Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Schat gevonden! [22cm brede eiken delen]

Al dubbend over vloeren en wat daar dan op moet, maar eens de stoute schoen aangetrokken. Mijn voorzet open haard weggesleept en op die plaats de bovenvloer er uit gezaagd.
Toen vonden we het: een antieke ruw eiken vloer met van die superbrede vloerdelen.
Maar nu!?
Iemand ervaring met het opknappen van zo'n vloer? En hoe erg is het eigenlijk dat zich onder die delen geen isolatie bevindt?
Groet,
Miriam Lavell


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yta Chalne

Yta Chalne

10-11-2008 om 12:38

Nou

Houden natuurlijk, die vloer. Schuurmachine erop (even langs Boels) en lakken of in de was. Qua isolatie: dat kan vanaf de onderkant. Kruipruimte in en isolatie aanbrengen (steenwol of, nog handiger, die blauwe isolatieplaten) Echt een rotklus maar het is te doen.

M Lavell

M Lavell

10-11-2008 om 12:47 Topicstarter

Kruipruimte

Hm, het huisje stamt nog van voor de wc binnen (de put van het schijthuis buiten is er nog), dus of er uberhaupt sprake is van kruipruimte, is de vraag. Een toegang er toe is er in ieder geval (nog) niet.
Groet,
Miriam Lavell

Yta Chalne

Yta Chalne

10-11-2008 om 12:54

Okay, dan begin je gewoon met de vloer vrij te maken. Je komt onherroepelijk ergens een gat tegen, zodat je kunt peilen (gewoon met een stok ofzo) of er genoeg ruimte onder je vloer is voor de isolatie. Is die er, dan kun je ergens een toegang máken. Altijd handig als je nog eens bedrading wilt wegwerken ofzo. Het kan zijn dat er echt geen ruimte is, dan kun je natuurlijk ook de vloer níet isoleren. Het is niet verplicht

M Lavell

M Lavell

10-11-2008 om 13:02 Topicstarter

Kop in het zand

"Je komt onherroepelijk ergens een gat tegen"
Wij hopen zo van niet!
"Het kan zijn dat er echt geen ruimte is, dan kun je natuurlijk ook de vloer níet isoleren. Het is niet verplicht "
Gelukkig, eindelijk iets niet verplicht!
Maar eh... zijn er mensen met ervaring met zo'n niet geisoleerde vloer? Hoe voelt dat?
En anders maar een gat maken, dat kan ook nog via het keldermuurtje.
Groet,
Miriam Lavell

Gewoon even

jij woont toch ergens in het buitengebied? zie iemand te vinden die 'verstand' heeft van oude huizen, iemand die wat met monumenten doet, renovatieprojecten enz. zo iemand moet er toch ergens in 't buitengebied wel rondlopen? ik ken er hier wel een paar....maar daar heb je weinig aan denk ik. informeer anders bij mensen die hun oude boerderij zelf renoveren ofzo die weten ze wel te vinden. er kan namelijk best het nodige vastzitten aan zo'n vloer. hij kan b.v. gedeeltelijk verrot zijn door hoge waterstand ofzo. of door houtworm aangevreten. kán maar hoeft niet hoor...en voor je de hele bestaande vloer d'r uitrukt is het handig e.a. zeker te weten. die iemand kan je ook helpen met een (als het kan) isolatieplan op te stellen. wat ik hier nog wel eens hoor...eikenvloer eruit. beton gieten isolatie en dan eiken vloerdelen terug (met de slechte eruit gehaald en eventueel aangevuld van een eikenboom uit je tuin of ergens anders vandaan..) het 'lijkt' autentiek, maar is iets verantwoorder en je hebt weer een eeuwtje ofzo er geen omkijken meer na. kan meteen even de gebinten waar 't op rust nagekeken worden, ook handig voor b.v. bedrading wegwerken en leidingen omleggen....
groeten albana

Yta Chalne

Yta Chalne

10-11-2008 om 13:42

Ik ben het met Albana eens, vraag er iemand naar te kijken. Vloer eruit, balken (deels) vernieuwen, bedrading anders, vloer gieten, vloer er weer in zou ik tot het allerlaatst bewaren. Dat kost veel tijd, veel geld, veel geduld en je moet daarna alsnog schuren en aflakken: tja, wel de moeite waard als je er nog 100 jaar wilt wonen...
Dit project valt volgens echtgenoot onder de Hele Leuke Dingen ("Laat haar maar even bellen, er kan van alles.."), dus daar krijg je nog wel een annemer voor van z'n stoel.

M Lavell

M Lavell

10-11-2008 om 14:15 Topicstarter

Mannetje zonder piemel

Albana, die bestaande vloer wordt er zeker uit gerukt. Die is namelijk door onze voorgangers niet goed gelegd, dus die breekt. Wij dachten eigenlijk dat dat zou komen omdat de ondervloer mogelijk rot was en vol met houtworm zit. Maar het euvel is veel eenvoudiger te verklaren: de domkoppen hebben er te weinig latjes onder gelegd (iedere ca 80 cm, ipv iedere 30/40).
We hopen van ganser harte dat dat het is en dat we dus niks rots tegenkomen.
albana:"wat ik hier nog wel eens hoor...eikenvloer eruit. beton gieten isolatie en dan eiken vloerdelen terug"
Ja, zoiets dacht ik ook. Eerst die topvloer er maar eens af trekken en zien wat we tegenkomen.
Yta:"Dit project valt volgens echtgenoot onder de Hele Leuke Dingen ("Laat haar maar even bellen, er kan van alles.."), dus daar krijg je nog wel een annemer voor van z'n stoel."
Over dit huisje gaat het verhaal dat er ergens nog een schat moet liggen. De pot met huurpenningen van Aaltje Haring (de laatste bewoner van het geslacht Haring dat hier sinds de drooglegging woonde).
Wij hebben het gevoel dat we die schat al gevonden hebben, al mag het wat kosten om het weer in volle glorie te herstellen.
Emma:"Overigens werd mij aangeraden door verschillende aannemers om juist niet te isoleren daaronder. Dan krijg je juíst last van schimmel ed. Het moet een beetje doortochten, zeiden ze, dan houd je het lekker droog en stookt het sneller warm.. "
Ja, dat is ook nog een theorie. Als we die pot met geld niet vinden, dan is het misschien wel zo verstandig om die maar aan te houden .
Als we meer vloer bloot hebben gelegd, ga ik er een 'mannetje' bij halen (zonder piemel in dit geval. Die zijn er ook namelijk)
Groet,
Miriam Lavell

Op t.v. gezien

laatst zag ik in een of ander programma (zapperdezap) een huis helemaal gerenoveerd, prachtig! en die hadden hun oude vloerdelen (ook eiken) tegen de muur gedaan. leek werkelijk prachtig! dus dat is ook nog een optie.
groeten albana

M Lavell

M Lavell

10-11-2008 om 14:45 Topicstarter

Ook gezien

Ja, zag ik ook. Man opperde ook iets in die richting, maar jee... we hoeven niet alles overhoop te halen! Dat die vloer moet, vind ik al heftig genoeg eigenlijk.
Groet,
Miriam Lavell

Hihihi

maar als je tóch beton gaat gieten, niet zo véél meer werk dacht ik....of wou je de meubels laten staan als ze dat gaan doen?? (hahaha zie 't al voor me)
en voor die schat van aaltje.....mafketel! duik meteen het archief van de kerk en gemeente en geschiedkundige vereniging en weet ik veel waar alle oude archiefstukken te vinden zijn in! jij kan toch zo goed ellenlange stukken lezen??? grijp je kans!
groeten albana

Schelpen

voor je beton stort.. vroeger vulde ze de vloer op met schelpen, prima isolatie en er komt geen vocht door heen.. hier is wel beton gestort, maar nu denk zn 30 jaar later,komt er wel gewoon vocht door heen..en de stukken die we zelf gedaan hebben das 10 jaar geleden, beginnen nu ook weer vochtig te worden..

Kleed

Hier kwam onder viegroen tapijt een schitterend hardhouten parket tevoorschijn.

Isoleren was teveel gedoe. In de winter leg ik een mooi vloerkleed neer en dragen we sokken in de pantoffels.

M Lavell

M Lavell

11-11-2008 om 17:50 Topicstarter

Oh jongens...

het duurt altijd even voordat manlief veranderingen durft in te zetten. Maar nu hij de schat ontdekt heeft kan hij niet meer stoppen. Morgen begint het *zucht*.
Nou, eerst die boekenkasten maar eens afbreken.
Groet,
Miriam Lavell (wie weet vinden we die pot met geld ook nog!)

Nou succes!

en veel plezier........hoop dat je internetaansluiting boven zit? want én zonder boeken én zonder internet....ik zou het niet overleven....zelfs niet met een schat.
groeten albana

Wij hebben een tijdje

op de vloerplanken geleefd (geen mooie eiken) maar ik vond het wel heeeel erg stoffig (er zit een ruimte van ongeveer 30 cm onder, en daar ligt volgens mij gewoon kiezel/zand onder, geen beton (daar werken ze hier weinig mee, en zeker niet in 1930). er zaten behoorlijke kieren in, het tochtte erg, en mijn astma die normaal niet erg is, was nu echt heeel erg.
Iets om even over na te denken. Bij ons was het amkkelijk omdat de planken niet zo mooi waren, dus wij hebben er een nieuwe houten vloer overheen gelegd.
succes (en sterkte)

M Lavell

M Lavell

16-11-2008 om 10:52 Topicstarter

De tussenstand

Het belangrijkste probleem bij dit soort missies is de planning. Niet alleen de kosten, maar vooral ook de tijd. Ik wil in alles voorkomen dat wij maanden lang in de kampeerstand moeten vanwege gedoe over de vloer en het wachten op 'mannetjes'.
Ik kreeg de puzzel niet rond zonder zeker te weten wat nu precies de ondervloer was. Nu ja, eerst dus een klein stukje open getrokken en dat gaf een hoopvol resultaat. Toen de rest, nou ja, de rest van wat vroeger het ene huisje was, dat wat verhuurd werd, en nu onze woonkamer is.
Die vloer ziet er hoopvol uit. Als een degelijke kroegvloer met delen in verschillende breedtes tot wel zes meter lang. Geen verzagingen in de lengte! Wel wordt het oorspronkelijke vloerplan van het huisje zichtbaar. Daar waar de entree vroeger was en onder de inbouwkasten zit ander hout. Smaller. Grenen vermoeden we.
Gisteren met zijn vieren dus ook maar dat andere huisje, het eigenaarsdeel van Aaltje wat nu onze eetkamer is, van de toplaag ontdaan. Daar kwam ook nog hardboard tevoorschijn. Aaltje woonde op tapijt, weten we nu. Een helse klus om dat eraf te krijgen, zeker vanwege al die spijkertjes.
Toen het hout tevoorschijkwam herkende manlief het meteen 'Ossenbloed', sprak hij gedecideerd. 'Of mensenbloed' deed dochter duidelijk meegesleept door haar fantasie. 'Nee, Ossenbloed is een kleur', wist man te vertellen en omdat die kleur ook op een stukje in het andere huisje te vinden is, vermoeden wij dat dit werkelijk de oorspronkelijke vloer is.
Nou ja, die van 1927 dan, toen de zolder bewoonbaar is gemaakt en de aanbouw is gezet door Aaltjes vader, timmerman en beroemd om zijn vakmanschap. Het lijkt erop dat de oorspronkelijke zolderplanken gebruikt zijn voor de vloer. Als dat zo is, dan stammen deze planken van de eerste bouw en dat was begin 19e eeuw.
Aaltjes vloer is flink mishandeld. Wel verzagingen in de lengte, lapjes herstelwerk (of zit daar die schat onder?) en hier en daar zelfs een lapje tin om een gat te dichten. Vermoedelijk is de huurderswoning het netst opgeleverd en heeft familie Aaltje genoegen genomen met de verzagingen die resteerden van de verbouwing van de zolders.
Een avontuur op zich, zo'n archeologische zoektocht. Maar wat nu? Aaltjes vloer wel bedekken met iets nieuws en de huurderswoning zo laten? Of aanvullen zelfs, daar waar kasten en entree gezeten hebben?
We weten het nog niet.
Ik heb al wel gezien dat oud Europees eiken ook zwevend gelegd kan worden. Inclusief vochtwerende laag en vilt, houden we dan zelfs nog een cm over. Dus het kan makkelijk. Het kost zelfs niet meer dan we in eerste insantie in gedachten hadden.
Dat voelt aantrekkelijk moet ik zeggen. Gewoon mannen met hout bestellen voor dag x, die na twee dagen zweten (prachtig om naar te kijken!), klaar zijn. Klaar! Alles terug en wonen maar weer. Heel overzichtelijk.
Grappige bijkomstigheid: de vorige eigenaar heeft de vloer wat bruut gelegd en bovendien voordat er gipsplaat e.d. op de wanden is aangebracht. De vloer stak dus een stukje in de muur aan alle kanten. Nu zit daar een goot. Dat is handig! Kan ik eindelijk zonder moeilijk doen mijn gasleiding naar de keuken laten trekken. Heb ik straks de luxe van een gasfornhuis zonder gasflessen.
Het mannetje komt morgen al!
Joepie!
Groet,
Miriam Lavell

Miriam

Buiten het feit dat ik het vloerenavontuur spannend voor je vind, vind ik het ook heel leuk om te lezen hoe je het in column stijl neerpent! Hou ons op de hoogte!
groetjes, Olief

M Lavell

M Lavell

19-11-2008 om 17:13 Topicstarter

Size matters

De vloer moest open. Kapot dus, voor een stukje, om het gas eronder te leggen. Met angst en beven de koevoet gezet in een lapdeeltje op de vloer van Aaltje.
KRAK.. Je weet niet wat er door je heen gaat als je dat hoort.
Maar de beloning was zoet. Ons huisje blijkt in het bezit van een keurig droge en schone betonnen kruipruimte. Elke 80 centimeter (Aaltjes vader was precies) ligt er een eiken balk van, schrik niet 15 x 20 centimeter om de vloer te ondersteunen. De vloerdelen zelf zijn, jemig!, 27 mm dik.
We zijn een schip. Als het water stijgt, blijven we drijven.
Het gas is gelegd en de radiatoren zijn een beetje anders opgehangen zodat ze wat minder dominant zijn. Nu nog die vloer. De loodgieter vindt 'm ook mooi. "Ja hoor, schuren en olie erover en dat ziet er weer knap uit. Alleen nog even kijken of je voor die lapjes bij Aaltje nog wat van die oude delen kunt vinden."
Tja, en daar zit nou net het probleem.
We zijn in het bezit van een tamelijk unieke vloer van een inmiddels zo unieke soort, dat ik nog niemand heb gevonden die die delen op voorraad heeft.
27cm dik, glundert manlief trots. Niemand die zulke grote heeft!
Groet,
Miriam Lavell

Nasha the first

Nasha the first

19-11-2008 om 18:51

Toch eens zoeken op mp miriam

echt, soms wordt daar de duvel en zijn ouwe moer aangeboden, er zijn ook zaken gespecialiseerd in dit soort materialen, uit sloophuizen enz....De moed niet opgeven....

Fijn voor je man overigens, 27 cm woehahahahahahahahah

Nasha the first

Nasha the first

19-11-2008 om 22:25

Gevonden!!!! miriam

ik wist dat ik nog ergens een website had! www.oudebouwmaterialen.nl Misschien heb je daar wat aan?

Sancy

Sancy

20-11-2008 om 07:26

Niet oud

ik zou niet weten waar je vergelijkbare oude delen kunt kopen. Ik ken wel een oude houtzagerij die nieuwe planken op de ouderwetse manier kan zagen, volledig naar je eigen wensen? Als je er behoefte aan hebt, wil ik je het adres wel mailen. een slimme vrouw als jij weet vast wel hoe je aan mijn e-mailadres kunt komen

Yta Chalne

Yta Chalne

20-11-2008 om 08:00

Nah

27mm, dat hoef je niet te isoleren. Met een droge kruipruimte zal het met de kou wel meevallen.

M Lavell

M Lavell

20-11-2008 om 10:00 Topicstarter

Sprokkelen

Jemig, Nasha! Daar hebben ze een vloer van 30 mm dik! Ook weer net niet de goede maat natuurlijk, dus ik moet nog verder zoeken. We vonden gisteravond in de kruipruimt zelf nog wat trouwens. Dat is niet genoeg, maar wel een beginnetje. Ze zijn er wel die van 27mm weet ik inmiddels, maar sporadisch. Tenminste, die van eiken. Van grenen komen ze iets vaker voor en er is natuurlijk de kaasplank. Die is 27mm. Ik heb wat lijntjes uitgegooid in de hoop ze toch nog tegen te komen.
Yta:"27mm, dat hoef je niet te isoleren. Met een droge kruipruimte zal het met de kou wel meevallen."
Kijk, dat horen we graag. Inderdaad, koud is het helemaal niet. Er komt nergens kou of tocht vandaan, ook niet als de vloer open ligt.
Wat voor een kleur zullen we doen?
Groet,
Miriam Lavell (denkt zwart)

M Lavell

M Lavell

20-11-2008 om 19:12 Topicstarter

Ik kan je nu al..

Pelle, die 27 blijft onder vier ogen.
Je mag wel de 325 van mijn man zien. Zie www.mannenmetbaard.nl
Groet,
Miriam Lavell

Nasha the first

Nasha the first

20-11-2008 om 19:39

Poeh zeg!

En je man was al zo blij met die 27, zijn er ook nog 30's......hahahahahhahahah

Maarre....is dat je man dan? op die foto? (niet nieuwsgierig hoor )

Niet alles gelezen maar

Ik woon op de oorspronkelijke eikenhouten vloer van mijn huis dat ongeveer rond 1900 gebouwd is.

Mijn kruipruimte is maar een halve meter diep.

Huis is een Engels rijtjeshuis trouwens, gebouwd voor opzichters in de fabriekentijd.

Het is niet koud maar ja in een rijtjeshuis met dubbel glas. De mijne is gewoon geschuurd en blank gelakt. Het ziet er mooi uit maar er komen nu toch wel gaten in omdat het hout niet gemaakt is om op te wonen. Daar is weinig aan te doen eigenlijk want ze zijn te groot om makkelijk en netjes te vullen.

Daarnaast zijn de planken niet in elkaar gelegd maar zijn het gewoon planken die naast elkaar leggen. Nieuwe vloeren hebben een "tongue and groove" systeem, ik weet even niet hoe dat in Nederland heet.

Als dit al langsgekomen is en niets toevoegt, excuus.

Mariel

M Lavell

M Lavell

20-11-2008 om 20:18 Topicstarter

Mannetje vrouwtje

Nasha:"Maarre....is dat je man dan? op die foto? (niet nieuwsgierig hoor )"
Hoe flik je dat nu weer uit 325 portretten?
Mariel:"Nieuwe vloeren hebben een "tongue and groove" systeem, ik weet even niet hoe dat in Nederland heet."
Dat heet messing (of veer) en groef, ofwel mannetjes en vrouwtejshout. Maar eh... in Nederland doen we dat al heel lang zo
Mijn huisje (en mijn planken) zijn van ca 1830, hoewel de planken pas sinds ca 1927 de vloer zijn om op te wonen.
Groet,
Miriam Lavell

M Lavell

M Lavell

21-11-2008 om 12:24 Topicstarter

Nog een krak!

Een onheilspellende, harde, enorme KRAK, gevolgd door een plof. MIJN VLOER.. schrik ik me een rotje, maar het was buiten. Schapenhok? Atelier? Met kloppend hart de omgeving gescand.
Mijn tuinhek! 30 meter hek de dijk af gekukeld. Nou ja! 'Ze' denken toch niet dat ik met dit teringweer met hamers, spijkers, houten hamers en hout, daar buiten in mijn eentje in die kou...
Oh shit. Daar gaat schaap al.
Hm... Toch maar even mijn wanten zoeken en wat gereedschap bijelkaar harken.
Groet,
Miriam Lavell (is even bezig)

Miriam

Maar niet Aaltjes vloer gebruiken om dat hek te repareren hoor. Mag ik een keertje op de koffie komen om... weet je wat, ik hoef er niet eens koffie bij. Je hoeft ook niet eens thuis te zijn. Zo'n vloer...
Ooit, een paar huizen geleden hebben wij ook "de schat" gevonden. Hij lag in de kruipruimte, ergens in een ver hoekje en bestond uit... een stuk siersmeedwerk dat waarschijnlijk op de eerste voordeur gezeten heeft, twee stuivers en drie cent. Wilhelmientjes.

M Lavell

M Lavell

21-11-2008 om 21:48 Topicstarter

Aaltje ligt nog

Nee, natuurlijk niet met het hout van Aaltje. We hebben het geschoord met wat tengellatten. De dijk gaat omhoog, dus dat hele hek moet er toch uit. For the time being maar even professorisch in elkaar geflanst.
Maar mensen wat een wind! Mijn oren waaide er bijna vanaf.
"Hij lag in de kruipruimte, ergens in een ver hoekje en bestond uit... een stuk siersmeedwerk dat waarschijnlijk op de eerste voordeur gezeten heeft, twee stuivers en drie cent. Wilhelmientjes."
Ha! Dat is een traditie. Iets onder de drempel, de eerste steen, of in de kiel (van het schip). Ik weet niet of er bij ons ook zoiets ligt, maar dat zou dan toch een Willempie of Emmatje moeten zijn.
Groet,
Miriam Lavell (schenkt de hele dag koffie)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.