Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Funda

Funda

26-11-2017 om 02:06

Help ! Een vriezer!

Voor het eerst hebben wij sinds een paar maanden een groot huis en daarin ook voor het eerst een grote koelkast. Een met drie vriesladen en ruimer koelgedeeltw daarboven, dan het tafelmodel dat we gewend waren. Ik heb deze gekozen om makkelijker voorraad te kunnen hebben (dus minder vaak boodschappen hoeven doen) en om restjes eten te bewaren en in te vriezen.
In de praktijk zijn vooral de vriesladen erg leeg. Er ligt een brood in en een pak doperwten. Ik weet niet goed wat ik wel/niet kan invriezen en hoe ik dat het best aanpak. Ik ben ook helemaal niet gewend om uit de vriezer te eten dus ik ben bang dat ik over een paar maanden allemaal ondefinieerbare ingevroren zakjes heb. Kortom, graag tips van de echte diepvriezers.


Routines opbouwen

https://madelen.nl/tips/etiket-vriezer.html
In het begin is het beter om er wat extra aandacht aan te besteden tot het vanzelf gaat.
Eerst schrijf je op wat er in een opbergdoos zit en vanaf welke datum. Later weet je dat blindelings.

Denk aan vlees in de aanbieding, of vlees dat niet in de buurt verkocht wordt en waarvan je een kleine voorraad aanlegt. Bij mij is dat vooral sucadelappen . Altijd lastig om rundvlees te vinden met een mooi vetgehalte door het vlees.

Bewaar de plastic bakjes van de chinees. Goed te hergebruiken voor restjes of voor pastasaus. In het begin kun je met een marker op het deksel schrijven wat er in zit.

Maak een keer je favoriete pastasaus en doe het in tig bakjes met een datum erop.

Vraag jezelf regelmatig af of je dit in de vriezer kan stoppen en kijk even op google.

In het begin is het wennen om tijdig, een dag vooraf maar twee kan ook, bevroren voedsel vast te ontdooien in de koelkast. Kwestie van planning.

Erwtensoep

Als je toch erwtensoep maakt kun je mooi veel meer maken voor later. Welke soep dan ook.

Kaori

Kaori

26-11-2017 om 07:52

pasta saus, nasi

Ik kook wegens tijd gebrek veelal voor 2 dagen tegelijk. En dat plan ik dan later weer in. Dan staat er op mijn week menu ook: dv achter het gerecht.

Nasi, soep, bananenmuffins, brood, getostied brood (dus inclusief de ham en kaas), aanbiedingen die ik groot in koop van de vegetarische slager, diepvriesgroenten, ijsjes liggen er vaak wel in.

Ik plan mijn maaltijden en kijk dan altijd even wat er in de vriezer, de koelkast en voorraadkast ligt zodat alles ook weer op gaat.

Verschillende lades,even denken wat er allemaal in ligt.

Ik heb een grote lade vriezer en in elke la zit wat anders. Dus brood en vast klaargemaakte lunchpakketjes (met kaas of snijwerktuig of zo,gaat prima)worstenbrood,krentenbollen per stuk verpakt, etc in een la. Vlees en vis en saus in een la. De andere rode kool,boerenkool,spinazie Etc
Dat vergemakkelijkt t zoeken.
Je zou kunnen beginnen met bv een pak boerenkool,spinazie, wedges en bv vissticks in te vriezen. Een rookworst heb je vaak wel in huis en zo kun je 2 dagen eten indien nodig.
Ik vries ook zakjes kip pilaf,verse pastasaus in en tomatensoep. Een rode kool vries ik in porties in. Ik maak dan een enorme pan van alles en daar eten we dan een keer of 4 van.
Als ik vlees over heb na het eten,dan vries ik dat in. Ik heb van die kleine zakjes van de Ikea en daar gaat dan bv een stukje kipfilet met wat jus in. Eet er iemand apart dan heb ik altijd wat vlees al klaar,of als degene bv niet zo graag t vlees heeft wat we hebben. Die portie die dan over blijft vries ik weer in voor de volgende liefhebber. Een kipfilet vast in reepjes gesneden, voor de bami. Ik koop dan een grootverpakking kip en snijdt bv 2 filetjes in blokjes en vries dat in. Dit is dan zo ontdooid als ik t zakje in handwarm water hang.
Net als stoofpeertjes die in 1q persoonzakjes erin gaan.
Zet er een datum op als je wat invriest dan heb je wat meer houvast. En vries je vlees met saus in zet er dan ook op wat er inzit. Ik heb wel eens gehad dat ik dacht dat ik kip pilaf had en toen bleek t een pastasaus te zijn.
Een pakje bladerdeeg ligt er ook standaard in voor appelflappen.
En ijs natuurlijk.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-11-2017 om 08:46

Visvijver

Ga met je kinderen een middagje vissen bij een forellenvijver. Dan heb je die laden zo vol...

Astrid

Astrid

26-11-2017 om 09:44

7 lades

Van boven naar beneden:
- beleg ,(worstsoorten) waterijs/ijs en kaasjes
- brood en afbakbroodjes
- diepvriesfruit
- ovensnacks, ovenpatat, fondant
- vlees en gourmetschotels
- diepvriesgroenten ( zelfgesneden broccoli, champignons, wortel, ui, peultjes, sperzieboontjes en paprika om te roerbakken in gewone boterhamzakjes zonder etiket. Ik kies voor zakjes omdat je die kunt vormen en er dan veel meer inpast. Bij sauzen of soep natuurlijk niet. De Makro heeft de " chineesbakjes" te koop. Heb je er 50 voor weinig)
- dito groenten en bakken of zakjes met bv rijst, pastasaus, kant en klare stamppot met worst, leftovers van rijstgerechten.

Bijna alles is in te vriezen, leg iets nieuws onder/achteraan en eet af en toe je vriezer leeg. Kan je zo een tijdje boodschappen doen schelen.

Ik doe soepen en sauzen wel in zakjes

Gaat prima met van die zakjes die je dichtritst. De saus goed koelen in de zak scheppen en dan zover mogelijk dicht ritsen, dan bijna helemaal plat leggen tot de laatste lucht eruit gaat en dicht doen. Scheelt zo veel ruimte.

Half a twin

Half a twin

26-11-2017 om 10:49

halffabrikaten

Ik heb veel halffabrikaten in de vriezer. Geruld gehakt met ui kan met een bak tomatenbasis het begin zijn van een pastasaus maar die gehakt met ui kan ook met wat verse paprika's en een pot bruine bonen een soort chili concarne.
Als ik van 4 kippenpoten bouillon maak gaan er 2 in de soep voor dit weekend en 2 gaan in stukjes in de vriezer met in twee aparte bakjes de bouillon. Eenmaal ontdooid kan er soep van gemaakt worden met vermicelli of ik kan er ragout van maken.
Daarom vries ik ook kleine porties in, van 1 bak maak ik ragout van 2 bakken soep. Ragout willen maken en dan 1.25 liter bouillon moeten ontdooien is niet handig, dan moet je ook iets met de rest.
Mijn motto: kleine porties invriezen en niet te ver afgemaakt dan kan je nog alle kanten op. Wat niet wil zeggen dat er hier nooit een stuk overgebleven lasange in de vriezer gaat. Dat is altijd makkelijk voor een alleeneter op een rare tijd.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-11-2017 om 10:59

Hier

In bovenste la ligt ijs. In alle soorten.
Middelste la brood en bolletjes. En kaasbroodjes/sauzijzenbroodjes etc.
Onderste la is voor vlees en pastasauzen. Die pastasaus is gewoon een basis die ik af en toe maak. Vlees is wat ik over heb of als er iets in de aanbieding is wat we lekker vinden.

Resten gaan er nooit in, want heb ik nooit.

Ik heb hier

een "gewone" diepvriezer staan, maar ook een "speciaal geval": een oude Liebherr lab-diepvriezer, die zonder verpinken bliksemsnel tot -75°C gaat. Die gebruik ik om verse waar in te vriezen, eer het in de gewone diepvriezer gaat.
Dat is m.i. de enige manier om dingen in te vriezen zonder al teveel kwaliteitsverlies.
Bij diepvrieswaar is niet zozeer de bewaartemperatuur het probleem, maar wel het invriestraject. Vooral het traject + ca 3°C -> - ca 2-3°C moet zo snel mogelijk doorlopen worden, om de vorming van grote(re) ijskristallen te beletten. Die perforeren de celwanden van de waar en bij ontdooien vloeit al het celvocht weg.
Iedereen kent dat wel: de ontdooide biefstuk ligt in een plas vocht en je eindigt met een taaie lap. De sperziebonen zijn slap geworden enz.

Invriezen in de gewone diepvriezer doe ik enkel voor dingen die na ontdooien toch gemixt of pepureerd worden of voor dingen waar structuur geen criterium is, vb: geraspte kaas, roomboter (al dan niet geklaard), tomaten, prei, selder, knolselder, knoflook en verse kruiden, zelfgemaakte bouillon en fond voor saus of soep, enz.

Half a twin

Half a twin

26-11-2017 om 11:18

superknop

Als ik veel ga invriezen, 6 tot 8 bakken tomatenbasis of zo dan doe ik wel al een paar uurtevoren de suowrknop aan. Dan wordt de vriezer -30 en raakt niet steeds van temperatuur af. Ook als ik incidenteel vlees invries gebruik ik die knop. Groentes invriezen doe ik eigenlijk nooit.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-11-2017 om 11:40

3 laden

In de bovenste lade ligt wat vlees (vaak uit de aanbieding, of iets vooruitgekomen maar toch niet gebruikt), een beetje ijs, diepvriesgroente (zodat ik altijd groente in huis heb, en dus altijd wel wat gezonds kan maken), wat bakjes met soep en pastasaus en wat diepvriesssmaakmakersvan de toko (citroengras, limoenblaadjes). In de middelste lade passen 4 broden, die vul ik altijd aan als ik boodschappen ga doen. En de onderste lade, die is ongeveer half zo groot als de anderen, bevat frituurspul (maar dat gebruiken we eigenlijk nooit, volgens mij kan ik dat beter afvoeren), momenteel een pak chocoladesoesjes, diepvriesvak en verder wat er niet in de bovenste lade past. Ook slingeren er nog wat zakjes gekookte witte rijst rond, restjes die ik bewaar om nasi te maken.

Triva

Triva

26-11-2017 om 11:55

tip

Als je bang bent dat je bepaalde etenswaren te lang bewaard: werk van onder naar boven. Nieuwe door jou gemaakte etenswaren gaan onderin, wat daar in zit gaat 1 la omhoog en wat daarin zit gaat naar de hoogste la. Eens per week of per twee weken even kijken wat er in zit vóór je boodschappen gaat doen en op basis daarvan je lijstje maken.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-11-2017 om 12:07

Maar

Maar als je niet gewend bent om uit de vriezer te eten, dan hoef je daar nu toch niet mee te gaan beginnen?
Gewoon brood, ijs en pizza's erin is toch prima? Ik denk eigenlijk dat de meeste mensen de vriezer hiervoor gebruiken.

Half a twin

Half a twin

26-11-2017 om 12:47

Niet gewend, maar nu wel de mogelijkheid

En die moet je benutten. Alleen maar lucht conserveren is zonde van de stroom. Ik was het vroeger ook niet gewend, had iets meer vriesruimte dan in een tafelmodel koelkast en had nooit gelegenheid om veel tegelijk te maken. 1 bak gepureerde tomaten, een brood en wat friet of ijs was de max.
Als ik nu goedkoop tomaten kan krijgen die nog smaak hebben ook dan kook en pureer ik meteen een kilo of 8. Is iets meer werk dan 2 porties maken maar scheelt later een hoop tijd en moeite.
Van een rode kool hebben we altijd wat over, restje vries ik in, na 3 keer vers hebben we dan de vierde keer vriezer rode kool.
Ik kan mij best voorstellen dat je even op weg geholpen moet worden als je nooit de mogelijkheid hebt gehad en nu ineens wel, wat dan echt niet wil zeggen dat je "uit de vriezer" gaat eten. Gewoon de mogelijkheden goed benutten.

zebra

zebra

26-11-2017 om 12:52

handig, een vriezer

hier ligt er brood en afbakbrood in, vlees om te braden maar ook beleg zoals yorkham, cervelaat enzovoort. Ook gepureerde tomaten en courgettes om soep van te maken. Verder nog ijs, diepvriesfriet, frikandellen en meer van dat soort spul en soms ook wat kliekjes voor op drukke dagen.

ijsbakjes

ijsbakjes kun je ook goed hergebruiken voor de vriezer. Toevallig nu ook een herbruikbaar bakje zat om de gesneden soepgroenten die ik inderdaad ook altijd in de vriezer doe. Met een klein huishouden maak ik al die prei, broccoli, wortel en dergelijken niet altijd op in een week en met diepvriessoepgroenten heb je altijd groente in huis om soep mee te maken of een gebakken ei mee te versieren of een pastasaus.

Ik denk regelmatig zal ik eens diepvriesbakjes aanschaffen maar het is tot nu toe niet nodig geweest.

Dees

Dees

26-11-2017 om 14:17

Wat er in zit

Ik zal opsommen wat er bij ons in gaat:
-brood
-vlees(vervangers)
-een zak friet
-spinazie/doperwten
-kliekjes van makkelijke maaltijden
-in de zomer ijsjes en ijsblokjes

Ik werk 1 keer per week ver weg, dus als er een kliekje is neem ik dat mee als lunch en eet ik in de auto brood.

In de ochtend smeer ik bevroren boterhammen voor de lunch. Vlees haal ik voor het eten uit de vriezer en ontdooi ik even in de magnetron.

Ik krijg een krimp van plaatsvervangende schaamte, als ik "diepvriesfrieten" lees...

Zoals eerder al aangegeven

voor dingen die na ontdooien toch gemixt of pepureerd worden of voor dingen waar structuur geen criterium is, maakt het niks uit.
Sommige mensen moeten echt leren lezen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-11-2017 om 15:31

Wat een orde

Bij mij gaat het zoals bij Funda. Momenteel liggen er in de bovenste lade ijsjes die zijn blijven liggen van de zomer, maar die niemand echt lekker vond. Daaronder een paar aangebroken zakken aardappelproduct, gebakken worstjes, een zak groente, overblijfselen van het kerstdiner van vorig jaar, en nog een zak met vermoedelijk chili con carne. In de onderste lade een half brood, en een nog wat restjes van het een of ander.
Die restjes gaan nooit meer opgegeten worden, en wellicht ga ik in de kerstvakantie wel eens een keer de vriezer ontdooien. En dan eens kijken of ik een ordelijk systeem kan vinden.
Och ja, net zoals ik altijd plannen heb voor een weekmenu en twee keer per week boodschappen doen.

Drie laden.

Dat heb ik ook, in de praktijk zijn het er 2,5. De onderste is kleiner.

Ik koop geen extra aanbiedingen vlees of groente, vries wel in wat ik over heb na het koken. Verder zit er brood in, pizza, de elementen voor de koelbox, soep,bladerdeeg, ijsjes, friet en snacks.

Restjes van het eten gaan in een diepvries bakje met stickertje. Structuur alom

Phryne.

Vroeger had ik een diepvrieskist waar de spullen diepgevroren in werden. Dan bleef het wel een jaar goed.

Maar een koelkast met wat laden, die vaak ook nog in een open keuken staat...dat kerstrestje kan gewoon in de kliko als je gaat ontdooien. Is niet bedorven, maar er zit waarschijnlijk geen smaak of kraak meer aan.

Dees

Dees

26-11-2017 om 15:49

Yvan

Ik zou me ook schamen als ik jou was, een oordeel klaar hebben ivm de inhoud van iemands vriezer.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-11-2017 om 18:34

Phryne

Het klinkt geordender dan het is hoor. Want in de praktijk vergeet ik te kijken wat voor vlees er nog ligt enzo, en koop ik gewoon vers vlees. En groente heb ik meestal ook vers. Die chocoladesoesjes liggen er ook al een half jaar (ik lust geen chocolade, dus geen zin om ze eruit te halen...) Alleen het brood, dat is behoorlijk gestructureerd. Hoewel ik niet altijd controleer hoeveel brood er nog is als ik boodschappen ga doen, en dan opeens met een brood te weinig (dat is te overzien), of met drie broden te veel. Dat is lastiger opbergen.
IJs blijft ook vaak lang liggen. En m’n man vergeet altijd om op de bakjes te schrijven wat er in zit, tot mijn ergernis, want ik heb dan geen idee meer. Hij heeft laatst overigens wat bakjes gecontroleerd, en in een ijsbak zonder etiket .... ijs gevonden.

Tango

Tango

26-11-2017 om 21:18

Ik wil best een grotere vriezer

Wij hebben alleen zo'n klein vakje boven de koelkast. Dat zit meestal vol met pakken diepvriesspinazie, diepvriesboontjes, vissticks, frikandellen en andere snacks. Een brood past er vaak niet meer bij. Ijsjes liggen er volgens mij ook nog wel van de zomer.
Eten uit de vriezer doen wij dus zelden. Overigens niet alleen vanwege de te kleine vriezer. Ook omdat ik ontdooien nog vaak een gedoe vind. Diepvriesspinazie in blokjes ontdooit best snel, maar een blok stamppot toch een stuk langzamer. Ik zal wel iets niet goed doen hoor, maar vind dat dus vaak helemaal niet zo handig.

Tango

Tango

26-11-2017 om 21:19

En oh ja brood

Als we dan al wel een brood er in hebben liggen, vergeet ik het ook vaak er op tijd uit te halen. Moet je het nog 's morgens ter plekke ontdooien. Ook weer niet alles vind ik, ontdooid brood uit de magnetron.

Yaron

Yaron

26-11-2017 om 21:30

Vol

Onze vriezer ligt altijd vol, met een gezin van zes en geen supermarkt in de buurt zou ik er niet zonder kunnen. Wat er zoal in ligt als deboodschappen zijn gedaan: zes broden, pakken spinazie, twee pakken gesneden boerenkool, een la met snacks en friet, een la met vlees/vis, pakjes bladerdeeg, pizzabodems en een paar kant en klaar pizza's, meestal wel een grote schaal bolognesesaus, zakken aardappelschijfjes en/of tosti en nog een restje ijsjes van afgelopen zomer. Restjes eten we meestal als lunch of puberhap na school. Af en toe gaat er een rest rode kool in, als de kool groot genoeg was.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-11-2017 om 21:43

Yaron

Serieus? Diepvriesfrieten?

Astrid

Astrid

26-11-2017 om 22:44

Diepvriesfrieten ja en?

Diepvriesfrieten, Diepvriesspinazie...zodra je het in de diepvries gooit wordt het bevroren, zelfs al snijd je braaf zelf; vanwaar de verbazing en schaamte?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.