Home » Forum » Wat eet je op kerstavond

Wat eet je op kerstavond?

60 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Stickertje
Wat eet je op kerstavond?

Dit jaar hebben wij voor het eerst in 25 jaar (de tijd die ik samen ben met mijn man) geen kerst met de schoonfamilie op kerstavond dat is door omstandigheden verplaatst naar 1e kerstdag, rond lunchtijd.
Normaal had ik na een dag voorbereiden 8 man hier aan tafel of schoven we rond deze tijd aan bij mijn schoonzusje.
Afgelopen zondag had ik ook al een kersthappening met chique eten en daardoor had ik enorme zin in iets gewoons. Ik sta nu dus andijvie stamp te maken, wetend dat we nog 2 dagen met luxe eten, gourmetten en taart door moeten.
De kinderen vinden het wel heel simpel en sputteren een beetje.
Bijkomend voordeel is wel dat ik voor het eerst in 25 jaar mijn ouders kan horen zingen in het kerkkoor, dat heb ik nog in beraad om daar heen te gaan.

Schoonmoeder is oud en het zou best kunnen dat volgend jaar een diner ook teveel gevraagd is van haar dat het dus weer lunchen wordt.
Wat ga ik dan eten op kerstavond? Ik wil iets simpels dat niet teveel werk is na een dag van volop voorbereidingen voor 1e en 2e kerstdag, want de tweede dag is altijd gereserveerd voor mijn familie en dan maken we allemaal iets.

Wat eet jij/heb jij gegeten vanavond?

Iris
Erwtensoep

met stokbrood.

Vakantie
Boterhammen met jam

Ik eet straks lekker pizza, mijn man een kipburger en mijn zoon nuggets.

Dit is overigens lunch ivm dat we op vakantie zijn. Vanavond eten we boterhammen met jam.

Martje
Spruitjes

Gewoon spruitjes met cashewnoten en een schop. Heerlijk met aardappelen uit de airfryer.

Lilian1
Verse Soep

En broodje hamburger. Na een dag dochter verhuizen waren man en dochter moe en werd t een makkelijke maaltijd want gewoon warm eten hadden ze geen zin in.
Eerste keus was afhaal maar die was dicht.

mijk
Boerenkool

Gisteravond een verjaardagsfeest met eten morgen en overmorgen sjiek en gourmet dus ook lekker stampot.

Pirata
Patat

Patat met rollade en sla. Dat eten we de komende dagen zeker niet. En het is makkelijk en toch een beetje feestelijk.

Spruitjes met een schop? Wat is dat?

Martje
Oeps

Ik bedoel een vis : schol

Ceessie
Simpel

kip pilav met rijst.

Vroeger toen ik nog thuis woonde aten we 's avonds ook iets simpels, vaak een klein beetje. En dan werd er later op de avond aten we met z'n allen nog een uitgebreidde maaltijd met soep, zelfgemaakte salade's, allerlei vleeswaar, verschillende kazen, wat vis/garnalen, lekkere broodjes, stokbrood. En onderwijl luisterden we dan naar kerstmuziek. Met kerst moest er namelijk vaak gewerkt (horeca) worden maar op kerstavond waren we vaak allemaal vrij. Best hele goede herinneringen aan.

40er
Shoarma

Op een broodje.

Mijn vriendin eet standaard pannenkoeken op kerstavond

Zeetakje
Hier vandaag

Rode kool met een balletje gehakt en appelmoes van appels uit eigen tuin.

Lilian1
Meestal is kerstavond de enige avond dat we

Er Allemaal in ons gezin zijn ivm werk en dan is t vaak gourmet of lekker uitgebreid eten. Op 1e kerstdag komen de omas dan eten en dan is t een goede hollandse maaltijd ( vaak met een apart tintje wat mn schoonmoeder dan toch vaak erg lekker vindt haha).
Dit jaar zouden ze boven de gourmet in slaap zijn gevallen want ze liggen allebei voor pampus, maar t staat allemaal in de nieuwe kamer.

Flanagan
Licht verteerbaar

Met de wetenschap dat we op de kerstdagen te veel gaan eten, vandaag lichtverteerbaar kost; oma-bordje met gekookte aardappelen, snijbonen en een stukje vis. Fruit toe.

Pennestreek
Griekse salade natuurlijk!

Niet zozeer vanwege de smaak, maar omdat wij hem maken in rood (tomaat en paprika), groen (veldsla en komkommer) en wit (tzatziki, feta en ui). Prachtig toch?
En omdat we gisteren en eergisteren al veel en/of ongezond hebben gegeten, en dat morgen en overmorgen weer doen. Dit is dan een mooie tegenhanger.
Ik doe eigenlijk nooit iets heel bijzonders op kerstavond, er komt nog genoeg.
Pannenkoeken eten wij traditioneel op de vrijdag dat een vakantie (van minstens 2 weken) begint, dus afgelopen vrijdag nog.

Phryne Fisher
Soep

Ieder zijn eigen keuze soep uit blik/zak en een broodje. Morgen komt de familie hier eten. Donderdag eet ik bij mijn vriend het AH kerstmenu.

Donjy
Hapjes

Kerstavond eten we traditie getrouw hapjes. Kleine verfijnde smaken. Begonnen met n oester met sjalot dressing, gerookte zalm met dille, carpaccio met truffelmayo/rucola/pijnboompitten en met olijfolie en foie grass, citroen knoflook garnalen, patatas bravas met pittige kruiden en mayo, van die lopende geitenkaas in wijnbladeren ( heb t etiket er ff bij gepakt: Banon , chevre au lait cru) met n glaasje chardonnay. De kinderen kregen een chocolat moellieux toe. Wij snoepen de laatste kaas en nemen zo koffie. Morgen 26 gasten en ik moet zo de kalkoen nog vullen. Help. Tweede kerstdag blijf ik in pyjama en eten we restjes.

Wholette
Hoort

Hoort dat speciaal te zijn?
Hier een bal gehakt, snijbonen, gekookte aardappels en komkommersalade.

Lusithania
En hier

Was er genoeg zuurkoolstamppot over van gisteren. Lekker makkelijk.

wil40
En ik.

Suddervlees, patat uit de airfryer en maïs.

Wat bij elkaar geraapte maaltijd, maar erg lekker:-)

@Emma
Hier

Zelfgemaakte paprikasoep van vorige week uit de diepvries, met een broodje hummus en/of kaas.

Sinilind
Poolse Kerstdiner

De Polen eten op Kerstavond mager. Omdat ze daarna naar de Kerstmis gaan. Tenminste, dat vertelde mijn Poolse stiefmoeder dus ik dacht ok mager eten klinkt goed. Maar het enige wat eraan mager was, was dat er geen vlees bij was. Als voorgerecht hadden we pierogi gevuld met.champignons en kool (soort raviolis), daarna Bortjs (bietensoep), daarna tarbot uit de oven, en een Franse toetje uit de Provence, namelijk Les Treize Desserts (13 verschillende soorten geconfijte vruchten, noten, etc...) Burp.... Heerlijk, maar mager...?
Morgen brunch en dan de hele dag op de golfbaan. Proberen de calorieën te verbranden neem ik.aan ...
Sini

juf Ank
wij aten

een heel gezond pastinaak/tomatensoepje zonder vlees met roggebrood.

Emmawee
Niks bijzonders

Volgens mij is er in Nederland geen eetcultuur voor Kerstavond. In Frankrijk is het kerstdiner juist op kerstavond.

Kerst begon voor ons vroeger altijd na de nachtmis. Met een beker chocolademelk en een stuk kerststol. Daarvoor aten we altijd 'gewoon', volgens mij. Maar misschien wel extra eenvoudig, omdat er ondertussen al allerlei voorbereidingen werden getroffen voor de dag erna.

Ik heb vanavond een andijviestamppot gemaakt, met een bonen-groentenschotel. Maar het had ook iets anders kunnen zijn.

Pastor
Werk

Ik moet altijd voorgaan in de viering van Kerstavond. Daarom ben ik al op tijd de deur uit. Eten doen we dan meestal simpel. Gisterenavond de restjes Chinees van de dag ervoor.
Man en kinderen komen altijd naar de viering en gaan na afloop wat sneller naar huis dan ik. Ik blijf nog om koffie/thee te drinken met de aanwezigen. Gisteren was ik rond 23:15 uur thuis en dan eten we samen stokbrood met kazen, salade, tapashapjes en vissige dingen. Lekker glas wijn erbij voor mij. Volwassen kinderen dronken ook wijn of bier, man een glas cognac. Jongste iets niet alcoholisch.

Zo dadelijk weer naar de kerk om de Eerste Kerstdag te vieren en als ik rond 13:00 uur thuis ben, brunchen we uitgebreid.

Alkes
sushi

Omdat kerstavond ook mijn verjaardag is, mag ik al sinds mensenheugenis kiezen wat we dan eten. Gisteravond was het sushi.

margaretha
re pastor

zoiets doen wij ook, alleen is het bij ons mijn man die predikant is. En laat ontbijt/ brunch doen we in de kerk. Gisteravond na de dienst zijn de tafles al klaargezet (dat betekent alle stoelen verzetten/ wegzetten, tafels erin, stoelen erbij, tafels feestelijk maken). Vandaag dienst terwijl we al aan die tafels zitten en dan koffie, koffiekoeken, broodjes enz. en dan worden de dagkalenders en boeken voor de kinderen (en snoepzakken) uitgedeeld. Voordat we weer naar huis gaan moet alles opgeruimd worden.

Stickertje
Leuk om te lezen allemaal.

Ben zelf gisteren toch naar de kerk gegaan alleen. Was ver na middernacht thuis en moet over 45 minuten bij schoonouders zijn.
Ga nu douchen en aankleden. Reageer later wat uitgebreider.
Ik was op zoek naar inspiratie voor iets gezelligs, de pubers kennen niet anders dan het echte kerstdiner op kerstavond en vonden andijviestamp maar simpel. Was overigens wel gezellig en dat is het belangrijkste.

Paasei
Gezellig

Ik miste dat gisteravond wel een beetje.. 'gezellig'. Dat associeer ik met de nachtmis vroeger thuis, lopen door de sneeuw (in mijn herrinnering sneeuwde het toen altijd ..:-)) van de kerk naar huis en dan volgens zuidelijk gebruik aan de balkebrei die mijn moeder bakte.

En later toen we zelf kinderen hadden, na de nachtmis aan de pasteitjes. Kaarsjes aan op tafel in een verder donker huis met alleen kerstboomlichtjes. Onze eigen traditie, ze hebben het er nog over.. Nu zijn ze groot en wonen niet meer thuis. Nachtmis is nu met zn twee. En daarna snel naar bed want 1e kerstdag is de tweede sessie. Laat makem gaat niet meer zo makkelijk als vroeger. Tis toch anders.. sprak zij weemoedig.

Anemone
Hapjes en cocktails

Hier luiden we kerst traditioneel in met vrienden. Ieder maakt een cocktail en neemt hapjes mee. Stamt uit de tijd dat we allemaal geen relatie hadden, en andere single vrienden sluiten ook aan als dat zo uit komt.

vlinder72
Pizzarette

Wij hebben de pizzarette op tafel gezet. Simpel maar onze kinderen vinden dat zo leuk. Inmiddels is dat ding traditie geworden op kerstavond.

Misdreavus
en wij

Wij kwamen er gisteren niet uit, de kinderen wilden last minute naar de kapper, toen we thuiskwamen was het al vrij laat om nog boodschappen te doen en te koken. We konden niets bedenken waar we allemaal zin in hadden en toen heeft mijn zoon "gewonnen" en zijn mijn man en zoon naar McDonald's gereden om eten te halen.
Andere jaren deden we meestal iets met verschillende hapjes, een soort buffet op de salontafel terwijl we een film keken, maar daar waren de kinderen vorig jaar al een beetje klaar mee, dus ik ben er dit jaar niet aan begonnen. Tot mijn grote verbazing stelde mijn zoon voor om een spelletje te doen en had mijn dochter ook zin om mee te doen, dus werd het echt een heel gezellige avond.

Als kind gingen we altijd naar de nachtmis en dan kregen we als we thuis kwamen warme chocolademelk, worstenbroodjes en beschuit met muisjes.

Pagina's