Home » Forum » Prangende vraag besteklade of bestekkorf in afwasmachine

Prangende vraag (besteklade of bestekkorf in afwasmachine)

43 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Juline
Prangende vraag (besteklade of bestekkorf in afwasmachine)

Een vraag die me al jaren achtervolgt:
Wat is er toch zo fijn aan een bestekla in de vaatwasser.
Mijn schoonzus heeft zo'n ding en is laaiend enthousiast. Ze legt elk vorkje en elk mes stuk voor stuk in dat ding en is daar eindeloos mee bezig. Maar oh, wat is dat handig.

Ik mik alles in de korf en let er hooguit op dat er niet te veel van hetzelfde in een vakje zit, zodat lepels niet tegen elkaar aan gaan staan. En bij het uitruimen zet ik de korf op het aanrecht bij de lades om uit te ruimen.

Kortom, in de categorie komkommertijd, wie legt me het idee van de bestekla uit?

Juline

juf Ank
het geeft

extra ruimte.
En als je alles bij elkaar mikt in de korf kunnen met name lepel nog wel eens tegen elkaar plakken en dus niet goed schoon worden.

Hangkous
Heb zo'n spijt

Ruim 2 jaar geleden ging mijn vaatwasser met korf voor bestek stuk.
Er moest in de bestaande keuken en nieuwe komen en de keus was vanwege het frontje beperkt.
Toen de nieuwe geleverd werd namen de mannen de oude mee terug ook de z.g.a.n korf.
Blijkt de nieuwe dus ook zo'n la te hebben wat we niet wilden maar dat was een vernieuwing van Bosch.
Wat een kolere ding.

Kan je het nut dus niet uitleggen. Ik piel dus ook heel precies al die messen en vorken er in.

@Emma
korf

Ik prop alles in die korf en het wordt blinkend schoon 😋

Hangkous
Kom uit de grootkeuken/horeca

Altijd gewerkt met korven voor bestek.
Gemengd er in zetten altijd schoon.
De pizza wielen weer liggend gewassen worden zijn morgenochtend echt niet schoon weet ik nu al.

Guera
eens

totaal niet praktisch zo'n la.
Ook bij het opruimen niet. Ik pak altijd de korf mee richting bestekla om op te ruimen. Met zo'n la in de vaatwasser is het meer handelingen. Heel onhandig

Phryne Fisher
Onenigheid

Ik heb juist altijd onenigheid met mijn oudste, die weigert de vaatwasser uit te ruimen als ik het bestek ongesorteerd in de korf (met 6 vakjes) zet. Ik heb dus altijd een vakje messen, vakje vorken, etc. Zo doet haar vader het ook en dus ‘doet iedereen het zo’.
Lees ik hier dat iedereen het er bij voorkeur gemixt in mikt. Lekker dan.

Triva
Ideaal

Ik vind het dus heerlijk en ik heb achtereenvolgens wel niet wel een la gehad. We konden haast niet wachten totdat de 'niet' versie voldoende gebreken had om hem weer te vervangen. Duurde bijna 8 jaar.

Het scheelt echt veel ruimte!

Zonnehoed
Mixen moet juist ;-)

Mixen moet omdat vorken en lepels anders aan elkaar plakken en niet schoon worden.

Marie
Juist wel handig

Wij hebben jaren een vaatwasser met bestelkla gehad en na een verhuizing eentje zonder. Wat vond ik dat onhandig. Moest er altijd goed om denken dat ik me niet sneed aan de scherpe punten van messen die rechtop stonden. Was voor mijn gevoel lang bezig met opruimen. Gelukkig kregen we na een aantal jaren een nieuwe keuken en daar kwam dus weer een vaatwasser met bestekla in.
Gewoon jezelf aanwennen om bij inruimen gelijk alles soort bij soort te leggen. Als machine klaar is, pak je in een keer alle vorken, etc. bij elkaar en kun je dat gelijk in de la doen. Je kunt ook beter zien wat je doet.
Ik vind het dus wel handig.

Tijgeroog
Phryne

Het staat zelf in de gebruiksaanwijzing dat je het gemixt erin moet zetten. Met een vakje met bijvoorbeeld alleen maar lepels gaan die makkelijk lepeltje-lepeltje tegen elkaar aan staan, waardoor het r tussenin nit schoon wordt. Een een mes en een kelen die tegen elkaar aan staan hebben daar geen last van.

Diz
Oh?

Is jullie vaat droog genoeg dan als het uit de wasser komt?
Hier vaak niet, ik laat het nog drogen op een handdoek, waar ik de korf zo op uit gooi.

Uiteraard ongesorteerd.
Maar Pryne, mijn kinderen hebben andere 'regels', gelukkig deze niet.

Josien
liever korf

Hier ook liever een bestek korf, zie zo'n la wel eens bij vrienden en dat duurt gewoon langer om neer te leggen.
Ik gooi het er ongesorteerd in, wel met de vieze kanten naar boven (behalve bij hele scherpe, puntige messen, die doe ik met de punt naar beneden erin.
Vervolgens heb ik iedere keer een 'wedstrijdje' met mezelf bij het uitruimen, dan neem ik de korf mee naar de besteklade en als ik win betekent dat, dat ik een sneltrein vaart eerst álle vorken pak en wegleg, daarna álle messen, en vervolgens de lepels pak (ik mag er niet een per abuis vergeten die dan later komt want dan heb ik verloren) En soms gaat dat inderdaad niet goed, als er eentje verstopt stond achter iets anders. (ach ja, ik heb er lol in)
Bij mijn vriend (ik lat) gooien ze er alles kriskras in en vooral omgedraaid, dus de heften naar boven, daar lukt dat spelletje niet en duurt het uitruimen ervan dus ook langer.
Dat sorteren Phryne, heb ik ook wel eens geprobeerd, maar niemand doet met me mee, dus dat lukt nooit in mijn uppie, als anderen ook spullen in de vaatwasser zetten.

Voor wat betreft de vaat en of het droog is. Bij mijn vaatwasser is alles altijd droog, op misschien eens één omgevallen bakje of dekseltje na (dus altijd eerst de onderlade legen), bij de vaatwasser van mijn vriend (die nieuwer en duurder was, ik had de goedkoopste vaatwasser die ik kon vinden ) zijn de mokken vaker natter.
Komt denk ik ook door de soort mokken die hij heeft. Ik heb ze met een klein uitsparinkje op de bodem, waardoor het water weg kan lopen en hij heeft mokken die dat niet hebben, ook al is die bodem helemaal niet diep en hol, toch is er net een hoogte verschil waardoor er een plasje water in blijft staan, dus daar zijn we altijd even bezig met de theedoek.

Hangkous
Dit vind ik niet

===Het scheelt echt veel ruimte!===

In mijn nieuwe vaatwasser past minder dan in mijn oude. Hij is beter geïsoleerd dan de oude dus iets kleiner van binnen. Van oude en nieuwe vaatwasser is/was het bovenste rek verstelbaar in hoogte. In de oude konden met het rek in de laagste stand de ontbijtbordjes bovenin. In de nieuwe niet. Door die rottige bestekla dus.
Ik trek hem net open om uit te ruimen, pizzawiel niet schoon. Liggend gaat daar ding niet draaien door het rondgespoten water, dus zitten de stukjes tonijn en spinazie nog precies waar ze zaten. En nu goed vastgeplakt door de hitte van het droogproces. Alleen daar al om zou ik een klein korfje willen hebben. Dat pizzawielen en mijn tuinkruidenschaar kunnen staan tijdens het afwassen.
Pizzawiel staat nu te weken in een schaaltje water.

Triva
Tja

Ik heb overigens een Miele... het radioprogramma duurt heel lang, ook het drogen ruim een uur, deur gaat open, maar de machine draait in de avond of nacht.

Onze ontbijtbordjes kunnen ook niet in het midden maar wij hebben zoveel dingen die daar wel kunnen dat het daar altijd vol is. Als je nu een machine hebt met een dikkere wand heeft dat niks te maken met die la. Ik vind het dom dat je niet wist dat er een la in zat. Bij mijn Miele kan de la er overigens gewoon uit. Koop ergens een korf, klaar.

Triva
Maar

Niemand kan ontkennen dat je onderin niet meer ruimte hebt met een la...

Ook vond ik het vies als ik er bestek bij deed en dan tegen daar al staand vies bestek aan kwam met mijn hand.

Josien
Triva

Citaat: Ook vond ik het vies als ik er bestek bij deed en dan tegen daar al staand vies bestek aan kwam met mijn hand.

--- daar heb je een speciale werptechniek voor nodig ;-). Wij zijn er best goed in inmiddels. (maar niet misgooien inderdaad want dan moet je die foute lepel er weer uitvissen)
Mijn zoon doet dat dan met afschuw, alsof er poep aanzit, terwijl ik hem dan zeg, 5 minuten geleden at je nog van die lepel....maar dat telt dan niet meer ;-)

Pirata
Triva

Een vaatwasser met een radioprogramma, te gek! Met Frank van der Lepel?

Wij hebben ook een korf, maar ik heb nog nooit zo'n la geprobeerd.

Zijn er ook nog handafwassers eigenlijk?

Triva
Lol

Stomme autocorrectie, ik probeer te ontdekken wat het voordeel is, nog niet gevonden maar moet constant terug en corrigeren. Ecoprogramma dus.

Zeetakje
Hier een korf

Wij hebben zo'n korf met 8 vakjes. Aan de ene kant doen we het klepje naar beneden, waardoor er allemaal kleine vakjes ontstaan en van binnen naar buiten zetten we daar door elkaar de messen, vorken, (thee)lepels in. Nooit nodig om in de vieze lepels te grijpen dus en geen lepels die tegen elkaar aankomen. Messen zetten we met de scherpe kant naar beneden.

Aan de andere kant van de korf zetten we opscheplepels, kaasschaaf, gardes en dat soort spul.

Als de vaat klaar is, zet ik de middelste keukenla open. Daar liggen de snijplanken in. Korf er bovenop. Laatjes links en rechts daarvan open, waar al het bestek ligt en binnen de kortste keren klaar. Ik denk dat ik aan zo'n lade echt zou moeten wennen, omdat je dan (denk ik) toch constant heen en weer naar je vaatwasser moet. Nou ja, niet dat we een keuken hebben waar je een sprintje in kan trekken, maar ik vind het wel handig dat ik me niet hoef te verplaatsen tijdens het opruimen van het bestek.

Het zal ook wel een kwestie zijn van waar je aan gewend bent.

rode krullenbol
Ja natuurlijk, Pirata

Hier in de keuken - blij toe! - geen ruimte meer over voor een afwasmachine.

Rode krullenbol

Triva
En ja

Idd het is maar waar je aan gewend bent. Mijn ouders hebben altijd Miele gehad

Pirata
RK

Ah, een echte afwasheld.
Mijn vader zei altijd dat de joggers die je zag thuis een afwasmachine hadden. Van handafwassen werd je slank volgens hem. Het klopt, hij is nogal mager en ik met mijn machine ben wat steviger. 😉

Hangkous
In de winkel wel

===Ik vind het dom dat je niet wist dat er een la in zat. ====
Het showmodel in de winkel had nog wel een korf. Toen de machine na 5 dagen werd bezorgd bleek het ding en la te hebben.
Ik ben nog terug naar de winkel gegaan maar er was geen machine met korf meer te krijgen die zou passen in onze keuken. Wij hebben en bedieningspaneel aan de voorkant en dan een klein frontje in de stijl van de keuken. En heel front voor een machine met bediening op de joodse kant van de klep was nog werk leverbaar met korf.
Een nieuwe keuken, omdat alleen de vaatwasser stuk was vonden we een te grote investering. 😉😃

Amsterdamse
Beide

In onze vaatwasser zit beide, maar die bestekla heb ik er meteen uitgemikt, ik vond het enorm veel werk het in- en uitruimen.
We doen al het bestek door elkaar in de korf, alleen scherpe punten naar beneden en de rest kriskras. Er zit ook zo’n klepje voor kleine lepels, doen we ook niet, teveel gefriemel. Aan een kant van de korf zijn twee vakjes wat hoger, kunnen de korte lepels ook in. En daar zijn we ook wel wat slordig in.

En dan zoals Zeetakje: als de machine klaar is, de korf eruit pakken en op de open bestekla zetten en dan ligt alles weer echt snel op zijn plek. Dat is juist zo fijn van een korf, dat je die eruit kan halen en niet steeds hoeft te bukken. Of te sorteren van tevoren.

Jesse_1
Raster

Hier ook een korf, net als Zeetakje hebben wij zo'n raster aan een kant.
een vakje met raster met lepels, een met messen en een met lepels.
Aan de andere kant 4 kleine 'open' vakjes voor aardappelschilmesjes, opscheplepels, kleine lepeltjes, kleine onderdelen bv van het koffieautomaat.

Tine Winkel
hier ook altijd een korf

heb het bij een aantal mensen gezien, zo'n la. Die zijn er superenthousiast over, maar ik blijf het niets vinden. Ik zie dan hoe dat gaat, dat gepruts om alles er netjes in te leggen en na afloop steeds heen en weer lopen van vaatwasser naar bestekla. Ook ben ik bang dat de hoogte van de bovenste korf dan beperkt wordt, zodat ik bepaalde glazen, ontbijtborden of beslagkom (die nu echt NET past) dan niet meer kwijt kan.

Dat vind ik trouwens altijd wel een dingetje hoor, nieuwe vaatwasser. Je went aan de maten die je hebt, dus bij een nieuwe is het altijd weer even uitvogelen. Maar toch, onze eerste vaatwasser (zat in het huis), daar kon echt megaveel in. In de bovenste korf zaten uitklaprasters waar dan ook nog weer lage bekers of schaaltjes op konden. Ook was die korf zo wijd en diep, dat er 7 ipv 6 glazen per rij en 6 ipv 5 rijen inpasten. Beneden een bestekkorf die je kon schuiven, dus dat gaf ook veel mogelijkheden. Maar ja, na 15 jaar was ie toch echt 'af'. Daarna echt heel erg moeten wennen aan de nieuwe...

Triva
Lol

"Dat is juist zo fijn van een korf, dat je die eruit kan halen en niet steeds hoeft te bukken."

Grappig, bukken? Bij een la?

Maar het is duidelijk, er zijn voor en tegenstanders.

Hangkous kan die la er echt niet uit? Korf kun je echt wel kopen nieuw, of tweedehands of je vraagt ernaar bij een keukenboer die oude keukens verwijderd.

Hangkous
La kan er uit

Heb alleen nog geen korfje voor bestek gevonden dat past. Dus zolang gebruiken we die la nog. Korfje moet passen over de pinnen waar de borden tussen staan.

Juline
Heerlijk, die meningen

Ik ben overtuigd. Mocht er ooit een nieuwe komen, dan nooit een la.
Ik ben er idd ook heel handig in om bestek vanaf een kleine hoogte te laten vallen, zodat ik niet het vuile bestek aanraak.
En schilmesjes gaan met de punt omlaag, wegens snijgevaar.

Juline
Titel aangepast?

Waarom is de titel van mijn topic aangepast? Ik vond het juist zo leuk als er alleen 'prangende vraag' stond... Dat trekt toch veel meer de aandacht dan die hele uitleg erachter?

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.