Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lynna

Lynna

16-10-2008 om 13:19

Jaarkontrakt bij nieuwe baan en scheiding?

Ik kan een hele leuke baan krijgen, maar vandaag bij het 4e gesprek begonnen ze opeens over een jaarkontrakt. Waarschijnlijk was dat voor hen heel vanzelfsprekend en zijn ze er daarom niet eerder over begonnen. Want ze willen me wel heel graag hebben.
Ik schrok er eigenlijk van, had dat helemaal niet bedacht. Nu ben ik aan het scheiden en dan lijkt het me niet praktisch om een jaarkontrakt te hebben. Stel dat ik straks een ander huis moet kopen?
Wat is wijsheid?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

16-10-2008 om 13:30

Doen

Een jaarcontract geeft toch de zekerheid dat je een jaarlang werk hebt en als ze je zo graag willen hebben zou ik daar wat zelfvertrouwen uit putten.
Je zou misschien wel kunnen vragen hoe groot de kans is dat je na het jaarcontract weer op straat komt te staan.
Vraag: hoe groot is de zekerheid op vast werk bij je huidige werkgever?

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2008 om 13:35

Kredietcrisis

Lynna:
"Nu ben ik aan het scheiden en dan lijkt het me niet praktisch om een jaarkontrakt te hebben. Stel dat ik straks een ander huis moet kopen?"
Nou, hoe groot denk je zelf dat de kans is dat je een huis moet en kunt kopen? In deze tijd van kredietcrisis?
En wat is het alternatief? Blijven bij je oude werkgever? Werkloos zijn?

Lynna

Lynna

16-10-2008 om 13:52

Alternatief

Alternatief is dat ik gewoon in mijn huidige baan blijf. Ik heb een vaste baan van 24 uur per week.

En hoe groot de kans is dat ik een huis moet kopen? Ik weet het niet, ik weet nog niet of ik in dit huis kan blijven wonen of aan iets goedkopers moet. Over een maand weet ik meer daarover, maar ik moet voor 1 november over deze baan beslissen.

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2008 om 14:24

Alternatief

Lynna:
"Ik weet het niet, ik weet nog niet of ik in dit huis kan blijven wonen of aan iets goedkopers moet."
OK, waar hangt dat van af? Kun je daar nu iets zinnigs over zeggen? Als je weg moet uit je huidige huis, is iets kopen dan eigenlijk wel een alternatief?

groene specht

groene specht

16-10-2008 om 15:37

Jaarcontract normaal

Volgens mij is het normaal om eerst een jaarcontract te krijgen en bij functioneren naar tevredenheid pas daarna een vast contract. Wat overigens vrijwel altijd het geval is. Ik zie ook niet anders in vacatures in bv. de welzijns- en culturele sector (die ik lees). Alleen directeur-bestuurders krijgen meteen een vast contract, die hoeven niet op proef. Stel je voor.
Volgens mij heeft het hebben van (vooralsnog) een jaarcontract ook geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek.
In CAO-loze sectoren heb je eerder kans om aan het lijntje te worden gehouden met verlengingen van tijdelijke contracten.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-10-2008 om 15:44

Lijntje

In CAO-loze sectoren heb je eerder kans om aan het lijntje te worden gehouden met verlengingen van tijdelijke contracten.
Ik weet niet of je dit 'aan het lijntje houden' moet noemen. Je weet bij het aangaan van zo'n baan dat de kans aanwezig is dat je contract niet verlengd wordt. Dat zo'n contract vooral gunstig is voor de werkgever is een ding wat zeker is.

Lynna

Lynna

16-10-2008 om 19:19

Tinus

Het vervelende is dat ik eigenlijk nog niets concreet kan zeggen. We hebben eind oktober een afspraak met de mediator die dan voor ons een financieel plaatje heeft gemaakt. Ik hoop dat ik hier kan blijven wonen, dat is wel onzer beider intentie.

Tis allemaal even te vroeg, maar zo'n baan komt nu eenmaal op je pad.

Linda

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2008 om 20:54

Mediator niet nodig

Lynna:
"Het vervelende is dat ik eigenlijk nog niets concreet kan zeggen. We hebben eind oktober een afspraak met de mediator die dan voor ons een financieel plaatje heeft gemaakt. Ik hoop dat ik hier kan blijven wonen, dat is wel onzer beider intentie."
Je kunt dat financiële plaatje toch zelf zo maken? Is niet zo moeilijk. De kern: Je weet je inkomen, je weet de hypotheekschuld van je huis, je kunt de waarde schatten, dus je kunt ook schatten hoeveel je je aanstaande ex moet betalen bij uitkoop, dus je weet of je dat geld kunt lenen.
Bijdeweg; ook voor uitkopen heb je een extra hypotheek, en dus waarschijnlijk een vaste baan nodig.

Inge M

Inge M

16-10-2008 om 21:08

Niet accepteren

Als ze je graag willen hebben, dan kan het echt wel anders.
Vraag waarom ze een jaarcontract willen. Als ze het zien als een verlengde proeftijd, dan zou ik een halfjaarcontract voorstellen. Dan heb je over een half jaar al zekerheid. Die periode moet voldoende zijn om jou goed te kunnen beoordelen. Alternatief is dat ze na een half jaar al besluiten of je een vast contract krijgt (ook al heb je een jaarcontract). Dit moet je dan wel goed vastleggen.
Als het gaat om de flexibiliteit van de afdeling/bedrijf zodat ze bij tegenslag mensen kunnen laten gaan, dan kun je overwegen daar gewoon nee op te zeggen. De vraag is wat ze doen als jij nee zegt. Mijn ervaring dat ze alsnog een vast contract geven omdat ze niet opnieuw met de procedure willen starten en jouw argumentatie ook begrijpen.

Vast contract?

Volgens mij is een vast contract in deze tijd vrij ongebruikelijk hoor. En ook niet iets wat je kunt eisen. Dus dan zit er wel een risico in een overstap naar een andere baan. Maar goed, als het echt niet werkt heb je dat zelf waarschijnlijk ook na een paar maanden wel door en dan heb je nog voldoende tijd om weer een nieuwe baan te zoeken. Want dat jaar moet wel volgemaakt worden.

Als je er qua baan op vooruit gaat zou ik de stap gewoon wagen.

Pluk53

Pluk53

17-10-2008 om 11:58

Clausule

Natuurlijk is een jaarcontract gunstig voor de werkgever; deze kan zonder verdere argumentatie en kosten afzien van verlenging. Maar op zich is een jaarcontract redelijk "zeker"; als je in dat jaar laat zien wat je waard bent, zullen ze je echt niet zo snel laten lopen.
Ik zou wel een paragraaf opnemen, dat het jaarcontract na een jaar automatisch wordt omgezet in een vast contract, tenzij men minstens 3 maanden voor einde contract laat weten dat het niet verlengt wordt. Dit geeft je wat ruimer de mogelijkheid om naar ander werk te zoeken.
Verder moet je kijken of men onderscheid maakt in secundaire arbeidsvoorwaarden bij vaste contracten en tijdeljke cntracten: bijdrage pensioen, verzekeringspremie etc.

Altijd een tijdelijke contract

Een tijdelijk eerste contract is heel normaal, ik ken bijna geen bedrijven die gelijk een vast contract geven. Wij beginnen bijna altijd met een half jaar contract, daarna een jaarcontract en dan een vaste aanstelling.

Secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioen gelden voor alle werknemers ongeacht lengte van contract.

Ik zou me geen zorgen maken om dat jaarcontract. Meestal is de intentie om na dat jaar over te gaan naar een vaste aanstelling.

Karin

Karin

17-10-2008 om 18:48

Hier wel

gelijk een vast contract hoor. Wel eerst twee maanden proeftijd en toen een vast contract.
Het kan dus echt wel.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 01:45

Het kan wel

maar ik denk dat het steeds ongebruikelijker wordt.

Lynna

Lynna

18-10-2008 om 07:45

Andere baan

Ik ben in de race voor nog een andere baan (dit wordt een spannende herfstvakantie.....). Komende week 2e gesprek en dan moet er heel snel besloten worden voor 1 november.

Het verbaast me trouwens dat ik zo goed in de markt lig, op welke baan ik nu solliciteer, ik kan hem krijgen (ik heb 4x gesolliciteerd sinds de zomer, had 3x de baan kunnen krijgen en heb nu een 2e gesprek voor de 4e). Ik vraag me af of er zo weinig goede gegadigden zijn voor dit soort banen (mediathecaris/informatiespecialisten) of dat ik gewoon gek ben om als hbo-er genoegen te nemen met dit salaris.

Maxime

Maxime

18-10-2008 om 22:55

Dan zeg je toch alleen ja bij een vast contract

Lynna,

Waarom zou je dan JA zeggen als je geen vast contract krijgt. Als ze je graag willen hebben kun je gerust bluffen. Je hebt dan wel kans dat jij je echt in de 2 maand wettelijke proeftijd moet bewijzen, maar als jij overtuigd bent van je prestaties en zij willen je graag hebben. Waarom dan geen vast contract.

Welk salaris ga je mee accoord? Dan kunnen we je pas helpen of je 'gek' bent.

Groetjes,
Maxime.

Lynna

Lynna

19-10-2008 om 10:08

Salaris

Salaris voor de ene baan (schoolvakanties vrij) is max 2800 (bij volledige werkweek). Salaris voor de andere baan is max 3400 (zonder schoolvakanties).

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 10:19

Bruto neem ik aan?

Ik geloof toch echt dat ik de nieuwe baan zou accepteren als ik jou was. Je bent over een poosje in je eentje de kostwinner en dan is een hoger salaris meer dan welkom lijkt me. Ik snap je twijfel direct, maar als je zo goed in de markt ligt met jouw ervaring als mediathecaris is dat ook nog wel zo als het jaarcontract niet verlengd wordt. Ik zou er wel op staan dat ze je ruim van te voren vertellen of het contract verlengd wordt of niet, zodat je genoeg ruimte hebt om te solliciteren en ww aan te vragen.

Lynna

Lynna

19-10-2008 om 11:29

Yep

Ja, dat is bruto

Nasha the first

Nasha the first

19-10-2008 om 11:35

Niet verkeerd toch?

Die salarissen? Toch zou ik die baan met de schoolvakanties vrij niet zomaar aan de kant schuiven....Tenzij je goede opvang voor je kinderen hebt....

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 14:36

(?

Zet je bij dat salaris nou echt een sip gezicht?

liora

liora

19-10-2008 om 16:28

Kaaskopje

Zouden we niet allemaal liever ons bruto salaris netto in handen hebben?

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 16:45

Ja dat wel

Maar met een bruto salaris van 3400 euro zou ik een gat in de lucht springen. Sterker nog... man en ik samen zouden daar blij mee zijn. De vraag is wel of het op jaarbasis niet veel te veel kost als de vakanties wegvallen en er meer opvang betaald moet worden. Dat zou denk ik mijn enige afweging zijn bij het kiezen van blijven of nieuwe baan accepteren. Met het salaris op zich kun je een heel goed bestaan opbouwen.

Mamasan

Mamasan

19-10-2008 om 18:53

Kaaskopje

Volgens mij heeft Lynna een HBO-opleiding, dus daar horen andere salarissen bij dan bij werk in een call center. Dan nog... ik zou ook mijn bruto salaris wel netto willen, en ik zou ook wel meer willen verdienen

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 22:20

Dat besefte ik mamasan

Dank je voor de uitlegIk mag me tegenwoordig eigenlijk klantenservice medewerkster noemen. Nu nog de bijbehorende salarisverhoging...

Maxime

Maxime

21-10-2008 om 18:23

Met schoolvakanties!

Hai Lynna,

Ik wist het wel. Baan met schoolvakanties vrij.
Want wanneer je met 12 weken schoolvakanties rekent, dan verdien je per week 840 euro bruto. En met 5 vakanties, 868 per week. Nou voor die 26 euro wist ik het wel.

Of heb jij ook nog vakantiedagen buiten de schoolvakanties? Dan is het helemaal goed te doen volgens mij.

Groeten,
Max

Emmawee

Emmawee

22-10-2008 om 21:15

Hbo

Ik ben ook HBO opgeleid, heb een HBO functie, leidinggevend ook nog en mijn bruto salaris is 2081,33 (bij een volledige werkweek). Ik vind de bedragen dus zeer aantrekkelijk klinken! Ik zou trouwens voor de vrije vakanties gaan. Als het verder leuk genoeg is.
Maar je schrijft dat het om maxima gaat. Ga je dat salaris dan ook wel verdienen, of is het het salaris waar je uiteindelijk "naar toe groeit"?
Je zou bij de nieuwe werkgever denktijd kunnen vragen i.v.m. je financiële zekerheid tot het zakelijke traject van de scheiding jou helder is. Je kunt ook onderhandelen om meer zekerheid te krijgen (een vast contract dus).
Succes met alle veranderingen.
Groeten, Maw.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.