Home » Forum » Hoofdluis nog even wat vragen

Hoofdluis, nog even wat vragen

65 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
gerdien
Hoofdluis, nog even wat vragen

hoi, mijn dochter had afgelopen week hoofdluis, ik heb haar behandeld met para-spray. Gelijk de bedden verschoond, jassen gewassen, kleding gewassen en/of in zakken gestopt, gestofzuigd (zak weggegooid).
Maar nu vraag ik me af, moet je blijven stofzuigen?
hoe vaak moet je die bedden blijven verschonen?
Ik dacht vandaag weer ienieminie bewegende puntjes (2) te zien..ben er niet helemaal zeker van, hoe moet ik de behandeling nu vervolgen?
En heeft iemand ervaring met Millium shampoo? dat kun je ook preventief gebruiken las ik op hun site.
Ik hoop dat jullie me nog wat info kunnen geven.

Gnome
Tips

vervelende rotbeestjes...

veel en vaak zuigen en zakken weggooien, over het algemeen heb je nog 1 keer een herbesmetting na een week/2 weken, dus dan alles nog 1 keer behandelen en elke dag meerdere keren haren kammen

luizen zijn aardig immuun aan het worden voor al die rotzooi, kammen werkt nog steeds het beste...succes

Tinus_p
Maar 1 oplossing

Kammen.

De rest is niet zo belangrijk; maar kammen moet.

gerdien
Domme vraag misschien

maar dat kammen, waar laat je het spul wat uit de kam komt.
het is er niet makkelijk uit te schudden, geeft het als er bijv. ééntje op de grond valt.
Verder heeft mijn dochter lang haar (wel blond) maar vind het toch best lastig dat kammen met zo'n luizenkam.

Tinus_p
Gerdien

Gerdien:
"maar dat kammen, waar laat je het spul wat uit de kam komt."
Gewoon met doekje, en dan de prullenbak. Hoofdluizen leven niet lang zonder hoofdhuid.

n@nny
Vriezer

Hier ging de luizenkam tussen de kambeurten in de vriezer. Dan weet je gegarandeerd dat er niks kriebeligs meer in is blijven hangen.
n@nny

Tink
En alweer... kammen kammen kammen

Tinus heeft gelijk, de rest is minder belangrijk, maar kammen móet. 2x daags het hele gezin. (Ik deed de rest óók altijd hoor, dagelijks alle beddegoed in de was en overal stofzuigen bijvoorbeeld, maar zonder kammen kun je de rest ook wel laten.)
Ik drukte de gevangen luizen met een nagel dood.
Overigens een luis kan ongeveer 55 uur overleven zonder mensenhoofd (mensenbloed en lichaamstemperatuur), heb ik wel eens gelezen. Maar dat is dan in gunstige omstandigheden. Als het buiten 30 graden is overleven ze langer dan ze nu doen, vermoed ik.

Nasha the first
Millium

shampoo is erg goed spul, in tijden van veel beestjes gebruik ik dit voor de kinderen en heb er nog nooit 1 bij hen aangetroffen....

Tink
Duur gif

Al die antiluizenzooi is a) giftig en b) peperduur. En inmiddels is wel duidelijk dat *geen enkel* middel voor de volle 100% effectief is tegen luizen. Dus kammen moet je tóch. Minstens 2 weken lang, 2x daags elk gezinslid.
Ik koop het dus niet meer, voor dat geld trakteer ik mezelf + gezin liever op een leuk etentje nadat ik me een paar weken een slag in de rondte heb gepoetst en gekamd en we de besmetting de baas zijn geworden.

Nasha ik vermoed dat je stomweg geluk hebt gehad dat de beestjes jouw kids niet moesten...

Marmar
Prefentief - nasha?

Nasha, als je kinderen nooit 1 luisje hebben gehad, waarom gebruikte je dan die Millium? Was dat preventief bedoeld? (Sorry, ben nieuwsgierig.)

Genista
Niet preventief

Preventief luizenshampoo gaan gebruiken wordt ernstig afgeraden. Overigens hebben wij ook nog nooit één luisje gehad. Voorlopig hou ik het op geluk :-)

gerdien
Hoe vaak wassen jullie het haar van je kind dan

het kammen bij nat haar met cremespoeling gaat het makkelijkst, maar mijn dochter wast haar haar maar 1 keer in de week, ze heeft lang haar en een vreselijke hekel aan haren wassen...(overige douchebeurten draagt ze een badmuts).
van millium had ik begrepen dat het een natuurlijk middel schijnt te zijn zonder gif (zie: www.millium.nl)

vanochtend heb ik overigens niets gevonden in het haar, ook neten heb ik nog niet gezien...

Margriet*
Pas op gerdien

dat je nu niets vind zegt niets, kinderen op school kunnen weer besmetten, hadden wij hier de laatste keer ook....... Blijven kammen is mijn ervaring. Zet ze voor de tv, dat werkt super. Een ernstige luizenplaag meegemaakt hier die duurde van de zomervakantie tot herfstvakantie. En ik heb me rot gekamd (met drie kids). Daarvoor ook nog nooit in 8 jaar meegemaakt. Ik was wel altijd de kussenslopen wat vaker maar vooral veel kammen!
Milium stinkt vooral ik heb niet het idee dat het iets doet. We hebben ook chemische rommel maar dat gebruik ik niet meer. Dat stinkt ook en het dood alleen maar tijdelijk. Het werkt niet langer, ook al wordt het beloofd.

Mamasan
Epidemieën

Op de school van mijn oudste blijft maar hoofdluis heersen. Ze heeft nu zowel een luizentas op school als op de bso. Wij hebben een keertje een heftige uitbraak gehad en dat vond ik zo erg dat ik het zoveel mogelijk probeer te voorkomen (ook regelmatig controleren). Ik heb het vermoeden dat niet alle ouders op school zo goed opletten. Er worden regelmatig briefjes rondgestuurd, die hier ook wel eens een week later pas uit de tas worden opgediept. Het lijkt mij geen slecht idee als de school die briefjes ook in het Pools en het Arabisch rondstuurt, volgens mij kunnen veel ouders de Nederlandse briefjes niet eens lezen. Gebeurt dat wel eens, of is dat stigmatiserend?

Chantelle
Mamasan, stigmatiserend

Ja, het is stigmatiserend als je eigenlijk bedoelt dat 1) luizen vaker voorkomen bij gezinnen met een Poolse of Arabische achtergrond of 2) als je er van uit gaat dat dezelfde mensen Nederlandse briefjes niet lezen.

Mijn kinderen zitten op een spierwitte school maar net zoveel luizen als elders (het is hier ook na iedere vakantie raak).

Mamasan
Chantelle

Wat je zegt onder 1) bedoel ik natuurlijk niet. Maar als ouders geen Nederlands spreken is het natuurlijk niet vreemd dat ze die briefjes niet lezen. Op onze voormalige (spierwitte) school was het ook vaak raak na vakanties, maar hier gaat het het hele jaar door.

Pisa
Toch stigmatiserend

Hier ook een spierwitte school. Ook hier worden de briefjes niet gelezen. En dat ligt absoluut niet omdat ze de taal niet machtig zijn of analfabeet zijn hoor! Luiheid dient de mens.
Verder zijn de luizen hier ook rijkelijk aanwezig. Wat vooral komt door het feit dat elke schoolvakantie ook echt vakantie gevierd moet worden. De opmerking "ik ben naar CenterParcs" geweest is de meest gehoorde wanneer er bij diegene luizen zijn geconstateerd.

Mamasan
Ja

Dat is wel waar. Die keer dat mijn dochter onder de luizen zat (en ik ze zelf ook had gekregen, jakkes) had ze een week daarvoor in Frankrijk met 12 kinderen in een tent geslapen. We zijn er toen achter gekomen voordat de school weer begon. Ik heb wel een beetje de pest (sorry) aan ouders die geen gif willen gebruiken en denken dat je er met kammen ook wel komt. Als je een luis mist met kammen, kan die een dag later wel over wandelen naar een ander kind.

Inge M
Advies ggd (alleen kammen)

Mamasan, het zijn niet alleen eigenwijze ouders die geen gif willen gebruiken. Het is ook het advies van de GGD. Het kammen is het belangrijkst (en voldoende als je het goed doet).

Nasha the first
Ja, preventief

zodra er briefjes meekomen over beestjes op school of bso begin ik meteen met wassen met millium en zoals gezegd, er zijn nog nooit beestjes aangetroffen bij mijn kinderen....beide jongens zijn erg kort, en dochter heeft dan wel lang haar, maar ik was sowieso niet elke dag haar.....en in die periodes dan dus met millium.....overigens vind ik de geur best meevallen, maar dat zal persoonlijk zijn....

erykah
Ben ik weer met m'n tip:

knoflook eten!

Ik heb het ooit ergens gelezen: luizen schijnen niet te houden van knoflook etende kinderen. Ik weet niet of het wetenschappelijk onderzocht is & bewezen, maar ik vind het best geloofwaardig (en we hebben hier nog nooit hoofdluis gehad).

(bij voorkeur dan als knoflooksausje bij de mosselen... mmmm)

erykah

Manda Rijn
Aha vandaar ;-)

we eten heel veel knoflook, elke week een paar flinke tenen pp denk ik wel. Lekker door de zelfgemaakte pastasaus, wokgerechten, knoflookkip... Als er gekookt wordt dan met knoflook.

Nasha the first
Hm...

alleen zo jammer dat knoflook niet alleen de beestjes afschrikt :-))))

albana
Geloof er niks van........

hier hebben beide dames regelmatig hoofdluis gehad, wij hebben 1 gelukje met jongste, die voelt het meteen, dus kan je snel ingrijpen en ben je er snel vanaf.(oudste weer niet) en het rare is ik heb het nooit, en kam met dezelfde borstel. 'vroeger' ook al niet en mijn moeder zat regelmatig vol (lerares en blijkbaar erg gevoelig ervoor) en als er 1 familie is die veel knoflook eet zijn wij het wel! en dus toch hebben die kinderen de luizen en ik niet.
groeten albana

egberdien
Lastig kammen

Wij hebben gelukkig nog geen luizen gehad! Maar voor lastig te kammen haar, na het zwemmen bijvoorbeeld, gebruiken we anti-klit spray van Gliss Kur. Dat maakt het kammen een stuk makkelijker.

albana
Nou geen gastvrouw i.e.g.

die gastvrouw ben ik dan in ieder geval niet........onze laatste epidemie dateert van vlak voor de zomervakantie....dus als ik dat was.....dan was ik nu zo'n beetje wel opgevreten denk ik.
ik controleer altijd wel mezelf+man als 1 van de kinderen het heeft (en andere kind natuurlijk). we kammen zelfs voor de 'zekerheid' onzelf gelijk met de kinderen. maar no, ze 'lusten' mij niet. muggen daarintegen zijn gek op mij. dus zo krijgt ieder z'n deel...
groeten albana

albana
Hoe wij kammen, dik+lang haar

wij hebben allemaal dik haar en ook nog krullen 9dus klitten) én lang....dus misschien hebben jullie wat aan mijn tips. ik zet ze eerst (na de luizenshamppoo) naderhand flink (halve fles) in de creme-spoeling. en borstel dan alvast 'voor' met cremespoeling en al erin. dan kam ik ze met een grove kam, zodat écht de klitten eruit zijn. dan uitspoelen die creme, beetje voorzichtig zodat niet alles weer in de war is. dan wederom borstelen, kammen met grove kam en uiteindelijk met de luizenkam en deze laatste 2 iedere keer pluk voor pluk herhalen. kam ook goed tegen de hoofdhuid aan...daar zitten de meeste luizen/neten.
groeten albana

Tink
Mamasan

"Ik heb wel een beetje de pest (sorry) aan ouders die geen gif willen gebruiken en denken dat je er met kammen ook wel komt. Als je een luis mist met kammen, kan die een dag later wel over wandelen naar een ander kind."
Dat gebeurt ook wel als je wél gif gebruikt, er is namelijk *geen enkel* gif wat 100% alle luizen/neten doodt! Dus kammen moet je tóch.

Ik heb eerder de pest aan ouders die denken dat ze er na een dosis gif wel zijn, en verder niet kammen of wat voor maatregel dan ook nemen...

En wat ik ook niet snap (voor de zoveelste keer): dat geen enkele ouder na een brief over luizen zorgt dat de jas van zijn/haar kind in een plastic zak zit of onder een luizencape hangt! Mijn 2 zonen zijn de enige 2 kinderen op school die een luizencape hebben...

Dat knoflook helpt geloof ik ook niet. En preventief wassen al helemaal niet. Sterker nog, luizen zijn veel doller op schoon haar! Ik was de haren van mijn kinderen juist niet als er luis rondwaart. Wel doe ik er gel of haarlak in, alles om te zorgen dat de luizen geen grip hebben.

Verder schijnen de beestjes een voorkeur voor bepaalde soorten haar, en dat is dan de verklaring dat sommige mensen ze nooit krijgen, of in het gezin altijd dezelfde personen. (Nasha!)

gerdien
Wanneer is een luis volwassen?

bedankt voor jullie antwoorden allemaal!
we blijven zeker kammen. Wat ik me nog afvraag, wanneer is een luis volwassen en gaat hij/zij neten maken/eitjes leggen? want ik kom nog steeds geen neten tegen (of ik zie ze niet???) maar wel piep-piep kleine luisjes, die zelfs door de netenkam heen blijven zitten dus ik trek ze er met m'n nagels uit. Als ik ze dan op een wc papiertje leg bewegen ze en druk ik ze vervolgens dood.
maar leggen die piep-luisjes ook al eitjes???

Puck2
Tink, luizencape

Ach Tink, als ik hier kijk naar het gebruik van een luizencape dan kan je idd net zo goed zonder. In de gang hangen de jassen er wel netjes onder maar gaan ze naar gym: alle kleren liggen kriskras door en over elkaar in de overvolle kleedkamer. Lijkt me een walhalla voor een luis. Dan heeft een luizencape op school ook niet geen toegevoegde waarde meer. En verder zitten de kinderen in de klas ook lekker dicht tegen elkaar aan (zeker de kleuters die aan het spelen zijn) dus ook dan kun je elkaar heel makkelijk besmetten.

amar
Netenkam-luizenkam

Toevallig vond ik bij de apotheek een netenkam. Ik heb die uitgeprobeerd en gemerkt dat die nog beter is in het uitkammen van neten en ook luizen.Je krijgt er meer uit:-).
amar

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.