Home » Forum » Roast beef

Roast beef

41 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lou
Roast beef

Voor het kerstdiner bij familie is mij gevraagd om roast beef te maken. Dat wil ik wel doen, maar het wordt wel voor het eerst. We zijn met z'n negenen, waarvan drie vegetariërs dus voor zes personen willen ze roast beef. Er komen bijgerechten bij en een voorgerecht en alles. Wat is een goede hoeveelheid? En wat is een goed recept? Kun je het wel maken zonder vleesthermometer? Die heb ik namelijk niet. Of kan ik beter iets anders voorstellen omdat dit niet gaat lukken :-)

Dorry1
IKEA

Deze oventhermometer piept als de kern van je vlees de juiste thermometer heeft.

https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/20103016/

Ideaal ding voor vlees wat je rose wil houden.

Lou
Liever zonder

Kan het ook zonder speciale thermometer? Ik heb hem verder nooit nodig dus heb niet zo'n zin en eigenlijk ook weinig tijd om nog te gaan kopen.

Dorry1
Alles kan

Het kan hoor zonder thermometer, maar dan moet je weten hoe lang je hem moet braden en elke manier van bereiden heeft een andere tijd. Heb je ooit roastbeef, rosbief gemaakt? Met kerst iets voor t eerst doen en je bent niet zo van het koken? Uhmmmm, ik denk dat je mijn antwoord al weet....

OND
Een goede rosbief (of roast beef...)

is vooral een kwestie van goede timing en juiste temperatuur.
Hier wordt het goed samengevat: https://www.lekkervanbijons.be/vlees/bereiden/vlees-braden/rosbief.

Voor een hoofdgerecht wordt hier een 150g vlees of een 200g vis per persoon gerekend.

Lou
Haha

Haha Dorry, ik ben eigenlijk best van het koken maar dit heb ik nooit gemaakt inderdaad en zal het ook niet zo snel nog eens maken.

specht
AH

De AH heeft roastbeef met ‘gaarmeter’.
Dit verleden jaar met fricandeau/rollade (?) gebruikt en dat werkte perfect.
Bij de kleinste rollade kwam de meter het eerst op, en beide waren perfect gaar geworden.

Phryne Fisher
Joh

Je kunt overal een probleem van maken. Ik heb mijn thermometer voor 4 euro bij de slager gekocht toen ik een grote kalkoen ging maken met Kerst. Sindsdien gebruik ik hem een keer per jaar, voor het kerstdiner. Hij ligt niet in de weg, dus wat is het probleem?
Dat vlees is supermakkelijk, 200 gram pp, aanbraden en in de oven. Via Google kun je opzoeken hoe lang op welke temperatuur, en bij welke kerntemperatuut hij klaar is. En anders vraag je het aan de slager.

Mari39
Makkelijk

Maar wel met thermometer. Kost maar paar euro. Ik maak welv vaker roast beef. Half uurtje van te voren uit koelkast halen. Ik wrijf het in verse peper, 4 minuutjes rondom aanbraden, en dan in de oven. Ik kreeg van mijn slager een kaartje met hoeveel tijd/graden het vlees moest zijn. Afhankelijk daarvan kan het best een uurtje duren.

Lou
Oh aha

Of het een probleem was wist ik niet Phryne, het was meer gewoon een vraag. Maar het is dus niet moeilijk, juist makkelijk begrijp ik nu :-)

Kijk, ik zag mezelf nog niet speciaal daarvoor naar de IKEA gaan in deze drukke dagen. Maar elke slager verkoopt zo'n dingetje kennelijk, dat maakt het leven alweer een stuk eenvoudiger. Ik kom nooit bij slagers, vandaar. En misschien heeft Albert Heijn zoiets dus ook zelfs, nog makkelijker. Bedankt!

OND
Een

betrouwbare, langlevende Beka/Exacto thermometer-timer kost in de groothandel € 11.13, BTW in...

Mijn gewoon, merkloos, digitaal steekthermometertje, gekocht in een gereputeerde groothandel, koste € 17.36 en gaat al bijna 10 jaar mee. Dat heeft natuurlijk niet de reputatie die een topmerk als Ikea onmiddellijk oproept.

Mina
Wel thermometer

Lou,

Ik zou wel een steekthermometer gebruiken, juist als je niet hel bekend bent met het bereiden van groot vlees. Het is heel belangrijk om bij het googelen op de kerntemperatuur te letten op welke temperatuur de kern met hebben als je het uit de oven haalt, want het vlees moet rusten na de oven en dan wordt de kerntemperatuur hoger.

OND
OT

Er is een tijd geweest dat ik rosbief zo kotsbeu was dat ik het aan onze honden voederde, op die momenten wanneer er geen parelhoen of gevulde kwartel was... How's that for shock value?
In die tijd gingen mijn ex-vrouw en ik elk weekend werken in de feestzaal van haar ouders. Naast het loon, namen we elke keer ook wel een kilootje rosbief, enkele parelhoenen, wat kwartels, ... mee naar huis. Tot het allemaal onze oren uit kwam en een boterham met kaas de ultieme luxe leek.
De sergeant-majoor in de keuken was een verschrikkelijk mens. Maar ook een fantastische kokkin.
Bij iets of wat een trouwfeest moest er al gauw een 30-40 kg rosbief bereid worden (de zaal kon maximaal 350 genodigden ontvangen). Daar draaide de sergeant-majoor haar hand niet voor om: de rosbief ging, in hompen van een kilo of 4-5 in de oven. Na enige tijd voelde ze daar eens aan, ze duwde er eens op en dan was het "nog 5 min" of "klaar! Komaan jongens, zo meteen opdienen!". Een thermometer had ze niet nodig...

Doenja
Wat een ellende

OND je hebt nogal behoefte om je sjieke rijke leven ten toon te spreiden. Waarom?

Parelhoentje
Sjiek, rijk leven?

Omdat OND het heeft over een oventhermometer van nog geen 18 euro. Er wordt hier op OO van tijd tot tijd wel duurdere "sjieke" keukenapparatuur ten toon gespreid. Kun je je ook afvragen waarom. Of bedoel je de anekdote van het trouwfeest? Ideaal toch, schoonouders met een feestzaal, waar je restanten rosbief, parelhoen ed. voor nop mee kan nemen? Lijkt me heerlijk.

Ik ben het in lang niet alles met OND eens, maar je kan hem niet verwijten dat hij een sjiek, rijk leven ten toon spreidt.

Doenja
Sarcastisch parelhoentje

Ik kan me herinneren dat OND nogal afgeeft op sjiek en rijk en wat hij pochen noemt. Vandaar mijn verbazing. T is meer ‘hoe de wind waait, waait mijn rokje’ bij hem. Oftewel t is nooit goed. Geef je n goedkope eenvoudige oplossing, nee prul en anateuristisch. Geef je n profi duurzaam tikje duurder oplossing, weer niet goed. Dat wilde ik zeggen. Maar misschien dat anderen dat niet opvalt. Kan en mag ook.

Parelhoentje
Niet sarcastisch hoor

Gewoon een vraagje.

Doenja
ik was dat

Parelhoentje, ik was sarcastisch. Niet jij.

Parelhoentje
Doenja

Oh, vandaar. Ik snapte er al niks van. 😊

OND
Doenja: mijn sjieke rijke leven???

Omdat we het toen financieel hard nodig hadden om er een weekendbaantje bij te nemen? Vreemde definitie van "sjiek en rijk", niet?

Of is het omwille van de rosbief, parelhoen, kwartels?
Dat was nu eenmaal wat er toen doorgaans op tafel gezet werd bij feesten.
O, en ook gepocheerde zalm met bearnaisesaus, gefrituurde aardappelballetjes en een blaadje sla. Als voorgerecht. Dat namen we mee, even met de staafmixer er doorheen: onze katten waren er dol op :-).

Niet dat we ermee morsten hoor, aanvankelijk toch niet: we werden al snel expert in het omkatten van die waar: de rosbief werd in blokjes gesneden en diende voor goulash of stoverij, in het slechtste geval als soepvlees, van de parelhoen werd vol-au-vent of kipsla gemaakt, kwartels werden gebruikt voor de bereiding van gevogeltebouillon, met de zalm werd zalmsla gemaakt, het "ardeens gebraad" of de kalfsfricandeau werd dun gesneden en gebruikt als beleg, enzovoort enzoverder.

Maar op een bepaald moment (dit gaat over een periode van ca. 5 jaar) wil je weleens iets anders eten en dan wordt het normaal dieet doorgeschoven naar de huisdieren.

Naast dat eten was er ook het afval: na zo'n feest was er altijd wel een kg of 30-40 afval: aardappelschillen en restanten gekookte aardappelen, slabladeren, wortelschillen, selderijrestanten, brood(jes), toostjes, ... Dat namen we ook mee: we fokten toen schapen en konijnen.

Zelfs het koffiedik (al snel een paar kg) namen we mee: een ideale bodemverbeteraar voor in de moestuin.

"sjiek en rijk"? Mijn kl... Pionieren in kleinschalige recyclage noem ik dat! En krabben en krotten om rond te komen.

OND
Ja Doenja: voor die OND is het nooit goed genoeg.

Hij kan het niet helpen, hij was al zo als kind: recalcitrant, veel te kritisch en retejaloers omdat hij geen AGA heeft :-))).

Doenja
Pfff gaat het?

Neem n pilletje. Rustig rustig. Wat bezielt je?

OND
Wat me bezielt?

Er hangt iets aan mijn rug. Het bezondigt zich aan stemingmakerij een tienjarige onwaardig. Het kan niet al te goed lezen. Het draagt een rokje dat met de wind mee waait. Het noemt zichzelf Doenja. Verder niks aan de hand :-))).

Temet
Doenja

Ach misschien valt anderen de eventuele wispelturigheid van OND niet op omdat ze al enige tijd geleden gestopt zijn, zijn postings te lezen...

Groeten,

Temet

Doenja
Temet

Beste tip van het jaar!

:-)

Pirata
Houd eens op

Kunnen jullie ophouden met bashen en het over roast beef en thermometers gaan hebben?

OND
Mooi

een-tweetje Temet en Doenja.

Pirata: er is helaas niet zoiets als "the ultimate roastbeef manual", maar de link die ik gaf in bericht 5 is in elk geval niet slecht.

Wie begiftigd is met een goede tastzin kan de mate van gaarheid afleiden door het aanvoelen van de rosbief te vergelijken met het aanvoelen van delen van de hand. Dat is een klassiek trucje van koks.

Pirata
geen roastbeef

Ja maar OND, ik ga een grote kip vullen en die in de oven zetten.
Daar is misschien een oventhermometer ook wel praktisch voor?

Temet
zonder thermometer

Wannee (editie ergens eind jaren zeventig) zegt: 15 minuten per 500 g bij bereiden in de braadpan en tien minuten per pond bij bereiding in de oven op 175.

Ik vind trouwens de tip van rosbief van AH wel een goede, dat kan eigenlijk niet mislukken.

Groeten,

Temet

OND
Pirata: over oventhermometers heb ik het al gehad.

Een fikse lap tekst die ik geschreven had over de eigenheden van temperatuurregeling en het verschil tussen on/off en PID-regeling heb ik maar niet geplaatst. Had ik dat wel gedaan, dan was ik ongetwijfeld weggezet geweest als "pedant".

Het is me wat. Jawel hoor: alles wat jullie maar willen geloven: ik heb een sjiek en rijk leven, ik ben wispelturig, voor mij is het nooit goed en wat al niet.

Maar ik kan wel een rosbief bakken en daar heb ik geen thermometer voor nodig.

Gooi daar nog maar eens een een-tweetje of drie-vier tegenaan.

Guppie
Zonder ervaring.

Ben er geen voorstander van om bij zo'n gelegenheid iets te maken waar je nog geen ervaring mee hebt. Diner maken kan toch al stress opleveren.

Pagina's