Home » Forum » Wat eten jullie met kerst 0

Wat eten jullie met kerst?

30 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
40er
Wat eten jullie met kerst?

Ben nog een beetje inspiratieloos wat betreft het eten met 1e kerstdag. Gewoon om te koken (we gaan niet gourmetten). Dessert wil ik een Grand dessert maken, iemand nog leuke ideetjes?

Flavia
24e

Ik beslis de 24e een uur voor sluitingstijd van de AH in de AH wat het gaat worden.

Granddessert: profiterolles, bolletje ijs door amandelschaafsel rollen, een appelsouffle, en een lekkere Australian bonbon.

Aagje Helderder
Hier regelmatig

mosselen op eerste kerstdag. Onder het motto dat er niet te lang in de keuken gestaan moet worden. Mijn man is overigens de vaste kok in huis en ik dring er daarom op aan dat hij het simpel houdt.

Maar dat voldoet vast niet aan je wens om uitgebreid te koken.

Aagje

Lilian1
1e Kerstdag geen idee

De oma's komen allebei eten dus iets "gewoons" : aardappeltjes met kruiden uit de oven, en kalkoen in mosterdsaus deden het vorig jaar erg goed dus ik denk in de herhaling :) ( Of beenham) groene asperges grillen en stoofpeertjes, een salade en klein toetje met panna cotta/koffiesmaak.
2e Kerstdag eerst met mijn familie brunch en daarna met zijn familie savonds buffet. Iedereen brengt wat mee bij de beide families dus we weten niet wat we allemaal eten. Alles staat op tafel en ieder pakt wat hij wil

Pennestreek
Vorig jaar

Hadden wij een ‘menu around the world’. Allemaal kleine gerechtjes, uit verschillende landen. Daarmee kan je echt alle kanten op. Wat dacht je van waldorfsalade, pigs in a blanket, een hamburgertje, sushi, saté... Een beetje fingerfood idee. Om beurten per tweetal een gerechtje afmaken, en natuurlijk zoveel mogelijk voorbereiden. Wij hadden 10 gerechtjes, maar het was gewoon teveel en het duurde te lang, dus de rest is 2e Kerstdag alsnog verorberd. En de gourmet schoof door naar de 27e 😉.
Oh, en zoon heeft er een beauty van een menukaart bij gemaakt met de vlaggen van de betreffende landen.
Wij vonden het een groot succes, ik denk dat we hem in de herhaling doen.

Phryne Fisher
Dessert

Mijn dessert wordt tiramisu, dat was vorig jaar enorm goed gelukt. Bij het hoofdgerecht stoofvlees, maar ik weet nog niet hoe, en rollade. De rest moet ik nog invullen.
Ik dacht aan miniquiches als voorgerecht. Heeft nog iemand een recept? Anders zitten we weer aan de suffe witlofschuitjes of carpaccio.

40er
Phryne
OND
Ik moet werken op kerstavond en op kerstmis.

De baas laat een traiteur naar het werk komen om zijn waardering te laten blijken voor de mensen die op die momenten toch willen werken (hoewel... aan 300% betaald, de feestdag nog eens extra betaald en 100% betaald te recupereren in tijd is het nog maar de vraag wie wie een plezier doet...).

Tijgeroog
Nou

Flevo-hert zal wel in de aanbieding zijn...

Karolien
Gemakkelijk

Wij nemen de Allerhande Kerstbox. Wel lekker eten maar ik hoef niet te bedenken wát het wordt.

mijk
Vorig jaar deden we retro

2 dagen met de kinderen gekookt. ZO gezellig. Zij wilden eten zoals vroeger bij opa en oma dus het was een retrokerst:

1e kerstdag
vooraf:
-garnalencocktail
Hoofdgerecht:
-gebraden kip met gebakken aardappeltjes en stoofpeertjes
Toe:
Viennetta

2e kerstdag
waren we onverwacht ook thuis omdat mijn man een vrij stevige hersenschudding had opgelopen een paar weken eerder.

Toen hebben we met de restjes kip een ragout gemaakt voor in een pasteitje als voorafje
als hoofdgerecht een hazerug met rode kool en aardappelpuree
en toe volgens mijeen kaasplank.

Was heerlijk en voor ons heel old school maar de kinderen werden er ook erg blij van!
Het samen koken was supergezellig.

Oh met dochter heb ik een van die dagen nog gevulde kwarteleitjes staan vullen als amuse!

Dit jaar nog geen flauw idee. We hebben nog 2 weken ;) .

Mijk

Silone
dit

Eerste kerstdag kalkoen met wat traditionele groenten, en verschillende aardappelgerechtjes, peertjes, zoiets. Tweede kerstdag ga ik voor zalm, ben ik nog niet uit of ik hem in de oven stop of in de bbq. Dat laatste vind ik bij mooi winterweer ook wel leuk. Misschien met wat lichte groenten en rijst.

juf Ank
ik ben

dit jaar veganistisch gaan eten. Dus dit wordt mijn eerste veganistische kerst. Ik heb ook overwogen of ik missen met kerst zal zondigen omdat ik niet perse vind dat ik 100 % consequent moet zijn. Maar anderszijds zou dat zo maar darmproblemen kunnen geven als ik dat na al die maanden consequent veganistische voeding zou doen. Dat wil je ook niet voor je kerst. Dus ik weet het nog niet. maar ik zit ook in een vakantiehuisje met kerst en weet niet welke mogelijkheden ik heb.

OND
Flevo-hert

En als het een beetje mee zit met een lekker stuk dierenrechtenactivistenbiefstuk erbij :-))).

Dees
We zien wel

We zien wel. Ga me niet nu al druk maken over wat we eten.

Ga me ook zeker niet volproppen met vlees enzo, arme beestjes. Maken gewoon iets wat we zelf lekker hebben en op dat moment trek in hebben. En dan neem ik wel een lekker toetje extra mee.

juf Ank
het schijnt inderdaad

dat de mededeling dat je vegetarisch of veganistisch eet, nogal eens op de pestklier van mensen werkt. Ik zie dat OND er ook een beetje last van heeft...………. :-)

tip:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/feestdagen/...

OND
Mijk

Dat menu "1e kerstdag" kan bijna in de boeken als "typisch Belgisch", al bestaat dat natuurlijk net zo min als "typisch Nederlands".

Een "typisch Belgisch" kerstavondmenu (dat aan het uitsterven is) ziet er ongeveer zo uit:

Voorgerecht: tomaat-garnaal of in het Vlaams: "tomate-crevettes" et pour les Flamands la même chose :-))).

Soep: doorgaans een zware, gebonden roomsoep, genre crème agnès sorel, champignonroomsoep, aspergeroomsoep, enz.

Hoofdgerecht: turkey rules! Het beest, niet het land... Een in bouillon deels voorgegaarde kalkoen, afgebakken in de oven (al dan niet uitgebeend, al dan niet met vulling).
Vergezeld van een "groentenkrans" (ik veronderstel dat dat een "typisch Vlaams" woord is), bestaande uit 5 - 6 soorten groente, bij voorkeur opgediend op een immense ovalen schotel met het vlees in het midden, omringd door de groente. Verder vleessaus (of een aanbod aan allerlei sauzen) en aardappelkroketten.

Dessert: taart, natuurlijk. In elke mogelijke variatie. Koffie, cognac/calvados/Izarra/Southern Comfort/stroh rum/...

Afgezien van de drank, alles zelf bereid. Wijlen mijn moeder draaide daar haar hand niet voor om, al had ze nauwelijks plaats in haar keuken, met die drie fornuizen (12 gaspitten, 3 ovens) die ze daar had...

De dag erna veel water en bruistabletten...

40er
Juf Ank

Ik denk dat (hoop eigenlijk) dat OND reageerde op tijgeroog.

Dees
Juf Ank

World food café heeft lekkere recepten!

OND
Juf Ank

Ik alludeerde eigenlijk op berichten in de pers van begin dit jaar, toen dierenrechtenactivisten poogden het afschieten van herten te verhinderen door in het schootsveld van de schutters te gaan lopen.
Ik hou het even kort: ik vond (en ik niet alleen) dat een emo-actie van dierenknuffelaars, gespeend van elk biologisch/ecologisch inzicht.
Ik kan het nog korter zeggen: het was pure dwaasheid.
Het vreemde is, dat je geen volk op de been krijgt om werkelijk nuttige organismen, die wel nog (min of meer) kunnen gedijen in de schaarse restanten natuur die er nog overblijven, in bescherming te nemen.
Er wordt niet betoogd voor nachtvlinders, hommels, wespen of muggen. Er wordt niet gedemonstreerd tegen keurige gazons.
Er wordt in de kringen van die fanatieke knuffelaars met Walt Disney-fixatie blijkbaar niet nagedacht over de biotoopverschraling en het verlies aan biodiversiteit ten gevolge van de grootschalige sojateelt voor de productie van "veggy" seitan, of over hippe palmolie of "cool" kokoswater.
Nee hoor: men trekt "vanuit het hele land" (wow, al dat CO2) ten strijde tegen "dierenmoordenaars" die wat herten uit hun lijden gaan verlossen, omdat die nu eenmaal de winter niet kunnen door komen.
Vegetarisme, veganisme, ... ik vind het (net als de marketingafdeling van de AH en de Liddl) allemaal prima hoor.
Maar blijf alstublieft weg als de grote jongens doen wat nu eenmaal moet gedaan worden.

OND
En jawel

ik reageerde op Tijgeroog.

mijk
OND

Dit is dan ook het kerstmenu dat mijn schoonouders in lichte variaties opdiende. We hadden ook nog wijn uit eigen tuin en huisgemaakte likeur (voor ons dan niet de kinderen)..

Mijk

zebra
geen diner

maar de laatste jaren doen wij een lunch bestaande uit een paar pannen vers gekookte soep met allerlei broodjes, tulband, kerststol en divers beleg. Mijn ouders komen dan eten. Wat we de dag erna eten hangt af van waar we zin in hebben, kan dus ook spaghetti bolognese zijn

skik
Juf Ank, bijna-veganistisch kerstdiner

Een paar jaar geleden heb ik een bijna-veganistisch kerstdiner gemaakt. Soep, hartige taart, hoofdgerecht boeuf bourguignon (heel veel kastanjechampignons, hele sjalotjes, wortel en kruiden in een saus van rode wijn en groentenbouillon, vooraf te maken en met telkens even opkoken lekkerder) met haricots verts en gegrilde aardappeltjes en toe een crème brûlée met sojamelk waarbij ik wel een eierdooier gebruikt heb maar daar is vast een alternatief voor.

skik

juf Ank
bedankt

voor de tips, skik

Kaaskopje
3 dagen

Ik zeg eerlijk dat het niet echt mijn keus is, maar alleen op kerstavond is iedereen vrij, dus dan doen we de traditionele gourmetavond. Dat betekent 3 avonden kerstsfeer op tafel. Tweede kerstdag schuiven beide dochters aan. Dan lijkt het mij leuk om meer verschillende gerechtjes te maken. De derde dag zou wat minder uitgebreid kunnen. Gebakken aardappels, een groente en een stukje vlees bijvoorbeeld.

We laten weleens boodschappen bezorgen door een Turkse leverancier. Juist voor kerst is zijn aanbod interessant, delicatessen, Marokkaanse
broden, voordelige groente en fruit e.d.. ik ben dus benieuwd wat hij de komende bezorgronde in huis heeft.

Mari39
Eerste kerstdag

Krijg ik mijn moeder, zussen en aanhang te eten. Met 13 man aan tafel.

Ik.combineer zelfgemaakt met niet zelfgemaakt.

Voorgerecht pasteibakje, met brie honing en tijm. Soepje, stokbrood en smeersels.

Hoofdgerecht rosbeef uit de oven met peper en.portsaus, verschillende groenten, pommes duchesses en aardappelpuree.
Ook kabeljauwhaasje met botersaus

Toetje: traditioneel viennetta voor de kinderen en ik maak zelf trifle.

Tweede kerstdag komt schoonmoeder eten. Dan pastei met paddestoelenragout vooraf, hoofdgerecht:zalmfilet met aardappels en groenten. Uiteraard zoveel mogelijk met restjes eerste kerstdag.

Toetje moet ik nog bedenken.

OND
Gourmet !?

Dat is wat mijn vader ook ooit, met de allerbeste bedoelingen, voorstelde.
Zo kon ma gezellig mee tafelen en was ze eens verlost van die loodzware kookdagen: de voorbereidingen voor kerstavond begonnen doorgaans al een dag of twee daarvoor...

Dat zag ma helemaal niet zitten en toen pa een heel klein beetje aandrong, was dat aanleiding voor een fikse ruzie, al dat gedoe over kerstmis al feest van de vrede ten spijt :-).

Kaaskopje
OND

Arme vader 😃

OND
Ja, arme pa

Hoewel, er was ook wel enig opportunisme mee gemoeid: de afwas naderhand was pa's departement.