Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Servies toe aan vervanging

Na jaren van trouwe dienst is ons Ikea servies toch écht aan vervanging toe. Enkele borden zijn gesneuveld en sommigen dragen de littekens van veelvuldig gebruik. Nu wil ik graag vervangend servies kopen, maar ik wil wel graag een stapje hogerop. Toen ik dit servies kocht trokken mijn vrouw en ik net in onze nieuwe woning en echt geld voor duur servies hadden we niet. De portemonnee is nu wat toereikender. Alleen ervaring met mooi en duur servies heb ik eigenlijk niet. Tot op heden altijd nog servies bij de Ikea gekocht. Dus mijn vraag is, wat kan ik het beste kopen en waar?

Mijn eisen:

- Goede kwaliteit.
- Vaat-, magnetron- en ovenbestendig.
- Ik wil graag een set kopen met alles erin, dus dinerborden, diepe borden, kopjes, ontbijtborden, etc.

Daarnaast ben ik een leek op het gebied van soorten materiaal. Wat is verschil tussen porselein, aardewerk & keramiek etc. Ik heb iig echt absoluut geen idee, dus meer info op dit gebied is ook meer dan welkom!

Geld maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit, ik wil gewoon goed en mooi servies waar ik een lange tijd mee door kan!

Nou, brand los!


Jasmijn

Jasmijn

08-03-2018 om 10:33

keramiek

Altijd van mijn moeder gehoord dat keramiek mooier, harder en wat verfijnder is. Je ziet het ook wel bij koffiekopjes en mokken, keramiek is dunner.
Je hebt toch nog wel hier en daar van die speciaalzaken waar ze dit verkopen? Waar je vroeger bij bruiloften heen gestuurd werd voor een cadeau . Ik zou een beetje googlen op merken. Arzberg, of Villeroy en Boch was altijd heel chique. Als je op die merken zoekt, kan je denk ik wel verkooppunten vinden en je daar eens laten voorlichten.

Koffiekop

Koffiekop

08-03-2018 om 10:41

Hier juist andere kant op

met ons trouwen een kwalitatief mooi uitgebreid servies gekregen en verder zelf aangevuld van Hutschenreuter. Daar ben ik na 20 jaar echt wel op uitgekeken, maar het is nog hartstikke mooi, dus zonde om weg te doen. Elk voordeel heb se nadeel, zal ik maar zeggen .

Ik overweeg dus juist om iets goedkopers aan te schaffen, zodat ik over een jaar of 10 gewoon zonder buikpijn vanwege de prijs weer iets leuks fris nieuws aan kan schaffen.

Barbara

Barbara

08-03-2018 om 12:29

doorverkopen

Opgelost: Koffiekop verkoopt haar mooie servies aan VaderAbraham.

Wij hebben Iitalla. Erg mooi vinden wij. Arzberg is ook mooi, maar dat is wat dunner en kwetsbaarder.

Mijntje

Mijntje

08-03-2018 om 13:07

van alles wat

Wij hebben van alles wat. Kopjes van Pools aardewerk (bunzlau), grote borden ooit in Spanje gekocht en allemaal al beschadigd, dus wel aan vervanging toe. Kleinere borden van een erfenis. Ook wat ittala glazen, maar ook al veel gebroken en die moet ik ook weer eens bekijken. Het hoeft voor mij niet allemaal in 1 stijl.

Arzberg hier

Tric. Ik vind t prachtig. En met kwetsbaar valt het wel mee.

Ingrid

@Emma

@Emma

08-03-2018 om 15:45

Wedgewood

Daar kon je vroeger voor sparen met bonuspunten bij de groete bauwe kruidenier. Ik heb het nu 16 jaar en nog niet uitgekeken. Borden ed. in dezelfde serie zijn nu los te koop bij de grote oranje huishoudwinkel.
Persoonlijk vind ik Wedgewood prachtig, ook de andere serviezen. Ik weet alleen niet meteen een fysieke winkel waar ze veel hebben.

zebra

zebra

08-03-2018 om 16:02

ook Wedgewood

daar heb ik destijds voor gespaard. Ik heb er nog wel een en ander van gezien bij Marskramer. Maar als je even kijkt op Google, valt er misschien wel achter te komen waar dit verder ook nog verkocht wordt, indien er interesse voor is.

wedgewood en Emma

Nou jaaaa Emma waarom heb jij dan geen Emma Bridgewater?

Na jaren sparen op mijn wedgewood servies, kwam ik in aanraking met Emma Bridgewater. Een engels servies, met de hand gemaakt en beschilderd in Stoke on Trent. In een oude fabriek hebben ze een gebied waar enorme werkeloosheid was weer aan het werk gezet. Heel leuk te combineren met wedgewood edme plain.
Elk jaar komen er nieuwe prints uit en alles mixt en matcht. Er is tafelservies, maar ook een hele collectie serveerschalen en ovenschalen. Ook keukentextiel in dezelfde stijl en schorten, voorraadbussen etc. etc. Google maar eens. Er wordt hier thuis gevochten om die ene mok of dat bord. Als ik de tafel dek, kan ik echt denken ' jij krijgt de hartjes vandaag, want je bent zo lief, en jij krijgt de 'great tit' omdat je nu eenmaal van rondborstige vrouwen houdt hahahaha.....

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-03-2018 om 16:25

Hier ook Wedgwood

Edme.

We hebben destijds een startersset gekocht (nu ja twee, we hebben aan vierpersoons niet genoeg). Die bevatte 4 ontbijtborden, 4 dinerborden, 4 papschaaltjes. En volgens mij zaten daar toen ook nog een slaschaal en 4 eierdopjes en 4 theemokken bij. Dat hebben we uitgebreid met wat dingen als senseomokjes, gebaksbordjes.

Het kan in de vaatwasser en er zijn ook ovenschalen van. Wij zijn er ook nog steeds erg blij mee.

Aagje

Arzberg

Oook Arzberg Tric maar ik vind het wel kwetsbaar. Met name de dinerborden hebben duidelijke sporen van mes- en vorkgebruik.
Ik zou nu voor iittala gaan.

@Emma

@Emma

08-03-2018 om 17:09

Dorry1

Ik hen even gegoogled..Leuk hoor, die Emma Bridgewater! vooral die met die vogeltjes 🙃
Mijn ouders hadden een gigantisch en prachtig mooi antiek Wedgewoodservies met schotels in afmetingen die gewoon niet meer bestáán. Ze gooiden alles altijd hup in de vaatwasser (weg gouden randjes) en in een huis vol drukke kinderen is er in de loop van de decennia en generaties niet veel meer van over. Maar die schotels.....♡ Ze staan op een veilige plek bij mij en alleen met iets speciaals komen ze tevoorschijn. Geen gooi- en smijtwerk meer!

Juline

Juline

08-03-2018 om 17:51

Royal Doulton 1815

We hebben een vrij rustige basisset, met daarnaast wat andere onderdelen in fellere kleuren. Gebaksbordjes etc. Het jammere is dat de set niet heel uitgebreid is. (Geen eierdopjes of soepborden etc). Wij hebben het servies met verjaardagen bij elkaar gespaard, aangezien ik toch nooit weet wat ik moet vragen. Ik ben er heel blij mee en kan met veel plezier de tafel dekken 🙂

Porselein

Ons porseleinen servies met opdruk komt bij de Makro vandaan. De borden zijn inderdaad best licht en zodoende prettig met het tillen van een stapel borden.
Op een drietal bordjes na, is het 6-pers. servies plus dekschalen, kopjes, schotels en gebakschotels na 25 jaar nog altijd compleet.
Het is gewoon sterker het bakproces van porselein.

https://m.kookpunt.nl/thema/serviesmaterialen/nl/page/1814/?RedirFrom=Desktop

Yaron

Yaron

08-03-2018 om 19:59

Arzberg

Wij hebben het servies Tric van Arzberg, het is al jaren te koop wat ik handig vind. We hebben een 6 persoons borden en schaaltjes servies in wit en dat vul ik nu af en toe bij met wat kleur en bekers. Ik vind het nog steeds prachtig.

Evelien

Evelien

08-03-2018 om 22:29

Wedgwood

Leuk draadje!

Leer hier geheel onbekende serviezen kennen .

Ook wij hebben Wedgwood Edme. Sinds ons huwelijk (erg veel gekregen). Maar hebben voor dagelijks gebruik een allegaartje vanuit ons beider studententijd aangevuld met nog wat borden en mokken etc. Soms als dingen op zijn gebruiken we Wedgwood voor dagelijks, en veder gebruiken we dat voor de etentjes en meer specialere gelegenheden.

Wedgwood Edme is tijdloos. Het voordeel is dat het er al lang is en vast ook nog lang blijft, dus je kunt altijd weer wat bijkopen mocht het sneuvelen (maar gebeurt niet snel).. Maar je moet er van houden. En dat geldt natuurlijk ook voor die andere serviezen. Is toch vooral een kwestie van smaak.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-03-2018 om 22:41

Denby

Wij hebben Denby Energy. Erg blij mee, en anders dan anders.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-03-2018 om 22:48

Ons Wedgwood Edme servies

is voor dagelijks gebruik. Toen we op zoek waren naar een nieuw dagelijks servies, kwamen we er achter dat er qua prijs helemaal niet zo gek is ten opzichte van een boel andere serviezen.

Ik heb ook nog een ander, veel uitgebreider, Wedgwood servies. Dat heb ik georven. Het wordt niet meer gemaakt en is niet meer in de gewone handel te koop. Ik kan het nog wel aanvullen, maar dan kost dat wel meer moeite. Moet ik zoeken bij opkopers, marktplaats enzovoort. Maar dat is ook goed te doen. Dat servies gebruiken we voor zon- en feestdagen en als we bezoek hebben. En het combineert ook weer mooi met het Edme.

Ik kan erg genieten van een mooi gedekte tafel.

Aagje

Tine Winkel

Tine Winkel

09-03-2018 om 09:16

wij hebben

een gewoon oud Hema servies (die met confetti spikkeltjes) voor dagelijks gebruik. En als ik veel geld had, zou ik gaan voor Iitala Teema. Daar hebben we nu alleen de bekers van, zo'n 20 jaar in gebruik en ze zien er nog uit als nieuw. Ik word elke keer weer blij van die bekers Maar iets van 20 euro voor een bord, tsja...

Kaori

Kaori

09-03-2018 om 10:43

Ikea

ik kom niet verder dan een ikea servies van € 2.95 voor 4 personen. (ontbijt, diep en diner), aangevuld met 4 mokken en 4 kommen die ooit bij de AH te koop waren, het totaal zal niet meer dan € 25 gekost hebben.

Doet het al 12 jaar heel goed, vind het ook nog steeds heel mooi.
Gebaksschotels heb ik dan ook niet, die leen ik voor die ene keer per jaar bij mijn schoonzus of de buren, die van mij dan weer de soeppan lenen.

rutiel

rutiel

09-03-2018 om 11:00

Keramiek

Bij mijn weten is keramiek de verzamelnaam van alle "gebakken" servies. Aardewerk is wat dikker en kwetsbaarder. Porcelein is dunner en steviger. Het heeft iets met de samenstelling te maken, maar het precieze weet ik er niet van.
Overigens hebben wij zelf voor de sjiek een Rosenthal-servies. Blijvend mooi...

Het verschil tussen porselein en aardewerk

Zie link #14

In de link zijn ook diverse merken te bewonderen.

zebra

zebra

09-03-2018 om 13:26

combinatie

de kopjes met schoteltjes zijn (volgens mij) moss rose en de rest edme. Vind het nog altijd prachtig.

Krisje

Krisje

09-03-2018 om 13:28

Dorry

Dat is een echt Dorry-servies!

Ik heb het wedgwood ook bij de ah ooit gekocht, maar ik vervan met kringloopspul, gewoon verschillende soorten net waar ik tegenaan lopen wat ik mooi vind.

Saai, alles hetzelfde.

Ik had vroeger ook zo'n standaard uitgebreid servies.
Nu heb ik een ratjatoe die toch weer bij elkaar past. Ikea, action en wat duurdere spullen uit de kookwinkel.
Ideaal, als er iets stuk gaat koop ik gewoon weer wat gezelligs erbij, maar zit nooit met ontbrekende "delen".
Beetje zoals Krisje dus.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-03-2018 om 16:45

Gewoon basic van Blokker

Wij hebben het basisservies van Blokker. Wit, strak, porselein en niet duur. Gaat er een bord aan diggelen, dan koop je gewoon weer wat bij. Of als je kinderen hun borden mee naar hun kamer nemen en je dat niet even vertellen... dan kun je ook borden bij kopen. Wij hebben sinds de kamer van dochter is opgeruimd opeens érg veel borden .

voor de sjiek

Dat vind ik zo zonde. Dat je dingen alleen voor de sjiek hebt of voor de zondag of voor kerst. Mooie dingen maken het leven mooier. Gebruik ze, zou ik zeggen.

Krisje

Dank je! Nu moet je mij dus wel kennen hahaha.

Wedgewood Edme Plain heb ik ook nog veel en ik gebruik mijn mooie servies elke dag. Bij feestdagen doe ik er een tafellaken bij, of mooie servetten, bloemmen op tafel etc. Ik bewaar niks voor mooie dagen, want mijn ervaring leert dat je dat dan ook niet doet en het dus nooit gebruikt. Toen er een bekende van me op sterven lag zei hij twee dingen: gebruik elke dag je mooiste servies en maak van elk maal een feest, een moment voor jullie als gezin, en hij zei tegen mijn toen nog man 'ben heel lief voor haar, teveel liefde bestaat niet'. Dat eerste heb ik dus gedaan, dat tweede heeft mijntoen nog man niet gedaan....(ook al stond hij er bij te huilen, want hij kon het niet en wist dat die persoon gelijk had).

Aagje Helderder

Aagje Helderder

10-03-2018 om 10:25

Alkes

Zit wat in hoor dat mooie dingen het leven mooier maken en dat je ze daarom beter gewoon vaak kunt gebruiken dan ze zo nu en dan.

De andere kant is (en dat zijn heel persoonlijke overwegingen): als je het altijd gebruikt, dan gaat ook weer het speciale er af. Dan ziet de tafel er bij dat ene leuke etentje bijna hetzelfde uit als wanneer we in de haast eten op momenten dat we uit er werk komen en als weer iemand naar de sportclub moeten brengen of nog weg moeten voor het werk.
En praktisch, het servies voor de chique is moeilijker aan te vullen, dus wat mij betreft prettig om dat iets minder aan slijtage onderhevig te laten zijn.

Maar omdat ik jouw idee deel, dat het ook jammer is om iets alleen voor de mooi in de kast te laten staan, probeer ik zoveel mogelijk speciale momenten te maken om het toch te gebruiken. Minstens eens per week dus. Liefst vaker.

Aagje

nieuw?

Persoonlijk heb ik niks met servies. Het is iets om je eten op/in te doen en dat eten is voor mij het belangrijkste. Maar kennelijk wil jij een mooi passend, lees duur, servies. Heb je al eens op marktplaats gekeken? Volgens mij worden daar ook (bijna)complete serviezen aangeboden.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

10-03-2018 om 17:33

Wat leuk allemaal!

Maar aan mij heb je niets, want qua servieskennis ben ik blanco. Heb nooit een echt servies gehad.

Toen ik trouwde vond ik iets als een uitgebreid servies te burgerlijk, en toen ik het best had willen hebben, vond ik het te prijzig (met vier kinderen en geregelde gebruiksschade) Ook erg lastig om een keuze te maken - er is zo ongelooflijk veel.

Haha, misschien ga ik alsnog een servies bij elkaar verzamelen. Jullie brengen me op ideeën. Ik denk dat ik een bepaalde tint kies en dan kringloopwinkels ga afstruinen. Want die enorme bedragen voor al die onderdelen - nou nee hoor.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.