

Huis, Tuin en Keuken

Nasha 1st
13-04-2009 om 19:32
In rijtje van de nutteloze vragen (pollepel met een gat)
Weet iemand waarom sommige pollepels een gat hebben en andere niet?

IngridT
13-04-2009 om 19:34
Met gat....
creeert meer turbulentie als je roert. Da's vaak een goede zaak. Maar het schept wel lullig. (daarom heb je ook pollepels zonder gat)
Ingrid (gokje hoor)

Minet
13-04-2009 om 20:04
Lucht
Met gat is de pollepel voor bv. cakebeslag dat luchtig moet worden geslagen.

Silone
14-04-2009 om 08:55
Voor het maken van custard/griesmeel. Voor het opscheppen idd minder handig.

M Lavell
14-04-2009 om 10:23
Mijn gok
Om de grote brokken uit de boullion te scheppen. Wel de brokken dus (vlees, bot, grote stukken groente), maar niet de boullion.
Voor roeren gebruik je toch geen pollepel? Daarvoor gebruik een lepel met een gat (die heb ik wel).
Groet,
Miriam Lavell

dirksmama
14-04-2009 om 11:09
Een pollepel met een gat?
Een pollepel gebruik je toch om soep enzo mee op te scheppen?
Ik ken wel van die houten roerlepels of roerspanen met een gat erin, inderdaad om de vla mee te roeren tijdens het koken.
Maar bij een pollepel met een gat kan ik me weinig voorstellen eerlijk gezegd.

Bastet
14-04-2009 om 11:32
Dirksmama
Nee,dat heet een soeplepel,waarmee je soep opschept.Een houten roerlepel,al dan niet met gat,heet pollepel.
Groetjes,bastet

amk
14-04-2009 om 11:33
Haha het antwoord is te vinden op wikipedia
want ze worden allemaal pollepels genoemd;
Een pollepel kan zijn een lepel van hout, metaal of kunststof met een lange steel, die in de keuken gebruikt wordt om (soep, of pap) mee om te roeren.
Een pollepel komt ook voor in de betekenis van een lepel waarmee soep wordt opgeschept. De kleinere variant van die lepel kan worden gebruikt voor het opscheppen van jus. In vorm is deze echter gelijk: een steel met aan de onderkant een komvorming deel, dat haaks op de steel gemonteerd is. Een pollepel onder deze betekenis wordt vaak vervaardigd uit metaal (roestvrij staal), maar mogelijk ook uit kunststof.
Het woord was oorspronkelijk potlepel waarbij de t onder invloed van de daaropvolgende l is geassimileerd.
Bij de plaatjes staan lepels met en zonder gat. En ook de soep- en sauslepel vallen dus onder de pollepel

margje van dijk
14-04-2009 om 12:01
Da's belgisch
Belgen (Vlamingen) noemen pollepel wat wij een soeplepel noemen.

margje van dijk
14-04-2009 om 14:40
Lol
Maak het nou niet moeilijker, Genista, dan het toch al is
Kijk, na de 'sleef' komt natuurlijk dat wij 'sop' tegen soep zeggen en 'soepe' (oftwel sûpe) tegen karnemelk, maar dat gaat veel te veel glazige blikken opleveren
Margje

Genista
14-04-2009 om 19:48
En natuurlijk
poeiermolke. Heerlijk, heeft niks met poedermelk voor in de koffie te maken

dirksmama
14-04-2009 om 22:54
Pollepel
Een pollepel is wat mij betreft een lepel met een lange steel om soep (groot) of jus (klein) mee te scheppen.
Zo'n ding waar je mee roert is een roerlepel of roerspaan.
En ik kom niet uit Belgie.

Nasha 1st
14-04-2009 om 23:01
Hihi
ok, dus niet voor iedereen is een pollepel een pollepel Voor mij is een pollepel een houten ding, lange steel met een vrijwel platte lepel er aan....maar in sommige zit dus een gat, waarbij dan aan 1 kant ook nog een parmantig puntje omhoog....en ik raak steeds meer gefascineerd door dat ding, want waarom is dat gat er nu?
Kijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:3kochl%C3%B6ffel.JPG

Genista
15-04-2009 om 10:39
Pollepel
Ik vermijd het hele woord, omdat ik het gewoon een stom woord vind Soep opscheppen doen we met een sleef en in de pan roeren met een houten lepel. Die dingen met gaten heb ik eigenlijk nooit gebruikt.

amk
15-04-2009 om 11:53
Maar genista
in een sleef zitten gaatjes en dan schep je alleen de ballen uit de soep.
Soep schep je met een soeplepel en idd roeren alleen met een houten lepel. Of een siliconen garde, veel beter voor de pannen.
Angela

Genista
15-04-2009 om 12:54
Nee hoor
In een sleef zitten geen gaatjes. Een sleef is een kommetje aan een steel (soeplepel, juslepel). LOL De verwarring ten top zo

Hilde
15-04-2009 om 14:23
Vlaams
Ik zal nog maar eens reageren.
Bij ons in Vlaanderen is een soeplepel een lepel waarmee je soep eet. Ik denk dat dit in Nederland een eetlepel is.
Een pollepel is een lepel waarmee je soep opschept (de soeplepel waarover jullie spreken). Het woord "pollepel" komt trouwens van pot-lepel, dus een lepel waarmee je uit de pot schept.
Daarnaast heb je nog een opschep- of opdienlepel (is minder diep dan een pollepel).
Ik gebruik ook wel eens een platte houten lepel om in een gerecht te roeren, maar om echt te kloppen gebruik in een garde of een "fouet" in het schoon Vlaams )

dirksmama
15-04-2009 om 22:10
Ik ben echt niet vlaams
Maar ik eet mijn soep met een soeplepel en schep die op met een pollepel. En mijn toetje eet ik met een dessertlepel of vlalepel. Een eetlepel gebruik ik alleen als maat (15cc) bij het koken.

Margriet*
15-04-2009 om 22:35
Nog steeds geen antwoord
De vraag was waarom er in een houten pollepel soms wel en soms niet een gat zit. Wat is het verschil in gebruik. Dat wil Nasha volgens mij weten. Ingrid geeft als enige daar anwoord op maar gokt ook wat. Ik wil ook wel weten hoe het zit. Ik denk dat het iets met lucht te maken heeft maar wat gebeurt er dan precies als je met gat roert of zonder gat. Wordt de soep dan luchtiger ?

amk
15-04-2009 om 22:54
Ja maar margriet
niets zo leuk als een ontsporend draadje in de categorie nutteloze vragen.
net als de beroemde hoe lang doe jij met een handdoek, hoeveel wassen in de week draadjes.

Temet
16-04-2009 om 10:31
Lepel met gat
Ik weet niet beter of die lepel met het gat gebruik je voor deeg/beslag. Maar waarom - geen idee. Misschien die turbulentie, of omdat het makkelijker roert dan een lepel zonder gat als je door taai beslag moet roeren.
Groeten,
Temet

dirksmama
16-04-2009 om 16:19
Probeer!
Neem een kom met pannenkoekbeslag en roer erdoor met een lepel met een gat en een houten lepel. Dan voel je meteen waar het gat voor dient: het roert gemakkelijker en het klotst minder.

Rafelkap
16-04-2009 om 18:52
Natuurkundige
Is er een natuurkundige op het forum die dit aan ons leken kan uitleggen?

Genista
16-04-2009 om 19:24
Rafelkap, rofl!
Onze forumnatuurkundige reageerde als eerste ... met een gokje ))

IngridT
16-04-2009 om 19:25
Rafelkap,
ik ben natuurkundige. Mijn gokje wbt stroming/turbulentie was gebaseerd op wat fysische ideeen.
ingrid

Rafelkap
17-04-2009 om 18:53
Ingridt
Oh sorry overheen gekeken Misschien dat ik ook eens een gat boor in een pollepel, lijkt me wel wat: turbulentie in de soep

Nasha 1st
17-04-2009 om 23:10
Lol....het gat
vandaag maar voor de pasta-saus gebruikt.....weinig turbulentie hoor...blijft me fascineren dat gat....