Home » Forum » Ouders online receptenboek

Ouders online-receptenboek

121 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Forumbeheerder Ouders Online
Ouders online-receptenboek

Beste Forumbezoekers,

Binnen de redactie van Ouders Online kwam het idee op om een echte Ouders Online-receptenboek te maken met de beste recepten van ons eigen Forum. We lezen namelijk geregeld hele originele en lekkere recepten die voor iedereen de moeite waard zijn om te bewaren.

In deze draad willen we deze echte Ouders Online-recepten gaan verzamelen. Doe je mee?

Wat gaan we met alle bijdragen doen? Als het lukt allemaal, gaan we ze bundelen en er een mooi en betaalbaar boek van maken, dat alle ouders gaat inspireren om gemakkelijke, gezonde en lekkere maaltijden op tafel te zetten.

Wat zoeken we? Alleen beproefde recepten, die zelfverzonnen zijn (of doorontwikkeld op iets waarvan je de herkomst allang niet meer weet). We willen namelijk geen proces van Jamie, Nigella of Herman aan onze broek; het is dus belangrijk dat het echt jouw eigen recept is.

Alle recepten zijn welkom, van de eerste hapjes voor een dreumes tot een maaltijd voor een gezin met hongerige pubers en van ontbijtjes
tot feestmaaltijden.

Wat verwachten we? Beschrijf in je bericht zo precies mogelijk je recept. Ik ga natuurlijk alle recepten nakoken en als er dingen niet
kloppen, dan wordt dat moeilijk. Als je dat leuk vindt kun je je recept een titel geven (‘de taart van Marie’, ‘de stamppot van
mijn oma’ of ‘goulash van nicht Anna’).

Beschrijf je recept in NIPTA. Dat is als volgt:

1. N = Naam
2. I = Ingrediënten
3. P = Prijs om het te maken, als je dat ongeveer weet.
4. T = Tijd om het te maken, zo goed mogelijk geschat.
5. A = 'n Anekdote die de naam verklaart, of een uitspraak van een eter waaruit blijkt waarom het een toprecept is enz.

Als je een recept plaatst, dan geef je Ouders Online toestemming om je recept te gebruiken en te publiceren, ook eventueel in een boek.

We hopen op heel veel enthousiaste reacties zodat we de allerlekkerste recepten kunnen uitkiezen!

Snuggle's
Oma's toetje

Oma's toetje

1 liter vla
1liter yoghurt
0,25 l slagroom
Suiker naar smaak

Prijs: 2 euro
Tijd: 5 minuten
Aantal personen: 8

Klop de slagroom stijf met een mixer in een grote beslagkom met suiker. mix minimaal drie minuten op de hoogste stand de yoghurt en vla erdoor en voeg suiker toe tot het erg zoet is.

Het is een enorm makkelijk toetje maar favoriet bij alle kinderen!
Mijn oma maakte het al en mijn moeder noemde het oma's toetje en mijn kinderen dus nog steeds.
Toevallig vorige week leerde ik het mijn puberzoon maken. Hij was bijna verontwaardigd dat het zo makkelijk was, hij dacht dat het omdat het zo lekker is er wel allerlei geheime ingrediënten in zouden moeten zitten.

Snuggle's

bibi63
Gevulde puntpaprika's

Gevulde puntpaprika's.

Hoofdgerecht, 4 personen, evt. aanvullen met een salade e/o gebakken krieltjes

2 puntparika's overdwars doormidden snjden, zaadjes en lijsten eruithalen.
1 grote ui gesnipperd
2 teentjes knoflook
zakje fijne soepgroente
3 ons rundergehakt
handje champignons in stukjes
1 blik uitgelekte tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
paar fijn gesneden tomaatje op olie
evt. scheutje rode wijn
kruiden (oregano, thijm, marjolein)
(verse) peper
zakje geraspte pittige light kaas
flesje light kookroom

Ui in hapjespan in wat olijfolie fruiten en knoflook toevoegen. Gehakt hierin rullen. Soepgroente en champignons heel even meebakken. Evt. afblussen met scheutje rode wijn. Alle overige ingredienten er doordoon en ca. 20 minuten zachtjes laten pruttelen.
Halve paprika's in ovenschaal doen, vullen met de prut, hierover geraspte kaas en flink kookroom.
Ca. 30 minuten in de oven (hete lucht 165 gr).

Gr. Bibi

bibi63
Pilav met abrikozen en kipfilet

Pilav met abrikozen en kipfilet

Voor 4 personen

Extra nodig: blender of keukenmachine
In blik abrikozen op sap
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 flinke ui
paar tenen knoflook
1 prei
1 paprika
3 a 4 ons kipfilet in blokjes
(zilvervlies) rijst

snij de ui, prei en paprika in grove stukken en maal het samen met de tenen knoflook fijn in de blender of keukenmachine (dit geeft een intense smaak aan het gerecht).
Bak de kipfilet aan in een hapjespan met wat olijfolie. Voeg het groentemengsel toe en bak even mee. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree, peper en zout toe en laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de abrikozen en wat sap tot en laat even warm worden.
Serveren met de rijst.

Gr. Bibi

bibi63
Zomers toetje met aalbessen en frambozen uit de oven

Zomers toetje met aalbessen en frambozen uit de oven.

Mmmmmmmm

Voor 4 personen.

Doos aalbessen
2 doosjes frambozen
Lange vingers
beetje boter
evt. suiker
Slagroom

Doe de aalbessen en frambozen in een steelpannetje en verwarm het alroerend tot het een beetje brijig is. Voeg evt suiker toe (ik vond het niet nodig).
Doe dit in een ovenschaal. Verkruimel hierboven de lange vingers en doe hier wat klontjes boter op. Zet het onder de grill tot dat er een beetje een korstje ontstaat. Haal uit de oven en bedek met slagroom.........

Gr. Bibi

bibi63
En mijn sucadelappen op oma's wijze

Sucadelappen op oma's wijze

4 personen

pond sucadelappen (of meer...)
flinke plak ontbijtkoek
flike eetlepel appelstroop
eetlepel ketjup
halve eetlepel mosterd
flinke scheut ketjap manis
1 ui gesnipperd
beetje water
laurierblaadje
mespunt kruitnagel
beetje oregano
beetje thijm
rode wijn of (wijn)azijn! (belangrijk voor het malse)

Sucadelappen aanbraden in vloeibare boter. Ui toevoegen en even meebakken. Ontbijtkoek erin verkruimelen (geeft een lekkere smaak en bind de jus). Overige ingredienten toevoegen en aan de kook brengen. Beetje water toevoegen en op laag pitje ca 3 uur laten sudderen.

Gr. Bibi

Monet
Russische witlof

Russische Witlof

Ingrediënten:
5 blaadjes diepvriesbladerdeeg
1 kilo witlof
Zakje geraspte kaas (jong of iets anders, naar eigen smaak)
4 hardgekookte eieren (of minder)
Zout
Peper

Snij de witlof in grove ringen en smoor het even in een wok/koekenpan totdat het iets glazig en geslonken is. Laat het dan goed uitlekken in een vergiet.
Kook de eieren hard en pel ze.
Verwarm de oven voor op 220 graden (zie bladerdeegverpakking)
Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien en vet een ovenschaal in met olie.
Bekleed de schaal met 4 vellen bladerdeeg (trek ze iets groter) en laat de randen over de schaal naar buiten hangen.
Leg dan de hardgekookte eieren in plakken onderin.
Vervolgens een laag witlof, wat zout, peper en geraspte kaas erover.
Dan weer een laag witlof, zout, peper, kaas. Herhaal dit tot de witlof op is.
Eindig altijd met kaas.
Dek alles af met het 5de vel bladerdeeg en vouw de overhangende randen deeg eroverheen.
Even aansmeren met een beetje melk.
Zet de schaal ZONDER deksel in de voorverwarmde oven en na 20 minuten kun je vreselijk lekker eten 
Variatietip: naast kaas kun je er ook reepjes ham doordoen. Je hoeft er dan eigenlijk helemaal niets meer bij te maken, je schotel is een complete maaltijd.

Monet
O o .....nipta :)

De naam staat er, Russische Witlof
De ingrediënten ook
Dan de prijs: alles bij elkaar, afhankelijk van de witlofprijs, max. 5 euro
Dan de Tijd: het snijden, wokken etc. kost je ca. 20 minuten, dan nog 20 minuten alles in de oven, dus alles bij elkaar max. 45 minuten.
En dan nog de anekdote: dit recept heb ik inmiddels aan heel veel chatters verstrekt die verdrietig lieten weten geen witlof meer klaar te maken omdat hun kroost het niet wil eten. Met dit recept zijn er veel chattende ouders weer heel gelukkig en eet het hele gezin met smaak van de Russische Witlof!

Kaaskopje
Stimpestamp met shoarma

Stimpestamp is Noord-Hollands/Westfries voor stamppot andijvie

Ingrediënten:
Zoveel aardappelen als je normaal voor stamppot gebruikt (ik gebruik voor 4 personen ongeveer 2 kilo)
Zak gesneden andijvie of versgesneden andijvie - 400 tot 500 gram
400 gram shoarmavlees
Geraspte kaas
Naar wens zout en eventueel een beetje peper

Schil de aardappelen, kook ze en stamp ze tot slot. Bak ondertussen het shoarmavlees. Als de aardappelen gestampt zijn en het vlees gaargebakken is, al roerend laag voor laag de kaas, het vlees en de ongekookte gesneden andijvie toevoegen. Het is verstandig om de andijvie al een poosje voor gebruik buiten de koelkast te leggen, zodat het de stamppot niet te sterk afkoelt. Ik roer het eten overigens op het fornuis een laag pitje door elkaar, zodat het eten ook daardoor wat beter op temperatuur blijft.
Van shoarmavlees komt niet zoveel jus af. Ik maak me er daarom soms wat makkelijk vanaf met 1 of 2 zakjes stamppotjus. Ben ik in een creatievere bui dan maak ik toch jus van het shoarmavet, door er een beetje kruiden, een likje ketchup, drupje ketjap, e.d. door te roeren. Mocht je van te voren weten dat je deze stamppot gaat eten dan is het ook slim om alvast jus te maken en bewaren van vlees die je een eerdere dag eet.

Belle Époque
Vriendelijk verzoek aan forumbeheer

Maak er ajb een aparte rubriek van, onderverdeeld in verschillende rubrieken, zoals voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, etcetera.

En dan binnen die rubrieken onderwerpen als Grieks, Chinees, Nederlands, broodbakmachine, éénpitskampeerkoken, vegetarisch, etcetera.

Of misschien wel heel anders, als het maar een een mooie nieuwe OA-database kan worden. Mits het goed geordend kan worden ingedeeld!

Silone
Ool-knofkip

Nou vooruit dan, de knofkip. Letterlijk beproefd ool-recept. De oorsprong ligt bij een ool-Maria die volgens mij al jááren niet meer op het forum is.
NIPTA:
N: ool-knofkip
I: 1 a 2 kippepoten pp, paar bollen knoflook, provinciaalse kruiden, zout/peper, olijfolie, stokbrood
P: afhankelijk van kwaliteit kip
T: 3/4 uur ongeveer
A:zie boven

Kip met knoflook
Nodig: Grote pan met dikke bodem, kippepoten, heeeeeel veel tenen knoflook, olijfolie, provinciaalse kruiden. tijm, rozemarijn, dragon wat je maar kunt vinden (bij voorkeur verse uit de tuin of zo:), peper, zout en (veel)stokbrood.
Doe de olie in de pan. Bak de kip een beetje aan, doe de tenen knoflook MET schil er bij (zo'n 5 tot 8 per pers.) en de kruiden, peper en zout enz). Daarna laten sudderen totdat je denkt dat de kip gaar is. Ondertussen maak je een lekkere verse groene salade en trek je een fles wijn open.
Snij veel stokbrood. De pan zet je midden op tafel zodat iedereen er zelf de kip uit kan pakken:). Vergeet geen servetten neer te leggen want het gaat een beetje een lekkere smeerboel worden nu. Zorg dat je een paar mesjes hebt met een scherpe punt. Vis een teen knoflook uit de pan. Als het goed is dan is de schil hard geworden. Peuter met de scherpe punt van het mesje het teentje open. Tot je verassing zul je zie dat de knoflook heerlijk smeuïg en zacht is geworden. Smeer de inhoud van het teentje in een stuk stokbrood. Houd de kip in de ene hand en het stokbrood in de andere en hap! Maak er een lekker bacchanaal van. Dip af en toe ook eens met het stokbrood in de heerlijke olie. Voor de vorm eet je ook nog even een paar blaadjes sla:)

Désirée
Dée's gewokte spinazieschotel

Wat een leuk idee!!!
had geen kookinspiratie maar ga vanaaf gelijk aan de slag met de stimpestamp shoarma!
Hier komt mijn recept!

1. Mamma Dée's gewokte spinazieschotel(4 personen)

2. zak verse spinazie 750 gram
750 gr aardappelen
250 gram gehakt hoh
4 eieren
zoute spekjes
feta/herdertjeskaas
kruidenkaas
geraspte kaas
verse bieslook

Eieren hard koken

aardappelen koken in water met zout, grof tot puree maken met scheutje melk, klontje roomboter en geknipte bieslook erdoor scheppen.

spekjes uitbakken in wok, uit de pan scheppen.
Vet in pan laten, scheutje olijfolie erbij

Ondertussen spinazie goed en veel wassen!!! En deze roerbakken in wok met vet van spekjes en olijfolie. Middelvuur, goed omscheppen. Als het slinkt dan schep kruidenkaas erbij. Paar minuutjes omscheppen, mag groen en iets stevig blijven. Op allerlaatst feta erdoor brokkelen en heel even meesmelten.

In andere pan gehakt rul bakken, kruiden met zout, knoflookpeper en evt
halve theelepel indische masala (ruikt/smaakt lekker kruidig). Spekjes erdoor scheppen.

Dan in grote ovenschaal:
laagje puree
laagje vlees
laagje spinazie
laagje ei op plakjes (alle 4 de eieren)
laagje vlees
laagje spinazie
laagje puree en daarover flinke laag geraspte kaas

Half uurtje in de oven op 200 graden en….hmhmmhmh
smullen maar!!

3. +/- 7,50

4. half uurtje plus tijd in oven is klein uurtje

5. 3 van onze 4 kinderen hielden niet van spinazie, ik gebruikte altijd die diepvriesblokken. Tot een van de kids haar enkel had gebroken en graag spinzaie wilde eten ik besloot eens een lekker zak verse spinazie te halen en die te wokken...gewoon eens proberen.....het resultaat was heerlijk en er wordt regelmatig om gevraagd! En gezien onze kids twee mamma's hebben ben ik mamma Dée!

Désirée
Kindermacaroni van mamma jet

1 kindermacaroni van Moeder Jet

2 macaroni voor aantal personen dat er mee eet
zakje geraspte kaas
pakje goedkope schouderham
blikje tomatenpuree
fles tomaten ketchup

evt krop/zak sla als je het toch B-tje gezond wil maken;-)

kook de macaroni volgens verpakking, snij de ham op kleine blokjes, doe de puree door de macaroni na het afgieten om hem rood te maken en daarna flink ketchup erdoor voor de smaak. Roer de ham en geraspte kaas erdoor en KLLAAAAAR!!!

3 bijna gratis!!

4 10 minuten hooguit

5 onze 4 kids hebben 2 Mamma's (zie vorige posting;-) moeder Dée is chef binnendienst en kookt vrijwel altijd meestal gezond en vaak met allerlei kruiden en recepten. Maar geregeld smeken de kids moeder Jet om kindermacaroni want dat vinden ze allemaal verukkelijk...... Het is een super goedkoop en handig recept is, iedereen (behalve ik) lust het en als je teveel hebt is het de volgende dag heerlijk in de oven met wat geraspte kaas erover!

liora
En voor op de middenpagina met foto

Het Stamppottenbuffet!!

Wie heeft een recept? Of misschien kan het gehele draadje erbij worden gepubliceerd?

Tirza G.
Liora (ot)

Raap jij Cobi effe op, dan schenk ik een glaasje water voor de ziel in. Dit gaat ze niet trekken, ocherm.

Tirza

Rosa van der Zanden
En ook een hoofdstuk

Met budgetrecepten. En koek en taart (oh, al die lekkere Duitse kerstkoekrecepten!).
Rosa van der Zanden

Ayanna
Oh ja...

wat was dat ook alweer met die Cobi-kekse???? ;-)

Désirée
Oma's verse appelmoes/compote

Ik heb een grote pan verse appelmoes op het vuur staan en bedenk me net dat een collega eens vroeg: hoe maak je dat eigenlijk? Terwijl dit nog makkelijker is dan een ei bakken ......vandaar......
1. N = Oma's verse appelmoes/compote

2. I = zachtzure appels (liefst goudreinetten)leuk om eind augustus begin september samen met de kids te gaan plukken bij de boer.
kaneel(stokjes)
suiker(of zoetstof)
vanillestokje
evt wat rozijntjes

schil de appels en ontdoe ze van klokhuis, snijdt elke kwart appel nog eens in 3-en. Alles in grote pan, water erbij totdat je het water net kunt zien door de appels heen. rest van de ingredienten erbij. Op het vuur tot het kookt en dan nog minuut of tien laten pruttelen, af en toe omscheppen. Hoe langer je kookt hoe gladder het wordt, wil je compote met stukjes dan dus korter koken.

Als je klein beetje appelmoes wilt doe dan de partjes van 1 of 2 appels in magnetron schaaltje, beetje water erbij en afgedekt paar minuutjes in magnetron.

3. P = hangt af van hoeveelheid appels, enorme pan voor paar euro

4. T = kooktijd is 15 minuten, en natuurlijk het schillen van de appels.

5. A = de kinderen zijn er dol op, zeker als we samen appeltjes hebben geplukt en dan zo'n grote pan heerlijk geurende warm zoete lekkernij.....Lekker oud-hollands! Voor als ze uit school komen allemaal een schaaltje!!

Minna
Forumrubriek / grieks

Eens met het idee van Belle Epoque om er een aparte rubriek voor te maken. Dit wordt een zooitje toch zo?

Als er interesse is wil ik wel gaan broeden op een reeks Griekse recepten die samen te combineren zijn tot een geweldig mezze-buffet of gewoon een lekkere maaltijd. Alleen lastig dat ik alles op gevoel doe en echt geen idee heb van hoeveelheden.

Snuggle's
Witlof voor kinderen

Kilo witlof
Zakje geraspte kaas
100 gram ham
4 eieren
100 gram boursin of andere kruidenkaas

20 minuten
Prijs ongeveer 5 euro

Snij en kook de witlof ongveer een kwartier. Kook ondertussen de eieren hard. Snij de ham en de eieren in stukjes Giet de witlof goed af in een vergiet. Doe de witlof terug in de pan en roer alle ingrediënten erdoor tot de kaas en de boursin is gesmolten.

Ik ben gek op witlof maar de kinderen waren dat niet. Tot we het op deze manier gingen eten, nu hoort het bij de favoriete gerechten.

Snuggle's

Forumbeheerder ...
Lekker :)

Er staan al wat lekkere recepten bij, dank!
Het doel van deze draad is puur en alleen recepten verzamelen. Als er een behoorlijk aantal staan, zoek ik ze uit en sorteer ze. Daarna komt er dan hopelijk een boek van. Het is dus niet nu al nodig om de recepten te ordenen dus voel je vrij om al je lekkere recepten te plaatsen. Het allerbelangrijkste is dat het een origineel recept is. Als je niet precies weet hoe lang het duurt of niet zeker bent over de hoeveelheden zet dat dan erbij. Ik kook alle recepten na dus missende zaken komen vanzelf aan het licht. Ik heb trouwens vandaag het yoghurt/vanillepudding/slagroom toetje gemaakt wat als Oma's toetje het eerste werd gepost. En het viel enorm in de smaak hier :)
Dus post vooral al jullie recepten, ik verheug me enorm op het uittesten ;) en vooral op ons gezamelijke prachtige kookboek!

Mover
Intekenlijst

En ik wil alvast op de bestellijst worden gezet. Ik ga dit boek zeker kopen!!!
Geweldig leuk initiatief.

Silone
Forumbeheer!

Alarm, alarm! Lees alsjebleift niet over Gale's bericht heen. Ze kan prachtig tekenen. Wat een aanbod, een door ool-er geïllustreerd kookboek.
Ik ben nu al benieuw naar het eindresultaat.

Biene M.
Pompoencurry

Pompoencurry

* 1 kleine pompoen
* 30 g boter
* 1 ui, in partjes
* 2 eetlepels kerriepoeder
* 1 bakje verse koriander (15 g), blad geplukt en stelen fijngesneden
* een paar handjes linzen (geweekt of uit blik)
* 300 g Griekse yoghurt
* 1 pak naanbrood garlic & coriander (2 stuks, 280 g)

Snijd de pompoen in grove stukken, verwijder zaad en draden en snijd het vruchtvlees in blokjes. (Schillen hoeft niet! Eventuele lelijke plekjes kun je wegsnijden.) Smelt in een braadpan de boter, fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg het kerriepoeder en de pompoen toe en roerbak 5 minuten. Schenk er 200 ml water bij, voeg de korianderstelen toe en stoof de pompoen afgedekt 10 minuten. Voeg dan de linzen en de yoghurt toe en breng het gerecht al omscheppend aan de kook. Verwarm de naanbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd ze in lange repen. Serveer de pompoencurry met het brood. Strooi de fijngesneden koriander erover.

Prijs weet ik niet, maar het is redelijk goedkoop.

Bereidingstijd is ongeveer een half uur.

Dit was één van de weinige gerechten die peuterzoon 's avonds graag at. Het was leuk om te zien dat dit recept op het forum opdook in wat-eten-we-vandaag-draadjes onder de noemer "Biene's pmpoencurry"!

Silone
Klepon

Ik heb hem hier al eens geplaatst en werd toen enthousiast begroet door een paar mensen die iets glutenvrij zochten:

klepon zijn balletjes van kleefrijstmeel met kokosmelk, gevuld met gesmolten javaanse suiker. Een erg leuk recept om samen met kinderen te maken:

250 gr kleefrijstmeel mengen met scheutje voor scheutje 250 ml kokosmelk en beetje zout. Dit wordt een bal. Vorm daarvan balletjes ter grootte van en walnoot. maak een holletje in de bal en stop er stukjes gula djawa in ter totale grootte van een knikker ongeveer. Balletjes al rollend goed sluiten. Grote pan water aan de kook brengen en de balletjes (in 2 porties)gaar koken. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Haaal ze er met de schuimspaan uit en rol ze door kant en klaar kokossschaafsel. Iets laten afkoelen, want gesmolten suiker binnenin is erg heet.

Het klinkt als meer werk dan het is, en mislukken is vrijwel onmogelijk.

Silone
Nipta

vergeten.
250 gr kleefrijstmeel
250 ml kokosmelk
gula djawa (blokken)
zak gerapte kokos

prijs: euro of 4?

IngridT
Okeeee....komkommersoep...

N: Komkokkersoep
I: Beetje bloem & boter, 2 tuinkruidenbouillonblokjes, 1 komkommer, gedroogde dille, klodder creme fraiche
P: Maak een rouxtje van de bloem en boter (niet te veel, klontje (room)boter alsof je wat vlees wilt bakken, en 1 niet al te hoog opgehoopte eetlepel bloem of zo), Even roerend laten garen, maar niet bruin laten worden!! Dan 3/4 liter water scheutje voor scheutje toevoegen (eerst het vuur hoog zodat de roux goed heet is & alles fijn bindt). Bouillonblokjes erbij. Komkommer grof raspen & toevoegen. Royaal dille erdoor. Minuutje of 10 zachtjes laten koken & dan een flinke schep creme fraiche erdoor & de staafmixer erop!
T: binnen een kwartier ready to eat.
A: Mijn meest verspreide recept ooit. Heb het in 2003 al op OOL gezet, en toen maakte ik het al jaren. Iedereen vindt het lekker, zowel volwassenenen als kinderen. Het is prima voor de doordeweekse maaltijd als voorafje bij een verder wat groenteloos menu (quiche, frieten, broodje shoarma) maar met verse dille & evt wat sliertjes zalm of zo doet ie het in een diep bord ipv soepkop ook fantastisch voor een kerstmenu. Dan de room ook mooi in het bord als smaakmaker/garnering NA het mixen...mooi!!

IngridT
Ijs met marssaus

N: ijs met marssaus (kan er niet meer van maken)
I: bak vanilleijs, 1/4 liter slagroom, stuk of 4 marsen (grote, dus geen mini's hahaha!)
P: giet de ongeklopte slagroom in een pannetje. Vuur niet al te hoog. Hak de marsen in mootjes & mik in de slagroom. Goed roeren, niet laten koken. Doorgaan tot de marsen bijna gesmolten zijn (paar klontjes voor het ambachtelijke effect zijn prima!). Seveer bolletjes vanilleijs met de warme saus. Valt chique op te leuken met chocoladeschaafsel of iets van nootjes of zo.
T: 3 minuten?
A: Indien je gasten hebt: serveer een niet te machtig hoofdgerecht, praat niet over kilojoules, en bereid buiten het blikveld van je tafelgenoten. Laat vooral de marspapiertjes niet slingeren & doe geheimzinnig over het recept. Het smaakt werkelijk alsof je minstens een half uur lang hele hogeschooldingen hebt uitgehaald met potentieel schiftende mengsels van zeer ingewikkelde ingredienten.

IngridT
Overigens....beide recepten....

...zijn voor een persoon of 5,6 en kunnen aanleiding geven tot allerlei variaties. Zo is courgettesoep ook best heel ok (voor de zelfkwekers onder ons weer eens wat anders) en wil ik nog steeds een keer uitproberen hoe snicker-ijs smaakt....

IngridT
Oeps....(komkommersoep!)

om verwarring te voorkomen...je eet hem dus WARM!

Ingrid

Thursday Next
Boboti

Ingredienten: (basamati)rijst, sperziebonen (of kouseband), gehakt, creme fraise, ui, 2 appels, peper, zout, kerrie.

Prijs: ongeveer 6 euro (voor 4 personen)

Tijd: 1 uur

Kook de sperziebonen gaar, snij de ui aan stukjes en bak die met het gehakt. Doe sperziebonen en gehakt bij elkaar, schil de appel, snij die in stukjes en doe dat er bij. Roer peper, zout en (veel) kerrie door de creme fraise. Doe dit daarna bij het bonen/gehakt mengsel.
Doe alles in een ovenschaal en zet het in de oven, 20-30 minuten op 180 gr. Kook intussen de rijst.
Schep rijst op de borden en doe de boboti eroverheen.

Anecdote/Variatie: Onze dochter was bij mijn zus en ze wilde graag boboti eten. Mijn zus kende het niet, maar heeft het toch gemaakt met ananas i.p.v. appel en vegetarisch gehakt. Ze hebben het opgegeten zittend aan de vensterbank van haar flat, 11 hoog, zodat ze konden zien hoe overal in de stad de lichten aangingen. Dochter praat nog steeds over "boboti in de vensterbank".

Pagina's

Onderwerp gesloten