Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lidewei

Lidewei

11-10-2010 om 08:59

Schoolkoek; wat is beter

Vandaag een discussie gehad met de juf van school. Vorige week is namelijk verteld aan mijn dochter dat ze géén muffin meer mee naar school mag nemen. Het is niet gezond en verboden. Ze moet maar een liga meenemen.
Ik sta dan echt verbaasd te kijken; ik heb het net opgezocht: een liga is 445 kcal, en een muffin(zelf gebakken dus kleiner dan de standaard muffins) 327 kcal. Het gaat om een koek naast de drie volkoren boterhammen met pindakaas en fruit. En afgezien van de hoeveelheid rotzooi die Unilever in de Liga stopt, vind ik het erg betuttelend overkomen. En een gebrek aan kennis over voedingswaarde en gezonde voeding. Wat vinden jullie? Moet ik mijn eigen baksels die over zijn zonder conserveringsmiddelen maar weggooien en een fabrieks product meegeven?

Lidewei


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Choco La

Choco La

11-10-2010 om 09:06

Zelf weten

Mijn haren gaan ook altijd recht overeind staan van dit soort dingen. Ik vind het echt de verantwoordelijkheid van ouders wat ze meegeven. Ik ben zelf ook juf en natuurlijk ben ik het niet altijd eens met wat ouders meegeven, maar ik zal er nooit wat van zeggen. Ouders zullen zelf wel hun redenen hebben. Mijn zoon heeft ernstig ondergewicht en alles wat er in gaat is meegenomen, dus soms is dat ook wat ongezonder misschien, maar voor hem zijn die extra calorieen juist goed!!

Vic

Vic

11-10-2010 om 09:12

Ehm

Een liga bevat toch wel wat minder dan 445 calorieën hoor, zelfs als je het per 100 gram bekijkt (wat je denk ik hebt gedaan). Daarbij bestaat een muffin volgens mij uit 30% vet, en een liga bevat minder dan 10%. Het is maar wat je wilt, maar ik heb altijd het idee dat een plak cake (of een muffin) baggervet en ongezond is met 30% vet en 30% suiker.

Brianna F

Brianna F

11-10-2010 om 09:37

Ongezond of niet

Ik vind dat het nog altijd de verantwoording van de ouders blijft om de tussendoortjes van hun eigen kinderen te bepalen. Kom op zeg, wat is het volgende? Dat je controle krijgt op het avondeten?

Bastet

Bastet

11-10-2010 om 09:48

Liga

Maat in liga zit toch ook suiker,en niet zo'n beetje ook volgens mij.

klaver

klaver

11-10-2010 om 09:48

Eens met lidewei

Caloriën zijn voor een kind zonder overgewicht niet belangrijk. Maar aan een Liga is werkelijk niets gezond. Dat juf zo *dom* is zich door de reclame te laten misleiden belooft niet veel goeds over wat ze verder nog te melden heeft aan haar klas.

Ik kan me trouwens voorstellen dat een school verbiedt koek en snoep mee te geven omdat daarmee de kinderen die dat in hun trommel hebben zitten vaak (onbedoeld) de norm zetten voor de hele klas (dan wil iedereen). En daar zijn andere ouders weer niet blij mee. Om die reden kan ik me ook voorstellen dat er bepaalde regels zijn voor tractaties. Op de school van mijn kinderen kwam het voor dat er voor een verjaardag chips + snoep + kleine frutsel werd uitgedeeld. Fruit bleef dan onaangeroerd inde tas; soms de lunch ook nog.
Maar dat de juf zich bemoeit met het type koek van een individueel geval vind ik inderdaad betuttelend. Dat ze verder blijkbaar weinig verstand heeft van voeding maakt het extra irritant.

Het is heel simpel

..eigenlijk kunnen we prima leven op een holbewonersdieet van rauw vlees en groente.

maardat eten we niet.

We eten veel saaie granen.

Lekker wordt het pas door vet of suiker. Zit er weinig vet in Liga? Dan veel suiker. Zit er weinig suiker in iets lekkers? Dan veel vet. Gezond en lekker bestaat dus niet in de wereld van koeken. Dat is ook niet erg want het gaat om de balans in de bak.

Wat die juf te berde brengt... ik zou niet weten wat je daaraan kunt doen. Of waar te beginnen. Aan mijn kinderen leg ik uit dat gevarieerd en matig, met veel groente toch echt het dieet is waar ik de voorkeur aan geef. Niets verbieden en veel varieren is imho het beste. Daar hoort dus ook die zelfgebakken muffin bij. Maar hoe je dat een juf aan het verstand peutert.. misschien in het midden laten wie er gelijk heeft en agree tot disagree? Maar dan krijg je die muffin nog niet in de bak.

Ik denk

...dat de juf klaagt omdat andere kinderen jaloers zijn Zou mijn kleuter ook zijn maar die heeft pech en krijgt fruit mee

Bastet

Bastet

11-10-2010 om 11:13

Pelle

Ik denk dat er verschil is tussen liga evergreen en liga milkbreak.Daarbij,als ik kijk naar toevoegingen vind ik een simpele muffin gezonder..Liga milkbreak smaakt zo kunstmatig,dat vinden mijn kinderen ook....

Primavera

Primavera

11-10-2010 om 12:31

Liga bestaat voor 1/3 uit suiker

Als ik de hier eerder gegeven link (http://www.liga.nl/consument/producten/evergreen/eg_voedingswaarden.php) bekijk bestaat een 'gezondklinkende' liga-appel voor 33% uit pure suiker en bijna 8% uit vet. De door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gepropagandeerde eigengemaakte muffins als gezonde snack bevatten ongeveer evenveel suiker en minder vet (5%). http://www.wcrf-nl.org/PDFs/Gezondsnackenweb.pdf
Print beiden uit en geef aan de juf.
Groeten Primavera

Yta Chalne

Yta Chalne

11-10-2010 om 13:20

Middenweg

Hier zijn er geen regels over wat 'mag', maar als het er al te lekker uitziet hebben de juffen dat liever niet, want dan gaan andere kinderen mopperen. Dus misschien geen muffin maken maar een cakevorm gebruiken, zodat het er minder feestelijk uitziet
Ik snij meestal een dikke plak ontbijtkoek af. Helemaal niks gezonds aan maar sinds het mag van Sonja schijnt het onder 'gezonde tussendoortjes' te vallen. Het zal wel.

Jessica O

Jessica O

11-10-2010 om 14:01

Naja

Sorry hoor, maar dat hoeft juf toch niet te zeggen??? Je geeft je kind mee wat het zelf hebben wel en wat jij verantwoord vindt.

Hier hebben ze liever geen snoep mee voor de pauze (10 uur). De ene keer heeft mijn zoon een stukje ontbijtkoek mee, maar ook wel eens een banaan of een (mini) stroopwafeltje. Vanmorgen toevallig een stukje brownie, dat was nog over.

Bij de overblijf zie ik wel eens kinderen die een snoepje mee hebben, voor na het eten.

Jessica

fladder

fladder

11-10-2010 om 14:11

Grrrr!

Mijn grote frustratie!!!

Een juf die bepaalt dat zoon geen broodje in de pauze mag, maar alleen fruit (wordt bruin in zijn tas en lust hij dan niet) of een koek (zoon is op dieet). Want: "Dat is om te voorkomen dat het ontbijt wordt overgeslagen." Dat zal best, en ik weet dat sommige ouders brood meegeven om het ontbijt te vervangen, maar ik zie dat als een regelrechte motie van wantrouwen richting mij als ontbijtgevende ouder.
Nog eentje. Andere zoon is erg kieskeurig met drinken meenemen. Hij mag niet de gewone pakjes wegens teveel suiker (we lopen bij een diëtist, ik verzin dit niet). Lust van de drankjes die hij wel mag alleen icetea light in citroensmaak. Is hier niet in pakjes te krijgen, wel in flesjes. Mag niet, want dat is frisdrank. Had het in een pakje gezeten, dan had er geen haan naar gekraaid.
Gesprek aangaan helpt niet.
Argh! Probeer je je kind een beetje gezond en bewust op te voeden, krijg je dat weer...!
Waar is de tijd dat mijn moeder nog een liefdevol bewaard zaterdagpannenkoekje in stukjes in mijn broodtrommeltje verstopte? Dat ze een overgeschoten gehaktbal in stukjes sneed en met sla en komkommer op twee dubbele boterhammen deed ("moederhamburger")? Zonder dat er een vingerzwaaiende onderwijzer naast stond te vertellen dat dat niet kon (alternatief: pindakaas... Mozeskriebel, al eens gekeken hoeveen kcal daar in zit?!?).
Ja, ja, ik kom alweer van mijn kast af!

Bastet

Bastet

11-10-2010 om 15:01

Fladder

Dan zou ik die icetea in een beker doen,klaar.

Sancy

Sancy

11-10-2010 om 15:07

Pelle

Die afvalberg wordt hier voorkomen door de lege pakjes in de broodtrommel te stoppen en weer mee te nemen naar huis.

Nasha 1st

Nasha 1st

11-10-2010 om 15:31

Ja sancy

goed plan inderdaad....woehahahahaha, de afvalberg zal daar enorm van slinken!

Sancy

Sancy

11-10-2010 om 15:33

Nasha

De afvalberg op school slinkt hier zeer zeker door. In mijn huis heet het slechts afvalhoopje

Nasha 1st

Nasha 1st

11-10-2010 om 15:34

En verder

lijkt mij een liga toch net iets gezonder dan een muffin, ook omdat er ws nog wat vezelachtigs in zit wat niet in de muffin zit. Maar ik hou ook niet van zo'n betutteling! Oudste kreeg vorig schooljaar met schoolgruiten te maken, ook zo'n onzinnig idee. Ipv de koek kregen ze dan fruit. Zoon steigeren, want hij lust amper fruit. Daarbij, alleen fruit/groente om 10:00, terwijl hij er dan al een behoorlijke tijd op had zitten sinds het ontbijt(hij zat toen nog 30 km van huis op school) vond ik te weinig, en dan pas weer om 12:00 brood eten! Mijn kinderen zitten eerder aan de onderkant van de gewichtslijn, dus wat extra kalorietjes is bij hen niet zo heel erg. Afspraak werd toen, zoon moest in ieder geval een stukje proeven en mocht dan verder zijn normale 10:00-tje opeten....

Chocoladekoekjes

Hier op school zijn de chocoladekoekjes verboden. Dat heeft vooral te maken met de enorme knoeiboel die kinderen kunnen maken van een chocoladekoekje (gezicht, handen, tafel, etc) en niet met de voedingswaarde.

En wat betreft frisdrank zijn alleen de energydrinks verboden. Dit na een volledig uit de hand gelopen gymles met een klas 10-jarigen die allemaal even zo'n blikje hadden gedronken.

Bastet

Bastet

11-10-2010 om 17:54

Nasha

Je haalt toch genoeg vezels uit je boterhammen?Daar heb je die liga niet voor nodig...

Primavera

Primavera

11-10-2010 om 18:02

Gefopt waar je bij staat

Nasha:"lijkt mij een liga toch net iets gezonder dan een muffin, ook omdat er ws nog wat vezelachtigs in zit wat niet in de muffin zit."
Welnee, je wordt gefopt waar je bij staat. In een Evergreen zit slechts 1 g vezels en in de Milk dinges iets meer dan een halve gram. In een hagelwitte boterham zitten veel meer voedingsvezels en als je daar vervolgens pindakaas op smeert heb je 3 tot 5 keer zoveel vezels binnen dan die zogenaamd gezonde liga.
Liga is gewoon koek boordevol met suiker voor mensen die niet willen weten dat ze koek (te) eten (geven). Niks gezonders aan. Als je iets met minder vet en suiker wilt geven kun je beter een zak popcorn geven. Een hele klas die om 10.00 gezellig z'n zakje popcorn openknalt, dat lijkt me nou leuk
Groeten Primavera

Nasha 1st

Nasha 1st

11-10-2010 om 18:07

Hoho

ik ben het eens met poster dat het betutteling is. Maar strikt geredeneerd kan je zeggen dat er in een liga meer vezels zitten dan in een muffin. En als je, zoals mijn kinderen, ook altijd zo geweldig eet, dan kun je beter een keer wat extra vezels krijgen via de liga, ook al is het niet veel, dan een muffin....lijkt mij....maar hier nemen ze ook weleens (weleens, dus een enkel keertje) iets mee wat meer lekker dan gezond is (het blijven wel kinderen van Nas natuurlijk, en die heeft een naam hoog te houden LOL)

Guinevere

Guinevere

11-10-2010 om 21:58

Liga is vies

Liga is gewoon vies, in alle varianten. Geef mij die muffin maar. En hoezo weinig vezels in een muffin??? Je kunt 'm zelfs volkoren bakken!
Ik zou de volgende keer een stuk mokkataart meegeven.

bibi63

bibi63

11-10-2010 om 22:08

Anders doen

Geen discussie meer over liga of muffin of boterham met hagelslag. Je kunt er van alles over zeggen en dat is al gedaan. Het blijft een eeuwig gehannis en een eeuwige discussie sinds kinderen een '10-uurtje' moeten meenemen. Op zich vind ik er niets mis mee dat kinderen rond 10 uur iets eten, maar dat gedoe hierover is vreselijk. Sommige scholen eisen fruit. Op zich prima, maar ook dat vind ik persoonlijk niet nodig en gedoe. Ons kind eet thuis genoeg fruit, dus ik heb geen enkele behoefte aan fruit op school, sterker nog: dan moet ik dagelijks fruit staan schoonmaken voor het trommeltje, rekening houden met fruit dan bruin wordt enz. Nee, dank je, dat eten we thuis.
Wat mij betreft is de enige optie: school zorgt voor een 10-uurtje (tegen betaling, dat is niet anders). Dat 10-uurtje bestaat uit fruit. Klaar.
Groetjes,
Bibi

Nasha 1st

Nasha 1st

11-10-2010 om 22:17

Liga is niet vies

jullie vinden het misschien niet zo lekker (om er maar even een opvoedkundig mantra uit huize Nas in te gooien). Persoonlijk vind ik ze wel lekker, ook die milkbreak varianten. Nashadochter ook.

Lidewei

Lidewei

11-10-2010 om 23:12

Reactie

Ik heb me kostelijk zitten vermaken met jullie reacties. Ze waren grappiger en zinvoller dan de discussie die ik vanmorgen op het schoolplein had.
Ik ga er niet meer over in discussie met juf, maar ik steek de recalcitrante adviezen in mijn zak. Effe lekker opstoken, daar heb ik misschien wel zin in.

Lidewei

Bastet

Bastet

12-10-2010 om 07:21

Bibi

Alhier op school hebben we een tijdje schoolgruiten gehad,vreselijk,knoertharde groene appels die niet te vreten waren...nee,geen succes.
Nu is er op dinsdag en donderdag gruitdag,mijn dochter neemt meestal een banaan of handje druiven mee.Geen geschil,wordt niet bruin.

fladder

fladder

12-10-2010 om 07:59

Het gaat niet om de smaak of de vezels, denk ik...

Als ik naar mijn eigen gedachten hierover kijk, gaat het vooral om de kadaverdiscipline-achtige betuttelarij van de onderwijzers. Ik ben dan ook in staat om kindlief de volgende keer inderdaad een mokkapunt of erger nog, een in kirsch druipende Schwarzwalder Kirschpunt mee te geven (of mijn persoonlijke appeltaart met noten en Strohrum ). Puur uit dwarse hufterigheid
Nog even terugkomend op de beker: ik heb diverse Tupperware- en Mepalvarianten geprobeerd door de jaren heen. En ik kan jullie garanderen dat míjn kindlief in staat is een halfvolle beker niet goed te sluiten, zodat het door de tas gaat. Niet één keer, maar herhaaldelijk. Op een dag geef je het gewoon op om nog zo'n beker mee te geven...!

fladder

fladder

12-10-2010 om 08:00

Met excuses

...voor mijn kromme Nederlands. 't Was vroeg vanmorgen...

maan.

maan.

12-10-2010 om 08:19

Even beetje ot

Tja.. na die acht jaar gemekker over gezond eten gaan ze vervolgens naar het middelbaar onderwijs.. waar (vaak, erg vaak!) in de kantine snacks worden verkocht, een snoepautomaat staat, en om de hoek een supermarkt voor de zakken chips die soms per kilo worden gegeten..

fladder

fladder

12-10-2010 om 08:28

Maan

Precies...!

Vorig jaar moest ik voor mijn werk diverse middelbare scholen en ROC's bezoeken. Ik at er ook in de kantine en werd niet blij. Een overkill aan "minder gezonde dingen", een incidenteel broodje gezond (met ham én kaas, dat dan weer wel), en voor de echte gezondheidsjunk een bakkie weinig aanlokkelijke slablaadjes waar zelfs mijn cavia's met frisse tegenzin aan zouden beginnen, met wat geluk soms wat fruit... De nog steeds aanwezige puber in me schrééuwde om snacks en snaai. Er was genoeg...
Ik heb me ingehouden Maar een gemiddeld snelwegtankstation heeft meer (aantrekkelijk gepresenteerd) gezond voer dan de gemiddelde schoolkantine, heb ik gemerkt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.