Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

mirreke

mirreke

25-05-2009 om 17:19

Wespennest in schuurtje, kan dat kwaad?

Daarnet kwamen we erachter dat we in het schuurtje een wespennest hebben zitten, redelijk groot al, een middelgrote ballon ongeveer. We hebben net in het schuurtje staan kijken (het hangt schuin tegen het plafond), en de wespen waren totaal niet agressief.
Ik heb er een hekel aan om dieren te laten doden. Het schuurtje staat niet tegen het huis aan en de kinderen hoeven er niet binnen te komen (alleen tuinstoelen en tuinierspullen). We zijn niet allergisch, althans voor zover ik weet. Tot nu toe hebben we ook geen overdreven last van wespen gehad, dat was vorig jaar wel anders (en toen zat daar in ieder geval geen wespennest). Kortom, ik wil het nest wel gewoon laten zitten.
Heeft iemand ervaring met een wespennest in je vrij directe omgeving? V(oor zover je dat weten kunt natuurlijk, er zullen nogal eens wespennesten onder de pannen zitten zonder dat iemand dat weet, lijkt me.) Is het verantwoord, of wordt het straks erg naar?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Weghalen!

Al die wespen die daar wonen die gaan vanaf eind juli/augustis op zoek naar zoetigheid in de buurt en dan komen ze massaal bij jouw terras kijken als je ook maar iets te eten buiten hebt.

En dat is niet gezellig.

Bovendien kunnen ze ook nog eens vervelend agressief worden met zijn allen als jij in je schuurtje de grasmaaier wilt pakken en te dicht in de buurt komt.

Sne een verdelger bellen, hoesneu het ook is!

Ingrid

PS...enne, ze kunnen ook nog eens een hoop vernielen in hun nestbouw-drang. Houten balken/wandjes/spouwmuren. met een beetje pech heb je volgend jaar ook nog een iets gammeler schuurtje...

Brianna F

Brianna F

25-05-2009 om 18:05

Weg ermee

Ze lijken niet agressief, maar wespen zijn itt bijen en hommels vervelend en vreselijk onvoorspelbaar.
Ik zou mijn kinderen daar niet aan bloot stellen.
En ik kan het niet sneu vinden, ik vind het akelige rotbeesten.
Terwijl ik met genoegen naar zo'n dikke, logge, schommelende hommel kan kijken, die hier al tientallen jaren hun nest in de spouw hebben.
Die zoemen tenminste niet telkens om je hoofd.

mirreke

mirreke

25-05-2009 om 18:11

Hmm. dat klinkt niet best

Verplaatsen, zou dat mogelijk zijn? Maar dat doe ik liever niet zelf...

Bastet

Bastet

25-05-2009 om 18:40

Afblijven

Afblijven en laten weghalen door iemand die er verstand van heeft!Dit wordt anders in juli/augustus geen lolletje.
Groetjes,Bastet

mirreke

mirreke

25-05-2009 om 19:26

Ongediertebestrijding

Morgen maar eens bellen. Ik heb al een bedrijf in de omgeving gevonden. Toch vind ik het erg. Die beestjes kunnen ook niet helpen dat ze zijn zoals ze zijn... En ik vind het erg knap, zo'n nest. Het ziet er mooi uit.
Maar ik heb ook geen zin in een wespenplaag wat later in het jaar. Jammer dat ze nou net ons schuurtje uitzochten.

Tirza G.

Tirza G.

25-05-2009 om 19:42

Don't worry mirreke

Misschien mag je het nest wel houden als de wespjes zijn verdelgd. Nu zijn ze nog vriendelijk en goedmoedig, er is vreten zat, ze zijn nog aan het bouwen, dat is straks allemaal over. Het nest wordt gegarandeerd groter als ze niet gehinderd worden en straks, als de jongen uit gaan vliegen en er veeeel meer voedsel nodig is worden ze uitermate agressief en vervelend.

Tirza

Vorig jaar gehad

Bij de mensen op de hoek van ons rijtje huizen zat een wespennest in de spouwmuur. Ze hadden het in eerste instantie zelf niet in de gaten, tot wij ze waarschuwden dat er toch wel steeds heel veel wespen uit die spleet in de muur kwamen.
Buurman vond een verdelger te duur en begon na een tijdje de spleten in de muur zelf dicht te stoppen, maar daar is hij snel mee gestopt, want het hielp niets.
Intussen waren we weken verder, was dat nest nog steeds niet verdelgd, en toen werden de wespen inderdaad heel vervelend. Wij, en nog een aantal anderen, moeten elke dag meerdere malen langs die plek (naar en van school) en er zijn diverse keren kinderen gestoken, onze kinderen en ook anderen. Heel naar, ze durfden op de duur ook bijna niet meer buiten te spelen.
Uiteindelijk heeft buurman toch maar een verdelger gebeld, en daarna was het ook meteen over, geen last meer gehad.
Het is inderdaad een knappe manier van bouwen Mirreke, ik heb zelf in onze eigen schuur wel eens een nog priller beginnetje gevonden (maatje pingpongbal) en me verbaasd over hoe prachtig het eigenlijk in elkaar zat. Diverse laagjes 'papier' en perfect rond. Maar een wespennest zo dichtbij laten zitten? Nee, echt nooit. De wesp die het aan het bouwen was heb ik met een reuzeklap naar de eeuwige jachtvelden geholpen en daarna heb ik het pingpongballetje (met larfjes erin) zelf weggehaald en in plastic in de container gedaan. Maar voor iets groters dan dat zou ik altijd een gespecialiseerd bedrijf bellen.

Wij ook vorig jaar

Ook in schuurtje en ook eerst overwogen om 'm te laten zitten. Maar zelfs onze goedmoedige buren drongen aan op verwijderen dus hebben we dat gedaan. Hier was ie formaat opgeblazen tennisbal. Mijn man heeft 'm zelf weg gegehaald. Goede dikke plastic-tas om het nest zodat de wespen gevangen zitten totaan de plek waar ie vast zit (of zit ie in de muur of op onbereikbare plek?) en toen met een spatel het nest losgewriktt.Zo viel ie in de tas, tas dicht en in de container. Voor de zekerheid er nog een tas omheen.
Onze oude buren van ons vorige huis hebben ooit grondwespen 'vriendelijk' laten verwijderen. Door een of ander natuur/milieu-centrum. Die kwamen met beschermende kleding en een grote stofzuiger en zogen alle wespen op. Erna zouden ze op een betere plek vrij laten en daar konden ze dan een nieuw nest maken. Maar dat kon maar een bepaalde tijd van het jaar.
Dus als je diervriendelijk wil proberen moet je zoiets 's proberen.
groeten albana

mirreke

mirreke

26-05-2009 om 10:29

Veel geld

heb ik net gehoord, 125 euro.
Een paar jaar geleden hebben wij in ons vakantiehuis ook een wespennest in de spouwmuur gehad. Best griezelig want het is een houten huis, je hoorde ze binnen gewoon gonzen. Dat heeft lief zelf uitgemoord. Is goed gelukt, daarna geen last van wespen meer. Ooit zat daar ook een beginnend wespennest van idd. formaat pingpongbal. Dat is spontaan zelf afgestorven. Mooi, net papiermaché.
Lief is helemaal ontdaan van het bedrag en overweegt nu toch het zelf te doen, gezien zijn eerdere succes. Ik zal hem de tip van Albana aan de hand doen, plastic zak eromheen schuiven. Nu zijn de wespen nog zachtaardig. En qua nestvorm zou dat ook goed kunnen, aan de bovenkant touw eromheen, strak aantrekken.
Als ik het zo vergelijk met jullie verhalen is het best een grote, zo'n ballon van ongeveer 25 á 30 cm hoog, eivormig.
En toch vind ik het naar...

Mamvantwee

Mamvantwee

26-05-2009 om 10:42

Verder shoppen

Ik zou even verder zoeken want 125 euro vind ik erg veel. Op internet vind je misschien wel andere 'mannetjes' die het voor minder doen. Wij hadden twee jaar geleden een wespennest in de spouwmuur en hebben dat voor 25 euro door een prof laten verwijderen (met een soort giftig poeder dat in de spouw werd gespoten). Dat is natuurlijk iets anders dan een nest zoals bij jullie, maar toch.

Ik heb even gezocht, maar zie bijvoorbeeld prijzen van 45 euro voor het verwijderen van een wespennest. Scheelt toch.

groet, Mamvantwee

Doe voorzichtig mirreke!

En voortaan sneller actie ondernemen! Da's goedkoper volgens mij. Ik heb een paar keer een nest in een vroeg stadium weg laten halen/spuiten en dat kostte volgens mij tussen de 25 en 50 euro of zo. Ook een keer in de spouwmuur. Dat hebben ze volgespoten met gif (tja, sneu) en tot mijn volle verbijstering kwamen de groggy babywespjes dezelfde avond aan de binnenkant van het huis tevoorschijn. Brbrbrb. Vielen zo op de vensterbank. Moet er niet aan denken hoe dat was verlopen als we niks hadden gedaan. Zowel qua griezeligheid als qua schade aan het huis.

Ingrid

Weg ermee

Toen ik het verhaal van Margje van Dijk vorig jaar hoorde, dat haar zoon door een hele zwerm wespen was aangevallen en het gif van meer dan 30 wespen in zijn lijf had, wist ik het wel helemaal zeker: als ik hier ooit in de buurt een wespennest vind, is het spijtig voor de beesten in kwestie, maar ze gaan professioneel verdelgd worden.

Mamvantwee

Mamvantwee

26-05-2009 om 11:44

Geen medelijden hoor

Wespen zijn niet beschermd volgens mij, en dat komt mooi uit, want ik heb helemaal geen medelijden met die beesten.

Als het nest makkelijk ...

...te "isoleren" is kan het volgende ook werken:
pak een lege glazen pot, schuif over het nest heen, door pot te schuiven gaat ie los, kleine kier maken en direct het deksel erop schroeven, klaar is kees.
Zo deed mijn vader het vroeger, heb het hem meermalen zien doen.

mirreke

mirreke

26-05-2009 om 20:06

Nou, het past niet meer in een pot

Het nest is nu al zo groot als een gemiddelde ballon, met ook die vorm. Het hangt aan het plafond, en steekt schuin naar beneden.
Het nest is dus al best groot, maar ik heb het nog niet eerder gezien. Ik weet beslist zeker dat het er een maand of twee geleden nog niet zat, misschien nog wel korter geleden. Gisteren hebben we het opgemerkt en zag ik het nog positief in, inmiddels ben ik al om en vind ik ook wel dat het weg moet. Lief blijkt al meer wespennesten te hebben verwijderd zegt hij nu, buiten het nest dat we in de spouwmuur hadden. Hij gaat het doen met een plastic zak en gif.
Dat verhaal van de zoon van margje heb ik ook gevolgd. Dat is ook de reden dat ik het nest weg wil hebben, ik wil daar mijn kinderen niet aan blootstellen. Voor mezelf zit ik er niet zo mee, ik ben absoluut niet bang voor wespen, en vind het ook niet erg als ze om me heen zoemen. Maar ik zie mijn kind toch liever niet achternagezeten door een horde wespen, brrrr...
Heeft iemand zoiets al eens zelf gedaan, een redelijk nest verwijderen?
Ik ben benieuwd, en ga voor de zekerheid ook maar wat meer bedrijven afbellen.

Vic

Vic

26-05-2009 om 21:20

Om je heen zoemen?

Mijn ervaring met wespen is dat die helemaal niet rustig om je heen zoemen (zoals bijen en hommels). Over het algemeen zijn het agressieve opdringerige krengen. De paar keer dat ik stil bleef zitten in de hoop dat de wesp weer zou weg vliegen ben ik gestoken. Dat is bijzonder pijnlijk en je loopt daarna nog drie dagen met een opgezette arm rond. Ik kan me echt niet voorstellen dat je overweegt om een wespennest ter grootte van een ballon zelf weg te halen.

mirreke

mirreke

27-05-2009 om 10:08

Ik overweeg het niet

maar lief wel. Hij heeft het al eerder gedaan (zegt hij), voordat we elkaar kenden (meer dan 20 jaar geleden)... En ik heb hem al eerder een nest in de spouw zien verdelgen, dat had wel wat voeten in aarde omdat het een erg uitgebreid nest was maar is prima gelukt, zonder steken enz.
Vorig jaar hadden wij ook ergens een nest in de buurt denk ik zo, want we hadden erg veel wespen als we buiten zaten. Ik heb nog gezocht maar geen nest kunnen vinden.
En ik ons vakantiehuis zitten ook altijd veel wespen. Inderdaad zijn ze altijd behoorlijk aanwezig.
Onze kinderen zijn niet allergisch trouwens, en wij ook niet. Mijn lief is zeer verantwoordelijk en bezweert dat hij het zelf kan weghalen zonder gedoe.
Overigens zijn wespen nuttige dieren. Ze eten andere insecten. Ik heb er echt moeite mee, ik zet ook geen wespenvanger neer, vind ik ook zielig...

Mirreke...

laat je nog wel even de afloop weten? Ik vind het doodeng wat jouw dappere wederhelft van plan is...

Ingrid (en bel idd de gemeente eens, ik heb mijn goedkope verdelgers ook altijd via de gemeente geregeld)

mirreke

mirreke

27-05-2009 om 19:45

Wonen

We zijn een jaar geleden verhuisd, en hebben nu idd een grote tuin en een vrijstaand huis. Iig geen rijtjeshuis met rijtjestuin, en ook geen kleine kinderen vlakbij. We wonen in een wat landelijk gebied (wel bebouwd) en iedereen is vrij laconiek over insecten. Ik heb al nagevraagd bij de buren maar niemand schoot uit zijn slof.
Te dure verdelgers: de iets minder dure is 107,50. Goedkoper is me nog niet gelukt. Dit zijn overigens prijzen in Duitsland waar ik woon. In Nederland zie ik zo prijzen vanaf 35 euro. Hier in Duitsland (ik ben hier ookop fora gaan zoeken) is het zelf weghalen van wespen heel gewoon: Plastic vuilniszak eromheen, touwtjes aantrekken, nest lossteken en het op een ongevaarlijke plek weer loslaten.
Lief gaat het echt zelf weghalen en maakt zich er totaal niet druk over, hij gaat het gewoon doen. Ik laat wel weten hoe het ging. Wat mij betreft brengen we het dan wel naar een ander plekje, hoeven ze toch niet dood.

Tirza G.

Tirza G.

27-05-2009 om 20:24

Zet je dan

richtingwijsbordjes in je schuur? Anders kunnen de vriendjes die niet thuis waren het nest niet meer vinden.

Overigens: allergisch kun je wórden, dat hoef je niet vanaf dag 1 te zijn.

Tirza

mirreke

mirreke

27-05-2009 om 22:56

Tja tirza

Waar gehakt wordt vallen spaanders, dat is nu eenmaal zo. En als het zou kunnen zou ik het nog doen ook, die bordjes, een soort geurspoor misschien. Ik ben echt een sucker voor dieren van allerlei soort. Ik kan ook niets doen tegen mollen bijvoorbeeld, hoewel ik daar ook niet blij van word. En spinnen zet ik buiten, of ik laat het mijn dochter doen als ze te groot zijn. Opzuigen zal ik ze niet. Maar idd. wespen zijn erg nuttig. (ik ben me nu aan het inlezen, dat snappen jullie natuurlijk wel).

mirreke

mirreke

27-05-2009 om 23:03

Enne allergie ontwikkelen...

Tja weet je, je kunt je niet overal tegen beschermen, of op voorhand al alle risico's willen uitsluiten. Wespen verdelgen omdat je wel eens een allergie zou kunnen ontwikkelen na provocatie, daar geloof ik gewoon niet in.
Ik vind het ook wel grappig om te lezen, die verschillen. Reacties zoals die van jullie lees ik op Duitse fora niet, daar gaat het er meer om of de verhuurder voor de kosten van verdelging moet opdraaien (ook wel begrijpelijk als het overal zo duur is hier), als de mensen het al niet gewoon zelf doen. Maar er zijn ook zat berichten van mensen die de nesten rustig laten hangen, ook omdat die wespen dus zo nuttig zijn.

groene specht

groene specht

27-05-2009 om 23:16

Wespen nu wel nuttig maar straks niet meer

Bevriende insectenkenner beweert dat wespen zich vreselijk gaan vervelen vanaf eind juni en daarom zo agressief zijn. Terwijl hommels en bijen zich bezig houden met honing maken en ander nuttigs, zijn wespen op een goed moment met veel, en dan gaan ze rondklieren. Ze hebben niets met bloemen en weten helemaal niet hoe ze daar nectar uit kunnen peuren. Ik weet niet of het helemaal waar is, de bevriende insectoloog is ook dichter, maar ergens zie ik er wel wat in.
Als je het rottig vindt, verdelgen, dan verplaats je het nest, nu zijn ze nog niet boosaardig. Spinnen zijn altijd nuttig, die eten pas veel andere insecten. Spinnen hoeven niet dood, ze doen ons niets. Mensen die spinnen doodmaken snap ik niet. Muggen mogen wel dood, graag al bij voorbaat. Of iemand moet me nu kunnen uitleggen wat het nut ener mug is. Bevriende insectoloog weet het ook niet.

margje van dijk

margje van dijk

28-05-2009 om 09:44

Brrrr

Mirreke, Genista noemde het al, maar mijn zoontje had vorig jaar inderdaad 30 wespesteken, en werd achterna gezeten zoals je in de donald duck wel ziet.

Hij heeft er erg goed (niet allergisch) op gereageerd maar het was een traumatische gebeurtenis, zowel voor hem als voor ons. En wij zijn ook van die mensen die eerst zullen kijken of iets milieuvriendelijk kan, mijn man is bioloog en ziet ook altijd het nuttige in plaats van het onaangename. Ik merk nu ook dat zoon bang is voor alles wat vliegt en dat vind ik jammer.

Dit wil je jezelf besparen, geloof me.

Maar goed, succes ermee!

Margje

mirreke

mirreke

28-05-2009 om 12:32

Margje

Ik denk dat ik inmiddels het nest ook wel wil weghebben, ik heb echt geen zin in getraumatiseerde kinderen, maar ik denk nu over verplaatsen (door manlief ). Dat schijnt toch niet zo moeilijk te zijn, als ik de Duitse adviezen erop na sla.
Ik heb alleen geen idee hoe je zoiets in de praktijk aanpakt. OK, het begin zie ik voor me, plastic zak om het nest doen en snel die afsluitende touwtjes aantrekken. Met een plamuurmes het nest voorzichtig lossteken, niet missteken omdat de wespen er dan alsnog uitkomen.
Maar dan... Nest valt of zakt voorzichtig in die plastic zak, en dan gaan wij samen (want ik zal wel mee moeten, ik wil tenslotte die humane verplaatsing) met een zoemende zak met de auto een nieuwe plek zoeken... En vervolgens lopen wij met die zoemende zak naar die plek... En dan weet ik het ook niet meer, wie doet die touwtjes dan open, en hoe hard moet je dan rennen?
Volgens mij zijn 'onze' wespen nu nog wel vriendelijk, maar als ze verplaatst zijn weet ik het zo net nog niet.
Enfin, daar ga ik nog eens op broeden.

mirreke

mirreke

28-05-2009 om 12:34

Oh, en tirza, bordjes zijn niet nodig hoorde ik

Als we het vroeg in de ochtend doen, of laat in de avond (vind ik minder, dan zie je niet meer zoveel), is het nog koud en zijn vrijwel alle wespen nog binnen. Kunnen ze toch allemaal mee... He, gelukkig, is weer een pak van mijn hart.

mirreke

mirreke

28-05-2009 om 12:36

En voorlopig als laatste

Ik dring bij lief constant aan om het zo snel mogelijk te doen, hoe langer het duurt, hoe groter het nest groeit. Maar hij heeft het nu nog niet op zijn agenda staan, zegt'ie. Volgende week wordt het, dit weekeinde zijn we weg (kan het nest lekker nog wat groter worden...). Kijk dat snap ik nou niet, als ik het ging doen had ik het gisteren al gedaan...

Tinus_p

Tinus_p

28-05-2009 om 13:53

Nuttig

Pandia citeert http://www.natuurinformatie.nl/nnm.faqs/natuurdatabase.nl/i000217.html :
"U bedoelt met uw vraag mogelijk wat het nut is van deze dieren voor de mens. Die vraag is moeilijk te beantwoorden en hangt van het woongebied af. In gebieden waar de mens van zoetwatervissen leeft is het duidelijk dat er zonder muggen veel minder vis, dus hoogwaardig voedsel, zou zijn."
Nou, sommige dieren zijn gewoon nutteloos, voor de mens. Ik erger me een beetje aan deze gedachtegang, dat iets altijd nuttig zou moeten zijn.

mirreke

mirreke

28-05-2009 om 15:14

Ik niet

Ik vind het juist een mooie gedachte, dat alles wel een nut heeft in de kring van het bestaan. Behalve de mens waarschijnlijk! Ik vind het juist ergerlijk dat mensen zich de maat der dingen wanen. Als het geen nut heeft voor de mens, of de mens heeft er last van, dan heeft iets (een levend organisme, zoals een nest wespen) geen recht op bestaan? Mag althans zomaar worden verdelgd?
Dat snap ik niet, en daar erger ik me aan. Ik vind het ook nog eens behoorlijk arrogant ook.

Mirreke (wat o.t.)

Nu gaan we wel wat filosofisch natuurlijk, maar het hele nut van vrijwel al het leven kun je ter discussie stellen. Vanuit het gezichtspunt van een mens zijn muggen niet nuttig. Over het geheel gezien zou je kunnen zeggen dat muggen hun bijdrage leveren aan het beperken van de overbevolking van bepaalde soorten, waaronder de mens, door het overbrengen van dodelijke ziektes.
Als je een en ander echter vanuit het gezichtspunt van de mug gaat bekijken, is de mens maar een verrekt schadelijk dier. Het breekt de natuur af, het slaat muggen dood en hangt muggenklevers op. Aan nog geen tiende van het aantal mensen van nu zouden de muggen ook wel voldoende hebben om aan eten te komen.
Maar zoals ik al zei, dat wordt erg filosofisch

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.