Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mari39

Mari39

22-12-2017 om 20:20

nog even snel: vlees/visvervanger kerstdiner

met kerst heb ik altijd vlees en vis op tafel, met aardappels in een variant, groenten. Nu krijg ik ook een vegetarier/niet vis eter. Iemand suggesties waarmee ik dat kan vervangen met iets feestelijks?


portobello?

Een portobello, lekker klaargemaakt? Zo'n grote paddestoel. Zijn vast veel lekkere recepten voor.

Dees

Dees

22-12-2017 om 21:20

World food café

Een recept van World food café?

Anders

Hier een paar vegetariers bij het kerstdiner. Daarvoor hebben we Tzatziki salade, vega gehaktballetjes met satehsaus, kaassouffle'tjes in de frituur, bladerdeeg met kaas in de oven. Veel stokbrood en gefrituurde krieltjes. Een toetje van frambozen, ijs en slagroom. O en vegetarische groentesoep voor iedereen. Ik weet niet met welke soep ze komen anders zou ik zelf uiensoep maken met een toastje erin en kaas even onder de grill. Gelukkig geen vegan dit jaar.

ook hier even muggenziften

Kaas is meestal niet vegetarisch, er wordt meestal dierlijk stremsel gebruikt.
Biologische kaas wordt vaak (niet altijd!) met vegetarisch stremsel bereid. K33S (zuivelproduct dat geen kaas mag heten maar wel zo smaakt en ook goed smelt) ook.

Mari39

Mari39

23-12-2017 om 09:17

Lekker allemaal

Annej klinkt goed maar ik heb al een volledig menu. Dat ga ik niet meer aanpassen.
Ik denk dat ik de portobello neem met iets. Ik vraag me ook af of dat in de smaak valt maar ja. Laatst was ik met haar uit eten in een restaurant waar veel vegetarisch was. Maar een bak friet en gebakken champignons werd besteld. gerechten waren veel te vreemd allemaal! Ik denk een portobello ook.

Emmawee

Emmawee

23-12-2017 om 13:29

Portobello

Een portobello is niet veel anders dan een grote champignon. Dus als ze van champignons houdt, zit je goed. Welk vleesgerecht maak je? Ik eet als vegetariër altijd graag zoveel mogelijk hetzelfde als de rest, bij dit soort gelegenheden. Zelfde sausje of op dezelfde manier gekruid / gepresenteerd.

Alternatief

Je hoeft toch alleen een vegetarische schnitzel of hamburger te bereiden. De rest kan hetzelfde blijven.

https://www.ah.nl/producten/vlees-kip-vis-vega/vega-vleesvervangers/merk=AH

Ik vind een schnitzel met geitenkaas net zo feestelijk als een biefstuk met pepersaus.

Begin met een champignonsoep en blijf verder bij je plan.

MerelR

MerelR

23-12-2017 om 15:30

Portobello of grilkaas.

Inderdaad een portobello gevuld met geitenkaas, daar overheen wat honing, dan de oven in en afmaken met een walnoot.

Ook grillkaas/halloumi is erg lekker als vleesvervanger en gewoon te koop in de grote supermarkten. Bak een of twee teentjes knoflook in de pan, daarna de rasp van een limoen en dan de grilkaas in plakjes erin. Heerlijk hoor.

bieb63

bieb63

23-12-2017 om 16:10

alternatief

Als alternatief voor het vlees kun je naast vega burgers e.d. natuurlijk ook kiezen voor een groeteburger, die zijn er in vele varianten en zeker niet allemaal 'vreemd' wat betreft ingrediënten.

Lente

Lente

23-12-2017 om 18:37

Ik zou naar de vegetarische slager gaan (of Ah of Jumbo)

Dan zoek je daar naar vegetarisch vlees dat past bij je menu.
De vegetariërs die ik ken, vinden dit 'vlees' het lekkerst.
Vegetarische kaas kun je prima vinden in de supermarkt, meestal onder de naam biologische kaas. Dan hoef je alleen te checken of er geen dierlijk stremsel in zit.

Lente

Lente

23-12-2017 om 18:38

Ik bedoel wel het merk 'vegetarische slager'

ook bij Jumbo of AH. Volgens mij is het assortiment bij AH groter

Vogel

Vogel

23-12-2017 om 21:10

Ieuw

Ik zou me als vegetariër echt afgescheept voelen met een kant-en-klare groenteburger of andere vleesvervanger uit de supermarkt. Je serveert de overige gasten toch ook geen hamburger?
Maar goed, voor TS’ gast met vreemd-eten-angst is het misschien de beste keuze. En wel zo makkelijk.

Emmawee

Emmawee

23-12-2017 om 21:22

Nou...

Ieuw zou ik niet willen zeggen en afgescheept zou ik me niet voelen, maar ik ben het met je eens dat zo'n vega-ding culinair geen 'cadeautje' is. En als de rest zit te genieten van een 'mooi stuk vlees', steekt het wat mager af. Ik heb ook liever iets speciaals om van te genieten.
Maar ook vegetariërs verschillen per persoon. En als dit een 'doe-maar-gewoon-dat-is-al-gek-genoeg-type' is, dan kan een vega-ding met dezelfde saus al helemaal prima zijn.

Zo is vast ook de vegetarische jachtschotel ontstaan.

Emmawee

Emmawee

23-12-2017 om 21:24

Oh Vogel

Ik had je laatste zin niet goed gelezen, zie ik nu...

Half a twin

Half a twin

23-12-2017 om 22:00

Wat ik dan niet snap

Iemand wordt vegetariër, omdat hij/zij geen vlees meer wil eten. Prima als iemand daar voor kiest is dat zijn/haar keuze.
Dat je dan iets moet eten om voldoende eiwit binnen te krijgen, weet iedereen. Maar waarom moet dat dan een vegaburger of vegetarische schnitzel zijn?
Iets eiwitrijks vegetarisch moet dan toch niet op vlees te lijken of denk ik nu te rechtlijnig?

Vogel

Vogel

23-12-2017 om 23:18

Ja maar

Zo'n vegetarisch ding lijkt toch ook helemaal niet op vlees? Qua vorm misschien, maar niet qua geur, smaak of structuur.
Ik heb niks tegen vlees vanwege het uiterlijk. Ik heb moeite met o.a. het feit dat er een dier voor gedood is. Dus: een vleesvervanger die lijkt op een kippenpootje of hoe heet het, van die ribbetjes? Daar zou ik op afknappen. Maar bij zo'n burger heb ik niet echt de associatie met dier hoor.

Emmawee

Emmawee

24-12-2017 om 01:35

Vegetariërs

Zijn allemaal verschillende mensen met verschillende overwegingen. Blijkbaar is er een markt voor deze producten. Maar wie 'echt vegetarisch' kookt (volgens vegetarische kookboeken), zal er niet snel voor kiezen. Ze zijn, net als andere kant en klaar producten, vaak flink te zout.
Maar eten is niet alleen het rationeel verzamelen van voedingsstoffen. Of eigenlijk, dat is het vooral niet.
Wie vegetarisch kookt denkt niet per se: ik heb aardappelen en groenten, welk eiwitproduct zal ik toevoegen? Die denkt ook gewoon: 'zuurkool met worst' en spaghetti met gehaktballetjes.En al heb je honderden vegetarische alternatieve recepten, soms heb je gewoon zin in iets wat smaakt naar vroeger.
En daarbij is het in gezelschap fijn als de aandacht niet steeds naar jouw bord gaat. Als iedereen een broodje hamburger eet, is t gewoon heel fijn om ook een broodje hamburger te kunnen eten. Als enige vleeseter in een groep vegetariërs, is het ook niet fijn om als enige spareribs te eten. Lijkt mij.

Mari39

Mari39

24-12-2017 om 07:58

Die burgers

Vind ik ook niet feestelijk. Die gooi ik zomers voor die persoon op de bbq. Het is een portobello geworden met kruidenkaas.die geitenkaas met honing zou ze ook niet blieven.
Fijne kerst voor jullie allemaal

Ursula

Ursula

24-12-2017 om 13:04

Half a twin

"Iets eiwitrijks vegetarisch moet dan toch niet op vlees te lijken of denk ik nu te rechtlijnig?"
Nee, dat hoeft niet. Wij eten veel peulvruchten,noten etc. Dochter is vegetarier vanwege milieuredenen, zeg maar (je kent het wel, uitstoot, mest etc). Ze eet wel zuivel want vegan gaat haar een stapje te ver. Ze gaat reeel met beesten om. We eten wel zoveel mogelijk wat biologisch genoemd wordt in de supermarkt en het liefst lokaal geteeld. De rest van het gezin eet de helft van de week vegetarisch.
Maar, ze vindt de smaak van vlees wel lekker. Dus af en toe heeft ze een vleesvervanger maar dan wel van de vegetarische slager. Die smaakt namelijk naar vlees. Ik had laatst vegetarische kipnuggets van de vega slager meegenomen. Ze vroeg me of het echte kipnuggets waren. Ik geloof dat dat ook een beetje het uitgangspunt van de vega slager is. Als je vegetarier bent, bretekent dat niet dat je vlees vies vindt en dat je af en toe best zin hebt in de smaak van vlees/vis.
In algemene zin: mijn dochter zou ook blijer worden van een portobello dan een of andere sojaschijf.

Bo

Bo

24-12-2017 om 13:09

ook

Ik zie dat net zo als Half a Twin. Waarom kiezen (sommige) vegetariërs nou precies voor producten die op vlees lijken? Er is toch genoeg anders te kiezen? Waarom zo nodig een hamburger of kipnugget of gehakt? Zo probeert de Vegetarische Slager met alle macht om hun producten op echt vlees te laten lijken (qua smaak, qua structuur). Maar als je anti-vlees bent dan kies je toch JUIST voor iets anders? Lijkt wel een keuze uit armoe.. omdat ze niks creatiefs kunnen bedenken.

Bo

Bo

24-12-2017 om 13:16

Ursula

OK duidelijk, dank voor de uitleg. De vegetariërs die ik ken, vinden vlees ook echt niet lekker. Althans, dat beweren ze heel stellig.

Overigens is geen vlees eten vanwege milieuredenen en dan voor een sojaproduct kiezen, meten met 2 maten. Dan moet je ook soja uit je eetpatroon verbannen.

Ursula

Ursula

24-12-2017 om 13:31

Op af en toe tempeh of iets van de vega slager, eet ze geen soja. Maar ook in veel andere voedingsproducten zit soja. Je zou ook kunnen zeggen dat ze vegan zou moeten eten daarom. Maar hee, niemand is roomser dan de paus en je moet eregens beginnen, toch?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-12-2017 om 13:45

waarom?

"Ik zie dat net zo als Half a Twin. Waarom kiezen (sommige) vegetariërs nou precies voor producten die op vlees lijken? Er is toch genoeg anders te kiezen? Waarom zo nodig een hamburger of kipnugget of gehakt?"

Waarom mensen het kiezen? Nou,. omdat het kan. Omdat het beschikbaar is, omdat het best lekker is en omdat het vooral heel makkelijk is. Je oude manier van koken, maar dan met iets ter vervanging van het vlees. En het is natuurlijk ideaal in een gezelschap/gezin waar slechts enkele vegetariërs zijn. Dan is het een vleesvervanger in de letterlijke zin van het woord. Dan liggen er 3 runderworsten in de pan + 1 vegaworst.

"Maar als je anti-vlees bent"
Anti-vlees? Dat is echt een misverstand. Dat mensen behoefte hebben om vegetarisch te eten, betekent niet dat ze daarmee anti-vlees zijn. Voor veel mensen zit daar toch echt veel meer nuance in. Ik denk overigens dat de meeste 'die-hard' vegetariërs niet snel voor een groenteburger oid zullen kiezen. Na een tijdje ga je toch je manier van koken aanpassen. Maar dat heeft wel tijd nodig.

Bijzonder overigens, dat sommige mensen commentaar leveren op de voeding-keuze van anderen. Alsof vegetariërs verantwoording verschuldigd zijn.

Ursula

Ursula

24-12-2017 om 13:52

precies

Dat had ik ook nog willen zeggen, Ijsvogeltje, waarom een vegetraier zich zo vaak moet verdedigen waarom ze vegetarisch eten. Of gezien wordt als een lastige eter of zo. Waarom wordt dat soort vragen niet gesteld aan iemand die veel vlees/kiloknallers eet of van die goedkope eieren.

bieb63

bieb63

24-12-2017 om 14:00

maar wacht nou even.........

Natuurlijk hoeft een vegetarier niet alleen maar (groente)burgers of nepvleesachtige dingen te eten..... natuurlijk niet. Je kan fantastische vegetarische gerechten maken, tuurlijk.
Maar daar gaat het hier toch niet om (de vraag van TS)? Zij heeft een kerstdiner bedacht en nu eet er ook iemand mee die vegetarier blijkt te zijn. Ze wil/kan het kerstdiner niet ineens omgooien. We weten niet precies wat ze serveert, maar laten we er even vanuit gaan dat dat een stuk vlees is, met bijgerechten als groentes e.d. En nu moet er iets ter vervanging voor de vegetarier mbt dat stuk vlees. Dat is heel wat anders dan wanneer die vegetarier daar in z'n eentje komt eten. Dan leef je je uit op een leuke vegetarische maaltijd en kan je alle kanten op. Nu eet de vegetarier gewoon mee met alle bijgerechten, alleen dat stuk vlees niet. En ja, dan wordt het alleen iets ter vervanging van dat stuk vlees, en niet een heel alleen voor hem/haar gemaakte vegetarische ovenschotel met toeters een bellen. Dus ja, dan kom je al snel op een vegetarische burger of portobello. Toch?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-12-2017 om 14:49

Geitenkaas en gefrituurde camembert

Maak niet de fout door te denken dat alle vegetariërs geitenkaas en gefrituurde camembert heerlijk vinden. De meesten eten dat alleen omdat niet-vegetariërs niets anders kunnen verzinnen. Je kunt dus beter even vragen wat ze lekker vinden.

Bo

Bo

24-12-2017 om 15:21

nee joh

"Alsof vegetariërs verantwoording verschuldigd zijn."

Dat doen ze uit zichzelf meestal wel. Ook ongevraagd.

OT: Voor de duidelijkheid: geen problemen met vegetariers. Ik eet regelmatig vegetarisch, maar dan geen vegetarische hamburger. Er is zoveel creatievers en lekkerders te bedenken. Ik snap dat hele supermarktschap niet. Waarom kiezen voor die geperste en vermalen rotzooi?

marie

marie

24-12-2017 om 16:14

Wij eten dus wel

veel 'vegetarische zooi'.
Maarja, we aten ook wel veel zooi toen we nog niet vegetarisch aten. Ook toen weleens een hamburger, pizza, worst, boterhamvlees en we gingen zelfs weleens naar een snackbar.
Maar dat riep nooit irritatie op bij mijn medemens.

Lou

Lou

24-12-2017 om 16:36

"Ik snap dat hele supermarktschap niet. Waarom kiezen voor die geperste en vermalen rotzooi?"

Daar had ijsvogeltje al antwoord op gegeven.

"Omdat het beschikbaar is, omdat het best lekker is en omdat het vooral heel makkelijk is."

Bo

Bo

24-12-2017 om 17:02

zooi

Nee, omdat het goedkoop is.

Je hebt ook veel niet vegetarische rotzooi hoor. Ik mijn vorige baan werkte ik in de voedingsindustrie en heb heel wat lelijks voorbij zien komen. Ook geperste hamburgers/kipburgers/schnitzels komen mijn huis niet in. Soms durven ze het zelfs tournedos te noemen. Allemaal gemaakt van samengeperste afsnijsels. Nee, als ik vlees eet dan graag een echt stuk vlees.

Daarom snap ik het opgeheven vingertje van sommige vegetariërs niet zo. Het heeft vaak niks met bewuste voeding te maken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.