Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

sissi

sissi

20-10-2014 om 21:49

wat aan met hardlopen

Wat dragen jullie met hardlopen?
Heb zo'n 15 jaar geleden hard gelopen maar toen was ik jong, slank en onbezorgd
Nu niet meer slank en jong en ook iets bezorgder over blessures ed, maar wil toch graag een poging wagen weer te starten. Wil daar nog niet veel geld aan uitgeven, heb ik niet, maar weet ook niet zeker of het wel gaat lukken omdat ik vaker last rond knieen heb. (15 jaar geleden eigenlijk ook al met rennen)
Heb wel al schoenen besteld, maar twijfel dus over kleding. Had beter in de lente kunnen starten, maar goed, nu gaat het kouder worden dus en om diverse redenen wil ik nu gewoon gaan starten.
Is echte hardloopkleding een must?

Marjoleine64

Marjoleine64

20-10-2014 om 22:06

Goede schoenen!

Goede schoenen zijn het allerbelangrijkste. Je schrijft 'besteld', heb je dan wel de goede? Heb je ze kunnen passen, weet je of ze bij jou passen? Ik koop iedere paar jaar (ca. iedere 1000 km) nieuwe, maar altijd gewoon in de winkel. Daar heb ik dus 2 jaar geleden het advies gekregen om over te stappen van Nike naar Asics, omdat Nike tegenwoordig veel bredere schoenen maakt dan vroeger (ik heb 25 jaar lang op hetzelfde type Nike gelopen). Dat ontdek je niet zelf...

En dan de kleding: gewoon iets wat comfortabel zit, past bij jou en bij het weer. Echte hardloopkleding is geen must, gewone simpele sportkleding kan ook. Ik draag boven 16 graden een dunne korte broek (tight), daaronder een driekwart en onder de 12 graden een lange (en iets dikkere) tight. Met een hemdje/shirtje/trui die aan het weer aangepast wordt.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-10-2014 om 22:25

Gewoon beginnen

Ik ben begonnen met spullen due ik nog in de kast had liggen. Wel vrij snel goede schoenen gekocht, maar verder nog een tijd in gewone sportkleding gelopen. Joggingbroek, katoenen t-shirt of een katoenen shirt met lange mouwen. Toen duidelijk werd dat ik door ging met lopen heb ik, in fases, wat meer kleding gekocht. Hardloopbroeken zoals Marjolein beschrijft, en hardloopshirts met lange en korte mouwen. Dat is ook van dat technische spul, prettiger dan katoen bij het hardlopen. Maar ik vind het prettig om te kunnen kijken of ik het vol ging houden zonder meteen flink te moeten investeren in kleding.

Puck

Puck

21-10-2014 om 09:08

alleen goede schoenen essentieel, de rest is bijzaak vind ik

Voor hardlopen is alleen goed passende schoenen, geschikt voor jouw loopprofiel een vereiste om prettig te lopen en blessures te voorkomen. Als je de schoenen via internet hebt besteld zou ik je aanraden ze terug te sturen als dat kan en naar een gespecialiseerde sportzaak te gaan om daar advies te vragen en schoenen uit te proberen. Zij kijken hoe de stand van je voeten is en welke schoenen het best bij je past.
Kleding is gewoon wat je lekker vindt, de een heeft voorkeur voor strakke kleding, de andere vindt een flodderjoggingbroek prima.
Persoonlijk loop ik het fijnst in strakke broekjes (tights) en in de loop van mijn hardloop-loopbaan heb ik die in alle soorten en maten vergaard: dik, dun, kort, lang, speciaal gevoerd voor de winter. Shirts heb ik ook met korte en lange mouw en lang in dikke en dunne uitvoering. Verder heb ik een ideaal jack. Dat was een fors dure, maar die heb ik ondertussen al 4 jaar en is nog steeds als nieuw en is winddicht dus ook met forse wind krijg ik het niet koud. Verder heeft ie allerlei handige zakjes voor telefoon, sleutel, handschoenen, de uitritsbare mouwen, etc. Ideaal, maar als ie op is koop ik weer zo'n jack, kan het zomer en winter dragen. Maar dat is allemaal meer luxe, goede schoenen is een must.

sissi

sissi

21-10-2014 om 11:35

sportkleding

Haha, punt is juist dat ik nauwelijks sportkleding heb, heel toevallig heb ik net een joggingbroek liggen weet niet eens meer waarom ik die ooit gekocht heb. Als het warmer zou zijn zou ik daar gewoon een shirt op doen, maar dat lijkt me nu te koud zeker omdat ik moet starten met een hoop gewoon lopen. Heb dus niet echt een jasje hiervoor en niet eens een trui denk ik, ga maar eens goed graven in de kast.

sissi

sissi

21-10-2014 om 11:42

en Marjoleine en Tijgeroog

Begrijp ik dat jullie geen jacks dragen?

Hanne.

Hanne.

21-10-2014 om 12:07

ik niet

Ik ben Marjoleine en Tijgeroog niet, maar ik draag nooit een jack.

Bij warm weer korte mouwen, bij lang weer lange mouwen. En als het koud wordt kort + lang overelkaar en evt een trui er over.

Alleen als het echt echt hoost wil ik wel eens een regenjack er overheen gooien. Maar eerlijk gezegd: Meestal zweet ik dan zo hard dat ik alsnog drijfnat ben. Het helpt vooral tegen de wind. En als het echt hondenweer is blijf ik meestal thuis (of kijk op buienradar wanneer het een half uurtje wel droog is)

Heb je al in de kast van je partner gekeken voor kleding? Ik haalde daar bv het regenjasje vandaan. Beetje aan de grote kant, maar het is wel functioneel.

kleding

Ik zou idd eerst kijken of het lopen goed bevalt voor je (dure) kleding gaat kopen. In elk geval heb ik qua temperatuur de volgende tip: kleed je zo, dat je het in het begin best fris aan vindt voelen. Je loopt jezelf namelijk behoorlijk warm. Er is ook een vuistregel dat je je kleedt alsof het 7 graden warmer is dan in werkelijkheid. Probeer wat uit, je merkt snel genoeg wat je prettig vindt.
Ik zelf loop wel altijd in tights, vind een wijdere broek erg onprettig lopen. Op dit moment loop ik beslist nog zonder jack,dat is (voor mij dan) veel te warm. Ik loop nu in capri tights (net over de knie) en mouwloos shirt.

Limi

Limi

21-10-2014 om 12:10

schoenen

Zijn er ook mensen die géén dure persoonlijke schoenen hebben laten aanmeten en toch gewoon lopen?
Ik loop prima op mijn lidl-schoenen, maar ik ben dan ook niet van plan om marathons te gaan lopen of zo. Ik vertrouw het niet zo als iemand die ook schoenen verkoopt me gaat adviseren dat ik alleen maar kan lopen op een schoen van 150 euro...

Yep

Ik loop al jaren min of meer op blote voeten. Wel vaak iets van zooltjes eronder tegen glas en poep, maar zonder demping. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat het op de langere termijn niet uitmaakt welke schoenen je draagt.

http://www.rug.nl/news/2014/03/0326-umcg-promotie-steef-bredeweg

Hanne.

Hanne.

21-10-2014 om 12:38

Ik heb me niet persoonlijk laten adviseren en zeker geen 150 euro uitgegeven aan een paar hardloopschoenen. Wel (toevallig) een paar uit de sportwinkel en van een bekend merk.

Persoonlijk ben ik van mening je er vooral voor moet waken dat je geen foute schoenen hebt. Als je zelf de neiging hebt om te proneren en je kiest zonder advies een paar schoenen dat pronatie stimuleert dan gaat het niet goed. Zolang je een paar neutrale schoenen hebt komt het wel goed.

Er is recent ook nog wat 'ophef' geweest over het effect van hardloopschoenen. Er lijkt nl geen wetenschappenlijk bewijs te zijn dat hardloopschoenen blessures voorkomen.

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Hardloopschoenen-voorkomen-geen-hardloopblessures.aspx

(en lees ook vooral deze reactie: http://mauricesteketee.wordpress.com/2014/03/27/dure-hardloopschoen-is-geldklopperij/)

sissi

sissi

21-10-2014 om 12:52

nee

Daarom wilde ik ook niet naar speciaal zaak voor schoenen, als ze me dan dure schoenen aansmeren weet ik nog niet of dat echt nodig is. En ik weet dat het nut van goede schoenen zeer ter discussie staat momenteel.
Ik loop neutraal dus dat valt verder mee, heb wel gekeken naar goede demping ivm mijn overgewicht.
Interessant dat een jack dus niet altijd nodig is, dat wist ik niet. Ik zal voorlopig ook wel geen uren gaan lopen De wijde broek die ik nu heb lijkt me idd niet prettig, maar is om te beginnen prima. Tip om bij partner te kijken is ook goed!
Anneque, jij loopt altijd zonder demping? En dat bevalt? Ik dacht dat advies was afwisselen?

Ja dat bevalt prima, mits

..je op je middenvoet landt. Ik heb mezelf jaren geleden een andere looptechniek aangewend. Als je (min of meer) blootsvoets loopt en je blijft op je hakken landen, heb je wel een grotere kans op problemen. Dan vangen je knieën alle klappen op. Als je op je middenvoet landt, vangen je onderste kuitspieren die klappen op. Ook je achillespees heeft het dan zwaarder te verduren, dus het is belangrijk dat je deze looptechniek heel langzaam en voorzichtig opbouwt. Overigens land je bijna als vanzelf op je middenvoet zodra je je schoenen uittrekt. Ik loop al jaren zo, ook langere afstanden (halve marathons).
Verder heb ik wel een paar reguliere schoenen in de kast staan voor wanneer ik geblesseerd ben. Ik heb (niet door hardlopen) een peesplaatontsteking opgelopen, en nu ik weer opbouw doe ik ff voorzichtig aan: op demping dus. Vanaf komende week gaan die weer uit.

Marjoleine64

Marjoleine64

21-10-2014 om 13:18

Jack

Ik draag alleen een (dun) regenjack als het koud is en/of flink regent, of als het heel koud is en waait. Anders is een shirt met daaroverheen een dikkere trui voldoende, ook 's winters. In dit seizoen zou ik misschien wel al mijn lange broek aandoen, vooral omdat ik recent niet veel gelopen heb en dus mijn spieren wil sparen, met daarboven een shirt en dunne trui.

Juno

Juno

21-10-2014 om 13:56

Koop wel een goede sportbh.
Katoenen kleding absorbeert vocht ipv het af te voeren: bij regen of zweet loop je in een natte kledder. De lidl heeft regelmatig aanbiedingen, voor een paar euro heb je een sportshirt. Ik vind ze minder fijn dat de wat duurdere, het schuurt een beetje maar niet erg genoeg om ze nooit te gebruiken.
Ik heb wel dure schoenen, met weinig demping na advies van Anneque. Momenteel loop ik niet maar ben van plan het weer op te pakken. Ik vind het wandelen tussen het rennen veel leuker .

Kruidvat Lidl Aldi

Een sportbh is inderdaad wel handig. Kijk eens in de laatste kruidvatfolder voor de kleding van Leontien. Ook Lidl en Aldi hebben regelmatig (tijdelijk) prima hardloopkleding

Sporta

Sporta

21-10-2014 om 22:41

H&M

H&M heeft ook sportkleding die niet zo duur is. Kijk eens in de online shop. Ik zelf koop dan alleen kleding die ademend is, dat lijkt me fijner. Als je goed oplet zit die er wel vaak tussen, maar het staat zeker niet bij alles. En sneldrogend.

Ik vind die technische sportkleding wel vaak onaangenaam warm, alsof de warmte niet goed afgevoerd wordt. Maar het voordeel is dat de kleding niet lang nat blijft, dat kan onaangenaam afkoelen.

Puck

Puck

22-10-2014 om 08:53

decathlon

Lidl en Aldi hebben soms acties met loopkleding, maar die is vaak zo uitverkocht. Ik ben heel tevreden over de goedkope hardloopkleding van de Decathlon, shirtje voor 5 euro, dunne tight voor onder een tienje. Volgens mij tegenwoordig ook online te bestellen.

margje van dijk

margje van dijk

22-10-2014 om 10:39

Je hebt al snel te veel

Toen ik begon met hardlopen heb ik ook van alles aangeschaft wat me wel handig leek (inderdaad eerst van de goedkope aanbieders zoals Aldi, met het idee het later dan 'goed' te kopen als het zou bevallen). Ik heb wel drie jasjes: eentje van de Aldi, eentje van Zalando, en een dun hardloopjack van Asics. Maar in de praktijk heb ik ze echt nooit aan. Ik ben zo snel warm dat ik van die jasjes meer last dan plezier heb. En voor de regen hoef ik het ook niet te doen: als het regent loop ik niet (of wat later), en als het gaat regenen terwijl ik al loop maakt het me niet uit. Alleen bij extreem weer, zoals wanneer het vriest, zou ik misschien een jack aan doen.

In alle andere gevallen is een lange strakke hardloopbroek en een shirt met lange mouwen, of bij koud weer een fleecetrui, voor mij voldoende. Ik hoef zelfs bij min 7 graden nog geen handschoenen aan, want voordat ik een kilometer ver ben zweten die al van mijn handen. Ik loop 's zomers zo lang mogelijk in een korte broek (zo'n strakke tot op de knie heb ik het liefst) en een shirtje.

Maar dit is heel persoonlijk: ik heb een vriendin die ook loopt en die altijd meer aan heeft dan ik. Want zij is veel eerder koud.

Voor mezelf heb ik ook zo'n vuistregel gemaakt als Puck (was het Puck?). Als het warmer is dan 10 graden loop ik in een korte broek en shirtje. Als het onder de 10 graden zakt een lange broek en dun shirt met lange mouwen. Als het onder de 4 graden is doe ik een fleecetrui ipv gewoon shirt. Als het onder 0 is doe ik de fleecetrui over de dunne trui. Ik hoef echt geen thermobroek onder mijn langebroek, daar heb ik alleen maar last van, maar vooruit met -10 graden zou ik dat vast wel doen (ook: gevoelstemperatuur, als het minder koud is maar wel hard waait). Muts hoef ik niet op, maar een hoofdband wel (die over mijn voorhoofd kan). Handschoenen alleen voor het eerste stukje, daarna wil ik ze uit (= vervelend).

Qua schoenen: ik heb net voor het eerst nieuwe schoenen gekocht, maar mijn andere schoenen waren nog niet geheel versleten of zo. Het leek me wel handig om een tijdje twee paar schoenen te hebben, de nieuwe in te lopen voordat de oude helemaal op waren. Ik heb het eerste paar in een gewone sportwinkel gekocht (geen hardloopwinkel) en daar hebben ze wel naar wat dingen gekeken (of ik al dan niet pronatie had, of er andere dingen waren die schoenen zouden kunnen corrigeren) en op basis daarvan me een paar aangeraden. Ik kon zelf nog de mate van demping (= ook de toename in prijs) kiezen. Voor het tweede paar heb ik gewoon de opvolger van dit merk gekocht en daar ben ik heel tevreden over.

En inderdaad: een sportBH is superbelangrijk. Ik heb niet eens hele grote borsten maar in het begin liep ik nog met mijn simpele sportBH. Dat vond ik niet heel lekker en ben eens een echte gaan kopen. En dat was me toch een wereld van verschil! Ik heb nu het gevoel dat ik kan bewegen wat ik wil, van die borsten zal ik geen last hebben. Met dat andere ding was dat niet het geval.

Tenslotte: voor mij is het allerbelangrijkste eigenlijk mijn 'spibelt', ofwel een riem die stiekum een tasje in zich verbergt, en in dat tasje blijkt gigantisch veel te passen (zoals mijn hele Samsung S4 die best aardig groot is). Want ik moet echt een telefoon bij me hebben met muziekjes (al dan niet met Evy), zonder mp3-tjes kan ik niet lopen. Mijn hoofdtelefoon is met bluetooth dus daar zitten geen snoertjes aan. In het begin had ik een armband voor mijn telefoon en van die oortjes met snoertje, dat kan ook prima. Maar zoals ik het nu heb vind ik wel een uitkomst.

Dus ik zou zeggen, inderdaad: snel naar het Kruidvat (of online) want daar hebben ze nu goedkope hardloopkleding, en met een paar simpele dingen uitproberen wat voor jou het prettigst is.

Succes!
Margje

Rafelkap

Rafelkap

22-10-2014 om 10:53

spiband

Heb even gegoogeld op spiband maar wat een handig ding. Zo krijg ik er bijna zin in om weer te gaan hardlopen (moet van mezelf, maar m'n andere ik is lui).

margje van dijk

margje van dijk

22-10-2014 om 14:07

ja, leuk he? (maar spiband is niet spibelt hè?)

spibelt is de riem, spiband is volgens mij een polsband met handige zakjes.
De riem vind ik juist zo ideaal. Je doet hem om je heupen en maakt hem zo strak dat hij niet wiebelt. Dan kun je rennen met een telefoon of zelfs een portemonnee zonder dat die heen en weer schudt.

Ik heb hem al heel wat hardloopvrienden kado gedaan, en iedereen komt me na een tijdje melden dat dat zo'n superding is.

(Ik ben net weer terug van een rondje lopen - het was zo'n 8 graden dus ik had voor het eerst dit jaar lange broek en trui met mouwen aan. De trui was prima maar in de broek kreeg ik het al weer warm, ik word daar echt gek van.)

(En nog een PS: starten met hardlopen als de herst/winter er net aan komt is helemaal niet erg hoor, tenminste ik loop veel liever als het wat kouder is dan dat ik in te heet weer loop te puffen. Hardlopen als het vriest is bijna een psychedelische ervaring, met al dat glitter om je heen, en dan loop je in die pracht en praal met nauwelijks mensen om je heen en van binnenuit brandt er bij jou een kacheltje - echt heerlijk. Helaas afgelopen winter niet gehad, dat weer, maar vorig jaar wel. Stiekum hoop ik dat we dat ook dit jaar weer krijgen).

Margje

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.