Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe gaat het met de moestuinen?

Ik ben vandaag eindelijk begonnen. Vorlopig met een vrij beperkte versie. Mijn kruidentuin is weer helemaal in vol ornaat. Een aantal standaarddingen zoals peterselie, bieslook (overgebleven van vorig jaar!), oregano, salie, thijm, rozemarijn en basilicum (in de vensterbank!) maar ook een paar dingen die ik nooit eerder had: Dragon (lekker!), wijnruit (geen idee wat ik daarmee moet doen, maar het zag er zo schattig uit) en ...Hysop ????????? Alleen al vanwege de naam. En het was ook zo'n lieftallig plantje. Moet ik maar eens op googelen.

Ik heb ook een nieuw laurierstruikje gekocht, want de oude had de dramatische winter niet overleefd. Zonde, maar goed, er staat nu een nieuw struikje, die groeit vast ook wel weer leuk op.

In mijn 'perkjes' ben ik tot nog toe erg eentonig te werk gegaan. Eentje heb ik helemaal volgezet met rucola (jawel, van die beroemde dobbelsteentjes aarde met een plukje groen, ik geloof dat ze 15 ct per stuk waren, dus voor een paar euro heb ik nu een hele vierkante meter als een soort schaakbord vol rucola. het wordt een heerlijke zomer). Ander perk staat vol met 3 rijen (pluk)sla. Rode, groene, krul, van alles wat.

En verder eerst niks. ja' ik heb weer fijn geraniums in een plantenbak aan het balkon gehangen, ook heel fijn.

En wat kun je toch druk zijn met een paar vierkante meter moes en kruidentuion en iets van 75 mini-plantjes. Ik ben echt de hele middag bezig geweest. Maar het ziet er strak uit, al zeg ik het zelf.

Oh ja, en morgen nog zaadjes zaaien. Zonnebloemen, en afrikaantjes en nog wat van dat soort spul, hebben de kinderen uitgezocht. Ook leuk!

Hoe gaat het met alle square-feet-ers? Ik heb het gevioel dat ik minstens 6 weken op jullie achterloop....

Ingrid

Bastet

Bastet

24-05-2010 om 16:33

Alles kan foske

Je kunt een paar potten hebben met pluksla,tot 100 vierkante meter met 30 verschillende groentes.Als je weet dat die sla uit zo'n pot zoveel meer smaak heeft dan winkelsla,weet je toch genoeg!:)
Ik heb zelf in mijn tuin drie moestuinbakken,met sla,radijs,aardbei,wortel,uien,sjalot,rode ui en knoflook,en op mijn wijktuin(10 vierkante meter)heb ik bloemkool,bietjes,bonen,aardappel,prei,andijvie,etc.
Ik denk dat ik hier nu zo'n twee uur per week aan kwijt ben!
Groetjes,Bastet

Carmen

Carmen

24-05-2010 om 19:06

Leuk!

Dank je wel Margje. Ik heb zaterdag waarschijnlijk geen tijd om naar de markt te gaan, dus ik denk dat ik online ga bestellen. En dan maar hopen op meer succes dan bij Groentje.
Foske, jij hebt heel veel aan je hoofd op het moment. Dat weten we. Maar een moestuin in de vorm van een paar bakken kost bijna geen tijd en werkt heel therapeutisch, echt! Met deze warmte zie je de plantjes omhoog schieten, en dat is heel erg leuk en goed voor een druk hoofd.
Vanmorgen ging ik om acht uur de deur uit en heb ik al mijn bakken bekeken en water gegeven. Waar vanmorgen nog slechts aarde te zien was heb ik nu ineens twee minitomatenplantjes van ongeveer anderhalve centimeter hoog. Dille van een centimeter. Dertig keer basilicum in plaats van twee. En de koriander die ik gisteren voor het avondeten toch wel redelijk heb veruineerd staat er nu weer net zo vol bij als gisteren vòòr het diner :-)
En dit schrijf ik terwijl ik weer een pot (vrijwel vegetarische) muntthee voor me heb staan. Heerlijk!
Dus Foske, ren naar het tuincentrum voor wat kleine plantjes, of ruk een bol knoflook uit elkaar en stop de tenen in de grond. Als je wat tomaten of kruidenzaden wil, roep maar. Doen!

Carmen.

Foske

Foske

24-05-2010 om 20:19

Therapeutisch

Ja daar zeg je wat Carmen, ik vind het idd wel leuk om iets te zien groeien, iets te leren en als je dan het resultaat ziet geeft dat natuurlijk een heel voldaan gevoel. Ben ook al met andere dingen bezig om mijn zinnen te verzetten (fotografie) en dat werkt ook al een beetje.
Ik ga online ook es kijken wat je allemaal kunt bestellen, ben te moe om morgen naar het tuincentrum te fietsen:(

margje van dijk

margje van dijk

24-05-2010 om 21:12

Dat klopt echt

Grappig, ik ervaar het ook, dat therapeutische. Niet dat ik dat nou letterlijk zo hard nodig heb, maar ik voel domweg alles van me afglijden als ik met m'n neus op de bakken zit.

Ik wist dat het bestond, ik heb vriendinnen die het allang wisten (en van hun tuin houden), alleen al dat de BBC er programma's aan wijdt op prime-time is voldoende indicatie. Maar ik had niet verwacht dat het ook in mij zou zitten. En toch, het zit ook in mij. Ook ik kan me laten betoveren door een bakje modder met wat groen.

Toch wel een ontdekking. Heel prettig, aan het eind van een werkdag thuiskomen en dan op hurken voor je bak de vorderingen van het leven even doornemen.

Margje
PS Groentje, dat is geen opwekkend bericht qua paddestoelen. Ik hou jullie op de hoogte ;-)

Foske

Foske

24-05-2010 om 22:48

Besteld hoor!

Ik heb vanalles online besteld. Van de week begin ik aan mijn mini moestuintje:)

Bastet

Bastet

25-05-2010 om 12:02

Foske en anderen

Niet bij Vreeken,hoop ik?:))
Ik vind tuinieren heerlijk meditatief,kan niks tegenop!:))
Bastet

Bellefleur

Bellefleur

25-05-2010 om 12:51

Dankzij dit draadje

Ben ik in mijn overvolle tuin begonnen met een moestuin. In... sinaasappelkratjes. Ik heb een bak met spinazie en worteltjes, heb net mijn derde slakrop geoogst, en heb in een bloempot een koolplantje gestopt. één kistje heb ik ingezaaid met oostindische kers, goudsbloemen, en oh ongeduld ook nog met een veldbloemenmengsel.
Ik vind tuinieren niet therapeutisch. Ik vind het druk. Ik voel me schuldig om dat ene koolplantje dat nog niet geplant heb, omdat alles vol is. Om dat arme aardbeiplantje die om dezelfde reden nog geen plek gekregen heeft. Om de basilicum die me zo ongelukkig aan staat te kijken omdat ik vergeten ben water te geven. Ik erger me aan de slakken die de verpieterde basilicum tot aan de grond toe op eten, en aan die )(*()*&&*^& eend die midden in mijn tuin zit te broeden, en die boos wordt als ik zevenblad wil wieden rondom zijn nest. En als je je omdraait zie je net een zonnebloem van zijn stokje gaan, en moet de berberisheg al weer gesnoeid. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om die zachte tere blaadjes van de beukenhaag af te knippen. Maar als ik dat niet doe, krijgt de krantenman de krant niet meer bij ons in de bus. Verder durf ik niet door de tuin te lopen als er een musje eten zoekt, en durf ik mijn rozen niet te sproeien tegen luis, omdat dan het koolmeesje geen eten meer heeft voor zijn mezenkindertjes. Ik denk dat ik de betonmolen maar laat komen. Nadat de eend klaar is met broeden natuurlijk. En de kikkervisjes los zijn gelaten, en ik klaar ben met oogsten uit mijn kratjes. Iemand nog behoefte aan veldsla? Ik heb wat overdadig gezaaid. En ik kan ze niet zien doodgaan...

Carmen

Carmen

25-05-2010 om 22:05

Haha bellefleur!

Arme jij, je hebt het iets te groots aangepakt!

Geen paddestoelen en ander leed

Ik heb dus een paddestoelen kweekbak in de kelder staan; nou wel pluis maar géén paddestoel.
We eten al weer twee weken bijna elke dag sla uit eigen tuin volgens het pluksla principe; gewoon de buitenste blaadjes plukken en de sla groeit door. De pompoen deel twee gaat ook al dood nadat de eerste serie doorgevroren is. Tomaten hebben het heel moeilijk; dan geen nu met zwarte spikkels. Ik heb in twee speciekuipen (goedkóóp!!!) aardappelen gepoot en hoop dat ik genoeg ruimte over hou voor aanaarden. De sugarsnaps zijn al dij-hoog en de erwten die ik vorige week zaaide hebben het gered, op enkele na die door de kraaien zijn opgevreten. Ik krijg megaveel bietjes (help roepen ze hier thuis, die lust ik niet), wortels zien er uit als gras roept manlief (die het stiekum wel leuk vind). De gezaaide pastinaak wil maar niet omhoog komen. In mijn siertuin zie ik op dit moment niet het verschil tussen onkruid en de leuke gezaaide bloemen. Wat doe ik daar aan? Van de gemeente gratis planten gekregen, maar weet niet wat het is. (vuurdoorn volgens mij, maar wil ik dat wel?) Ik heb de coeur de boeuf tomaten maar weer afgedekt want het wordt weer koud vannacht. Er zit nog geen bloem in de tomaat, of verwacht ik nu te veel?
Elke jaar durf ik geen kruiden te knippen, want dan ben ik bang dat alles weg is. Groeit het echt zo snel aan? Zal ik dan even snel een muntthee maken? O, zo lekker....
Ik kan een knoflook en uien-winkel beginnen; zoveel krijg ik. En heb nog maar de helft geplant. Zal ik de rest maar hier en daar in de grond zetten tussen de anemonen?

Dorry

Bastet

Bastet

26-05-2010 om 07:54

Dorry

Het is ook erg voreg om nu al tomaten buiten te hebben,mijn paprika staat ook nog in de vensterbank.En pompoen ga je ook nu pas ongeveer zaaien..:)
Bastet

ishtar

ishtar

26-05-2010 om 13:01

Therapeutisch

Cobi, ik vind het huishouden ook therapeutisch: verstand op nul en je gedachten alle kanten uit laten gaan.
Helaas heb ik niet zoveel met therapieen;-)
O, en mijn moestuin bevat frambozen, braam-framboos, tomaat, paprika, meloenpeer, snackkomkommertjes, rucola (heeft de winter overleefd) ijsbergsla, aardbeien, bieslook en peterselie. En een patio-pruim in een grote pot.
Da's nog een heleboel als ik dat zo zie...
Ik zat ook te denken aan witlof. Dat lijkt me zo leuk om te zien hoe dat een stronkje wordt.

Ineke P.

Ineke P.

26-05-2010 om 15:41

Meloenpeer

Ishtar,
Heb je die meloenpeer al eens eerder gehad? En was dat een succes? Ik heb die planten dit jaar voor het eerts en ik ben zoooo benieuwd!

ishtar

ishtar

26-05-2010 om 16:47

Ineke

ik heb ze ook voor het eerst. En ben ook heel benieuwd! Ook of je ze over kan houden. Schijnt van wel.

Terpi

Terpi

26-05-2010 om 18:34

Witlof

Ik bemoei me zomaar even met de moestuindraad ;) en dat terwijl ik alleen aardbeien, frambozen, japanse wijnbessen en snacktomaatjes heb! Over de witlof wil ik alleen even zeggen dat ik ooit als vakantiebaan bij een witlofkweker heb gewerkt. Die witlof groeide in het donker in een koelcel, mij lijkt dat die helemaal niet groeien in een tuin?

ishtar

ishtar

26-05-2010 om 19:48

Terpi

mijn plantenboek meldt dat witlof in 2 etappes gekweekt wordt: 1e etappe is zaaien en plantje boven de grond. 2e etappe is wortelgebeuren afsnijden en in de grond op een donkere (ws ook koude, boek even niet bij de hand)plek zetten en dan moet het stronkje gaan groeien zoals we dat kunnen eten.

Terpi

Terpi

26-05-2010 om 23:43

Kijk eens aan

weer wat geleerd ;) Ik raak al bijna geinspireerd door dit draadje, heeft iemand ook al succesvol tuinkabouters laten groeien? Van het soort wat ook meteen onkruid wiedt?

Meloenpeer

Ik lees dit draadje al een tijdje mee. Ben een moestuinfanaat en sinds een paar jaar heb ik dan ook een tuin mét moestuin (en veel fruitstruiken en bomen). Het zijn twee grote bakken van betonbielzen, die ik dit jaar à la makkelijke moestuin met bakstenen weer heb onderverdeeld in vakken. De jaren hiervoor had ik altijd rijtjes erin staan, raakte dan halverwege de zomer compleet de weg kwijt omdat sommige dingen helemaal over mijn rijtjes heenwoekerden en kwam ik in de herfst opeens weer een verdwaalde wortel tegen ofzo...

Wel staan er tussen de moestuindingen ook wat sierplanten, hoewel je bieslook bijvoorbeeld rustig in beide categorieën mag zetten, om maar wat te noemen! Ik heb geen enorme tuin en het staat best in het zicht, dus een mooie lavendel en hortensia ertussen maken het toch even wat leuker om van binnen op te kijken (hoewel ik enorm geniet van een volle tomatenplant straks hoor, kunnen geen bloemetjes tegenop wat mij betreft!).

Maargoed, de meloenpeer. Elk jaar probeer ik wat nieuws en een paar jaar geleden was dat het experiment. Geslaagd was het hoor. Ten eerste omdat de vruchten enorm decoratief zijn (ik had ze in balkonbakken aan de schutting). Hoe vaak mensen er niet in knepen en vroegen wat dat nou weer moest zijn... de smaak was niet heel erg bijzonder hoor. Er zit wat in van flauwe meloen, iets perigs, maar op een komkommersmaakniveau. Sappig, best lekker, maar er werd niet enthousiast op aangevallen.

Overhouden lukte niet, net als tomatenplanten gaan ze gewoon kapot in de herfst, algemene moeheid en dan rotten ze helemaal weg. Maar wie weet hebben jullie betere omstandigheden?

Dit jaar is het experiment snijbiet en pompoen. Eerste net gezaaid, tweede staat een beetje bibberig buiten net en ik heb maar een paar ernaast gezaaid, voor als hij het niet redt. Ik keek echt vol verbazing naar het weer pas, vorst aan de grond? En die IJsheiligen dan?!

Nou, groetjes van een niet meer zo stille meelezer!
Corina

ishtar

ishtar

27-05-2010 om 13:59

Artcoco

ik heb het vermoeden, na jouw beschrijving van de smaak van meloenpeer, dat het hier een hit gaat worden! Alleen middelste houdt van de uitgesproken smaak van meloen, dus een wateriger versie( ze zijn dol op komkommer, zelfs weigerachtige jongste) zal wel in de smaak vallen.
Overhouden zou ook binnen moeten. Ik ga het wel proberen, en anders koop ik ze, na gebleken succes dan wel;-), gewoon overnieuw.
Sja, die ijsheiligen...mijn paprika staat weer binnen, helaas stond de tomaat al in de grond...(maar hij leeft nog!)

Groentje

Groentje

28-05-2010 om 10:33

Meloenpeer

Ik had er nog nooit van gehoord en las hier voor het eerst over de meloenpeer. Lijkt mij heel leuk om te kweken en ik heb nog een pot over, maar hoe kom ik aan een meloenpeer. Vreeken en de Bolster verkopen het niet en ook in het tuincentrum heb ik het nog nooit gezien.

Bastet

Bastet

28-05-2010 om 11:41

ishtar

ishtar

28-05-2010 om 13:59

Groentje

ik heb m bij Bakker Hillegom en bij Easy Plant gezien

mirreke

mirreke

29-05-2010 om 00:04

Ben ook aangestoken

Ik had al appels (hmmm, goudreinet), rode bessen (ook al zo lekker), aardbeien, bramen, een hééél pril kersenboompje, 'n piepklein druifje en een enorme tamme kastanjeboom.
En nu heb ik ook tomaatjes, aubergine en paprika.
Bij mij staat het ook niet allemaal strak in het gelid (bij de buren wel, dat ziet er zo streng uit), de aardebeien staan kriskras door te hoog gras, de bramen groeien gezellig tussen de lelies, en ik dacht maar twee bessenstruiken te hebben maar er staat er ook eentje verdekt opgesteld tussen de hortensias.
De nieuwste aanwinsten staan nog los, maar die komen vast goed terecht. En ik word steeds enthousiaster, ik koop vast nog meer.
Oh, enne, zijn er mensen die straks in de herfst behoefte hebben aan tamme kastanjes? Ik heb echt een enorme boom, met megaveel kastanjes, die ik in grote hoeveelheden in de groenbak laat verdwijnen helaas. Het is gewoon teveel, en er zitten heel gemene bolsters omheen. Liefhebbers kunnen mettertijd gerust komen rapen.

margje van dijk

margje van dijk

29-05-2010 om 21:45

Leuk allemaal

Meloenpeer, daar begin ik maar niet meer aan, volgend jaar misschien ;-)

En Mirreke, dan heb je wel een grote tuin zeker, als daar zo'n enorme kastanjeboom staat? Dat zou hier bij ons volledig misstaan.

Overigens heb ik vorig jaar tamme kastanjes van de buurvrouw gekregen, die ze geraapt had en veel te veel had. We hebben ze gepoft in de houtkachel (dát was leuk), maar vervolgens vond ik het een crime om ze te pellen, en daarna wist ik niet wat ik ermee moest doen. Dus heb ik ze maar in de vriezer geduwd en daar zitten ze nou nog in.

Maar goed, qua tuin. Het zou gaan regenen, dus ik hield me in om niet te gaan water geven, want er hing wel het een en ander slap. Op buienradar zag het er indrukwekkend uit, wat we over ons heen zouden krijgen. Nou, het is geloof ik al weer voorbij, en meer dan een paar druppels zijn er niet gevallen. Dus nou moet ik toch nog maar gaan water geven denk ik.

De eerste rucola is doorgeschoten hier. Dat betekent dat-ie 'klaar' is, want hij maakt dan geen bladeren meer aan, en daar is het uiteindelijk om te doen. Dus ik zou hem er nu uit moeten halen en iets nieuws moeten zaaien. (In andere vakken staat de rucola alweer op te groeien). Maar er zitten nu prachtige witte bloemen in die omhooggeschoten ranken, het ziet er schitterend uit! Dus ik heb het hart niet om ze te overhoop te trekken.

De bonen bloeien ook prachtig. Als je niet beter wist zou je denken dat het gewoon een bloeiende plant was, en geen boon.

De tomaten doen het bij mij nog steeds wel goed, ik heb niet die problemen van jou, Dorry, dat er zwarte vlekken op komen of dat ze geel worden. Het zijn gewoon mooie planten. Het groeit overigens niet erg hard, maar het staat ook niet stil.

Ook heb ik nog geen slakken gezien.

Vandaag heb ik een enorme bak sla geplukt, we kregen het haast niet op. Heerlijk. Met een bult koriander erop, want daar kunnen we echt niet tegenaan eten. Wat een heerlijkheid, dat je altijd zoveel koriander kunt plukken als je wilt. Ik was gewend om heel economisch met één zo'n vensterbankplantje om te gaan, dat hoeft nou heerlijk niet meer.

De basilicum wil nog steeds niet, ik ben toch zo benieuwd wanneer dat nou eens gaat gebeuren.... Waarschijnlijk als we net op vakantie zijn of zo, en dan komen we terug en dan is alles weer dood, wedden ;-)

De aardbeien beginnen ook te bloeien nu. Net als de bessenstruiken van de jongens. Het ziet er echt schitterend uit allemaal.

Ja, en verder groeit alles lekker door, dus het blijft leuk. En qua werk... ik doe nog steeds hoegenaamd niets. Maar goed, je hebt dan ook niet zo veel als in een echte moestuin natuurlijk. Die worteltjes moeten echt maanden groeien, en dan heb je in één vak net genoeg om een keer mager van te eten denk ik. Hetzelfde geldt voor de bietjes, voordat dat wat is... Eigenlijk is en blijft sla toch wel het allerleukst. Sla en kruiden. En bonen.

Margje

mirreke

mirreke

30-05-2010 om 10:15

Grote tuin

Ik heb idd een grote tuin, en de boom is groot, zou in een bos niet misstaan, prachtig om te zien, erg mooi van vorm, en een soort luchtig gevormd, het is er niet donker onder. Maar door die afschuwelijke bolsters kun je nauwelijks met blote handen in de aarde wroeten, en dat doe ik nou juist zo graag. Die prikkels blijven nog jaren goed. Zaterdag hoorde ik toevallig dat de mensen voor ons vroeger een prachtige en goed vrucht dragende kersenboom hadden, die moest wijken voor de vijver. Nou, wat mij betreft hadden ze de vijver wel een andere vorm kunnen geven en juist de kastanjeboom weg halen...
Bij mij zijn de bessen al echte trosjes, en de oudste struik zit helemaal vol ermee. Jummie! De aardbeien bloeien prima, ik moet alleen het gras eromheen iets weghalen, anders ben ik bang dat de kinderen eroverheen lopen, omdat ze ze niet goed zien. Ook de bramen bloeien volop. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het met de appel- en kersenoogst (want de buren hier hebben allemaal kersenbomen lijkt het wel) zit, omdat het in het vroegere voorjaar erg koud was en er nauwelijks insecten waren. Hier in de omgeving is men over de kersen erg somber, het zou een slechte oogst worden dit jaar...
Zou je trouwens komkommers en zo nu nog kunnen zaaien? Ik heb net zaadjes van komkommers, maar ook van radijsjes in de vorm van witte worteltjes/peentjes gekocht, en ook worteltjes en pluksla. En boontjes? Die kun je zo leuk om bamboestokken laten groeien... Gaat dat nog lukken met zaaien?
Ik heb zelf ook niets met kastanjes, ja, leuk om te knutselen, maar dit zijn er zo ontzettend veel. En ik zou niet weten wat je er verder van kan maken, kastanjebrood of zo?

Sugarsnaps

Mijn sugarsnaps bloeien!

Zo maar een blije Dorry

Bastet

Bastet

30-05-2010 om 15:55

Mirreke

Jahoor boontjes kun je prima zaaien nu,op de schooltuinen gebeurt dat ook nu pas.Pluksla trouwens ook.
Bastet

Leuke verhalen hier!

Ik heb eigenlijk geen ruimte om iets te zaaien in de tuin, hooguit kan ik wat potten plaatsen dus ik denk dat ik daar wat sla in ga doen, lijkt me lekker om zo af en toe wat te plukken!!!
Misschien nog een leuke tip van wat ook heel bijzonder is: engelwortel. Heel wat jaren geleden had ik een veel grotere tuin en daarin ook een kruidentuintje. Ik had er ook engelwortel in staan. De stelen daarvan heb ik ook een keer geconfijt (volgens mij alleen met suiker). Echt een heel bijzondere smaak. Ik weet bijna weer hoe het smaakte ;-) Van een klein plantje krijg je best een grote struik, dus wel leuk om eens te doen.

Groetjes,
Vonda

Bastet

Bastet

31-05-2010 om 07:42

Vonda

Anjelica is inderdaad erg mooi,maar trekt wel wespen als het hoogzomer is,dus op een klein balkonnetje zou ik dat liever niet doen.Ik heb 'm ooit gehad in mijn voortuintje,maar kon daar dus niet meer buitenzitten.
Bastet

mirreke

mirreke

31-05-2010 om 15:52

Update

Ik heb nu plotsklaps thijm, bieslook, basilicum en peterselie erbij staan, moet nog dobbelsteentjes met krulsla, bloemkool en witte kool planten, en heb ook nog een heleboel zaadjes... zelfs madeliefjes voor in het gras.
Wat gebruiken jullie als kweekbak? Ik dacht namelijk hier een heleboel van die langwerpige plastic bloembakken te hebben, maar blijkbaar hebben we die weggedaan. Niets meer. En dat zag ik dan voor me met allerlei zaadjes erin, vandaar ook die hoeveelheid. Nu moet ik snel aan kweekbakken zien te komen, hoe hebben jullie dit opgelost? Gewoon maar die plastic bakken kopen...?
En kent iemand boontjes, maar dan gele? Schijnen lekker in de sla te zijn, ze zijn net zo geel als gele paprika's. Die heb ik ook, ben benieuwd...

Bastet

Bastet

31-05-2010 om 16:24

Mirreke

Ik zaai voor in de vensterbank,gewoon in kartonnen eierdozen!
bastet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.