Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Stickertje

Stickertje

04-02-2020 om 13:38

Hoe schoon is jouw vuilnisbak?

Sinds januari is er iets veranderd aan mijn dagritme en aan dat van de vuilnisophalers dus voor het eerst in 24 jaar ben ik thuis als de vuilnisbakken worden geleegd.
Vroeger zette ik dat ding als ik weg ging aan de straat en haalde hem binnen als ik weer thuis kwam, in 99 procent van de gevallen was hij dan geleegd.

Nu ik thuis ben bespeur ik een vreemd ritueel wat mij doet denken aan een verhaal van Lenette van Dongen uit haar show die ik voor kerst zat te kijken.

Als de vuilniswagen is geweest schieten veel buren meteen hun huis uit en worden de rolemmers naar de achtertuin terug gereden. Ik hoor water spuiten, hier en daar zelfs een hogedrukreiniger z'n jankende geluid produceren. Als ik boven de gordijnen open ga doen die dochter vergeten is zie ik buren driftig in de weer met luiwagens om de binnenkant van de bak schoon te krijgen en ook de buitenkant krijgt een stevige schrobbeurt met een harde borstel of schuurspons.
Enkele buren laten hun bak nog even staan, omdat ze die laten schoonmaken door zo'n reinigingsbedrijf maar als die geweest is dan worden ook die bakken acuut naar binnen gehaald.

Mijn bak haal ik binnen als het mij uitkomt en hij gaat terug op zijn plek. De restafval bak, waar alleen maar droog vuil in gaat, krijgt bijna nooit een sopje, dat is geloof ik 4 keer gebeurd in die 24 jaar dat we hier nu wonen. De GFT bak wordt een keer of 2 per jaar uitgespoten, meestal om een ongedierteplaag te bestrijden of zo. De deksels van alle bakken, ook de papierbak, hebben groene aanslag en ik vind het wel best.

Ben ik nou zo'n asociale viespeuk? Mijn bak staat soms wel eens tot 16.00 uur aan de straat, ook als ik de hele dag thuis ben. Mijn bak schoonmaken staat heel laag op mijn prioriteitenlijstje er gaat toch weer afval in dat niet gegeten hoeft te worden dus waarom die bak zo minutieus schoonmaken?


Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-02-2020 om 13:46

Lol

Mijn kliko staat wel eens de ochtend na het legen nog aan de straat. Dan ben ik m vergeten.

Ik maak net als jij de gft-bak alleen schoon als er teveel beestjes inzitten of omheen cirkelen. Verder hebben we alleen nog een plastic- en papierkliko en die wordt niet vies.

Koffiekop

Koffiekop

04-02-2020 om 13:49

Net zo schoon als de jouwe

Ik ben (gelukkig?) nooit thuis overdag als de vuilnisman komt. Ik hoop altijd dat een thuizige puber de bak binnenhaalt, omdat ze hier op een parkeerplek staan en ik me toch altijd een beetje geneer als mijn bak nog als enige die plek bezet staat te houden aan het eind van de dag. Maar het valt helaas niemand op, zo'n lege plek naast de voordeur. Of wel, maar dan hebben ze geen zin meer om terug te lopen.
En ze hebben uiteraard al helemaal geen zin om 'm schoon te maken. Ik ook niet.

Ik denk dat ik de groene bak wel iets vaker schoonmaak dan jij, maar hij staat dus pal naast de voordeur. Zou ie in de achtertuin staan of zo, dan denk ik zomaar dat ik me er (nog) minder druk om zou maken. Hier ook geen buren trouwens die hem fanatiek iedere week/2 weken staan te schrobben. Een enkeling laat 'm professioneel reinigen, maar hier wordt die club niet rijk volgens mij.

Ik schrob hem gemiddeld eens per 3 maanden denk ik. Nu in het seizoen met de korte dagen vind ik dat lastig, omdat ik pas in donker thuis kom. De bak wordt hier op maandag geleegd en ik ben dan pas op woensdagmiddag vrij, dus dan zou ik hem 2 dagen niet kunnen gebruiken, is ook niet praktisch. En omdat er in de koude tijd toch niet zo gauw ongedierte in zit laat ik het nu maar. Ik leg er gewoon iedere keer een krantje of zo onderin. Eens in de zoveel tijd schraap ik de bodem los (oh, gruwel) met een lange stok, en dat is het dan wel. Tot het weer lukt om hem 's avonds met licht schoon te maken.

Er zijn hier wel buren die er zo'n zak in hebben zitten. Dat ben ik al tijden van plan, maar ik vergeet het steeds. Dus nou ja, mijn bak is net zo schoon, of niet, als de jouwe. De grijze container heb ik geloof nog nooit schoongemaakt, hoogstens eens afgeborsteld.

vlinder72

vlinder72

04-02-2020 om 14:10

Schoonmaken

Doe ik vrijwel nooit en de buren in mijn straat zie of hoor ik eigenlijk ook nooit de container schoonspuiten.

Stickertje

Stickertje

04-02-2020 om 14:16

Het viel mij gewoon ineens op,

Dat direct nadat de vuilniswagen geweest is terug rollen van de bakken, 3 of 4 tegelijkertijd dat hoor je wel in onze huizen met kartonnen muurtjes en die licht jankende hogedrukreiniger is ook een geluid dat gemakkelijk te horen is.
Ik heb er bijna 24 jaar geen idee van gehad, want ik was nooit thuis als de bakken geleegd werden. Nu ineens wel.

Lusithania

Lusithania

04-02-2020 om 14:21

Groenbak

De groene kliko spuit ik regelmatig uit en hang er ook een zak in. Zakken koop ik bij de Action en zijn biologisch afbreekbaar.
Wij betalen hier per aan de straat gezette kliko, dus staat ie eens per paar weken aan de straat.

Misdreavus

Misdreavus

04-02-2020 om 14:31

alleen in de zomer

Worden hier in de buurt kliko's schoongemaakt en ook lang niet door iedereen. Het is dan ook wel nodig hoor, de grijs/groene bak wordt eens in de 2 weken leeggemaakt en als het dan warm is, kruipen de maden er zo'n beetje uit. Als er niks in leeft, dan doe ik er trouwens niks aan en soms ook niet als er wel wat in leeft, ik hoop dat als ik hem open laat staan, de vogels zich uitleven, maar dat valt in de praktijk nogal tegen.
Papier/pmd heb ik nog nooit schoongemaakt.

Binnenhalen doe ik doorgaans wel op de dag zelf, maar echt niet altijd meteen. Ik vind het best irritant als mensen hun kliko lang laten staan, maar laat op de ophaaldag of de volgende ochtend beschouw ik nog niet als lang.
Hier is het op maandag ophaaldag en er zijn een aantal mensen in de straat die hem pas op donderdag of vrijdag binnenhalen, dat vind ik wel hinderlijk lang. Vooral omdat ze voor onze garage staan.
Ik zag vanmorgen trouwens die van ons nog aan de straat staan, dus die heb ik maar even een zwiep de garage in gegeven, want je zult zien dat ze komen controleren als ik die van mij een keer vergeet.

Anemone

Anemone

04-02-2020 om 14:44

Ieuw

De oranje kliko voor plastic maak ik nooit schoon. Ik heb een grote groene voor tuinafval die ik ook nog nooit heb schoongemaakt. Daarnaast heb ik een kleine groene voor keukenafval en die wordt echt smerig, ookal doe ik altijd alles in afbreekbare zakjes. Daar doe ik een krant of wat zaagsel onderin omdat die zakjes altijd gaan lekken. Denk dat ik die 3 of 4 keer paar jaar schoonmaak, tenminste, ik spoel hem om met water en wat schoonmaakmiddel tegen de ergste stank.

Binnenhalen doe ik meestal 's avonds als ik uit mijn werk kom of de volgende dag als ik dat vergeten ben.

Zeetakje

Zeetakje

04-02-2020 om 15:13

Bijna nooit

Man zet de kliko hier aan de weg en dochter haalt hem over het algemeen op als ze uit school komt. Het heeft even geduurd, maar het is er aardig ingesleten inmiddels.

Plastic en papier heb ik nog nooit schoongemaakt. Worden ook echt niet vies. Restafval gaat hier in een ondergrondse container een paar straten verderop en de gft-bak doe ik hooguit een keer of 2 per jaar. Ik vind het zo'n rotklus.

Maar als 'ie dan staat te blinken overvalt me een soort van trots of zo, en dan probeer ik 'm zo lang mogelijk netjes te houden. Jammer dat het toch altijd maar van korte duur is en dat 'ie na een paar weken weer meurt alsof dat ding nog nooit is uitgesopt.

Maar zolang er geen ongedierte op af komt en de postbode niet met een geurvergiftiging tegen de voordeur aanhangt, vind ik het wel best. En de buren ook volgens mij. Ik geloof niet dat daar met regelmaat de bakken worden uitgesopt.

Toch snap ik de wekelijkse poetsers wel. Hij kan nooit erg vies zijn dan en als ik mijn kliko doe, is hij echt wel aangekoekt en smerig.

rode krullenbol

rode krullenbol

04-02-2020 om 15:38

Hmm ...

Wat nu als buren hun vuile kliko's achter jouw rug om inruilen voor jouw geschrobde exemplaren?

Misdreavus

Misdreavus

04-02-2020 om 15:44

rode krullenbol

Dat gaat niet werken, ze zijn gechipt en er zit een postcode + huisnummersticker op en zonder deze sticker worden ze niet geleegd.
Als je je kliko als kwijt opgeeft, wordt deze ook geblokkeerd.
Ze nemen afval ophalen serieus hier

Limi

Limi

04-02-2020 om 15:46

Verwisselen

Er staat wel een straat en nummer op, maar toch heeft iemand anders die van ons eens gepakt en er toen twee weken eetafval in gegooid zonder zak. Bah! Toen kon ik hem gaan schoonmaken. Nu haal ik hem dus meteen binnen. Woensdagmiddag ben ik toch thuis.

Marie

Marie

04-02-2020 om 15:48

Bijna niet

Hier alleen gft bakken, restafval gaat in zakken en plastic en glas wordt niet opgehaald. (zelf wegbrengen dus)
Het enige dat ik consequent probeer te doen is de bak zsm open gooien. Eenmaal goed droog dan valt het met de viezigheid erg mee.
Hoogstens dat ik in de zomer er weleens wat warm water in kieper, idd vooral bij erg veel beestjes.
Uitspuiten die ik nooit, vind ik echt verspilling van water. Hoe schoon moet zo'n bak zijn?

Hier blijven bakken trouwens best een paar dagen staan in de straat. Maar hier wordt veel gewerkt.
Geen idee of mensen het professioneel laten reinigen.

Volgens mij is dit een perfect staaltje van onze collectieve doorgeschoten hygiëne.

Stickertje

Stickertje

04-02-2020 om 16:07

vroeger kon dat wel

===Wat nu als buren hun vuile kliko's achter jouw rug om inruilen voor jouw geschrobde exemplaren?===

Nu niet meer, mijn bak hoort bij mijn huis. De bak heeft een serienummer dat bij de gemeente geregistreerd staat als mijn bak, er staat een wijknummer op en we hebben er zelf ons huisnummer opgeplakt. Knappe "dief" die dat allemaal zorgvuldig gaat verwijderen, en trouwens mijn bak is vies, dus geen gewild object.

Verhaaltje uit de oude doos.
Toen wij hier pas woonden hadden we op beide bakken reclamestickers geplakt van het bedrijf van mijn vader. Na een ophaalronde stond er alleen nog een hele smerige bak, onze bak was weg. 3 of 4 ophaalrondes verder kwam ik er achter wie onze bak had, de contouren van de sticker waren nog zichtbaar maar de sticker was er af. Die mevrouw aangesproken over het waarom van iemand anders bak meenemen. Ze zei dat ze altijd zomaar een bak pakte, wat maakt dat nou uit als iedereen maar een bak heeft om het afval te verzamelen! Ik nog vragen waarom ze dan die moeite nam om dat bakhoge konijn van mijn bak af te pulken? Een bak is een bak! Haar van nummer 58, pakte ook altijd zomaar een bak, misschien had zij bij de vorige ronde die sticker wel gepulkt! was het antwoord.
Toen gingen we over op zakken voor pmd en een papierbak en heb ik een kleinere bak aangevraagd. Die werd geleverd in mijn voortuin en de bak die bij mijn huis hoorde werd ingenomen op ophaaldag dus toen had die mevrouw mijn bak niet meer en kreeg ze echt zomaar een bak, haar eigen bak.

Limi

Limi

04-02-2020 om 16:16

Maar stickertje

Als iemand jouw bak meeneemt zijn achtertuin in, dan kan dat toch? Je kunt niet in alle tuinen kijken. Je kunt er alleen achterkomen als er een bak met nummer blijft staan. Bij een achtergebleven bak zonder nummer weet je dan nog niks.

Jasmijn

Jasmijn

04-02-2020 om 18:37

nooit

Ik maak ze nooit schoon, maar heel vies zijn ze ook niet.
In de restafvalbak gaan alleen zakken, in de plasticbak ook, dus blijft alleen de groen bak over, maar daar gaat over het algemeen alleen gras en tuinafval in, en vooral droog spul.

Marie

Marie

04-02-2020 om 19:24

Ik moet wel zeggen

dat ik nooit vlees afval in de gft bak doe, alleen plantaardig materiaal. Vlees durf ik niet.

Lusithania

Lusithania

04-02-2020 om 20:14

Beestjes

Zodra er wat kruipt in de groene kliko, zetten we er wat kippen. Die vinden het heerlijk. 😀

Hilde

Hilde

04-02-2020 om 20:57

Wat heerlijk...

....dat wij hier ondergrondse containers van de gemeente hebben. Je kiepert je zooi er zo in en de gemeente leegt ze en maakt ze schoon.
Geen getob hier met hogedrukreinigers, spiedende buren, heen en weer lopen met volle/lege afvalbakken 🤣🤣

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2020 om 21:04

Maar Marie

Wat is het verschil? In de restafvalbak stinkt, rot en schimmelt dat vlees even hard.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2020 om 21:05

On topic

Wij maken onze Kliko nooit schoon.
Ja mijn man wil de groene in de zomer nog wel eens onderhanden nemen, maar de grijze echt nog nooit gepoetst.
Heb ook wel iets beters te doen.

Koffiekop

Koffiekop

04-02-2020 om 21:19

Jasmijn

Waar laat jij dan je groenafval van het koken? Schillen en zo? En etensresten? En veeg jij nooit bladeren als ze vochtig zijn? Ik verbaas me over wat je dus blijkbaar NIET in je groenbak gooit...

Ik maak me overigens ook schoon met alleen een sopje, van groene zeep nog wel, dus best verantwoord. Ik schrob nog een beetje met een bezem aan de binnenkant, en dan vind ik het wel best. Krant op de bodem, of kartonnen eierdozen. Maar ik ga na de volgende poetsbeurt toch maar eens experimenteren met die zakken van Action. Niet meer poetsen lijkt me fijn!

Jasmijn

Jasmijn

04-02-2020 om 21:35

Weinig groenafval

De kliko's staan achterin de tuin, dus die paar velletjes van de uien, stronkje van het lente-uitje, het steeltje van de paprika, die gooi ik inderdaad wel gewoon in de afvalbak in de keuken, en dat verdwijnt bij het restafval. ( maar echt veel is dat niet ) Eten heb ik bijna nooit over, ik kook goed afgepast of maak er een bakje/kliekje van. Die ene eetlepel die soms toch nog over is, die gaat ook gewoon in de grijze afvalbak. Vlees en vis eet ik niet, dus daar geen afval van. In de groene bak gaat gras uit de grasmaaier en snoeiafval. Bladeren heb ik hier amper ( veel coniferen en dennen hier) dus weinig/geen natte zooi in die bak.
Ik heb tussen de deksel van de bak wel een dun latje liggen zodat de bak altijd op een heel klein kiertje staat, er kan geen regen invallen maar daardoor wordt het misschien wat droger in de bak?

Ik maak m in dezomer

Wel vaker schoon.
Water uit de grondpomp erin en even laten staan. Dan omkiepen en laten drogen. Nu doe ik m niet. Ik leg wel altijd karton onderin.
De plastic container doe ik nooit en restafval moeten we wegbrengen,net als glas.
Oud papier wordt hier door verenigingen opgehaald, dus in dozen etc.

Marie

Marie

04-02-2020 om 22:23

Ginny

Oh ja, klopt, velen van jullie hebben blijkbaar bakken voor restafval.
Hier dus zakken, en dan wordt iig geen bak vies ervan.

Gelukkig heb ik ook nauwelijks vlees afval, 1 x per jaar eet er weleens iemand een kippepootje waar wat botten van overblijven oid.
Restjes gooi ik ook bijna niet weg maar toch erg veel plantaardig wat ik weggooi.
Misschien zonde, kan het anders gebruikt. Maar ik koop niet alles biologisch en voor de zekerheid schil ik een hoop. (Wortels bijv) We eten erg veel groente en fruit. Ik koop ook wel voorgesneden maar nog gaat er iedere dag een hoop in de gft bak. Ik ben niet zo creatief met mandarijn of ui schillen!

rode krullenbol

rode krullenbol

04-02-2020 om 22:29

Zijpaadje: wormenhotels

Is zo'n wormenhotel eigenlijk ook goed te doen op een balkon? Ik zou mijn afval (voor zover mogelijk) best willen omzetten in compost!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2020 om 22:34

Ja dat kan.

Het is wel een beetje een wankel evenwicht, omdat je niet volledig composteert.
Je moet er dus wel wat liefde en aandacht aan besteden om het goed te houden.

Ik heb zo’n hotel jarenlang in de tuin gehad. Drie plastic bakken op elkaar. Met gaten in de bodem van de bovenste twee bakkwn
Bovenaan vullen, onderaan oogsten.

Het helpt als je een handjevol compostwormen leent bij een “echte” composteerder.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-02-2020 om 22:57

Hogedrukspuiten

Zijn het wel buren? Er zijn ook bedrijven die containers na het legen komen schoonspuiten. Tegen betaling uiteraard.

40er

40er

05-02-2020 om 08:00

Hier

Rest en plastic maak ik bijna nooit schoon, tenzij ze echt heel vies zijn. Groen in de zomer regelmatig. Idd ook jaren ed die erin komen. Zet dan vaak het deksel open, vinden de vogels niet zo erg.
Bij de buren komt idd zo'n bedrijf wat de groene container schoon maakt. Nu 1x per 3 weken, maar in de zomer periode wordt de groene wekelijks geleegd.

Stickertje

Stickertje

05-02-2020 om 11:16

Blazoen zuiveren ten koste van een ander

===Als iemand jouw bak meeneemt zijn achtertuin in, dan kan dat toch? Je kunt niet in alle tuinen kijken. Je kunt er alleen achterkomen als er een bak met nummer blijft staan. Bij een achtergebleven bak zonder nummer weet je dan nog niks.===

De betreffende mevrouw met mijn bak had wel vaker het excuus dat haar van 58 dat wel gedaan zou kunnen hebben. In ons blok hadden we ratten in de tuin, kreeg toen van de gemeente de opdracht om geen vogels meer te voeren met grote boterhammen. Mezenbollen prima, maar halve broden op het schuurdak leggen was vragen om problemen, grote vogels pakken zo'n boterham op, verliezen de helft en dat trekt ratten aan. Zelf voerde ik nooit, had in de staf gewoond en wist dat al. Toen ik bij voerende buren langsging om te vragen of ze niet wilden voeren kreeg haar van 58 ook de schuld. Daar twijfelde ik nogal aan, want boterhammen over 2 tuinen heen gooien bij een buur op het schuurdak is wel heel knap, zelfs een soort van onmogelijk.

Stickertje

Stickertje

05-02-2020 om 11:19

Geen bedrijf

===Hogedrukspuiten
Zijn het wel buren? Er zijn ook bedrijven die containers na het legen komen schoonspuiten. Tegen betaling uiteraard.===

Het zijn echt de buren, dat kan ik zien en horen. Het bedrijf dat bakken schoonmaakt heeft een karretje en dat maakt een ander geluid.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.