Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tango

Tango

10-09-2014 om 14:03

Irritante straatverkopers

Vandaag liep ik even een nabijgelegen winkelcentrum in. Van afstand zag ik ze al staan: straatverkopers, met een Ipad en een map in de hand. Ik liep er langs en eentje sprak me aan en vroeg welke energieleverancier we hebben. Ik zei dat ik dat niet wist en ook geen tijd had. Even later liep ik weer langs, sprak een ander me aan. Ik zei dat zijn collega me daarvoor al aan had gesproken. Hij vroeg: welke dan? Ik wees haar aan en toen zei hij: ja, maar ik spreek wel de waarheid.
Ik vond dit werkelijk een belachelijke opmerking en bovendien vreselijk irritant. Kunnen ze dit nou niet verbieden? Je gaat gewoon niet meer met plezier een winkelcentrum in.


Jasmijn

Jasmijn

10-09-2014 om 14:28

lastig ja

Meestal zeg ik 'heb ik al' als het gaat om een krant ofzo (maar ja dat gaat niet bij energie, want daar is de vraag anders en ik wil ook best een muntje geven bij een collecte maar tegenwoordig willen ze daar alleen maar maandbedragen bij afspreken en hebben ze zelf nog een miminumbedrag bepaald ook. (dus daar doe ik beslist niet aan mee) ik zeg altijd wel dat ik best wat had willen geven, als hij een collectebus bij zich had,...is het niet helemaal zo negatief.
Geen oogcontact maken wil ook nog wel eens helpen, opeens heb ik dan heel erg interesse in een etalageruit of de inhoud van mijn tas o.i.d.

vlinder72

vlinder72

10-09-2014 om 14:29

Herkenbaar

Ik vind het ook super irritant. Je kan niet eens de Hema meer inlopen zonder minimaal drie verkopers tegen te komen. De krant, een goed doel en een energiemaatschappij.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-09-2014 om 14:32

ach

Gelukkig wonen we in een vrij land, en hebben mensen veel vrijheid om dingen te doen. Als het om jezelf gaat ben je daar ook ongetwijfeld blij mee. Beperking van vrijheid voor de ander, betekent uiteindelijk ook beperking van jouw vrijheid. Want er komt een moment dat jij misschien ook wel spontaan mensen op straat wil aanspreken.
Er is volgens mij trouwens wel een vergunning van de gemeente nodig voor dit soort verkoopacties.
Maar de gemeente gaat er natuurlijk niet over of een verkoper naar een een 'belachelijke opmerking' maakt Ik bedoel: hij scheldt je niet uit ofzo.

Ik zou dus zeggen: relax! Laat het van je afglijden. Het is de moeite niet waard om je druk over te maken.

En zoals ik altijd tegen mijn kinderen zeg: voor dit soort situaties heb je twee oren gekregen. Je laat het door je ene oor naar binnen komen en door je andere oor weer naar buiten gaan.

Evanlyn

Evanlyn

10-09-2014 om 14:58

wat ik niet snap...

Volgens mij zijn er heel veel mensen die net zo redeneren als Jasmijn (en ik dus ook). Dan komen ze met het praatje "Ja, maar dat kunt u elke maand opzeggen hoor". En dan hopen ze natuurlijk dat je dat in elk geval voorlopig gaat vergeten. Zouden daar nou echt nog mensen in trappen? En zo niet, waarom komen ze dan niet weer gewoon met een collectebus? Die geef ik altijd wat, op twee organisaties na.

Overigens was het eerst altijd 5 euro per maand, maar laatst vond er eentje dat ik wel 8 euro kon dokken. Inflatie?

druif

druif

10-09-2014 om 16:20

principe

Het werkt natuurlijk, anders zouden ze die irritante studenten niet inhuren.

Ik doe er nooit aan mee. Ik wil niet dat die mensen daar irritant staan te wezen. Ik heb geen zin om vriendelijk assertief te zijn, als ik even door de ah wil sjeezen.
Ik loop er met een boog omheen. Spreken ze me toch aan dan zeg ik. Nee, dit is zonde van je tijd, geen interesse.

Dat helpt.

Mikke

Mikke

10-09-2014 om 16:23

Negeren

Ik heb gemerkt dat als ik ze negeer, niet naar ze kijk, dat ze mij dan ook negeren Hier staan er HEEL veel, elke dag weer. En ik ben dus ook elke dag in het centrum van de stad. Eerst probeerde ik ze nog netjes af te wimpelen, maar daar ging teveel tijd in zitten. Nu dus maar de onaardige manier. En als ik toch een keer word aangesproken ben ik gewoon kort en duidelijk. Nope, geen interesse.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-09-2014 om 16:27

Evelyn

Evelyn, natuurlijk werkt het. Fondsenwerving is een behoorlijk professionele 'tak van sport' geworden. Een beetje goede-doelen-club weet exact wat de opbrengst van alle verschillende acties is, en maakt weloverwogen beslissingen wat ze wel en niet doen. Het is puur zakelijk: iedere euro die je in fondsenwerving steekt, moet voor een bepaalde opbrengst zorgen. Levert een bepaalde actie te weinig op, dan wordt hij vervangen door een meer lucratieve actie. De meeste organisaties doen 'niet zomaar iets' hoor.

Hortensia

Hortensia

10-09-2014 om 16:51

werk

Tja, ik roep zelf wel eens: "Als student zou je moeten proberen werk te gaan zoeken om (een deel van) je kosten zelf te kunnen betalen."
Tegelijkertijd zie ik aan mijn kinderen hoe moeilijk het is om werk te vinden dat matcht met je schooltijden.

Dan zou het een beetje vreemd zijn als ik me ontzettend ga ergeren aan diezelfde studenten die er wel in geslaagd zijn werk te vinden!

Een simpel (en liefst vriendelijk gezegd) "Nee, dank je" zonder verdere uitleg volstaat, en dan gewoon ijzerenheinig doorlopen en je niet laten verleiden tot een discussie. En bedenk: wees blij dat die mensen in ieder geval elk baantje aannemen, dat is toch de bedoeling?

En ja, dat er sommigen iets te bijdehand zijn, jammer dan. Dat kom je overal tegen.

Caesar

Caesar

10-09-2014 om 20:27

Nee dank u

Is het enige dat je hoeft te zeggen. Niet je pas inhouden en zeker niet mee in discussie gaan. Dan is er geen probleem. En als iedereen dat doet, dan houdt het vanzelf op

inderdaad, negeren

Wat Mikke zegt, klopt. Oogcontact vermijden. Ik noem het ook wel eens mijn orgeldraaiersblik, want voordat die fondsenwerfstudentjes de straten onveilig maakte gebruikte ik het voor orgeldraaiers (ik heb ooit een overdosis draaiorgel gehad, dat komt niet meer goed, maar dat terzijde).

Spreekt zo'n leukerd je toch nog aan dan is een kort 'nee dank u' voldoende, waarbij het van groot belang is de pas vooral niet te vertragen. In het voorbijlopen roepen dus. Maar laatst was ik iets minder beleefd en toen zo'n net iets te glimlachend jongmens aanstalten maakte op mij af te lopen riep ik vrolijk "wat u ook heeft, ik wil het niet!"

En inderdaad, mag de collectebus weer terug? Ik snap dat dit meer oplevert, zelfs als ze het hele eerste jaar aan donaties gebruiken om die student te betalen, maar ik wil echt niet meteen aan een donateurschap vastzitten. Ik wil gewoon anoniem en vrijblijvend iets in die bus kunnen gooien zonder achtervolgd te worden met bedelbrieven...

Groeten,

Temet

Evanlyn

Evanlyn

10-09-2014 om 22:04

Net weer een paar aan de deur.

En gisteravond was het ook al raak, dus ik instrueerde dochter te zeggen dat we niet beschikbaar waren. Roept ze heel hard vlak achter de deur: "OK, dus ik ga zeggen dat jullie er niet zijn, hè?".

Het gesprek was buitengewoon kort.

Tango

Tango

10-09-2014 om 22:09

Collectebussen

Vind ik inderdaad weer minder erg. Daar stop je geld in en je bent klaar. Overigens geef ik geen 5 euro hoor en zeker geen 8 zoals hierboven genoemd. Meestal 1 of 2 euro, hangt er vanaf in hoeverre het doel me aanspreekt.

Tink

Tink

10-09-2014 om 23:29

hee Tango

Wonen wij in dezelfde plaats? Hier stonden ze vanmiddag ook, van de energiemaatschappij die met een O begint, als ik het goed hoorde in het voorbijlopen.

Ik heb meestal ook ineens iets heel dringends in mijn tas te zoeken of op mijn telefoon te prutsen, en kijk ze zeker niet aan, en dat werkt doorgaans wel.
De enkele hardnekkigerd die mijn nonverbale signalen niet snapt en toch op me afstapt krijgt ook binnen 3 seconden te horen dat ie zijn tijd (en de mijne) aan het verspillen is.

Ohja, geef ook nooit antwoord op hun eerste vraag ('U wilt vast ook wel minder betalen voor uw energie?' 'Weet u hoeveel beren op de wereld er mishandeld worden?' etc.) want dán hebben ze je

Overigens ben ik het ook wel met Hortensia eens, ze hebben tenminste een eerlijk baantje. Mijn eigen oudste heeft ook wel eens zoiets gedaan, alleen dan langs de deuren samen met een vriend (voor het Rode Kruis meen ik), en uit de verhalen begreep ik dat ze er vaak een erg leuk gesprek aan overhielden, soms inclusief kop koffie, ook van mensen die geen ja zeiden.
Inmiddels is dat baantje alweer passé, bleek toch teveel reistijd (ze moesten naar een grote stad een eind weg) en vreselijk vermoeiend.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-09-2014 om 23:45

Paar punten

1. Het werven op straat is voor die mensen een bron van inkomsten. Natuurlijk vind ik ze ook lang niet allemaal het uitgelezen gezelschap waar ik op dat moment op zit te wachten, maar ik realiseer me altijd dat ze dit niet doen omdat ze daar de rest van hun leven willen staan, maar omdat ze ook zo hun kosten hebben die ergens van betaald moeten worden. Ze werken tenminste voor hun geld, dat vind ik heel wat waard.
2. Straatverkoop werkt vanwege de directe aanpak. Het is moeilijker iemand rechtstreeks teleur te stellen dan aan de telefoon.
3. Ik pas de negeerblik ook toe als het even kan. Het werkt meestal. Werkt het niet dan punt 4.
4. Hoe moeilijk is om 1 minuut sociaal wenselijk te reageren? Nee geen interesse. Ik heb net alles opgezegd omdat ik het niet meer kan betalen. Dussss... jammer... en ik loop weer door.

De mensen die collecteren doen dat vrijwillig. Dat is mooi. Mijn man heeft dat lang gedaan tot hij zelf met zijn gezondheid kwam te kwakkelen. Collecteren is voor bikkels, want op de een of andere manier blijken sommige mensen bij hun eigen voordeur alle goede manieren te laten varen. Ik hoorde die verhalen wel eens van mijn man en ik verbaasde mij daar steeds weer over.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-09-2014 om 00:06

Tink

Verkopers willen je inderdaad in de 'ja'-modus krijgen, dus die eerste ja is een goed begin. Ik gun ze dat mini-succesje, omdat ik mij bewust ben van die gesprekstechniek. Vervolgens draai ik het gesprek om naar dat ze niet meer dan dat kunnen krijgen van mij

Ik heb een jaar zo'n beetje voor het Rode Kruis leden geworven via de telefoon en ik moet zeggen dat het gemiddelde gesprek meestal vriendelijk verliep. Veel mensen beseffen dat het Rode Kruis goed werk doen. Op de een of andere manier roept het ook een sfeer op waarin mensen hun verhaal kwijt willen, ook al ben je een vreemde. Ik heb ook voor andere doelen gebeld en daar kwam ik heel andere reacties tegen. Tot directe agressie aan toe. Dat betrof Greenpeace en Amnesty. Ik snap dat nog steeds niet. Je kunt het altijd oneens zijn met het werk of doel van een organisatie, maar dan mag het nog wel beschaafd blijven.

Fiorucci

Fiorucci

11-09-2014 om 07:48

kaaskopje

Het zit 'm vooral in het feit dat het niet een verkoper betreft. Als ik tien minuten in de Hoogstraat in Rotterdam loop, heb ik er vijf gehad. En die nemen geen genoegen met nee, dank u, want ze lopen gezellig een stukje mee en blijven aandringen. Aan de deur heb ik geen collectanten meer, vanwege een sticker op mijn deur, ik geef liever op mijn manier en wanneer het mij uitkomt.

Brianna F

Brianna F

11-09-2014 om 08:51

Fiorucci

Sticker op je voorhoofd? Sorry beetje melig vandaag.

Barvaux

Barvaux

11-09-2014 om 09:03

eerlijk baantje?

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3370459/2012/12/31/Op-straat-werven-kost-goede-doelen-veel-geld.dhtml

Ik kan dat geen 'eerlijk baantje' meer noemen en dat geldt ook voor de mensen die werven voor energiebedrijven nu ik weet hoe ze dat doen met oudere mensen.

Ik zou niet willen dat mijn kind zulk werk heeft.

Caesar

Caesar

11-09-2014 om 11:21

Liegen

Veel straatverkopers en colporteurs liegen dat ze barsten om hun sales quotum te halen. Vooral de energie verkopers hebben veel mogelijkheden om de waarheid net iets te rooskleurig voor te stellen.

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 11:34

bij mij

komen ze dus altijd aan de deur. Kennelijk denken ze dat alle mensen in onze wijk geld over hebben (ze moesten eens weten). Op straat kom ik ze eigenlijk nooit tegen, maar ik kom dan ook nergens.

Ik vind vooral die eindeloze praatjes irritant, voordat ze tot het punt komen: "Heeft u wel eens gehoord van Knuffelpensioen, de organisatie die afgedankte knuffels een goede oude dag wil geven?" Het doet er dan niet toe of je ja of nee zegt, want ze gaan toch door: "Wij hebben een tehuis voor oude knuffels in Tietjeksteradeel en daar hebben we veel geld voor nodig. We willen ook nieuwe huizen aankopen.....bla,bla,bla." Ondertussen komen je kinderen één voor één erbij staan, het eten kookt over en de telefoon gaat.

Meestal probeer ik er direct doorheen te komen met: "ik zie dat u geen collectebus bij u heeft; sorry maar ik begin niet aan maandelijkse bijdrages." Ook dat is niet voldoende, want dan beginnen ze van: "Ja, maar u kan het altijd weer opzeggen...". Sommigen gaan dan zo ver door dat ik uiteindeindelijk moet overgaan op "mama heeft NEE gezegd."

Nieuwste truc: "Ik moet vanavond 10 mensen werven en 8 van uw buren hebben al getekend." Dat doet een beroep op gemeenschapszin (de buren doen het wel), die jongen even uit de brand willen helpen, etc. Nou ken ik mijn buren , dus ik doorzie dat leugentje wel. Maar ze zijn echt geslepen!

Caesar

Caesar

11-09-2014 om 12:41

Geen antwoord op de vraag geven

Evanlyn, om de boel effectief af te kappen kan je beter geen antwoord op de vraag geven. Gewoon 'nee, dank u' en de deur gelijk dicht doen. Krijgt de colporteur ook geen kans leugens en halve waarheden te verkondigen (natuurlijk kan je altijd opzeggen, maar die opzegging gaat alleen niet direct in, meestal zit je er toch echt het hele eerste jaar aan vast).

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 12:50

goed idee caesar

Ga ik proberen! Maar ja, de nette opvoeding he...Gelukkig heb ik nooit echt getekend, zover gaat die nette opvoeding ook weer niet. Maar overkokend eten is ook niet leuk.

Caesar

Caesar

11-09-2014 om 12:55

Nette opvoeding

'Nee dank u' is heel netjes

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 13:00

dat is ook zo, het voelt alleen niet zo (vrouwendingetje?).

Barvaux

Barvaux

11-09-2014 om 13:07

Evanlyn

Ik heb zo'n bel niet aan sticker op de deur en daar wijs ik alleen maar naar soms beginnen ze dan met 'ja maar ik kom u niets verkopen' en dan zeg ik: Ok, wat krijg ik dan nu gratis? Als ze daar geen antwoord op hebben is de deur dus meteen dicht.

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 13:12

Barvaux

Waar haal je zo'n sticker? De laatste tijd is het echt bar en boos hier!

Hortensia

Hortensia

11-09-2014 om 13:26

sticker

Ik heb ooit zo'n sticker gekocht en op de deurpost geplakt, 5 cm naast de deurbel.

Het werkt voor geen meter, ze bellen ijzerenheinig aan en als ik glimlachend op de sticker wijs, zeggen ze: "Oh, die heb ik niet gezien!"

Heel erg was die ene "kijk mij eens gedreven en vlot zijn"-jongeman die zei: "Ja, ik heb uw sticker gezien, maar ik heb zó'n mooi aanbod...!"
Ik heb, nog steeds glimlachend, "jammer, joh!" gezegd en de deur gesloten.

Bij collectes helpt het soms wel, soms niet.

En ja, dat schuldgevoel ken ik wel, maar ik heb ook geleerd nee te zeggen, want als ik elke lieve student die hard werkt voor zijn centen moet sponsoren, had ik nu bij het Leger des Heils moeten slapen

Caesar

Caesar

11-09-2014 om 13:33

Haha Hortensia

Je weet het leuk te vertellen

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 13:39

Maar

collectes wil ik wel, op twee organisaties na. En daar heb ik dan weer helemaal geen moeite mee, om te zeggen "nee dank u, ik geef niet aan....", en als ze aandringen, uitleggen waaariom dan wel niet.

Het blijft ingewikkeld! Hortensia, je hebt gelijk. Laat die student gaan vakkenvullen of zo, ook erg nuttig werk en daar betaal ik (indirect) graag voor.

Evanlyn

Evanlyn

11-09-2014 om 13:40

Leger des Heils

Die krijgen trouwens ook altijd wat

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.