Home » Forum » Iedereen weet toch van het milieu

'iedereen weet toch van het milieu?'

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

68 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
tonny
'iedereen weet toch van het milieu?'

Hoe is dat bij jullie? Wordt je er nu een beetje moe van, met al dat Stockholmnieuws, of werkt het motiverend?

Ooit, jaren zeventig (??) was het milieu eveneens in de aandacht, er was een club van Rome geloof ik, die sombere vooruitzichten tentoonstelde? Daarna zakte de milieuaandacht aardig in.

Ik heb het gevoel dat de milieuliefde van tegenwoordig niet diep zit (bij mij ook niet echt, vrees ik, als ik echt ga 'meten')

Hoe is dat bij jullie?
Laat je echt dingen vanwege het milieu? Doe je dingen niet die je echt leuk vindt, die je een offer kosten?

tonny

Ellen Wouters
Offer

Als je het zo brengt: "iets wat je echt leuk vindt niet doen, vanwege het milieu", dan is het echt wel een offer ja.

Maar structurele keuzes (en vooral die tellen aan), maak je op een andere manier. Ik heb bv met mijn woonplaatskeuze het altijd heel vanzelfsprekend gevonden om ergens te gaan wonen waar een treinstation is. Om allerlei redenen, praktisch, niet afhankelijk zijn van de auto, maar ook vanwege het milieu.
Daarom kan ik nu ook al jaren met de trein naar mijn werk. Dat is heel wat anders dan twee auto's hebben en er één op moeten offeren vanwege het milieu.
IDem dito voor vlees. Ik eet al jaren minder vlees vanwege de gruwelijke bio-industrie, komt goed uit dat dat toevallig ook scheelt voor het milieu.

Vliegreizen doen we spaarzaam, vooral omdat ik het decadent vind om een weekendje weg te gaan met het vliegtuig. Dus ja....is dat nou een offer voor het milieu, of gewoon een geheel van keuzes om ietsje minder decadent te leven?
Ik vind twee auto's, veel vliegreizen en elke dag vlees van de kiloknaller namelijk niet "gewoon".

amk
Lara: onzin

biologisch eten doe ik ook niet, te duur en teveel kans op vieze parasieten en schimmels

Dit is dus complete onzin, want biologisch eten moet aan dezelfde eisen en nog meer voldoen als regulier voedsel. Voedsel in het algemeen is werkelijk nog nooit zo veilig geweest en van zo hoge kwaliteit als de laatste 10-15 jaar. En zonder schimmels zouden de meest heerlijke dingen er niet zijn. Je wilt niet weten waar ze allemaal bij betrokken zijn.

amk
Redelijk diep

bij mij zit het behoorlijk diep.

Ik heb wel een auto maar gebruik 'm zelden omdat er milieuvriendelijker vervoermethoden zijn. Mijn Afrika reis heb ik gecompenseerd. Maar ik voel me nog steeds een beetje schuldig.
De kachel staat hier laag. Ik pak eerder een deken en een trui dan dat ik de kachel hoger zet.
Mijn bankrekeningen zijn duurzaam.
Op mijn werk kaart ik het steeds aan bij de productontwikkelaars. En bij alle andere overleggen waar het kan.
Net als Ellen woon ik bewust dicht bij mijn werk.
Ik koop heel bewust mijn spullen, alleen wat ik echt nodig heb. Ik repareer ook liever dan dat ik weggooi en vervang. Koop ook veel tweede hands of ruil.
Speelgoed met batterijen komt er hier niet vrijwillig in.
Ook tijdens mijn verbouwing heb ik er op gelet en dan is het soms best lastiger om aan je materialen te komen.
Bij het kopen van mijn levensmiddelen houd ik er rekening mee. Weinig vlees, bij voorkeur van de kippen van mijn vader. Die hebben lekker rondgescharreld, zijn vertroeteld en als ze dan niet meer leggen worden ze opgegeten. Groenten komen ook van zijn tuin of anders van de biologische winkel. Kan ik het daar niet krijgen zal ik in de gewone supermarkt altijd op de herkomstplaats letten. Voor mij geen appels uit Nieuw Zeeland terwijl er geweldig lekkere appels uit Nederland komen. Geen aardbeien in de winter dat soort dingen. Geen onnodige verpakkingen. Ik neem mijn eigen zakjes mee voor losse groenten.(meestal de zakjes van het brood)

Erg letten op het waterverbruik en electra verbruik (gevolg is dat de leverancier elk jaar perse wil na-meten bij mij want het kan niet volgens hun)
Afvalscheiden is tweede natuur.

En toch mis ik helemaal niets. Het voelt dan ook niet als dingen laten. Het is een tweede natuur. Al van jongs af aan. Deed al lastig op dit soort punten toen ik nog bij mijn ouders woonde.

EsmeePF
Nee

Wij scheiden het afval, hebben overal spaarlampen, doen alles met ov of te voet en hebben dus geen auto en zo zijn er nog wel wat dingen... Maar dat zijn geen "offers", we hoeven er geen dingen voor op te geven die we echt leuk vinden. Als dat wel moest zouden we het niet doen, denk ik.

Dees *
Tuurlijk niet

Het gaat erom hoe je in het leven staat, daar zit 'm de grootste verandering. Dus eigenlijk gewoon nadenken bij wat je doet of niet doet.

En wat je dan doet of laat, doe je dan toch vooral ook voor jezelf en niet voor het milieu.

Het enige echte offer dat wij voor het milieu hebben gedaan is groene stroom nemen toen dat nog duurder was. De rest (biologisch vlees eten, spaarlampen gebruiken, nadenken over wel of niet met de auto gaan, lampen uit, thermostaat laag, etc.) doe ik allemaal omdat het goedkoper is, eerlijker is, EN omdat het beter voor het milieu is. En dat voelt dus niet echt als een offer.

En afvalscheiden ja, dat doen wij ook. Maar dat voelt ook niet als een offer, dat is gewoon een soort tweede natuur geworden.

Ik denk dat het voor de meeste mensen ook niet werkt om gebukt te gaan onder hun milieuvriendelijke levenstijl. Dat is alleen weggelegd voor de echte die-hards. Terwijl de echte milieuwinst net te behalen valt bij de grote meute. Ik zou dus zeggen: kijk dus vooral naar wat je allemaal wel doet het milieu en niet naar waar je allemaal mee te kortschiet. Op de lange termijn hou je het daar veel beter mee vol.

amk
Lara: selectief lezen

Lara heb je het hele stuk ook gelezen? En ook het artikel dat aanleiding tot deze vragen was?

Want daaruit blijkt dat de risico's op besmetting met het een of ander bij beide typen vergelijkbaar zijn.
De risico's bij biologisch vlees zijn makkelijk uit te sluiten door gewoon goed te verhitten. Dat is moeilijker met de risico's van gewoon vlees bv antibiotica resistentie van bacterien.

De vraagstelster is natuurlijk ook bevooroordeeld. Deze vragen gaan alleen overconsumptie vlees, iets waar zij tegen is.

Het lijkt mij opgrond van statistiek van de koude grond bij toxoplasmose dat de kans dat het daadwerkelijk van biologisch vleeskomt op dit moment lager is dan dat je het van een kat krijgt. 40% van de bevolking is op dit moment besmetgeweest met toxoplasmose en heeft antistoffen. De opkomst van biologisch vlees is vooral vna de laatste jaren. De overgrote meerderheid heeft het dus op een andere manier opgelopen.

krin
Dingen laten

Ja, we laten wel dingen voor het milieu (en het goede gevoel, en het geld). Maar niet altijd. Dus vliegen we soms toch, en gebruik ik soms toch de droger. Maar bij heel veel beslissingen (verhuizen, vakanties, aankopen)is het milieu wel een automatisch criterium. Zeker. En dat voelt niet als een offer, nee. Dat voelt logisch.
Het is de strijd tussen korte en lange termijn. De termijn voor milieuoverwegingen is zo lang (alhoewel...) en ongrijpbaar dat de korte termijn (behoeftebevrediging en dergelijke) zich makkelijk op de voorgrond weet te dringen.

Puck2
Ik verbeter wel

Ik denk niet dat ik tot de echt milieubewuste types hoor. Ik doe er in ieder geval weinig moeite voor. Ik scheid wel keurig afval en we hebben ook voor lampen in huis die veel aan staan spaarlampen. Maar we eten ook niet biologisch (slecht te krijgen hier en ik vind het te duur) en we hebben 2 auto's waarvan 1 SUV. Maar ik merk wel dat ik langzaamaan toch wel iets omsla en er wat bewuster mee ben. Dochter van 7 is sinds een week of 2 part-time-vegetariër en ik merk dat ik daardoor voor het hele gezin toch vaker een vegapotje op tafel zet. Voor het kerstkado van de baas kunnen we altijd kiezen wat we willen hebben (we krijgen een "tinteling") en waar ik een paar jaar geleden nog zou hebben gekozen voor een traditioneel kerstpakket heb ik nu voor het duurzame en eerlijke kerstpakket gekozen. En ik pak voor kleine stukjes tegenwoordig toch minder de auto, maar daarentegen: als het regent dan ga ik niet fietsen.
Dus ik denk dat de balans al met al toch nog uitslaat naar niet milieuvriendelijk bij mij.

Kumquat
Steeds meer

ik heb steeds meer het gevoel dat het 5 voor 12 is, we hebben nog een kans maar of we die grijpen is nog niet zeker. Ik erger mij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid luiers die hier er door heen gaan en aan de hoeveelheid vuilniszakken die we gebruiken elke week, erger mij aan de plastic zooi die dochter gisteren gegrabbeld heeft bij het kerstfeest op school (dat vind ik zo'n verspilling van grondstoffen, die troep ligt straks weer stuk in de prullenbak). Vlees zijn we net minder gaan eten, ik voel mij daar goed bij. Ik denk dat je de dingen moet pakken die je kan missen, eens per jaar vliegen schijnt slechter te zijn dan het hele jaar elke dag de auto gebruiken, helemaal nooit meer vliegen vind ik dan persoonlijk weer een te grote opoffering. Dus het is moeilijk een eerlijke en zinnige balans te krijgen.

Ik zou best zonnepanelen willen als dat voor weinig aan te schaffen is en rendabel zou zijn, of een grijs water systeem willen misschien in een volgend huis, een paar boompjes planten in de tuin. Ik zit dus op voorlichting te wachten en meer ready to use producten om 'het beter' te doen.

Silone
Milieu? ik kom uit een heel goed milieu ;-)

Was titel niet een stukje uit de eerste milieuspotjes?

Echtgenoot zit beroepshalve in 'het milieu'. In een heel groen milieu ook nog maar eens. Maar eh, dat gaat vooral om geld verdienen, veel geld verdienen. Met mooie marketing, dat wel. Mijn eigen bijdragen aan het milieu is eigenlijk mn het niet hebben van een wasdroger. Groen afval scheiden tot op bepaalde hoogte. Als ik mijn tuin normaal bijhoud dan, zit mijn groencontainer vol, ik ga dan niet nog eens kippebotjes scheiden van het grijze afval. Al dat milieugerichte uitgepluis van het gemiddelde huishouden zet geen zoden aan de dijk. Het is natuurlijk wel goed voor je eigenwaarde en je feelgoodmomenten, maar daar red je de ijberen niet mee. Ik houd van grof geschut: verbod van gloeilampen, verlichting van openbare gebouwen (gedeeltelijk) uit, betere mogelijkheden om vanuit huis te werken, zonnecellen overal waar mogelijk, dat soort werk.
Mijn eigen feelgoodmomentjes pak ik dan wel als ik de auto laat staan en me warm fiets door de vrieskou.

Tirza G.
Midas dekkers

Ik haal hem maar weer eens van stal. Ik heb 2-4 kinderen minder dan ik zou willen. Meer kan ik niet betekenen voor het milieu.

Tirza

Irma2
Puck2

"als het regent ga ik niet op de fiets'" zei je.
Wat kun je daar van krijgen dan? Bang dat je nat wordt?

Marith
Irma

Ik fiets ook niet als het regent, sterker nog en ik fiets ook niet als het hard waait. Wat ik daar van kan krijgen? Inderdaad, heb een hekel aan nat worden en van het laatste word ik erg moe ;)

Puck2
Irma

Irma, nee ik ben niet bang dat ik nat word, ik weet dat zelfs zeker. En aangezien ik daar net als Marith een vreselijke hekel aan heb pak ik dan de auto, zeker als ik ergens heen moet. Ik heb geen zin om ergens met natte kleren te zitten.

Irma2
Tja

ook als je iet ver moet? Ik zie hier mensen die een klein stukje moeten ook in de auto stappen, ik vind het absurd en erg verwend. Ik vraag me dan ook af of iedereen dan 2 auto's voor de deur heeft.

Puck2
Tja irma

Volgens mij is het niet de bedoeling dat we hier in dit draadje elkaar de les lezen over wat je goed vind en niet goed vind. Dus doe jij lekker je ding en laat anderen in hun waarde. Je komt namelijk erg belerend en verwijtend over. En ja, ik ben verwend met een 2e auto.

MariaRosa
Hier

geen auto, geen vlees eten, geen vliegreizen (nou ja, een keer in de tien jaar) spaarlampen, geen droger, geen afwasmachine, hr-ketel, biologisch eten (maar omdat het lekkerder en gezonder is). Dussuh... gaat redelijk.
Maar toen ik mijn mondiale voetafdruk liet berekenen kwam ik toch nog op 1,1 of zo. Dus er is meer aarde nodig als ik zo door zou gaan.

MR

Emmawee
Precies mr!

Je slaat de spijker op z'n kop. Doe je nog zo je best en dan is je CO2 productie nog te hoog. Ik doe ook wat jij doet / laat en nog wat andere dingen. Wij hebben helaas wel noodgedwongen twee electrische boilers. Als gevolg daarvan douche ik minder vaak (zo'n 2 keer per week), maar dan wel vrij lang. Tenminste... in de winter. Ik vind dat wij hier thuis ook best lekker bezig zijn, maar we zijn er nog lang niet. Ik ben nu bezig de mogelijkheid van aardwarmte te onderzoeken, maar dat is erg duur en wordt dan dus echt een 'offer', want dat gaat dan ten koste van andere dingen.
Ik geloof dat niemand echt een idee heeft van de offers die we zouden moeten leveren om tot werkelijke CO2-reductie te komen. Anders gezegd: we leven enorm boven onze stand. En dat vinden we wel zo comfortabel. En als je mensen daarop wijst, dan word je een opgeheven vingertje verweten. Alsof het een soort geloof is, of slechts een mening. Alsof het om een individuele keuze gaat, alsof het een kwestie van smaak is.
Maar op dit moment zijn de wetenschappers het er over het algemeen over eens dat de mens met dit overmatige grondstoffengebruik de aarde aan het opwarmen is. Als we leven op aarde mogelijk willen houden, zullen we dit gedrag nogal flink moeten veranderen. Dat is een feit (correct me if i'm wrong).
Het Midas Dekkers argument vind ik ook grappig en is een heerlijke manier om je vooral niet verantwoordelijk te voelen tegenover de kinderen die je wél gekregen hebt. Maar dit neemt niet weg dat we met de huidige stand van de bevolking nog steeds te veel CO2 produceren.
Ja, ik loop te preken en dat terwijl ik ook een hekel heb aan dat zeurderige 'denk om het milieu'- toontje, die spotjes, beat the heat... brrr. Ik hoop dan ook van harte dat er in Stockholm een besluit valt. Ofwel een besluit dat gaat leiden tot rantsoenering (volgens mij de enige oplossing op korte termijn), ofwel een besluit waarin uitgesproken wordt dat we de wereld niet gaan redden. Dat we stoppen met voorlichting, geen prekerige campagnes meer, geen groene keurmerken, geen geldverslindende milieutoppen meer, geen energielabel voor huizen of apparaten. Gewoon lekker doorvreten en afwachten hoe het uitpakt.
Groeten, Maw. (vandaag niet erg optimistisch)

Kaaskopje
Tirza

Ik kan je een hand geven wat dit betreft...

Kaaskopje
Ohhh

Dat is een citaat van Midas begrijp ik? Nou ja... ook dan heb ik mijn aandeel aan besparing geleverd...

Irma2
Puck

Dat zal dan wel, dat het belerend overkomt, ik vind dat gewoon, dat de mensen het zichzelf makkelijk maken en lui zijn, en als dat dan ten koste van het milieu gaat, tja. En nog even afgezien van het milieu, het is toch ook gewoon enorm lui?

MariaRosa
"opgeheven vingertje"

Dat verwijt van het 'opgeheven vingertje' als je iets dúrft op te merken over milieuverarmend gedrag is natuurlijk gewoon een k#tsmoes om niks te hoeven laten/ ondernemen. "het komt zo rottig je strot uit" is er nog zo een. Ja, dat haal je de koekoek, natuurlijk wordt het niet meer poeslief gebracht. Dat doen we al veertig (40) jaar en dat helpt bij milieuverarmers ook niet hoor. Een derde is "he get, doe niet zo politiek correct". Alsof je het morele reden doet of om je zelf op de borst te kloppen. Maar daar gaat het toch niet om, het gaat verdomme om onze aarde!
Wat je ook wel eens kan treffen is "ja maar jij hebt toch ook (vul maar in droger, cv-ketel etc). Dan zeg ik altijd maar: de mensen die niets doen verwijten de mensen die iets doen dat ze niet alles doen.
Ik kan best begrijpen dat niet iedereen alles kan doen, maar een gewetensvolle poging dwingt bij mij meer respect af dan een houding van 'nou moet ik toch zelluf weten, het is mijn eigen keuze/ recht om te vervuilen'. Dat is het n.l. niet. Je vervuilt namelijk ook mijn aarde en die van mijn kind. (ook al is het in China allemaal veeeeel erger en hoeven we hier dus niets te doen of 'loopt het allemaal zo'n vaart niet' terwijl er grote delen van de zuidpool naar Australië drijven en er elke dag een aantal diersoorten verdwijven)

ja dit was weer een opgeheven vingertje volgens sommigen. Maar ik voel me geen beter mens, ik huil alleen om die mooie aarde die naar God wordt geholpen en ik denk: mensen toe nou, het is echt 1 voor 12!

MR

Puck2
Precies mr

MR: "Ik kan best begrijpen dat niet iedereen alles kan doen, maar een gewetensvolle poging dwingt bij mij meer respect af dan een houding van \'nou moet ik toch zelluf weten, het is mijn eigen keuze/ recht om te vervuilen\'. "
Precies, en de posting van Irma2 komt op mij over alsof ik helemaal niets zou doen en dat is iets waar ik dus niet tegen kan en wat dus ook niet zo is. Ik maak mijn eigen keuzes en daar kan een ander het mee eens zijn of niet maar om iemand die in jouw ogen andere beslissingen neemt maar te generaliseren als lui en gemakzuchtig en verwend, is dan erg ongenuanceerd.

Puck2
En irma2

Wat doe jij eigenlijk voor het milieu, volgens mij heb je dat nog helemaal nergens gezegd.

Ayanna
En irma2

En wat is er dan precies mis met lui zijn? Mag ik niet lui zijn in combinatie met het milieu of mag ik gewoon helemaal niet lui zijn?

Irma2
Tja

Zou er iets mis zijn met lui zijn.....ik ga er verder maar niet op in. Kan er niet goed tegen dat door het lui zijn van andere mensen het overal rete druk is (bij school, supermarkt) terwijl je makkelijk op de fiets of te voet kan. En mensen zijn liever lui dan moe, maar je hoort iedereen dat ze zo "hard" moeten werken, in vergelijking met vroeger hebben de mensen een luizeleventje

Puck2
Irma

Generaliseer toch eens niet zo: door luie mensen is het druk op school en in de winkels. Huh? Zou eens op een ander tijdstip gaan winkelen dan, misschien zet dat meer zoden aan de dijk. En "Iedereen" roept dat ze hard moeten werken. Hoezo? Iedereen?
En je geeft nog steeds geen antwoord op de vraag: wat doe jij dan allemaal voor het milieu. Je geeft hier wel zo heerlijk af wat anderen fout doen, maar wat je zelf goed doet (of niet) vertel je hier niet eens.

Irma2
Puck

mmmz met druk bedoel ik dat er tig auto's bij de school en de supermarkt staan van mensen die een paar straten verder wonen en die bang zijn om nat te worden.
Wat ik fout doe, ik heb een droger. verder heb ik in 37 jaar tijd maar 1 keer gevlogen dus dat is wel goed :-) Ik ga veel op de fiets of met de trein. En ik ben niet altijd trouw met afval scheiden, zo goed?

Tirza G.
O irma2 heerlijk

Wat vind ik het fijn dat jij van alles en iedereen weet wat ze doen, wanneer ze dat doen en waar ze dat doen. En dat ook nog in welke frequentie. Iedereen gaat altijd met de auto naar school terwijl ze drie straten verderop werken.
Lieverd, ik pak de auto nog als ik naar de brievenbus ga. Doe ik helemaal zelf en ja, ik heb op dat terrein schijt aan het milieu. Ik ben niet zo ontzettend overtuigd van de negatieve effecten van het zgn. broeikaseffect. De opwarming van de aarde biedt ook weer kansen en mogelijkheden.

Ik ben niet lui, ik ben gemakzuchtig. En ik vind autorijden stukken makkelijker dan fietsen. Lui ben ik echter niet, ik werk me een slag in de rondte, maar als ik het mezelf makkelijk kan maken zal ik het niet laten. Ik heb overigens geen droger. Ook puur gemakzucht, dat gedoe met zo'n ding in- en uitpakken, pffffff.

Tirza

Kaaskopje
Irma

Ik begrijp op zich best wat je bedoelt hoor. Mensen zijn inderdaad nogal gemakzuchtig geworden en het moet allemaal meteen gebeuren. De was mag bij wijze van spreken niet een dag drogen, nee... het moet over een half uur in de kast. Maar gemakzuchtig is niet persé hetzelfde als lui. Ik reed vanmiddag door de sneeuw naar de supermarkt. Als ik 10 keer languit val dan ben ik er eigenlijk al, maar ik was kletsnat, mijn stekeltjeshaar hing er nogal droevig bij in de winkel. Oh, dan zou ik best een auto willen. Op zulke momenten kan ik me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die voor zo´n klein stukje toch even de auto pakken. Niet zo milieuvriendelijk, maar wel menselijk.
Ik ben overigens ook niet altijd even braaf in afvalscheiden. Dat is toch wel een vorm van luiheid vind ik. Ik heb ´s avonds laat niet altijd zin om de tuin nog in te gaan voor een bananenschil, dus helaas gaat die dan toch in het gewone afval.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.