Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

sneeuwruimen - hoe ijverig aan de slag?

Nou, daar is de sneeuw dan. In de ene regio overvloediger dan in de andere, maar ieders stoepje zal vast bedekt zijn geraakt. Onze buren begonnen gisterenochtend al vrij snel met sneeuwruimen, zoutstrooien, vegen. Daar had ik nog niet eens aan gedacht Heel attent deden ze ook ons stukje stoep. Afijn, paar uur later konden ze weer beginnen. 

Hoe ijverig zijn jullie als het op sneeuwruimen aankomt? Ik heb raar genoeg meer oog voor ouders die nu eíndelijk eens de slee van hun kinderen uit de schuur kunnen pakken dan voor andere voetgangers. Rollators komen hier niet voorbij, geen senioren in de straat (nou ja, wij, maar we kunnen nog zonder).

Eigenlijk moet je de sneeuw meteen wegschuiven voordat er iemand op heeft gelopen, dan is het nog makkelijk te doen. Daarna wordt het steken en ploeteren, helemaal als er vorst overheen komt na een momentje dooi.

Zout strooien heb ik eigenlijk een hekel aan, de leefomgeving heeft het al zo zwaar.


Ja, ik vind het ook jammer om dat prachtige wit te verstoren. Maar ik heb toch maar de achterdeur opengeduwd was bijna niet meer door te komen), een pad naar de schuur geveegd en een pad naar de voordeur voor de krant die niet komt en de post die niet komt. Geen stoep hier.

Tsjor

Volgens mij ben je verplicht om te zorgen dat je stoep sneeuwvrij is. Dus wij doen de helft sneeuwvrij voor de lopers en de helft met sneeuw voor de sleeën (kan mij nog herinneren dat toen de kinderen klein waren het zo jammer was als mensen te fanatiek de hele stoep sneeuwvrij hadden gemaakt).

We doen ons best, maar met die stuifsneeuw en wind valt het niet sneeuwvrij te houden. Dus gisteren wel met de sneeuwschuiver in de weer geweest. Als iemand gewandeld heeft, schuift hij de boel even bij voor hij naar binnen gaat.

Hier in ons rijtje heeft iedereen in het eigen voortuintje een pad vrij en loopt er langs de voortuinen dus een min of meer sneeuwvrij pad over ca een derde tot de helft van de stoep.

Je bent dat alleen verplicht als het in de APV staat van je eigen gemeente.

https://www.ad.nl/binnenland/waarom-we-ons-besneeuwde-stoepje-beter-niet-kunnen-schoonvegen~a0af21da/

Ik zelf volg maar dit advies op. Het voorkomt nu toch geen gladheid meer.

Nee Jesse: in Nederland is het in principe niet verplicht om de stoep voor je huis of de oprit sneeuwvrij te maken. Tot 2007 is het wel verplicht geweest. Gemeenten hebben wel een inspanningsverplichting waar het gaat om sneeuwvrij maken van wegen en paden.

Hier heb ik het gedaan toen het eind van de middag stopte met sneeuwen. En het is nog steeds schoon. Eigen oprit plus stoep voor de helft. 

Het wordt altijd alleen maar moeiljiker om het weg te krijgen als het blijft vriezen dus doe ik het altijd zsm. Dan kost het de minste tijd. Zelfs als het over een paar dagen weer even sneeuwt. En ik denk dan maar altijd aan mijn moeder van 86 die nog kwiek en fit is, maar die ik toch niet op een sneeuw/ijslaag zou laten lopen. 

gr Angela

Angela1967 schreef op 08-02-2021 om 13:33:

Hier heb ik het gedaan toen het eind van de middag stopte met sneeuwen. En het is nog steeds schoon. Eigen oprit plus stoep voor de helft. 

ik bedoel de helft "in de breedte" zodat een sleetje ook nog op de stoep kan.

Te vroeg gepiekt

Gistermiddag had ik begrepen dat er niet veel sneeuw meer zou vallen en dus ach, dat beetje wat nog zou vallen zou ik dan later nog wel wegwerken. Dus met het zweet op de rug, want geen goede conditie meer door een maand bankhangen, ging ik na stevig doorwerken tevreden naar binnen. Nou, het enige positieve daarvan is dat we niet tot onze kuiten in de sneeuw staan vandaag, maar met de hele schoen. Vanmiddag dus maar opnieuw scheppen. En ik ga uitproberen of het een goed idee is om vogelschelpenzand op het pad te strooien, zodat wat er nog achterblijft ruw wordt ipv  plakjes glad ijs. Niet schadelijk voor de tuin en het ruikt nog lekker ook. 

Correctie

vanmiddag slaat ook nergens op, zie ik. Het blijft nog even doorsneeuwen.

Nee, niks gedaan. Ik vind zelf geveegde stoepen niet beter lopen, meestal wordt het juist daar glad. Bovendien heb ik 50 meter stoep te vegen, ik dacht het even lekker niet.

Wel heb ik het ijs op het plateau voor het huis weggebikt, dat is gevaarlijk als er iemand aan de deur komt. Die moet dan wel eerst door 25 cm diepe sneeuw heen banjeren. Brievenbus staat aan de weg overigens.

Alleen stoepen *vegen* heeft ook geen zin, ik heb de vastgekoekte sneeuw weggehaald, dat heeft wel zin. Daarnais het alleen vegen als er wat bij komt. Hier in midden van het land is het nét begonnen met lichtjes sneeuwen. Dus als ik straks even veeg kan ik het hopelijk bijhouden.

gr Angela

'Hier in midden van het land is het nét begonnen met lichtjes sneeuwen.' Nu pas? Hier ligt 20-30 cm, op plekken waar het niet wegwaait 50 cm. En het sneeuwt nog door.

Tsjor

Ik denk dat ze het alleen over vandaag had, want ik woon ook in het midden van het land en er ligt hier genoeg. Vanaf een uur of 11 sneeuwt het hier weer opnieuw

, aan een stuk door, maar wel hele kleine vlokjes.

tsjor schreef op 08-02-2021 om 15:59:

'Hier in midden van het land is het nét begonnen met lichtjes sneeuwen.' Nu pas? Hier ligt 20-30 cm, op plekken waar het niet wegwaait 50 cm. En het sneeuwt nog door.

Tsjor

Oh, zoveel ligt hier ook niet, hoor. Hooguit 10 cm ...

Niet. Ik ben Sisyphos niet. Ik ben het eens met het advies, of er niet uit wat beter is. 

Ik vind gewoon sneeuw beter lopen dan geveegde stoepen want daar zitten vaak verraderlijke gladde stukjes op. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.