Home » Forum » Parkeren bij een tuin

Parkeren bij een tuin

39 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kaaskopje
Parkeren bij een tuin

Door het draadje van de binnentuin, kom ik opeens op een vraag. Wij hebben een voor en achtertuin en een pad wat beide tuinen aan elkaar verbindt. De naam tuin verdient dat deel niet echt, maar het is natuurlijk wel onderdeel van alle tuin wat we hebben. De voortuin grenst aan een pad waar iedereen gebruik van mag maken, de achtertuin aan een parkeerterrein, ook door iedereen vrij te gebruiken. De schuur staat in de voortuin, dus als we met de fiets weg gaan, verlaten we aan die kant de tuin. Lopend hangt het maar net af wat de bedoeling is. Mijn dochter heeft een auto, dus komt standaard via de andere tuin naar de voordeur. Wij gaan ook weleens via die kant, maar de noodzaak is minder groot. Feit is dat we twee uitgangen hebben waarlangs we de tuin kunnen verlaten. Waar ik nu eigenlijk al 29 jaar wat irritatie van heb, is dat mensen hun auto pontificaal voor de uitgang op het parkeerterrein planten. Ik heb daar ooit iets over wagen te zeggen tegen iemand en kreeg een grote scheur terug. "Je hebt daar toch ook een uitgang? Nou dan!" Ik probeer de redelijkheid van zo'n opmerking te vinden. Niet iedereen heeft een voor én achter uitgang, dat is waar. Als je aan een sloot woont, kun je moeilijk via die kant de weg op. Maar als het wel kan, is het dan raar dat ik het normaal vind dat je je tuin via een voor en achterkant moet kunnen verlaten als dat nodig is? En dus niet per gratie Gods door een paar centimeter ruimte en al schurend langs takken van de heg?

vlinder72
Mag het?

Mogen auto's daar staan?

Gaat het om parkeren op de stoep? Of voor een uitrit?

Of is het een onhandige parkeerplaats. Als iemand er mag parkeren kan je er moeilijk iets van vinden. Ook als het voor jullie onhandig is.

Jacquel
Aangeven

Pot witte verf + kwast, en een groot kruis tekenen voor jullie uitgang.

Flavia
achteruitgang

Was de achteruitgang bij het parkeerterrein ook zo in het omgevingsontwerp opgenomen of was het de bedoeling dat er alleen een uitgang bij de schuurkant zou zijn?

Ik zie het bij ons in de wijk wel met hoekhuizen die de poort van de achterkant naar de zijkant verplaatsen alleen daar is maar een stoepje van 2 tegels om te voorkomen dat de auto's tegen het huis botsen bij parkeren. Dat stoepje is niet bedoeld als wandelpad maar als bescherming van het gebouw.
Bij aanpassing van de parkeerplaatsen worden die stoepjes dan ook vervangen door diepere parkeerplaatsen met zo'n stootband en dan is de zijuitgang niet meer bruikbaar.

Kaaskopje
Mag het?

Tot mijn teleurstelling, vond de gemeente toen ik er naar vroeg, dat het mocht. Ik weet niet hoe ze nu zouden oordelen. Het is officieel een parkeerplaats. Maar ik vind dat van de gemeente ook raar beredeneerd.

Alkes
zelf kruis tekenen

Daar trek ik me dan weer weinig van aan. Van die zelf gekalkte kruizen of bordjes "verboden hier fietsen te plaatsen". Ik zal mijn fiets niet pontificaal voor je raam neerzetten maar voor de rest beschouw ik de openbare ruimte wel als openbaar.

Kaaskopje
Flavia

Daar vraag je wat! Door het antwoord van de gemeente vermoed ik dat in het bestemmingsplan daar een parkeerplek is weergegeven. Is het bij de parkeerplaatsen waar jij het over hebt verder ook niet mogelijk om een uitgang te maken? Dat is bij ons namelijk het geval. We kunnen aan de zijkant geen opening maken. Alleen op de 'kopse' kanten van de tuinen.

Kaaskopje
Alkes

Maar even zonder er wetjes en stadsregels bij te halen, zou jij wel snappen dat iemand zijn tuin wil verlaten via zo'n uitgang? Of denk jij dan ook "parkeerplek is parkeerplek".

Jasmijn
En een bordje?

Kan je op je poort/hek niet een bordje schroeven met -uitrit vrijlaten-? Dan houden ze er misschien wat sneller rekening mee? Of blijven ze in ieder geval een halve meter van je poort/hek vandaan.
Of kan je links en rechts van je poort/hek een grote kei neerleggen (voor de sier ;-)) of twee grote potten met planten? Iets om een beetje afstand te creëren.

vlinder72
Ja

Op je vraag aan Alkes zou ik ja moeten antwoorden. Als ik een buurt niet ken en ik kom bij iemand op bezoek en ik zie een parkeerplaats dan zou ik gerust daar mijn auto neerzetten. Ik let dan eerlijk gezegd er niet op dat iemand wellicht zijn tuin uit wil en dat dat niet zou lukken.

Er is daar immers een parkeerplaats. Ik zou dan weer nooit op de stoep parkeren, mijn auto ergens dubbel neerzetten, een auto blokkeren etc.

Een parkeerplaats is een parkeerplaats. Is het dan wel de bedoeling dat je een auto parkeert in je achtertuin en dan via de achtertuin wegrijdt.

Kaaskopje
Als je zelf een auto hebt

In het geval van mijn dochter, maakt ze zelf ook gebruik van de parkeerplaats. Stel dat iemand zijn auto echt in onze heg en voor de ingang parkeert, komt het erop neer dat ze om moet lopen naar de voortuin. Daar zal ze niet zwak ziek en misselijk van worden, maar het is een ergernis. In het bestemmingsplan is bepaald dat onze voortuin onze parkeerplek is, dus men gaat daar van uit. Wat wel apart is, is dat ze een paal met sleutelbediening hebben geplaatst bij onze buren. We kunnen al járen niet meer zonder zo'n sleutel onze tuin bereiken. Hij is ons nooit aangeboden. Dat vinden we niet erg, omdat wij zelf geen auto hebben, daarom hebben we die sleutel nooit opgeëist, maar er is dus wel zonder overleg dus zonder inspraakmogelijkheid voor ons besloten dat we daar niet meer kunnen parkeren, tenzij we de sleutel opvragen en standaard eerst die paal naar beneden moeten leggen. Hadden ze daar wél rekening mee gehouden, dan hadden ze dat paaltje naast ónze tuin moeten plaatsen. Het effect is hetzelfde alleen 15 meter verder.

Jacquel
O

Als het bestemmingsplan daar zo duidelijk over is, dan hebben je buurtbewoners feitelijk gelijk. Ik zou dan ook op zo'n plek gaan staan. Het bordje van Jasmijn is dan de beste oplossing, al zou ik er wel s.v.p. op zetten. Het is immers een verzoek, je kunt het niet afdwingen.

Kaaskopje
Oh wat grappig!

Door er over te praten kom je nog eens op ideeën! :-). Ik typte net ons adres in met 'bestemmingsplan' en daar rolt van alles uit. Nooit aan gedacht. De eerste website die ik tegenkom maakt er een potje van. Ons pand zou uit 1974 komen. Ze zijn vergeten dat dat pand is afgebrand en dat er in 1990 huizen zijn neergezet. Het eerste pand had geen woonfunctie, op de website gooien ze dus oude en nieuwe gegevens op één hoop.

Maar ik ben na het vinden daarvan toch maar in de telefoon geklommen en de vraag is uitgezet naar een afdeling die dat zou moeten kunnen beoordelen. Dat heb ik jaren geleden dus ook al eens gedaan, maar nieuwe tijden... nieuwe kansen, nietwaar? :-)

Kaaskopje
Jaquel en Jasmijn

Stel dat er niets uitkomt, dan denk ik dat we inderdaad iets aan de heg hangen met dat beleefde verzoek. Zo zijn wij dan ook wel, altijd beleefd :-). De dame net aan de telefoon opperde ook dat een halve parkeerplek mogelijk vrijgehouden kan worden, dat zou al heel wat zijn. Ik ga het antwoord afwachten.

Zo zie je dat er even over praten leidt tot in actie komen :-).

Alkes
net als vlinder72

Ik zou er ook gewoon parkeren als het een parkeerplaats is. Als het een echte uit- of inrit is, dan parkeer ik er uiteraard niet (dat is ook niet toegestaan). Als dat het niet is, dan zou ik zo'n bordje van Jasmijn in welwillende overweging nemen als er verder wel parkeerplaatsen zijn.

Half a twin
Waar plek is kun je iets neerzetten.

Onze wijk is 60 jaar geleden "toekomstbestendig" gebouwd. Er is rekening gehouden met 0,7 auto per huishouden. Toen wij halverwege de jaren 90 ons huis kochten was er al onvoldoende ruimte voor alle heilige koeien. Zeker onvoldoende als er in aanmerking wordt genomen dat er hiertegenover maisonnettes staan waar twee gezinnen aan hetzelfde stukje stoep wonen en soms meer dan 1 auto per huishouden hebben.
Net voordat wij ons huis kochten is er in de straat een peuterzaaltje gesloopt dat al jaren leeg stond en op die plek zijn parkeerplaatsen gemaakt. Een parkeerterreintje met smalle inrit. Het blik staat overal, zelfs de inrit wordt soms voor de helft geblokkeerd met een auto en dan kan alleen de Suzuki Alto van de buurvrouw er nog uit.
Een heel aantal bewoners heeft zijn voortuin opgeofferd om zijn eigen heilige koe een plekje te geven maar dat is allemaal niet officieel met verlaagde stoepranden en zo. Hoewel aan onze kant van de straat een parkeerverbod geldt vanwege de smalle straat staan er toch regelmatig auto's geparkeerd, omdat ouders hun kinderen komen brengen naar de iets verderop in de straat gelegen brede school (inclusief BSO en kinderdagverblijf)
Buren kunnen dan niet met hun auto hun tuin uit en soms kan ik zelfs lopend niet weg, omdat er een auto bijna in mijn heg staat geparkeerd voor mijn tuinpad.
14 dagen geleden ging ik zo'n opgejaagde madam er even op wijzen dat dit niet helemaal de bedoeling was. Ze stond precies onder het bord parkeerverbod, in mijn heg.
"Ach mens zeur niet zo, ik ben met 5 minuten terug, ik kan er niets aan doen dat je hier nooit normaal je auto kunt parkeren!" kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Dus ik gaf terug: "Wees maar blij dat je hier niet woont, dan is het elke dag worstelen voor een plekje, soms niet weg kunnen, omdat je je tuin niet uit kan maar bedankt voor je begrip!"
Nijdig beende ze weg met peuter en kleuter en na inderdaad 5 minuten was ze terug en kon ik naar mijn auto op de parkeerplaats toe.

Onze vorige buurman (met eigen garage en oprit) heeft bij de gemeente de verzamelplek voor rolcontainers laten wijzigen, omdat hij 1 keer per week niet zo makkelijk zijn oprit af kon in de ochtend en soms 's avonds er niet op als nog niet alle buren de bakken hadden binnengehaald. Nu staat het bordje voor het huis van de invalide buurvrouw (zonder oprit en garage van 2 huizen verderop. Nu kan zij op ophaaldag (2 keer per week) nauwelijks haar huis uit, de bakken staan gewoon voor haar tuinpad en zelf kan ze met haar scootmobiel/rollator die bakken niet weg krijgen.

Echt advies hoe het op te lossen heb ik niet, wij worstelen ook nog steeds met de overal neergezette heilige koeien.

Flavia
#7

In het bestemmingsplan is geen uitgang opgenomen in de zijkant, alleen in de steeg aan de achterkant van de tuin. Maar daar kun je nu net zo handig een overdekt terras maken bij die huizen waar ik het over heb.

Als er geen uitgang uit jullie achtertuin is in het bestemmings plan zul je formeel een wijziging van het bestemmingsplan moeten vragen om die achteruitgang te krijgen. Gezien de parkeerdruk ben ik bang dat je aan het korste eind gaat trekken.

Het is niet verplicht een uitgang bij beide tuinen te hebben, zolang je maar wel 1 toegang hebt tot de openbare weg en die hebben jullie via de voortuin, daar staat ook de schuur.
Dat het verdraait handig is is een ander verhaal.

Jesse_1
Parkeerplaats

Als het een parkeerplaats is, dan mogen mensen daar gewoon parkeren. Ik zou dan idd iets subtiel plaatsen van een bloempot of zo, dan je nog wel je tuin in kunt, maar een parkeerplaats is om je auto te parkeren.

Dat verhaal over die paal bij de buren begrijp ik niet helemaal; er is dus een paal geplaatst waardoor jullie niet in jullie voortuin kunnen parkeren - daar waar jullie eigenlijke parkeerplaats (volgens bestemming) is? Ik zou zeker regelen dat jullie daar dan een sleutel van krijgen, ook al gebruik je de paal niet vaak.

Wij hebben zelf een eigen uitgang gecreëerd (hoekhuis, extra stuk tuin van de gemeente aangekocht waardoor wij een achterachtuitgang hebben, die overigens in een hoekje van een plantsoen uitkomt). Die uitgang komt uit op wat nu parkeerplaatsen van buurtbewoners met een garage zijn. Met de groene of grijze bak komen we er meestal wel langs, en toen we eens wat ruimte nodig hadden (speciale gelegenheid) hebben we de eigenaar gevraagd of ze de auto iets opzij wilden zetten en dat was geen probleem.

Jesse_1
Die eigen achteruitgang van ons

Die eigen achteruitgang van ons is dus extra. De meeste buren hebben geen achteruitgang. Iedereen heeft een voortuintje waar ook een schuurtje is.

Iris
Nog erger

Mijn vorige huis was een drive-in woning. Drie meter oprit naar de garage. Ik zette mijn auto altijd in de garage en mij man kwam 's avond thuis en parkeerde dan voor de deur (veel auto's in de wijk, dus we vonden dat wel zo aardig naar de buurt toe). Wij woonden daar vlakbij een grote speeltuin en op drukke dagen werd er gewoon voor mijn huis geparkeerd, er was geen stoep, maar alleen een doodlopende straat, dus mensen parkeerden op straat. Ik kon via de voordeur dan mijn huis nog uit, maar de auto kon niet meer uit de garage. Ooit heb ik het laten omroepen in de speeltuin omdat ik naar het ziekenhuis moest (wil de eigenaar van de witte peugeot met kenteken .. deze verwijderen). Geen reactie. Politie gebeld, die kwamen niet. Uiteindelijk heb ik mijn afspraak op het laatste moment af moeten zeggen. Natuurlijk ben ik op de uitkijk gaan staan. Half 6, speeltuin dicht, daar kwamen de eigenaren aangesjokt. Ik heb ze nog vriendelijk aangesproken, gewezen op mijn garage en het feit dat ik er niet uit kon. Ik kreeg zo'n grote mond terug: wat ben je dan voor achterlijk piep-wijf dat je je auto in de garage zet, zij mochten op de openbare weg parkeren en het was mijn probleem, zij waren niet fout. Ik kreeg uiteindelijk nog een rekening van het ziekenhuis wegens te laat afbellen. Daar hadden ze gelijk in, maar het was niet mijn schuld dus wel zuur.

Kaaskopje
Parkeerdrama

Parkeren is een heikel onderwerp. in onze wijk is overlast van diverse bezoekers, je kunt soms je eigen auto niet kwijt. Dat wij 's avonds vaak zat plek achter hebben is nog niet doorgedrongen en dat hou ik ook zo. Tegen bekenden zeg ik het wel. Als iedereen komt kunnen de normale belanghebbenden er anders weer niet terecht. Mocht je naar onze stad komen... 😀

Ik vind het nuttig om jullie mening te lezen. Het laat de andere kant en vergelijkbare situaties zien.

Onze buren hebben een groot hek naast hun voortuin, daar kan dat wel. Die plek wordt vrijgehouden, omdat men denk ik ziet dat er een auto kan staan. Daar heeft men dus wel begrip voor. Mensen zetten over het algemeen ook geen fiets pal voor onze vooruitgang. Dat is fijn. We gaan weer een hek bij de achtertuin zetten. Ik ben nu opeens nieuwsgierig of dat nog verschil gaat maken. Het straalt meer uitgang uit misschien.

Dees
Parkeerplaats

Maar er is dus gewoon een parkeerplaats? Dan zou ik mijn auto daar ook gewoon neerzetten. Heb ook weleens buren gehad die dachten dat een parkeerplaats niet gebruikt mocht worden omdat zij hun poort een stuk hadden verplaatst omdat dat voor hen fijner was. Maar parkeervak is parkeervak.

Ik begrijp dat het lastig is maar vermoed dat een vorige eigenaar van je woning de boel heeft veranderd t.o.v. wat origineel de bedoeling was.

Erica
Omdat

je zegt dat de eerste website er een potje van maakt, hetgeen doet vermoeden dat je meer websites hebt bekeken en omdat je zegt dat die eerste website er een potje van maakte: bestemmingsplannen worden oficieel gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl. De informatie daar geldt.

rode krullenbol
Ideetje

Wat als jij zo'n 45km per uur autootje aanschaft en het op die parkeerplaats neerzet?

Kaaskopje
Erica

De eerste die ik tegenkwam. Verder werd ik niet heel veel wijzer, vandaar dat ik toch de gemeente maar gebeld heb. Ik kon het niet goed vinden, niet leesbaar voor mij ook nog eens. Ik zal nog eens kijken op je genoemde website.

Kaaskopje
Gedaan

En ik zie dat bij het adres 'onbekende status' staat. Op te vragen bij de gemeente.

Kaaskopje
Grappig

Ik las bij iemand dat er sprake zou zijn van een steeg, maar dat is niet zo en Dees, wíj zijn de eerste en enige bewoners van dit huis :-). Wij hebben nooit een auto gehad en hebben de parkeerplek in onze eigen tuin ingericht als ... tuin :-).

Er stond ooit ook een schutting, maar die is door een storm geveld. Kennelijk heeft de gemeente bij het zien van onze tuin bedacht, dat wij geen behoefte hadden aan gebruik van het pad. Daar hadden ze gelijk in, maar er wordt ook weleens wat bij ons afgeleverd en dan is het fijn als zo'n wagen meteen bij ons kan uitladen. Daar is niet bij stilgestaan.

Dees
Oprit

Maar dan hebben ze de oprit verwijderd om die parkeerplaatsen te maken. Daar had ik ten tijde van het verwijderen gelijk bezwaar op gemaakt! Vrees dat je nu rijkelijk laat bent.

Jasmijn
halve meter vrij laten?

Kan het bij die parkeerplaats dat ze een halve meter vrijhouden tot aan je tuin, of klopt het dan niet meer (weet de situatie niet helemaal) dus dat ze een auto niet strak tegen je heg aan zetten. Als dat namelijk nog makkelijk kan qua parkeren dan zou ik links en rechts van je hek (wat je nog ging neerzetten toch) iets zetten (wat je ook zo weer kan weghalen) zodat parkeerders een beetje afstand houden. Ik begrijp uit je verhaal dat het niet je bedoeling is een parkeerplek te claimen maar alleen een beetje ruimte om in en uit je tuin te komen.
Je geeft ook aan dat er een paaltje is geplaatst. Kan je niet vragen aan de gemeente of dat paaltje verplaatst kan worden zodat jullie (of een leverancier) bij de tuin kunnen komen met een auto. (je kinderen hebben wel een auto, misschien kunnen zij hem wel voor je tuin neerzetten als het een keer nodig is, of als ze jullie een keer ophalen/afzetten of spullen afleveren bijvoorbeeld.)
Mochten jullie ooit verhuizen dan willen nieuwe bewoners misschien wel weer gewoon de tuin als parkeerplek gaan gebruiken dus dat paaltje staat sowieso niet goed.

Erica
Maar

in het bindende deel van het bestemmingsplan (kaart en regels) staat toch normaal gesproken geen bouwjaar? Hopelijk is voor de bouw van jullie huis wel de oorspronkelijke bestemming aangepast naar wonen!

skik
Maar....

"Parkeren is een heikel onderwerp. in onze wijk is overlast van diverse bezoekers, je kunt soms je eigen auto niet kwijt. Dat wij 's avonds vaak zat plek achter hebben is nog niet doorgedrongen en dat hou ik ook zo."

"Wij hebben nooit een auto gehad en hebben de parkeerplek in onze eigen tuin ingericht als ... tuin :-)."

Jullie hebben geen auto, nooit gehad en zullen er waarschijnlijk ook nooit één gaan hebben. Waar maak je je dan druk om? En als je toch nog ineens een auto hebt, kan je je eigen parkeerplaats op eigen terrein weer 'onttuinen'.

Bij mij in de wijk hebben veel mensen hun oprit naar de garage bij de tuin getrokken. Hekje ervoor, ze kunnen er niet meer met de auto op. Wel het schuine opritje tussen stoep en straat laten zitten zodat die plek onttrokken blijft aan het aantal parkeerplekken op straat. Dan moet je vervolgens niet zeuren dat er te weinig parkeerplek in de buurt is.

"er wordt ook weleens wat bij ons afgeleverd en dan is het fijn als zo'n wagen meteen bij ons kan uitladen."

Ja, zou top zijn voor die enkele keer dat er een bezorgwagen komt. Maar die bezorgers zijn echt wel gewend dat zie bij het gros der mensheid niet pal voor de deur kunnen parkeren hoor. Kom er maar eens om in een beetje stad... Om daar nou jaarrond een plek voor vrij te houden?

skik

Pagina's