek ik de website op waar ik het heb laten doen.

gr Angela

Flanagan schreef op 11-04-2021 om 10:12:


Elk nadeel heeft ook zo zijn voordelen. Mochten de buren graag bbq’en, dan houdt de overkapping de rook en gepraat naar jullie tegen.

Hier bij rokende buren is de overlast door de overkapping juist toegenomen. Ging de rook eerst omhoog, nu blijft hij hangen onder het afdak en waait vervolgens onze kant op (helaas liggen we ongunstig voor wat betreft de wind).

passiebloe

passiebloe

11-04-2021 om 15:22 Topicstarter

We willen volgend weekend naar een tuincentrum of specialist om het te hebben over de leibomen. Ik vind het echt wel een goede optie, maar inderdaad het snoeien aan de kant van de buren is lastig. Hoeveel plek neemt een leiboom in op de grond? En zou je de leiboom ook vanuit een kant kunnen snoeien? Misschien is dat inderdaad lastig.

Ik ben niet zo van een canvasdoek in de tuin. We zijn echt van de planten. Ik wil wel nadenken of we de schutting kunnen verlengen voor een klimplant. 

Pas op met bomen. Vaak mogen die niet binnen 2 meter van de erfgrens. Bij struiken geldt geloof ik 50cm.
Ik zou ook voor klimop of andere klimplanten gaan.

Hier was de boom met kluit zo’n 40 cm breed. Ik denk niet dat je hem pal tegen de schutting kan planten. Wij hebben gekozen voor een rode leiboom die in maart leuke roze bloemen geeft. De wortels van deze prunus gaan vooral naar beneden. Één boom doet het beduidend minder goed want die staat wrs te dicht bij een rioolpijp in achterliggende gangpad.
De groene leibomen met groot blad van de buren hebben juist verspreide wortels die de stoeptegels in het gangpad oplichten. Lijkt mij voor jullie terras niet wenselijk. Dus laat je goed informeren over de wortels van de boom na keuze.

passiebloe

passiebloe

11-04-2021 om 16:38 Topicstarter

Dank voor jullie tips. Inderdaad wel een goede tip om ook goed naar de wortels te kijken! Toen wij hier kwamen wonen stonden er veel bomen in de tuin en inderdaad kwam daar het terras mee omhoog. Aan de voorkant van de tuin staat ook een overkapping en daar staat bij ons een kersenboompje voor. Dat past prima, maar daar is de border veel breder. We vinden dat alle twee heel mooi staan. Maar achter moeten we anders het terras halveren. Dat is toch wel zonde. Misschien is een klimmer inderdaad wel een beter idee. Hoewel ik het idee dat er een boompje voor de overkapping zou komen wel heel mooi vindt. Ook voor de vogels etc.

Uhh, Vogel’s en ligstoelen?


Er bestaan trouwens ook trelissen met bloembakken. Die zet je op je terras en hoef je ook geen tegels weg te halen. De bak is ca. 30 diep en hoog. De trelis is ca 1,80m hoog Ook ideaal voor aardbeienplanten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.