Home » Forum » Huis tuin en keuken » Met de kinderwagen in de bus

Met de kinderwagen in de bus

52 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Niza
Met de kinderwagen in de bus

Ik wil morgen op bezoek gaan met mijn 2 maand oude dochtertje, met de bus. Iemand dat wel eens gedaan?
Ik lees op de site van de busmaatschappij dat kinderwagens welkom zijn maar dat je dan de kinderwagen moet opklappen en je kind op schoot nemen. Hoe ga ik dat doen in mijn eentje? De bak kan van het onderstel af en dan het onderstel opgeklapt. Zo kan de wagen mee in de auto. Maar daar heb je twee handen voor nodig, moet ik dan vragen of iemand mijn kind even vasthoudt? Of dat iemand op mijn aanwijzingen aan die wagen gaat sjorren (als je het nooit gedaan hebt is het best even lastig). En wat lost dat op voor de ruimte in de bus? En hoe krijg ik de wagen de bus binnen, of moet die dan al opgeklapt zijn bij de halte en de onderdelen los naar binnen sjouwen?
Ik schrok er eigenlijk wel van, dat gaat toch niet?

Bosbes
wat ik zie

Wat ik vaak zie in de bus als er een kinderwagen is, is dat de persoon achterin instapt (met hulp van iemand of zelfstandig wordt kinderwagen met baby de bus in getild), misschien even eerst bij de hoofdingang tegen buschauffeur zeggen dat je vanwege de wagen even achterin in moet stappen.
Achterin is meestal genoeg ruimte voor die wagen. Dus je negeert die regel met zo een jonge baby.
Je kunt ook gewoon achterin inchecken.

Succes!

p.s. als het niet een te grote reis is zou ik persoonlijk denk ik liever de baby in de draagzak hebben gedaan en dan spullen meenemen in een grote tas of rugzak. Maar misschien verblijf je langer bij je bezoek en wil je dus dat je baby in een (bijna) echt bedje rustig kan slapen (in de kinderwagen dus) en niet alleen maar ergens op een bank of tegen jou aan. Maar je kunt dat nog overwegen.

Ad Hombre
Taxi

Daarom is zo'n maxi taxi handig. Je klikt de maxi cosi los en zet de baby in de bus en vervolgens....

Rijdt de bus weg zonder jou.

Misschien moet je toch maar iemands hulp vragen en vooral zelf de baby vasthouden.

Seriously, baby's zonder auto lijken me heel onhandig!

Niza
Tillen

Toen ik nog geen kind had lette ik nooit op kinderwagens in de bus dus nu heb ik eigenlijk geen idee.
Ik heb nog lichamelijke klachten en tillen is echt geen goed plan. Met kind in de draagzak kom ik niet bij de bushalte, ik ben al blij dat ik dat stuk achter de wagen kan lopen, en de kinderwagen optillen? No way.
Het was een leuk idee maar ik moet er maar van af zien ben ik bang. ‘Even’ wachten tot ze zelf kan lopen dan maar tot we weer op bezoek kunnen.

Inanna
heel vaak gedaan

Gewoon achterin instappen (tenzij de middendeur een kinderwagensymbool heeft), ik kan me niet herinneren dat ik ooit geen hulp kreeg, maar in een lage instapbus gaat het ook makkelijk alleen. Net zo makkelijk als een stoep op.

Als de achterdeur niet meteen door de chauffeur geopend wordt gewoon even naar de voordeur lopen en vragen of hij/zij de achterdeur wil openen voor de kinderwagen.
Ik heb de wagen nooit ingeklapt, wel later toen ze in de buggy zaten, maar alleen als het druk was.

En echt Ad, het gaat prima, een baby zonder auto, ik ging met de kinderen te voet of met het OV en toen ze zelfstandig konden zitten ging ik met de fiets.
Ik kan me ook niet voorstellen dat een chauffeur zal wegrijden als je je baby neerzet in de bus en zelf nog buiten staat, ze kijken toch eerst voor ze de deur dichtdoen en denk je echt dat er geen enkele passagier zal roepen als de bus toch met een baby zonder ouder weg dreigt te rijden?

Lilian1
Hier zijn de meeste bushaltes

Verhoogd zodat je er net als bij een stoeprand er in kan rijden. Ik zou t gewoon proberen.
Nog nooit gezien dat een baby op schoot moest,de kinderwagen staan gewoon in jet midden bij t open gedeelte.

Emmawee
Ja vaak gedaan

Wel een poos geleden, mijn jongste is 12. Waanzin en willekeur. Meestal gaat het goed. Maar de regels zijn anders.
Wat kan gebeuren is dit: je stapt in met baby slapend in de wagen en de chauffeur roept meteen door de bus: "wel inklappen hè?!" Je zegt vriendelijk dat dat niet gaat lukken, waarop hij een regels-zijn-regels-muur optrekt en je dan eigenlijk niet veel anders kunt dan besluiten om weer uit te stappen.
De volgende bus kwam in dit geval gelukkig al 10 minuten later en werd ik daar met een vriendelijk knikje verwelkomd.

Kaaskopje
Achterin

en als je geen kaartje hoeft te kopen, naar kunt chippen, kun je lekker bij je kindje blijven.

Als de stalruimte erg klein is, kun je wel kijken of je hinder veroorzaakt. Dus kijk om je heen. Ouderen mogen natuurlijk niet een probleem krijgen, dus dan probeer je het zo sociaal mogelijk op te lossen.

Niza
Durf niet

Wat Emmawee zegt, de regels zijn duidelijk, je moet de kinderwagen inklappen. Wat echt niet lukt met op 1 arm de baby. En waarvan ik ook niet snap wat het oplevert, want de bak = de bak en het onderstel wordt wat lager maar nauwelijks kleiner. Maar goed dat ik het niet snap verandert er niets aan.
En wat er ook staat, rolstoelers gaan voor. Dus als er een halte verderop een rolstoel naar binnen wil dan mag de kinderwagen razendsnel weer uitgeklapt (of gewoon ingeklapt en al) weer naar buiten en hopen dat de volgende bus weer plek heeft. Ik begin er maar niet aan want ja waanzin en willekeur. Je bent de sjaak als je een regeltjesadept treft.

specht
Recente Ervaring

De laatste tijd vaak gedaan met ons kleinkind.
Duidelijk bij de halte aangeven dat je in wilt stappen.
Stap achterin in, of in het midden, waar het symbool voor kinderwagen/rolstoel staat.
Houd je ov-kaart in je hand zodat je tijdens het instappen in kunt checken.
Zet de wagen op de rolstoelplek, zo dat hij met de kap tegen de stoel voor de rolstoelplek staat op de rem.
Vaak zijn daar drie klapstoeltjes, waardoor jij op het derde stoeltje kunt zitten, met zicht op je kindje.
Instappen doe je met eerst de wagen dan jij, uitstappen eerst jij en dan de wagen.
De eerste keer wilde ik vooruit uitstappen, maar dat is niet handig
Houd ook met het uitstappen je ov-kaart in je hand zodat je in het langslopen kunt uitchecken.
Ik werd overigens n het begin wel geholpen, als mensen zien dat je aarzelt, helpen ze best wel even.
Ook wel eens meegemaakt dat er al iemand zat, maar dan kun je de wagen dwars zetten; hoe je dat het handigst kunt doen weet meestal wel degenen die er al zit.

Amsterdamsemoeder
Bolide

Ik had een enorme bolide als kinderwagen. Ik moet er toch echt mee de tram in zijn gestapt op zaterdagmiddag. Misschien verdrongen, hormonen enzo? Ik weet het niet meer......Ik zie ze nu wel op zaterdagmiddag in de tram, en dan ook nog allemaal tassen er aan, en dat gaat natuurlijk niet met zn allen in de tram, rolstoelen, rollators, hoe doen ze dat? Of: hoe deed ik dat? Ik wandelde ook wel eens gewoon naar de grote blauwe buurtsuper met de bolide. Ik weet het niet meer. Ik gun iedereen een bolide, rollator of rolstoel, maar de laatste twee zijn toch echt van een hogere urgentie in de tram.

Flavia
kinderwagen = rolstoel

vele halten zijn al rolstoeltoegankelijk dus met een kinderwagen is geen probleem.
Je wordt ook meestal geholpen mensen bieden het gewoon aan, anders moet je het even vragen.

achter in instappen idd.

Kyana
Geen probleem

Ik ben vaak met een baby in de wagen met de bus gegaan en het is echt geen probleem. Geen chauffeur heeft mij ooit gevraagd de wagen in te klappen. Ik stapte gewoon in en bleef staan of zitten bij de wagen. Enige risico is als er iemand in een rolstoel binnenkomt. Dan moet je inderdaad uitstappen als er geen plaats is. In de praktijk komt dat echter heel weinig voor (tenzij je misschien op de route van een revalidatiekliniek oid woont). En dan is het ook geen ramp want dan neem je gewoon de volgende bus.
Met een draagzak is het nog veel makkelijker inderdaad. Niet zo zeer het gedeelte in de bus maar wel het in en uitstappen en heen en weer lopen.

Niza
Geluk

Zo te zien is het een kwestie van geluk hebben met je chauffeur, of die het goed vindt dat je kinderwagen in gebruiksstand mag blijven staan. Want volgens de regels mag het dus niet. Soms gaat dat goed en maar soms ook niet lees ik op andere fora na wat verder zoeken. Draagzak, ik wou dat het kon maar ik ben nog te beperkt. Daarom wil ik ook niet het risico lopen dat ik weer moet uitstappen en weer een tijd bij een halte moet staan, als de chauffeur dwarsligt of een rolstoel of scootmobiel binnenkomt. Jammer maar helaas.

Flavia
hoogst zelden

Ik heb jaren met de bus en trein gereist met kinderwagen maar heb 'm nooit hoeven inklappen.
Geef het eerst een kans.

Jo
een uh

scootmobiel in de bus is wel erg overdreven!

Als er andere mensen bij de halte staan te wachten dan kun je al voordat de bus er aan komt aan iemand vragen of ze je bij het instappen alsjeblieft even willen helpen.

Ik rij zeer regelmatig met OV en heb echt nog nooit een incident meegemaakt met betrekking tot kinderwagens. In 9 van de 10 gevallen worden die wagens niet alleen gebruikt voor het vervoeren van een kind maar ook behangen met boodschappentassen.

Je wil op een zondag reizen, dus geen drukke spitsbus. Je maakt je druk om helemaal niks.

Emmawee
Risico

Natuurlijk moet je het gewoon een kans geven, zoals Flavia zegt, wanneer je in staat bent om evt tegenslag op te vangen. Niza geeft aan dat dat niet lukt. Twee maanden na de bevalling kun je nog flink beperkt zijn en niet in stemming voor "we zien wel". Ik vind het verstandig. Al is het risico heel klein.
Wat je zou kunnen doen is de vervoersmaatschappij bellen en vragen of ze je kunnen helpen en iets kunnen toezeggen. Dat zou ik in elk geval proberen (als het om een reis met één vervoerder gaat)
En anders zou ik op zoek gaan naar een reisgenoot.

Niza
Precies emmawee

Zo zit het. Man werkt vandaag dus geen auto, en ik wilde een dagje naar mijn ouders. Maar ik ga wel wat anders doen vandaag, dat zondagbezoek komt een andere keer wat verderop in de tijd nog wel eens.

Triva
Waarom

moeten mensen met een jonge baby de bus uit als er iemand met een rolstoel in wil. Hebben die meer rechten?

Ts ik zou vandaag eens kijken bij de bushalte. Hoe hoog is de instap en hoe druk is het op zondag?

Mijntje
draagdoek

Met 2 maanden had ik mijn babies gewoon in een draagdoek op mijn buik, veel makkelijker. Hier in de stad stappen mensen met een kinderwagen in het midden van de bus in, daar is plek voor twee kinderwagens of twee rolstoelen. Niet iedereen klapt de kinderwagen in, dat kan niet altijd. Beter niet in de spits reizen, dan is er ruimte genoeg.

Kyana
Trivia

Ja, de regels zijn meestal dat mensen in een rolstoel voorrang hebben. Ook vrij logisch. De persoon die met de kinderwagen loopt kan vaak makkelijker even in en uitstappen en wachten op de volgende bus of het laatste eindje lopen. Zeker als het om stadsbussen gaat. Bij streekbussen is het lastiger maar die hebben sowieso vaak geen ruimte voor kinderwagens en rolstoelen.
In de praktijk komt dit overigens zo weinig voor. In al mijn jaren OV heb ik maar 1x meegemaakt dat er iemand in een rolstoel de volle bus inkwam en er verder geen ruimte was. Toen ben ik dus inderdaad uitgestapt (met kinderwagen) en omdat ik niet ver van bestemming was heb ik het laatste half uur gelopen (volgende bus kwam pas over 20 minuten).
Verder wel een paar keer meegemaakt dat er iemand in een rolstoel de bus inkwam maar dan was er altijd nog genoeg ruimte voor zowel kinderwagen als rolstoel.

Als je vaak met het OV gaat dan is het wel handig te investeren in een goede draagzaak en een lichte makkelijk wendbare kinderwagen. Niet zo'n enorm bakbeest.Die zijn fijner om mee te lopen maar onhandiger in het OV.
Als je eenmalig gaat dan is het natuurlijk anders en ook dan kom je er wel.

Niza
Voor allen

het gaat niet om de instaphoogte maar vooral om de regels van de busmaatschappij, kinderwagens moeten worden ingeklapt en kind moet op schoot, punt. Als je een chauffeur met een slecht humeur treft ben je het haasje.
Draagdoek, ik wou dat het kon maar helaas geen optie. Ook het laatste half uur wandelen niet, ik red nu een minuut of 10 max. En ik moet met de streekbus. Komt wel weer, niet nu.

specht
Connexion

Op de site van Connexion staat dat een rolstoelgebruiker voorrang heeft op de rolstoelplek,
Met een kinderwagen kun je natuurlijk makkelijker ergens anders gaan staan.
Vaak kun je zelfs nog naast de rolstoelplek zitten want die is groot.
Ook andere mensen die op de rolstoelplek zitten moeten van de klapstoelen opstaan.

Kaaskopje
Niza

Je maakt je veel te veel onterechte zorgen! Zo ben ik helaas ook, maar zelfs ik zeg met overtuiging: meid...., stap in die bus! Eens moet de eerste keer zijn. Huppekee. Het moet echt raar lopen voor er echt problemen ontstaan.

Nog één ding: als het echt wat krap is op die "parkeerplaats" in de bus, kun je eventueel op de zitplaats direct erachter gaan zitten. Kind dus op die plek, jij er direct achter. Jij hoeft ook niet te kunnen zitten. Dus als een rollator-mens een zitplek nodig heeft, kijk je gewoon even hoe je het kunt oplossen.

AnneJ
Veiligheid

https://klantenservice.keolis.nl/hc/nl/articles/207431889-Kinderwagen-in...

Een kind los in de bak is ook niet veilig als de bus ineens hard moet remmen.

Maar in dit bericht kun je er wel altijd in, mits er opgklapt kan worden.

maan.
Buggy in de bus

Ben heel wat keren met de buggy in de bus geweest. Heb maar een keer gezeur met de chauffeur gehad.

Emmawee
Eens moet de eerste keer zijn

Maar dat hoeft niet vandaag. Niza kan zelf toch het best beoordelen in hoeverre ze mogelijk gedoe kan opvangen. En ja, de kans op gedoe is heel klein, zeker buiten de spits.
Maar als je fysiek nog weinig kunt hebben, is reizen met het openbaar vervoer met een baby van twee maanden sowieso best een opgaaf, zelfs als alles goed loopt.

Kaaskopje
Emmawee

Niza kan dus ook heel goed zelf bepalen of ze mijn aanmoediging opvolgt of toch nog even aan haar laars wil lappen. 😊

Emmawee
Kaaskopje

Zeker. Ze had haar keuze al gemaakt. (zie #22). Voor vandaag, niet voor de rest van haar leven.
Waarom zou ze dan alsnog "Huppekee" moeten horen? En "kijk je gewoon even". Ik vind dat ergerlijk, want op mij komt dat niet over als aanmoediging, maar als een soort terechtwijzing. Al zul jij dat vast niet zo bedoelen.

Zeetakje
Niza

Je schrijft dat je bij je ouders op bezoek wil. Is het mogelijk dat zij als achterwacht dienen voor het geval je onderweg ergens vastloopt? Of je nodigt ze bij jou uit.

Niza
kaaskopje, specht

Op de site van connexion staat dat buggy's op het balkon mogen als er plaats maar kinderwagens moeten worden opgeklapt. 'Geen plaats op het balkon? Buggy inklappen! De veiligheid van je kind staat bij ons voorop. Een buggy die in het gangpad staat kan gaan rijden bij een noodstop. Kinderwagens dienen opgeklapt te worden. Reiswieg en onderstel losgekoppeld.'
Dus kaaskopje e.a, het er niet om wat er kan. Natuurlijk kun je met een kinderwagen in de bus, die is groot genoeg en er zal best wel iemand willen helpen tillen, maar het gaat erom dat het volgens de regels niet MAG dat die uitgeklapt blijft.
Mijn ouders komen overigens bij mij op de thee vanmiddag.

Pagina's