Home » Forum » Kosten gaslicht hoe kan het zoveel zijn

Kosten gas/licht: hoe kan het zoveel zijn?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

76 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
wiggie
Kosten gas/licht: hoe kan het zoveel zijn?

We zijn vandaag enorm geschrokken. Vorig jaar april hebben we een nieuwbouwwoning gekregen. Vanaf juni wonen we erin. En in juli kregen wij een jaaropgave. We hoefden maar EUR 100 per maand te gaan betalen. Logisch natuurlijk, omdat het geen representatief beeld was april - juli.

Nu hebben we eens gebeld met het energiebedrijf, en blijkt dat we wschl. EUR 500 - 600 per maand zouden moeten gaan betalen....

Wij zijn aan het denken hoe dit zo hoog kan zijn. In ons oude huis betaalden we EUR 400 per maand. Maar dit is een nieuw huis, dus beter geisoleerd.

Verschillen met oude huis: we hebben nu een stoomdouche, een stoomoven en koken op inductie. Kosten deze dingen zoveel? Ik heb echt geen idee. Wie weet dat?

Ben benieuwd!!

Kaaskopje
Rolberoerte

Ik zou een rolberoerte krijgen, want zo'n groot verschil betekent dus dat dat nog betaald moet worden. Ik hoop dat ze zich vergist hebben! Ik begrijp om eerlijk te zijn niet helemaal hoe jullie aan zulke hoge kosten komen, ook gezien wat jullie gewend waren in het oude huis. Verstookten jullie zoveel, stond er veel elektrisch spul aan?

sus-anne
400?500?600?

als jullie in het oude huis al 400 euro betaalden,dan zijn jullie absolute grootverbruikers!
wij( gezin met zes personen) hebben allerlei apparatuur ( 4 pc,s,droger,magnetron,twee vriezer,4 tv,s ,vaatwasser) en wij betalen *slechts* 225 euro pm.
wat doen jullie in hemelsnaam om tot zo,n grote afname te komen?
Of hebben jullie een bedrijf aan huis?

Bastet
Jeetje

Wij wonen in een matig geisoleerd huurhuis,met vijf man,veel pc's en veel terraria,met warmtelampen ed.We betalen 275 per maand.....
Bastet

Ellen Wouters
Bizar veel

Ik vind het ongelooflijk veel. Maar ik vind 400 in je vorige huis ook al veel te veel.

Wij betalen iets van 130 euro, in een jaren '50 huis, slecht geisoleerd, met een vaatwasser, magnetron, twee computers, en bijna geen spaarlampen.

Ik begrijp werkelijk niet hoe je dan aan 400/500/600 kunt komen. Ik zou toch maar eens op zoek gaan naar de grote stroomverbruikers in je huis, of je gasverbruik eens onder de loep nemen. Stook je dag en nacht tot 30 graden of zo? Of heb je allemaal elektrische kachels staan?

Tinus_p
Vraag 2

Pelle's vraag 1:
Wat zijn je meterstanden en wat waren die de vorige keer?"
En vraag 2 idd: wat heb je allemaal voor apparaten in gebruik?

Guinevere
Vraag 3

Is alles wel goed aangesloten? Het klinkt als spookverbruik, of een spokende meter.

Nasha 1st
Zooooo!

Dat is wel veel! Ik woon in een jaren 70 huis (best wel groot), wel met dubbel glas, maar of alles goed geisoleerd is? 5 persoonshuishouden.....wij betalen 150 euro p.m.

Vic
Veel!

Ik vind ons termijnbedrag van 390 euro al absurd hoog. Dat is wel te verklaren omdat we een groot (775 kuub) huis hebben, niet geïsoleerd en de nodige apparaten die ook veel gebruikt worden. Ik vraag me af in wat voor (ook nog geïsoleerd) paleis je woont als je 500 euro kwijt bent. Voor een normale woning kan dat bijna niet kloppen, tenzij je drie keer per dag wast/droogt, de jacuzzi in de tuin fulltime op 30 graden houdt, etc.

Marit
Wiggie

Heb je een weed-kwekerij ? Of tapt iemand van jullie stroom af. Voor het bedrag dat jij noemt kun je dag en nacht het warme water laten stromen, en een zwembad verwarmen. Hier klopt echt iets niet.
Succes ermee,
Marit

jippa
Wiggie

Ik vind het een belachelijk bedrag, maar zeggen welke apparaten je hebt zegt niet zoveel. Stook je met de deuren open, laat je de stoomdouche de hele dag lopen of verwarm je ook de gangen en de kamers boven?
Wij hebben een ruim jaren 30 huis en betalen met 3 personen iets van 160, maar we letten wel echt op.

ol3
Hoe is het bij je buren?

hoi Wiggie,

wij wonen ook in een nieuwbouwhuis en hebben hier stadsverwarming (GJ)
we hadden al snel door dmv de communicatie via de kopersvereniging door dat er enorme verschillen in de GJ hoogtes waren, huizen die bv veel later opgeleverd waren en met gezinnen die bijna nooit thuis zijn etc...
er loopt nu een extern onderzoek door een bedrijf en het bouwbedrijf staat open voor de uitslagen en de gevolgen hiervan
al met al valt het bij ons gelukkig mee, wij betalen 140 euro per maand
gezin 2 volw 2 kind, geen bijzondere apparaten, redelijk gemiddeld allemaal zeg maar...

ik zou dus je advies willen geven om bij de buren eens te informeren hoe het hier is met de afrekening en wellicht dat je hier mee verder kunt!

succes!!

wiggie
Antwoorden

Nou, om maar eens te proberen op alle vragen antwoord te geve:
wij zijn met z'n 5-en. ik heb 2x per dag de vaatwasser aan, en draai plm 10 wassen per week (en dan ook 10x droger). we verwarmen het huis tot 19 graden en 's avonds na 11 uur staat ie op 15. we gaan elke dag allemaal in douche of in bad. Verder: 1 TV, bijna nooit aan, 2 PC's, 1 koelkast, 1 diepvries (nieuw).

verder hebben we ook nog zonnecollectors op het dak, die de boiler verwarmen (alleen voor warm water, niet verwarming).

ons oude huis was een 2 onder 1 kap jaren 30, best groot ik denk 600 kuub. nu een vrijstaand huis, ook 600 kuub.

wiggieman heeft zich inmiddels op dit onderwerp gestort op internet. ja, we gebruiken meer dan gemiddeld een huishouden van 5 personen. met name op elektra is dit het geval, ik ben al aan het kijken waar we kunnen minderen. maar hij komt met een berekening van de standen op een bedrag van ongeveer 350 eur per maand (rekening gehouden met vastrecht en alles wat erbij komt). dat scheelt dus wel.

wat ze dus precies bij eneco berekenen is mij niet duidelijk, er zit daar iemand die in een systeem wat intypt en het verder niet kan uitleggen. verder hebben we geloof ik dure energie, ik dacht slim te zijn en een contract voor 3 jaar af te sluiten...

maar ik schrok er dus wel van. we gaan nu maar vrijwillig wat meer betalen en dan de jaarrekening afwachten. en we schrijven maar een tijdje elke dag op wat we verbruiken, zodat we wat meer inzicht krijgen.

maar dan nog: weet iemand wat een stoomdouche (1x pw)/ stoomoven (3x pw)/ Quooker (altijd aan) verbruikt? Zijn dat echte energievreters of valt het mee?

Tihama
Stoom douche

Heel eerlijk gezegd schrik ik een beetje van het lijstje. Alle was in de droger terwijl je 600 kuub hebt om het op te hangen verbaast me.
Ik heb wat gegoogled: die stoomcabine vraagt ongeveer 1 kWh per keer. Je zegt: 1 keer per week. Maar is dat dan alle 5 de gezinsleden 1 keer of 1 persoon 1 keer? Allemaal betekent rond 250 kWh per jaar.
De quooker zit rond de 100 kWh per jaar.
Voor inductie moet je rekenen rond 450 kWh per jaar. Dat is zuiniger dan keramisch, maar duurder dan gas.

Hoeveel kWh verbruik je nu? En gebruikte je in je oude huis ook gas? En zoja hoeveel m3 aardgas verbruikte je toen en hoeveel nu? Bedragen zeggen me niet zoveel: kWh's en m3's des te meer.

Tihama

Manda Rijn
215 per maand

hier een huis eind jaren 20 gebouwd, half vrijstaand met dubbelglas, nauwelijks isolering, nieuwe ketel & nieuwe leidingen, vrijwel alleen nieuwe apparatuur (met a of b energielabel). De thermostaat staat op 20.2c en gaat om 22 uur uit.

wasmachine 1x dagelijks, droger 3x per week, vaatwasser 1x dagelijks, verder: oven, afzuiger, koel, vries, magnetron, electrische vloerverwarming badkamer, labtob, pc, 2 tv's.

3 bewoners gaan maar 2 a 3 per week in bad, 1 bewoner elke ochtend douche.

Circa 350 kuub, 4 bewoners (kind van 7, baby).

Ondanks dat dit huis meer dan 2x zoveel kuub heeft en we van 3 naar 4 personen zijn gegaan betalen we nu minder dan in ons vorige huis aan g/w/l. Verklaring: We hebben vrijwel alleen spaarlampen, vrijwel alle apparaten en keukenapparatuur is nieuw met goed energielabel, we gaan minder dan vroeger in bad/douche. Ik denk dat met name de nieuwe ketel veel zuiniger is dan die we in ons oude huis hadden en ik ben was gaan ophangen (beddengoed).

Silone
Opvallend (ot)

dat er zo weinig woningen geísoleerd zijn. Spouwmuurisolatie zit er in een ochtend in en verdiend zichzelf vrij snel terug.
Verbazingwekkend hoe mensen aan de ene kant een spaarlamp indraaien en aan de andere kant zo laks omgaan met energieverbruik. De duur opgewekte warmte zo via ramen en muren laten weglekken. Zonde, en niet nodig.

Puck
Lijkt me extreem veel

Als je ook nog zonnecollectoren hebt dan lijkt me dat je extreem veel moet betalen. En verder gebruik je wel veel energie voor een gezin van 5 personen. Wij zijn met 4 maar hier gaat de vaatwasser 1x per dag aan en dan is hij nog niet eens altijd vol. Hoe kom jij dan aan 2x per dag? De wasmachine draait ca. 7x per week en waarom zou je alles in de droger stoppen. Met zo'n groot huis heb je vast mogelijkheden om het gewoon op te hangen of buiten te laten drogen. En verder is douchen natuurlijk goedkoper dan bad, maar dat zullen de kosten niet zijn. Als je wilt bezuinigen dan kun je dat denk ik op mijn bovengenoemde punten doen Stel dat je 250x per jaar minder de vaatwasser kunt gebruiken en 2 wassen per week ophangt ipv in de droger stopt, dan spaar een leuk bedrag. Dan bespaar je al snel 250 kWu (ca. 60 euro) voor je vaatwasser, 4000 l water (dat zijn de kosten niet maar is wel beter voor het milieu, 1,30 per kuub) en voor je droger 65 euro (100 wasbeurten)
Voor mijn natte vinder-rekenwerk heb ik gebruik gemaakt van onderstaande websites
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Vaatwasser en http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Wasdroger

Manda Rijn
Silone

daar heb je helemaal gelijk in. Bij de volgende verbouwing hier wordt het dak compleet geisoleerd. Spouwmuurisolatie is ook nog een optie voor de buitenmuur, ik zal tzt eens een offerte aanvragen. Overigens zijn hier meerendeel van de kozijnen vervangen en er zit overal nieuw glas in.

Manda Rijn
Emma

bij wie heb je toen info ingewonnen ? En ging dat toen niet alleen over de kruipruimte ivm houten balken ?

Achter je stuc zit de spouwmuur, tenzij je huis natuurlijk enkel steens is. Je kan dan voorzetwanden plaatsen. Maar als je buren hebt dan heb je ook geen koude wanden want die buren stoken ook. Als je een enkelsteens wand hebt dan kan je voorzetwanden plaatsen en de buitengevel laten bekleden met houten schroten oid. In ons geval kan het wel zinnig zijn om de buitenste muur (bij ons wel spouwmuur, huis uit 1928) op te laten vullen.

Het meeste verlies je als je dak niet geisoleerd is. Daarmee verlies je meer dan via de wanden.

Silone
Hmmm

Volgens mij is er dan nog veel winst te behalen door HR++ glas te nemen en te laten informeren over dakisolatie, kruipruimteisolatie en vloerisolatie. Ook is isolatie aan de binnenmuren mogelijk. Denk ook aan naden en kieren. Daarnaast is goede ventilatie idd wel belangrijk.
Sorry, beetje door echtgenoot geïndoctrineerd over dit onderwerp ;-)

Silone
Ha manda

ik had je berichtje niet gelezen. Mijn bijdrage was ook aan Emmab gericht...

Manda Rijn
Nadeel

is dat je dan overal gipswanden hebt, dat hadden we in ons vorige huis (compleet geisoleerd huis en toch een stuk hogere gwl kosten), je kon er niet normaal een zware lijst ophangen en de muren zijn veel kwetsbaarder. Ander nadeel van een goed geisoleerd huis is inderdaad dat je meer moet ventileren (raam open zetten) en dat is juist niet wat je wil ivm verlies.

die kruipruimte is mij nog niet duidelijk, volgens mij kan je die idd beter niet isoleren als je een ouder huis hebt.

Dat dak dus wel, daarmee win je dus wel veel. Ik ben erg benieuwd tzt (kan pas over een jaar of 3 hier helaas) wat we dan gaan bezuinigen.

Bastet
Silone

Als ik dat allemaal kon betalen,die maatregelen,hoefde ik niet te huren..:))
Bastet

amk
Hoeft niet perse voorzetwanden

je kunt de muur ook vanaf de buitenkant isoleren. Dan zit de voorzetwand dus aan de buitenkant.
Maar dit is vooral handig als je bv een heel blok in 1x doet en niet maar 1 huis.

mirreke
Absurd hoog!

Ik kom nog maar even terug op het eerste bericht van wiggie. Ik vind het echt absurd hoog wiggie, ik zou gaan kijken of er idd niemand stiekem aftapt. Zeker als je voor het warme water ook nog een zonneboiler hebt.
Hier een erg groot huis, ik denk wel 1000 kuub of meer, en wij betalen 285 euro per maand gas, water en licht, met zes personen, van wie twee pubers die ineens errrug lang douchen...
Ook met zes personen hebben wij vrijwel genoeg aan eenmaal per dag de vaatwasser, ik ben wel aan het puzzelen, drie-D puzzelen in de vaatwasser, maar alles tot en met pannen gaat er meestal in en komt er ook schoon weer uit. (Plus crocs, vaatwasborstels, enz. enz. maar dat is een ander draadje...).
Ik gebruik ook de droger vrij veel, maar ik ben ook was gaan ophangen in de ruimte waar de droger staat. Ik denk dat ik nu de helft van de was in de droger doe, en de andere helft ophang. Ik zet geen halfvolle drogers aan, trouwens. Door de warmte van de droger is de ophangwas ook snel droog. Heb je ook nog profijt van de uitgestoten, en eigenlijk verloren, warmte van je droger.
Verder ga ik vanaf nu met mooi weer ook buiten ophangen, want wij waren nog lager ingeschat en moesten nu toch wel wat bijbetalen. Ik vermoed dat het vooral de droger is.

mirreke
Stroomverbruik

Je kunt ook een apparaatje aanschaffen dat het stroomverbruik meet. Die kosten haast niets en je kunt dan zelf zien wat je koker of je tv of je droger verbruikt. Je kunt dan ook gaan inschatten of jullie verbruik wel klopt.
Ik neem trouwens aan dat jullie apparaten nieuw zijn - een stoomdouche ken ik niet eens - en meestal zijn die dan ook erg energie-zuinig, daar zijn alle producenten zich echt wel van bewust. Als je echter ook nog oude beeldbuizen hebt, die dikke, kan het verbruik weer behoorlijk oplopen als je die allemaal veel aan hebt.
Heb je iets als vloerverwarming of zo, (hoewel, dat is toch ook niet extreem duur), of ergens een warmtelek...
Is er tijdens de bouw geen sprake van geweest dat via jullie meter stroom is verbruikt?

Guinevere
Ja maar

Ja, maar jullie hebben het over voorzetwanden en isolatiemaatregelen. Wiggie woont echter in een nieuwbouwwoning! Ik mag aannemen dat die woning dus goed geïsoleerd is. Ik blijf erbij, er is iets mis met de aansluiting of de meter. Deze bedragen zijn echt absurd.

Manda Rijn
Guinevere

ik ben het met je eens dat zijn ook absurd hoge bedragen maar aangezien ze in hun vorige huis ook 400 per maand aan kosten haddden lijkt het mij toch eerder een kwestie van gedrag dan dat er iets mis is met de apparatuur.

Overigens snap ik het dan nog steeds niet hoe je voor E 400 per maand kan verbruiken. Of je moet echt alles de hele dag aan hebben staan.

Guinevere
Misschien

Dat is inderdaad zo, Manda... Misschien is het dan een idee om eens een energieexpert te laten komen, die het energieverbruik onder de loep neemt? Ik heb op tv wel eens zoiets gezien. En dan blijkt het opeens heel gemakkelijk te zijn om te besparen op het energieverbruik.

Yta Chalne
Wow

Wat een verbruik. Indrukwekkend. Maar het zal best kloppen, want eerder hadden jullie ook al zo'n bizar bedrag. Hoe krijg je het gedaan! Hier komen we net op de helft (met vaatwasser, 5 computers, 2 tv's, verwarming hoog, alle wassen in de wasdroger). Ik zou ook eens je energiebedrijf bellen of ze ergens een deskundige hebben rondlopen die je kunt consulteren. Mag best wat kosten, dat geld heb je er ws. zo uit ;-)

Ellen Wouters
Wasdroger

Ik denk dat je wasdroger in elk geval een fors deel voor z'n rekening neemt. Schattingen lopen uiteen van 10 tot 15% van het huishoudelijk energieverbruik.

Volgens de tabel op deze pagina http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Wasdroger kost een niet al te zuinige droger
106 euro per jaar, bij 155 droogbeurten.

Jij doet er 10 per week, dat is 520 per jaar, dat is 3,5 keer zoveel, je zit al gauw op 350 euro per jaar voor de droger alleen. Ophangen loont dan wel.

Het verbruik van de Quooker en de andere dingen die je noemt is onderwerp van veel discussie, ik kan er niet echt eenduidige info over vinden.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.