Home » Forum » Zijn er hier nog mensen

Zijn er hier nog mensen ...?

40 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yvan
Zijn er hier nog mensen ...?

Het is weekend, ik heb gewerkt, vrijdag 12h, zaterdag 12h, er was geen tijd om boodschappen te doen of deftige maaltijden te bereiden.
En ik wil wat plaats maken in mijn berghok.

Mijn maaltijd van vandaag:

"Vol-au-vent", bereid met kippenblokjes in bouillon, ingemaakt van eigen slacht in 2011.
Gefrituurde krielaardappeltjes van krielaardappeltjes van eigen teelt, ingemaakt in 2012, gebakken in mijn Nova-fretketel, > 35 jaar oud.
Met sjallot gestoofde sperziebonen van eigen teelt, ingemaakt in 2012.
Dessert: bolletje roomijs (gekocht) met een halve Doyennepeer, ingemaakt in witte wijn, 2002.

Zijn er hier nog mensen die zich bezighouden met dat soort ouderwetserigheid?

Doenja
ja hoor

Ik heb gekookt op mijn superouderwetse fornuis. (#hetfornuiswiensnaamnietgenoemdmagworden), broodjes en eitjes, soep s middags, en s avonds vlees van een bevriende boer, friet (whatelse), 3 groenten, cake opgegeten die vrijdag al gebakken is en verder heel veel genaaid. Hou er van.
Ouderwets? Ik heb ouderwets uitgevonden zeg maar.

wil40
Niet helemaal.

Inmaken en/of ladingen invriezen doe ik niet.
Ik houd wel van lekker koken en soms ook uitgebreid, maar haal zo veel mogelijk vers.
Maar goed, winkels zitten dichtbij.

Verse kip in de braadzak in de oven, Aardappelen even koken en dan bakken met wat paprikapoeder, Sperziebonen sudderen met reepjee spek, bolletje ijs met stoofpeertjes.

Jouw menu iets aangepast gaat het worden voor morgen, thanks!

Flanagan
Houdbaarheid?

Na het lezen van het jaartal waarop de producten ingemaakt waren, vroeg ik mij wel af hoe het zat met de houdbaarheid. Ouderwets inmaken of kliekjes hutspot invriezen doe ik een enkele keer; meestal eten de kinderen de volgende dag een kliekje. Maar zo lang? Dan eet ik nog liever een geroosterde boterham met gebakken ei of wentelteefjes met kaneel.

Flanagan
Vandaag

Hebben de kinderen voor mij gekookt omdat ik door mijn rug was gegaan. Is dat ouderwets genoeg?

Dees
nieuwerwets

Gisteren lekker nieuwerwets een pakje kruidenmix open getrokken en daar burritos mee gemaakt. :D

Zaterdag gebakken aardappelblokjes gemaakt die zijn vers toch echt het lekkerst dus aardappels kort koken en dan in dikke plakken snijden en die in blokjes snijden. Er wat snijbonen bij en een stukje gebraden kipfilet.

Tango
Jakkes

Mij niet gezien hoor, iets eten uit 2012. Maar blijkbaar is het dan nog goed want je bent er niet ziek van geworden, Yvan.
Hier vriezen we af en toe iets in, als er veel over is. Ik heb dan soms ook mijn twijfels over hoe lang het goed blijft. We proberen het na hooguit 2 weken op te eten. Blijft het heel lang liggen, gooi ik het soms alsnog wel.
Van de week hadden we moussaka en bami uit de vriezer. De moussaka was zelfs nog lekkerder dan vers. De aubergine was de eerste keer nog wat hard, maar na opnieuw opwarmen veel zachter geworden.
Maar meestal eten we gewoon vers. Gisteren boerenkoolstamppot, omdat het nog steeds zo koud is buiten. Vanavond rijst met gebakken uitjes en paprika en zalm.

Yvan
Toen ik in het leger was

(midden jaren 1970) aten we op oefening regelmatig Britse conserven van 1943 en 1944. Niks mis mee.
En toen ik 21 werd heeft mijn moeder een taart gebakken met krieken die ze ingemaakt had toen ze zwanger van me was.
Het oudste wat ik nog staan heb is van rond 2000, vooral fruit (pruimen, peren, appelmoes, rabarbermoes,...) en vlees.
Wat precies de houdbaarheid is van geweckte waar is onduidelijk, maar in elk geval erg lang, jarenlang.
Nu hou ik me daar niet meer mee bezig: ik heb geen moestuin meer en geen beesten meer. Wel nog honderden bokalen in allerlei maten, een paar inmaakketels, een grote snelkookpan van een liter of 50 enz.
Ik zal eens moeten op een rommelmarkt gaan staan ;-).

wil40
Yvan.

Dan wel ergens op een rommelmarkt op het platteland, wie weet raak je nog wat kwijt.
Weckpotten zijn overigens wel "hip en in de mode" maar ja, de Xenos en de Ikea verkoopt frisse nieuwe voor een prikkie.

Ik zou de bezem eens door dat eten vanaf 2000 halen. Maar ik heb de hongerwinter niet meegemaakt en misschien stoor jij je aan mijn verspilzucht.
Smakelijk eten vandaag:-)

Bosbes
jee Tango

Tango, ben je echt bang dat iets dat als je iets invriest, het al na meer dan 2 weken niet meer goed is?
Niet te gauw bang zijn hoor. Als je bezorgd bent, kun je het altijd nog een paar minuten koken of bakken, dan komt het wel goed. En we hebben altijd ook nog zoiets als weerstand.

De manier van Yvan spreekt me wel aan. Cool verhaal van die conserven uit de oorlog, of die krieken van ruim 21 jaar oud die uw moeder op een mooi moment heeft verwerkt in een taart.

Kaaskopje
Het lijkt me ontzettend leuk

Maar ik heb 'last' van twee dingen:1. ik verlies mijn motivatie nogal snel als het toch meer werk blijkt te zijn dan ik had gehoopt of verwacht en 2. voor je goed en wel kunt gaan wecken moet je toch wat materiaal aanschaffen. Als je geen weckketel met temperatuurmeting hebt, moet je een thermometer kopen en ben ik daar dan handig genoeg mee? Waar laat ik al dat ingemaakte spul, want we hebben geen ouderwetse koele kelder. Omdat ik mezelf inmiddels goed genoeg ken om te weten dat ik soms ergens geld in steek, wat dan later toch weer uit de gratie raakt, zou ik eerst eens willen proberen of ik het zonder teveel te investeren kan doen.

Toevallig raakte ik gister volledig in de ban van het maken van sauzen, olie's e.d., omdat ik me ook bezig ben gaan houden met het zelf mixen van kruiden. Toen ik via Pinterest eenmaal begon met het verzamelen van recepten en ideetjes, kwam ik zoveel tegen waar ik enthousiast van werd! :-)

Afgelopen week ben ik gestart met kerrie, het lijkt goed te smaken. Zo kun je heel veel zelf maken, maar als je maar met twee personen bent, gaat het opmaken ervan niet altijd snel genoeg. Om de kosten leuk te houden is het handig om niet de kleine potjes uit de supermarkt te kopen, maar grotere voorraden van een toko of Turk. Ik was donderdag bij de toko en ze dachten vast dat ik flauwgevallen was tussen de schappen, maar nee, ik lig dan gewoon met mijn neus tegen de spullen aan om de stickertjes goed te kunnen lezen en als dat héél veel is, kost dat tijd :-)).

Zo lijkt het mij ook heel erg leuk om zelf zeep te maken, maar daar moet ik ook het een en ander voor aanschaffen. De basis hoeft niet zo duur te zijn, tenminste als ik niet meteen met duurdere olie begin, maar 'gewoon' met gootsteenontstopper en frituurvet (ja klinkt gek, ik weet het), dan valt het wel mee. We zitten niet ruim genoeg in de slappe was voor experimenten met dure dingen, die op niks uitlopen, daardoor stel ik het maar uit en stel ik het maar uit... Daar baal ik zelf wel eens van.

Kaaskopje
Langs de weg verkopen

We hebben hier een kinderdijkje in mini-vorm. Bij een van de molens wordt in de zomer jam verkocht en dat loopt kennelijk goed, ondanks dat ik de prijzen nogal gepeperd vind. Kopen jullie wel eens wat bij kraampjes langs de weg?

Beter laat dan nooit, hebben wij het kopen van groente langs de weg vorig jaar ontdekt. Man fietst zomers graag, of doet een uitgebreid rondje met het hondje en komt dan soms langs stalletjes met tomaten, komkommer, bloemkool, e.d. en dat kost een prikje. Heel erg leuk.

Yvan
@Kaaskopje

Ja, weckmateriaal is niet goedkoop en het heeft weinig zin om een potje of twee te wecken.
Ik had een eh... "starterspakket" uit erfenis (moeder was kokkin, vader een boerenzoon), later aangevuld met potten, een tweede weckketel, nog later met een grote, in de VS gekochte snelkookpan omdat ik ook met vlees aan de slag wou en die dingen hier nauwelijks te vinden zijn.

Dezer dagen is inmaken zo goed als in onbruik geraakt, hier toch.
In (meer of minder) ruraal Amerika wordt het nog vaak gedaan en het wordt ondersteund door tal van initiatieven.

De Universiteit van Georgia bijvoorbeeld, is de thuisbasis van het "National Center for Home Food Preservation". Ze doen er nog steeds onderzoek en ze hebben een prima website rond alles wat met voedselconservering te maken heeft: http://nchfp.uga.edu/

Ook tal van andere universiteiten daar zijn er nog mee bezig en leveren een constante stroom aan informatie, o.a. Clemson University in Zuid-Carolina (https://www.clemson.edu/extension/food/canning/canning-tips/12pressure-c...), Cornell University in New York (http://monroe.cce.cornell.edu/nutrition/food-preservation) enz.

Hier hebben we zo ongeveer alles wat met voedsel te maken heeft uitbesteed aan de industrie. Het gevolg daarvan is, dat een flink deel van de kennis terzake verloren gegaan is.
Als volkomen nutteloos tijdverdrijf, probeer ik een klein deeltje ervan een beetje te bewaren.
Hoewel: zo nutteloos is dat niet, als ik afga op die, die hier de week voor kerstmis binnenvallen met de vraag om hun kalkoen uit te benen. Ik ben blijkbaar een van de weinigen die nog een kip of een kalkoen kan uitbenen zonder het ding te beschadigen...

O, en zelf zeep maken heb ik ook nog gedaan. En allerlei crèmes en balsempjes. En waspoeder. En wasverzachter. En kaarsen. En bruisballen. En...

Lou
kleine ambachtelijke genoegens

Een paar niveaus lager dan Yvan :-)

Ik maak mijn eigen wasmiddel en ik heb een tijd zonder shampoo gedaan (haren wassen met baksoda, uitspoelen met azijnwater). Dat laatste was ik na een half jaartje wel weer zat. Mooi schoon haar maar wel superdroog en het ging raar zitten. De zelfgemaakte tandpasta vond ik ook geen succes.

Wat eten betreft vind ik het wel leuk om dingen te maken die ik eerst in een potje kocht, wel simpele dingen zoals pesto en jam en tzaziki en pizzabodem. Van die kleine ambachtelijke genoegens.

Lente
Net moussaka gemaakt, maar dan een beetje anders

Aangezien we met z'n tweeën zijn, zijn er twee eenpersoonsporties in de vriezer gegaan. Die hoeven echt niet binnen twee weken op, maar zijn waarschijnlijk wel binnen 6 weken op.
Ik maak graag gerechten die goed in te vriezen zijn.

Afgelopen weekend Rendang gemaakt (Indonesisch stoofvlees). Erg lekker met sajoer boontjes en rijst.
De boontjes heb ik voor één maaltijd gemaakt, die heb ik liever vers. De rendang heb ik voor meerdere keren gemaakt Ideaal invriesgerecht.
Inmaken doe ik niet.

Verder ook fan van zelf groene en rode pesto maken, pastasaus, tomatensoep, kippenbouillon, brooddeeg/pizzadeeg, en zo.

Yvan
@Tango: gruwelverhalen, voor u toch, denk ik

Lang geleden had ik een kleine kudde schapen (een twintigtal dieren). Elk jaar werden er enkele geslacht. Een deel werd verkocht, een deel ging in de diepvriezer.
Op een bepaald moment kwam er een vergeten lamsbout tevoorschijn, die al een paar jaar in de diepvriezer zat. Ik heb die bereid. De beste lamsbout die ik ooit gegeten heb!
Mals! Smaakvol! Niet te geloven...

Overigens is het een gekende techniek om vlees gedurende dagen, weken, zelfs maanden te laten "rijpen" bij een temperatuur net boven het vriespunt.
Een runderkarkas waar uw biefstukje uit gesneden wordt, wordt pas vrijgegeven na -minstens- een week "besterven". Dat weet u toch hè? Of niet?

Het doet me lachen: die wantrouwige zielen, die dan flink betalen voor zo'n "gerijpte" steak, ondertussen alles na 14 dagen in de diepvries weggooiend.
Het heeft toch echt te maken met gebrek aan elementaire warenkennis.

wil40
Yvan.

Het ligt ook aan de vriescapaciteit van je vriezer.
Vroeger had ik een grote diepvrieskist, die ging tot -18 graden. Daar kon het vlees wel 2 jaar in.

Nu heb ik wat van die simpele diepvrieslades, onder de koelkast, die vriest niet zo heftig. Het vlees bederft niet na lange tijd daarin, maar er zit geen smaak meer aan.
Echt zonde van een mooie biefstuk.

Kaaskopje
Yvan

Wel leuk dat jij door de jaren heen van alles hebt uitgeprobeerd en gemaakt. :-)

Kaaskopje
De prijs van winkelpotjes

Vaak is het goedkoper om potjes uit de winkel te halen, dan er zelf mee aan de slag te gaan. Zoals dat ik nu kerrie gemaakt heb, moet ik wel eerst alle specerijen in huis halen om er kerrie van te kunnen maken. Maar goed, het leuke van kruiden en specerijen is, dat het op den duur wel op gaat. De kast staat inmiddels vol potjes en zakken en een vijzel.:-)

mijk
Ja ik weck

gisteren nog stoofpeertjes uit 2014 gegeten. Wexken is in principe oneindig houdbaar. Op het eweckinstituut hier hebben ze potten opengemaakt uit 1914 en door een laboratorium laten onderzoeken. Niks mee aan de hand. meestal houdt het niet zo lang bij mij. Ik ben van plan om van de week weer vooraad pastasaus en soep te maken. Ik heb ook nog een haas in de vriezer dus misschien weck ik ook nog wel hazepeper.. Altijd leuk so'n kookdagje.

Mijk

Half a twin
invriezen

Soep (de zelfgetrokken bouillon) en pastasaus. Maak ik altijd in grote hoeveelheden en gaat dan in porties in de vriezer. Afgelopen vrijdag nog lekker bezig geweest. Een paar liter geconcentreerde bouillon gemaakt en dan in literbakken ingevroren. Doe ik er 2 liter water bij en dan heb ik een heerlijke pan soep voor het weekend. Afgemaakt met soepgroenten, in de zomer tomaten, vermicelli en zo nodig gehaktballen.
Ook de basis voor pastasaus maak ik in grote hoeveelheden. Als er lekkere tomaten zijn maak ik zomaar 9 liter gezeefde tomaten die ik invries. Dan heb ik in een mum van tijd tomatensoep of tomatensaus voor bij de pasta.

Kaaskopje
Mijk

Wij zijn grote fans van Koken met Van Boven. Ontzettend jammer dat dit het laatste seizoen is. In de aflevering van gister lieten ze zien dat boter van jaren oud nog bruikbaar was, omdat het verpakt was in bladen van het groot hoefblad. De smaak was volgens mij niet meer als vers, ze noemden het enigszins nootachtig, maar zéker niet ranzig.

Kaaskopje
Arme dochter

Wij hadden zondag bietjes gegeten in de wetenschap dat er nog lasagne in de vriezer stond voor dochter. Daar was ze niet blij mee. Elke keer lasagne uit de vriezer vond ze nu ook weer niet de bedoeling. Ze lust inmiddels best veel, zo zei ze toen ze weer bij ons kwam wonen. Ik merk er nog bar weinig van. Dus het blijft schipperen.

Triva
Tango
Yvan
@Mijk

"Ik heb ook nog een haas in de vriezer dus misschien weck ik ook nog wel hazepeper.. Altijd leuk so'n kookdagje. ".

Dat interesseert me heel erg! Ik ben een paar jaar bezig geweest met wecken van vlees.
De resultaten vielen tegen, enkele dingen (zoals varkens- en rundertong, kip, vleespasteien) uitgezonderd.
Ik weckte die dingen volgens de "Amerikaanse methode": onder druk, t° 121°C gedurende een uur.
En ik ben nog altijd op zoek naar een goede methode voor spruiten. En pompoensoep. En ...

Yvan
Kerrie

Vindt ik een bijzonder interessant gegeven, hoewel ik het niet te vreten vind...
Of tenminste, het hangt van het aandeel koriander in het geheel af: ik ben behept met die genetische afwijking (want dat is het) die ervoor zorgt dat koriander, voor mij, een walgelijke zeepsmaak heeft.

Dat soort afwijkingen komt wel vaker voor en vaak zorgt het voor tal van misverstanden: zo zijn er mensen die compleet ongevoelig zijn voor de doordringende stank van katten- en hondenurine.
Of: voor de meeste mensen verspreid de plant stinkende gouwe (Chelidonium majus) een walgelijke stank. Maar sommigen ruiken het gewoon niet.

Ik heb nog nooit kerrie proberen maken, maar leuk lijkt me in elk geval dat je een aantal van de ingrediënten heel makkelijk zelf kan kweken, desnoods in bloempotten: koreander, fenegriek, lavas, venkel.
Karwei en komijn weet ik niet meer helemaal zeker, maar ik denk dat ik dat ook nog gekweekt heb.

Kaaskopje
Yvan

Zelf kweken van kruiden lijkt mij ook wel leuk, maar ik vraag me af (ja gewoon onwetendheid en onervarenheid) of ik het zo goed en dus smaakvol gedroogd krijg met mijn huis tuin en keuken voedseldrogertje, of 'aan de lucht', als hoe ik het uit de winkel haal. Ik zal er eens wat meer over gaan lezen.

Korianderzaad heeft inderdaad een sterke geur. Zou je het ook vies vinden als je koriander snel mengt met een theelepel kaneel, wat ook een overheersende geur heeft?

Tango
Vlees

Yvan, ik eet vegetarisch, dus aan steaks geef ik geen geld uit. Nu eet de rest van het gezin wel vlees, maar dat gaat eigenlijk altijd op dus hoeft niet de vriezer in.
En verder heb ik alleen maar een klein vriesvakje boven de koelkast, vandaar dat ik bij voorkeur zo min mogelijk invries. Het ding is zo vol. Verder staan er vaak wat pakken diepvriesspinazie, boontjes en zakken aardappelproducten in. En het probleem is ook nog dat ik vaak vergeet wat er in ligt en dat het dan dus niet opgegeten wordt en er veel langer dan 3 maanden in ligt. Er liggen ook nog ijsjes van afgelopen zomer e.d. en hele oude vissticks. Vandaar dus mijn streven het toch binnen ongeveer 2 weken te eten. Niet omdat ik bang ben dat het anders niet meer goed is, maar omdat het anders vergeten wordt en alsnog weg kan na maanden.

Triva
ben ik nu de enige die bij het lezen van dit topic

zich tekens afvraagt of de ts wil weten of hier alleen maar dieren meeschrijven? :)

Zeetakje
Haha, Triva.

Als ik de titel lees, krijg ik steeds de neiging om te roepen: " Ja, hier! Ik ben er!

Paddington
Ik ben ook van het ouderwetse

Ik maak in het weekend altijd een soep in een grote pan. Deze wordt in porties ingevroren en dan gaat er elke dag een bak mee voor lunch.

Pakjes gebruik ik nooit. Ze zijn wel in huis voor als iemand anders dan ik kookt. Ik maak veel kruidenmixen zelf en heb daarnaast ook verse kruiden staan. Ik heb geen moestuin, dus wecken levert voor mij niet veel op. Wel koop ik zoveel mogelijk de groente in het seizoen, tenminste als het ingevroren kan worden. Zo heb ik altijd behoorlijk wat groente kant en klaar gesneden in de vriezer liggen. Ik bezit behoorlijk wat vriezer ruimte zodat het ook prima kan.

Wij eten ongeveer de helft van onze maaltijden vegetarisch. Het vlees dat wij eten komt van mooie diervriendelijker initiatieven via internet.

Pagina's