Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tihama

Tihama

19-02-2016 om 18:34

Onverwachte gezinsuitbreiding ....

Nou ja, zeg. Mijn man vertrekt vanochtend met onze poes van 8,5 maanden naar de dierenarts voor de geplande sterilisatie.
En een half uur later belt hij me: "Ze is zwanger, halverwege en de dierenarts wil liever niet aborteren".
Okay, ik wist dat we aan de late kant waren, maar het is nog zo vroeg in het jaar.

We krijgen dus kittens. De dierenarts voelde er zeker 3 en twijfelde over de 4e.

Ze is tussen half en eind maart uitgerekend.

De kinderen hier vinden het helemaal ge-wel-dig. Ik moet er ff aan wennen. Vroeger heb ik thuis wel nestjes meegemaakt, maar ik zou er niet spontaan voor gekozen hebben.

Dus nu spontaan aan de voorbereidingen.

Iemand nog tips?


Arawen

Arawen

19-02-2016 om 19:07

OMG..

Onze kitten heeft begin maart een afspraak voor de sterilisatie. Ik moet er toch niet aan denken.. Hoewel.. als je geen keus meer hebt, heeft 't misschien toch nog stiekem wel iets leuks..

Geen ervaring met nestjes hier. Poes nr 1 is ook met pak 't beet 8 maanden gesteriliseerd en die was nog maagd..

Aborteren bij katten?

Gebeurt dat dan? Dat is wel de vermenselijking van huisdieren ten top. Je gaat zo'n arm beest toch niet nodeloos aan operatie onderwerpen als er een eenvoudiger oplossing is.

Wij hadden vroeger thuis ook wel eens nestjes. Dat waren er toevallig altijd twee.

Nou ja, veel plezier ermee. Het is wel superschattig.

Kies een kamer.

Half tot eind maart, h'm... Dat betekent dat je precies tijdens het grootse vlooienomtwaken met kittens zit waardoor je veel minder kunt bestrijden.

Ook eens meegemaakt.

Kies een kamer waar het gezin komt te wonen en waar de kittens niet uit mogen. (Ik zie nu kinderen enthousiast op springen "de mijne! De mijne!") Een eventuele vlooien kan zich dan beperken tot die kamer omdat je de rest van het huis wel kunt behandelen. Kinderen nog steeds zo enthousiast?

Ga nu al op zoek naar gegadigden voor de kittens.

Hortensia

Hortensia

19-02-2016 om 19:39

Leuk

Het is alweer 15 jaar geleden, het was gepland, het kostte ons een nog redelijk nieuw bankstel maar ohhhh, wat hebben we genoten van die vier krummeltjes!

Ik ben al voor de zwangerschap geïnteresseerde eigenaren gaan zoeken en heb ze verkocht tegen de prijs van de vaccinaties en ontworming (zodat ik wist dat de mensen er écht in geïnteresseerd waren en niet in een opwelling een jong katje wilden). En dat ging, zelfs middenin de zomervakantie, heel goed. Eéntje hebben we zelf gehouden.

We denken er nog steeds met veel plezier aan terug en ik heb nog steeds een foto van het nestje op mijn kast staan!

Leeg opereren

Tja, in mijn tijd (ik woonde naast de dierenarts) werden poezen gewoon gesteriliseerd, ook als ze zwanger waren. Het hele huis met inhoud eruit.

Dat is de kat die ik drie weken geleden uit het asiel heb gehaald hier in Frankrijk ook overkomen.
Overigens niet halverwege, maar werkelijk aan het einde van de zwangerschap. We dachten een vormeloze poes gekozen te hebben, maar na drie weken ontzwangeren is die buik en die enorme borstpartij verdwenen

.

Tante

Tante

19-02-2016 om 22:53

Leuk

Ik heb nooit een nestje kittens gehad maar het lijkt me zo leuk. Ik zou mijn zegeningen tellen en je hebt ook weinig keus Al zou ik wel de dierenarts vragen hoe snel na de bevalling ze gesteriliseerd kan worden want ze is blijkbaar nogal vlotjes qua ontwikkeling Heel veel plezier met de laatste loodjes en de straks met de kittens.

Puck

Puck

19-02-2016 om 23:04

Kenfan

NEe, aborteren bij huisdieren is zeker niet een normaal iets, maar als je komt om je kat te steriliseren dan moeten ook de kittens eruit en dus is het dan aborteren. Het is zeker niet zo als je met je ongewenst zwangere huisdier bij de dierarts komt je kan kiezen voor abortus hoor.

Theekopje

Theekopje

20-02-2016 om 00:14

Aborteren

Aborteren is niet zoals bij mensen. Het si idd dat bij de sterilisatie de baarmoeder er met kittens en al uitgehaald wordt.

Lou

Lou

20-02-2016 om 11:38

vals alarm

Toen onze kat bij de dierenarts lag voor de sterilisatie, werd ik gebeld: volgens mij is ze zwanger, zal ik verder gaan met de sterilisatie of niet? Ik zei nee, laat maar, kan het niet over m'n hart verkrijgen, kom maar op met die kittens. Vervolgens bleek de dierenarts het mis te hebben. Ze was gewoon te dik

Tihama

Tihama

20-02-2016 om 13:21

Bankstel

Ha, even nieuw bankstel. Sugt .
We hebben ons vorige bankstel moeten vervangen door de twee katertjes die dat volgesproeid hadden. De twee katertjes (ooit gevonden als kitten op straat en door ons opgehaald in het asiel) verdwenen allebei spoorloos; de een na een jaar, de ander na anderhalf jaar. Ondanks chip en zoekacties.
Daarna kwamen er twee nieuwe kittens. Toen we ons nieuwe bankstel net aangeschaft hadden....
Twee poesjes via Sancy. Voorbeeldige poesjes. De bank bleef helemaal heel. Helaas is een van de zusjes vorige jaar op het zwakke ijs gaan staan en jammerlijk verdronken. Ze werd uiteindelijk via de dierenambulance thuisgebracht. Lange leve de chip.
Omdat we toch wel heel graag twee katten wilden, hebben we afgelopen najaar weer een kitten uit het asiel gehaald. Gelukkig was zij er terecht gekomen omdat ze samen met haar moeder al heel jong gevonden was. Dus opgevoed door moederpoes en gesocialiseerd met mensen in het asiel.
Onze bank heeft ze met rust gelaten

Ze is nog ontzettend speels. Echt een tienermoedertje. We zullen haar helpen.

Tihama

Tihama

20-02-2016 om 13:35

Echt waar

@Lou
Ik denk niet dat de dierenarts zich vergist heeft. Mijn dochter merkte vorige week al op dat haar tepeltjes groter waren. Er liep hier een week of wat geleden een zwarte kater rond het huis. Mijn man zei toen: vreemd, want ik zie haar niet krols. Ik heb een paar weken daarna, dus nu twee weken geleden, de afspraak met de dierenarts gemaakt. Zo stom allemaal, want ik heb het uitgesteld, omdat we de verjaardag van dochter nog gingen vieren en ik wilde dat de kat na de sterilisatie genoeg rust zou hebben.

Het goede nieuwe is wel dat deze zomervakantie mijn vader en zijn vrouw in ons huis komen logeren. Dus er is gelukkig geen druk om voor de zomervakantie de kittens ondergebracht te hebben.
Natuurlijk hoop ik wel dat ze allemaal op tijd besproken zijn, maar ik denk dat de meeste mensen er toch tegen aan hikken om dan een kitten in huis te nemen.

Hortensia

Hortensia

20-02-2016 om 13:54

Leeftijd zegt niks (bankstel)

Onze lobbes is op 13-jarige leeftijd bij ons gearriveerd en was niet met zijn nagels uit mijn bank te slaan. Ik heb gelukkig een Ektorp en heb voor bijna geen geld andere bekleding gehaald waarin hij zijn goddelijke gang kan gaan, de originele bekleding ligt op zolder tot de kat hemelen is.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-02-2016 om 14:46

Leg kleedjes neer

Je kan tegen de uitgerekende dagen, wat kleedjes met jullie geur neerleggen op plaatsen waarvan je denkt dat poes daar voor zou kunnen kiezen. Een oud t-shirt of zo.
Als je ook maar enigszins het gevoel hebt dat poes je bij de bevalling roept ga er dan bij zitten. Ik heb zelf de fout gemaakt om weg te lopen, omdat ik dacht dat het vals alarm was. Blijf dus zitten, ook al duurt het lang.
Na de bevalling hoef je niet veel meer te doen dan een (platte doos) om te toveren tot kraamkamer. Moeder likt de kittens schoon, je hebt er amper omkijken naar. Tot ze mobieler worden.

Onze kat is in een kledingkast bevallen, een andere op een oude jas. Even los van de tijd dat ze overal in en op klauteren vind ik het echt een makkie vergeleken met puppies.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-02-2016 om 14:48

Aborteren

Een poes van ons is ook met jonkies en al gesteriliseerd. Het was nog redelijk pril, anders had ik het niet toegelaten. In de laatste fase nog aborteren, gaat mij te ver. Laat dan maar komen. Er zijn meestal wel liefhebbers voor en anders jammerdebammer... dan maar zelf houden.

Hortensia

Hortensia

20-02-2016 om 17:08

bevallen

Wij hadden een prachtig kraamplekje gemaakt. Maar het eigenwijze dier besloot in de wandelwagen van onze jongste te gaan werpen. Ze had nogal een zware bevalling dus die wagen konden we weggooien (gelukkig was het al niet veel meer - het ding was al flink versleten en we hadden hem eerder al van een einde op de stortplaats gered omdat jongste, toen bijna drie, een voetblessure had gehad en een "rolstoeltje" nodig had).

Na de bevalling werd het kraamplekje alsnog gebruikt.

Tihama

Tihama

20-02-2016 om 17:18

Erbij blijven

Fijn, man en ik moeten dan maar alvast onze werkagenda's erop gaan afstemmen.

Zijn we helemaal uit die fase dat je altijd standby moet staan om vanwege een ziek kind opeens thuis te blijven, krijgen we kleinkittens

Destijds vochten we er ook wel eens om als er een kind ziek was:
"Ik blijf wel thuis, ga jij maar werken"
"Nee, ik blijf wel thuis, ga jij maar werken"

Mijn dochter wil er al een youtubekanaal voor opstarten. Youtube is immers ontworpen voor kattenfilmpjes.

tonny

tonny

20-02-2016 om 19:03

verrassing

het is wel een bijzondere verrassing zeg - en toch ook wel een soort toegift in je gezin, het is zo prachtig, jonge katjes! Ik vind het altijd nog jammer dat ik onze kinderen zo'n evenement niet heb gegund.
Bij ons thuis vroeger - dijkhuis- waren de katjes in de kelder. Zolang de moeder ze zoogt, heb je er geen troep van, dan ruimt ze alles op. Pas als die ukkies zelf gaan eten wordt het zaak ze bij de kattenbak te bepalen.

Maar wel lastig met je werkagenda. Hopelijk werkt de aanstaande moeder een beetje mee qua timing.

maar

maar

21-02-2016 om 09:40

Maar

Ben ik de enige die hier niet positief op kan reageren? Natuurlijk, kittens zijn schattig, maar het arme poesje is zelf nog een jonkie. Geen enkele deskundige zou aanraden een poes zo jong kittens te laten krijgen. Ik vind het onverantwoordelijk dat een zo jonge, niet gesteriliseerde poes al buiten komt. Niet gezond voor haar en ook onverantwoordelijk om van de zomer nog meer kittens op de wereld te zetten terwijl de asiels dan weer uitpuilen met dieren waar ook niet goed over nagedacht is.

Astrid

Astrid

21-02-2016 om 11:01

nee hoor

je bent niet de enige. Ik denk dat wanneer welke willekeurige onbekende forummer dit had geplaatst het hek van de dam had geweest.

Angela67

Angela67

21-02-2016 om 11:38

maar/astrid

wat willen jullie dan?
het gaat er toch niet over dat TP de kat eerder had moet steriliseren?
het gaat over het al dan niet weg laten halen.
gr Angela

Tonny

Tonny

21-02-2016 om 11:41

Natuur is soms sterker dan de regels

TS was dit helemaal niet van plan, het is niet voor niks een onverwachte gezinsuitbreiding - en dan nog van een heel onschuldige soort. En natuurlijk zal de poes na deze intensieve episode alsnog onder handen worden genomen.

Astrid

Astrid

21-02-2016 om 12:24

onschuldig

Klopt Angela, je moet roeien met de riemen die je hebt op het moment dat het nodig is. Alleen als je een sterilisatie uitstelt vanwege een verjaardag (sterilisatie wordt meestal met 6 mnd gedaan, voor de eerste krolsheid omdat na elke krolsheid de baarmoeder meer doorbloed is en daardoor een extra risico op bloedingen geeft) en de kat loopt dan nog 2.5 maand daarna buiten, dan kun je er donder op zeggen dat er iets gebeurt. Ik weet natuurlijk niet of de poes in die tijd aan de pil was om zwangerschap te voorkomen. Maar een nestje op die leeftijd is niet zo heel onschuldig voor een nog jonge kat.

--Een poes kan namelijk al krols (en dus zwanger!) worden als ze vijf maanden is, ook al is ze dan eigenlijk nog een kitten.
Deze zwangerschappen lopen meestal verkeerd af: de kittens zijn te zwak of worden doodgeboren, soms weet moederpoes niet wat ze met de kleintjes aanmoet of heeft ze nog geen melk.--

Nu is deze kat "al" 8.5 maand, maar nog steeds geen volwassen kat, lichamelijk/geestelijk. Ik weet niet wanneer die verjaardag viel, gaat me geen klap aan, maar dan denk ik: was er echt niet eerder een mogelijkheid de kat te laten steriliseren of tenminste aan de pil te doen? Ik vind het prima dat TS de verantwoording neemt voor de kittens,al is het de vraag of dat had gemoeten, maar de kat had natuurlijk nooit drachtig mogen worden en dat is verre van schattig eigenlijk.

Angela67

Angela67

21-02-2016 om 13:54

astrid

je hebt vast gelijk, maar daar ging het niet over.
gr Angela

Astrid

Astrid

21-02-2016 om 14:14

maar

Ook al ging het over tips, het staat Maar natuurlijk vrij om dat te benoemen.

Gelukkig

Ik dacht al, waar blijft de dierenpolitie?

Over vermenselijking gesproken.

"Nu is deze kat "al" 8.5 maand, maar nog steeds geen volwassen kat, lichamelijk/geestelijk."

Complicaties

Houd er rekening mee dat ook bij een poes de zwangerschap en bevalling niet altijd ongecompliceerd verloopt. Weet waar je in noodgevallen s' nachts en 's avonds terecht kunt en wees alert op signalen dat het poes niet goed gaat.
Hier is een poes een keer manueel verlost omdat de baring niet vorderde en poes pijnlijk mauwend met een kitten deels geboren in haar nest kromp. Een andere poes raakte in shock tijdens de zwangerschap en werd in het dierenziekenhuis aan infuus en onder warme lamp gelegd maar heeft het niet gehaald.

Tonny

Tonny

21-02-2016 om 15:53

Dierenarts

Als de dierenarts het een onverantwoorde situatie had gevonden, zou hij/zij geen keuze hebben gelaten lijkt mij. Dus even overleggen wat wijs is voor het vervolg.

Tihama

Tihama

21-02-2016 om 20:01

Uitgebreide reactie

Okay, ik zal bij het begin beginnen. Hoewel ik eigenlijk niemand verantwoording verschuldigd ben, maar ik snap de vragen wel. Van een afstandje zou ik dezelfde vragen kunnen stellen.

1. Waarom zo laat?
Ik ben het er helemaal mee eens dat ik dit had moeten voorkomen. De verklaring is vrij eenvoudig, vrees ik. De afgelopen maanden hebben vooral in het teken gestaan van de problemen met onze pleegzoon. Ik probeer al een aantal maanden om alles te regelen met 10 instanties (jeugdzorg, pleegzorg, leerplicht en nog een aantal wat minder prettige instanties etc) om ergere problemen te voorkomen. Dat kost me vrijwel al mijn snipperdagen en vrije tijd. En als ik dan heel even tijd had om op adem te komen, dacht ik 'die afspraak ga ik straks maken'. Iets met ballen in de lucht houden.

2. Waarom de verjaardag van mijn dochter de finale uitstelling was?
Het voornemen was dat we direct na haar verjaardag de sterilisatie zouden doen. Dat was een dikke maand geleden. Nog steeds te laat, maar iets minder ver te laat. Helaas eindigde haar kartfeestje met een ambulancerit met een nekkraag naar het ziekenhuis. Hemelzijdank bleek niets gebroken (na alle scans), maar ze had wel een hersenschudding. Dus naast de problemen van pleegzoon, kwam dit er bovenop.

3. Reactie dierenarts bij het maken van de afspraak
Ik belde om de afspraak te maken en toen merkte ik zelf al op dat ik laat was. Volgens de dierenarts was ik prima op tijd. Een datum 2 weken verderop was blijkbaar prima. Als de dierenarts ook maar enigszins had aangegeven dat het erg laat was, had ik er op dat moment druk op gezet. Maar deze reactie stelde me gerust. Het viel mee. Misschien had ik dat moeten negeren en toch haast maken, maar die geruststelling kon ik trouwens best gebruiken in alle hectiek met pleegzoon en dochter.

4. Reactie van de dierenarts over aborteren
De dierenarts vond aborteren een slecht plan. Maar als ik hier lees dan is een zwangerschap voor mijn kat veel slechter. Waarom vindt een deskundige aborteren een slechtere keus dan de kittens laten komen?

Ik heb zojuist mijn man nog eens uitgebreid bevraagd hoe de dierenarts reageerde. Het interessante is namelijk dat dit de dierenarts is die verbonden en gehuisvest is in het asiel. Als er 1 dierenarts zou moeten zijn, die goed kijk heeft op de kittentoevloed naar de asiels dan is het deze.

Maar mijn man was heel stellig: de dierenarts vond echt dat laten komen (op voorwaarde dat wij dat wel zagen zitten) de voorkeur hebben boven leegopereren. Als de dierenarts een ander voorstel had gehad, dan had hij dat gevolgd. Ik zal maandag de dierenarts nog eens bellen om te vragen of het wel verantwoord is om onze jonge kat te laten bevallen.
Ik ben heel benieuwd of ik dan een ander antwoord krijg dan dat mijn man vrijdag kreeg.

Tihama...

Veel plezier met je as kittens. Stiekem ben ik een beetje jaloers. Zo 1 keer een nestje is eigenlijk wel heel leuk, maar wij zijn ook altijd van de verantwoordelijke benadering...snel onder het mes met die handel. Is tot nu toe steeds goed gegaan.....

Maar ik kan me levendig voorstellen dat dingen niet altijd precies gaan zoals het idealiter zou moeten. Onze katten hebben ook altijd echt wel buiten rondgedarteld voor ze onder het mes gingen...6 maanden binnen is wel erg lang...

Life is what happens while making other plans... zeggen ze toch wel eens? Geniet er maar van. Komt vast goed. En pas op je bankstel straks.....

Ingrid

En succes met pleegzoon, dochter en andere toestanden...klinkt best pittig allemaal...

Dees

Dees

22-02-2016 om 09:05

plezier en succes

Heel veel plezier met je kittens, en heel veel sterkte met het zoeken naar een adres voor je kittens. Want hoewel die beestjes razend populair zijn is maart ook wel een periode waarin veel van die beestjes worden geboren en het aanbod dus enorm is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.