Home » Forum » Zijn er manieren om een vrij groot kind op een scootmobiel mee te nemen

zijn er manieren om een vrij groot kind op een scootmobiel mee te nemen?

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

35 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
zijn er manieren om een vrij groot kind op een scootmobiel mee te nemen?

Omdat ik zelf geen ervaring heb met een scootmobiel vraag ik het hier, misschien zijn er mensen die hier meer van weten.

Een mevrouw meldt mij dat zij een Canta (zo'n wagentje met brommermotor) bij de gemeente heeft aangevraagd, en te horen heeft gekregen dat ze daar hoogstwaarschijnlijk niet voor in aanmerking komt, maar wel een scootmobiel kan krijgen. Maar die wil ze niet, want ze wil haar tienjarige dochter naar school brengen. De weg naar de bewuste basisschool is te lang en te gevaarlijk voor dat meisje om te fietsen (dat ben ik met haar eens trouwens).

Een gewone fiets of scooter is voor deze mevrouw wegens haar aandoening niet bruikbaar. Zijn er mogelijkheden om een groter kind met een scootmobiel mee te nemen? Even googlen levert plaatjes op van kinderzitjes maar daar is dit kind te groot voor. Zijn hier oplossingen voor?

Groeten,

Temet

Mijntje
canta of brommobiel

Ik zou eerder naar een Canta of brommobiel kijken. Daar kan je mee in de stad rijden, je hoeft er geen rijbewijs voor te hebben en er is volgens mij wel plek om iemand mee te nemen.

Puck
Ehhh... Mijntje

Volgens mij zegt Temet al helemaal in het begin dat mevrouw daar niet voor in aanmerking komt?????

MoederMop
Driewielscooter

En een scooter met drie wielen, zou dat geschikt zijn voor deze mevrouw?

AnneJ
De ' shoprider duozitter' ?
Temet
precies

Mijntje, die mevrouw heeft geen geld om zelf een Canta te kopen (of iets anders). Is dus afhankelijk van de gemeente en heeft gehoord dat ze in principe geen Canta kan krijgen, maar wel een scootmobiel. Vandaar de vraag.

Kans is groot dat de gemeente roept dat dat kind maar op een school vlakbij huis moet, maar aangezien het kind al een paar schoolwisselingen achter de rug heeft en hier nu kennelijk goed zit, wil moeder dat niet en dat is ook niet zo gek.

Groeten,

Temet

MoederMop
Of n driewieltandem

https://www.vanraam.nl/tandem-driewieltandem-twinny-plus/itm/13530

Goedkoper dan een canta, vergelijkbaar in prijs voor een scootmobiel. Je moet wel zelf trappen. Sommige tandems gaan sneller met twee personen, maar ik heb overigens andere ervarigen. Nu nog even googelen hoeveel een elektrische driewieltandem kost.

Mijntje
ok

Tweedehands is het misschien waard om zelf aan te schaffen.

Jamie
Moedermop

Wat maakt dat jij denkt dat iemand die in aanmerking komt voor een scootmobiel probleemloos een tandem kan voortbewegen?

Hanne
Oefenen

Volgens mij kun je je kind prima leren om naast een scootmobiel te fietsen. Het vraagt misschien even oefening, maar dat is nooit verkeerd.

Het is niet zo anders dan wanneer een andere ouder naast zijn kind fietst om te leren hoe je omgaat met het verkeer.

Een kind van 10 gaat meestal ook niet meer achterop in een kinderzitje.

MoederMop
Elektrische driewieler

Vandaar dat ik op zoek was naar een elektrische driewieltandem. Of heeft de dochter ook bewegingsproblemen?
Ik heb trouwens ook wel eens een paar gezien waarbij meneer voorop de scootmobiel zat en zijn vrouw op een aanhangscootmobiel erachter. Hij stuurde dus.
Maar daar zou ik als 10-jarige niet in gezien willen worden, dat wordt dan wel een eindje voor de school afzetten.

MoederMop
Naast de scootmobiel

Dat werkt alleen als de school op fietsbare afstand is, als het te ver is zou de dochter op een elektrische fiets moeten passen.

four
scootmobiel

Als de bestemming haalbaar is op een scootmobiel, dan is een fiets ook mogelijk.

Noet
en een tandem

is niet haalbaar, want heen zou de dochter nog wel kunnen fietsen, maar ik denk niet dat het de bedoeling is dat moeder ook de hele dag op school blijft omdat ze de tandem alleen niet kan besturen. Je krijgt geen scootmobiel als een electrische fiets ook nog gaat.

M Lavell
Inderdaad

Ik denk dat er heel goed gefietst kan worden naast een scootmobiel. De actieradius van de scootmobiel is een groter probleem.
Hoe is de leerlingenvervoer regeling in Amsterdam?
Zomaar van school verhuizen kan volgens mij sowieso niet.

Noet
zal wel meevallen

er zijn scootmobielen die 70km halen, maar je moet dus wel goed kijken bij de aanvraag waar je hem voor gaat gebruiken.

M Lavell
Maar toch

Als moeder brengt en haalt moet ze de afstand naar school 4 X afleggen.
En dan wil ze ook nog boodschappen doen of naar de dokter.

Marie
Aanhanger?

Vond met google wel een fietskar voor achter achter de scootmobiek, maar daar zal ze ook te groot voor zijn

http://www.pgbgids.nl/product_info.php?products_id=443

Maar er zijn toch ook wel andere oplossingen te bedenken?
Waarom moet zij zelf persé haar dochter halen en brengen?
Kan ook een buuurvrouw, oma of ouder van klasgenoot zijn?

Hoe gaat dochter nu naar school?

Hanne
Ze is tien jaar....

Nou is het verhaal niet die scootmobiel, maar een ouder die geen geld heeft voor een auto. Dan is haar keus toch ook of ver fietsen of naar een school dichterbij, waarom zou dit anders dit geval anders zijn.

Het meisje is 10 jaar, over twee jaar gaat ze naar de middelbare school, het lijkt me goed dat ze dan in staat is om zelfstandig in het verkeer naar school te gaan. Ik zou die twee jaar zien als een tijd om te oefenen. Warme kleding, regenkleding en samen lekker naar school brengen/halen.

Natuurlijk geeft een canta of zoiets veel meer comfort, maar het is voor de gemeente niet de goedkoopste voorziening en daar zullen zij altijd voor kiezen.

Jamie
Daarbij

Die Canta is dus echt alleen nodig om dit meisje naar school te brengen voor hoe lang? Nog twee jaar? Nooit er naast leren fietsen? Hoe moet dat dan in de brugklas? Wil zo'n meisje wel achterop zo'n ander ding naar school gebracht worden? Dat ziet er toch ook belachelijk uit?

M Lavell
Antropologie

"Nou is het verhaal niet die scootmobiel, maar een ouder die geen geld heeft voor een auto. "
Nee. Het verhaal is het feit dat deze moeder in aanmerking komt voor een gemeentelijke vervoersvoorziening. Het hoofdbestanddeel van die aanmerking gaat over handicap. Deze mevrouw is gehandicapt.
Deze mevrouw is gehandicapt én kan het vervoermiddel niet zelf betalen.

"Het meisje is 10 jaar, over twee jaar gaat ze naar de middelbare school, het lijkt me goed dat ze dan in staat is om zelfstandig in het verkeer naar school te gaan."
Het meisje zit op een school ver weg. Niet alleen moeder maar ook Temet schat die afstand en de route te groot/ingewikkeld om zelfstandig te ondernemen.

Waarom wel de moeite om te reageren?
Waarom niet eerst de moeite nemen om te lezen waar het over gaat?

M Lavell
actieradius 2

Temet, scootmobielen zijn eerder 'leeg' bij zwaardere belasting. Met zijn tweeën op de scootmobiel zou de actieradius nog verder bekorten.

Krullevaar
diverse opties

Is het mogelijk om via de gemeente een zorgbudget ter waarde van de waarde van de scootmobiel te krijgen? Dan kan ze de Canta 2e hands aanschaffen. Ik zie er nu een op MP in Landsmeer voor € 1300.

Andere optie is idd dat dochter fietst en moeder er haar op de scootmobiel begeleid.

Weer andere optie is dat het meisje met het OV gaat. Het gaat om Amsterdam, dus daar moeten voldoende opties voor zijn. Wellicht kan moeder dochter in het begin hierbij begeleiden.

Hoe doen ze het nu?

Hanne
Actieradius

Die actieradius is helemaal het probleem niet. Een scootmobiel kan gemakkelijk 50 km rijden en sommige zelfs verder. Nadat ze haar dochter naar school heeft gebracht, kan ze de scootmobiel aan de lader zetten en in de middag heeft ze weer volle accu's.

De voorziening scootmobiel zorgt dat de mevrouw kan doen wat ze moet doen. Ondanks haar handicap haar kind naar school brengen, daarmee is het een passende voorziening.

Als haar dochter verder dan 25 km naar school moet reizen, zal hiervoor een dringende reden zijn, dan zou ze misschien op schoolvervoer of iets dergelijks kunnen terugvallen.

Katniss
Scootmobiel

De scootmobiel van mijn moeder kan echt geen 50 of 70 km rijden, misschien hooguit 35. Het is een heel simpel model en ik betwijfel of de gemeente zomaar een luxe uitvoering met grotere actieradius gaat vergoeden.

Hanne
Zwaardere accu's

De uitvoering hoeft niet luxer te zijn maar moet zwaardere accu's hebben.

Katniss
Zwaardere uitvoering

Op die instapmodellen die vergoed worden door de gemeente wil je echt niet met zijn tweeën zitten. Ik vind het al gammel en griezelig als ik er in mijn eentje op rijd ;-)

wil40
Scootmobiel 2 pers.

Ze zijn er ook in duo zit, naast of achter elkaar. Ik zou informeren bij een goed leverancier.

De afstand is te ver om te fietsen, het gaat niet om begeleiding en zelfstandig de afstand leren afleggen.

Hanne
instapmodel

Volgens mij hoort een kind van 10 ook niet op een scootmobiel thuis. Die kan volgens mij gewoon leren fietsen. Daarnaast heb je scootmobielen ook in een tweepersoonsuitvoering.

Het is niet zo dat de gemeente alleen instapmodellen vergoed. De gemeente kiest voor de goedkoopste passende oplossing. Als je verder moet reizen of je hebt een handicap waarbij je een beter geveerde scootmobiel nodig hebt, zal de gemeente kiezen voor zwaardere accu's of een scootmobiel met vering. Ze kijken dan echt wel naar omstandigheden en gebruik.

Daarnaast betaal je als gebruiker van het hulpmiddel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Die is al snel erg hoog. Dus het is niet zo dat je een scootmobiel zomaar krijgt.

Temet
Dank, allen

Ik had gehoopt dat iemand met een link naar een of ander geweldig zitje was gekomen. Of een zijspan ;-). Maar helaas. Er blijkt op het gebied van vervoersmiddelen vaak veel meer mogelijk te zijn dan ik denk, vandaar dat ik de vraag hier even stelde.

Op zich is de afstand niet per se veel te ver voor een tienjarige om te fietsen, daar moet ik mezelf even corrigeren. Maar het kind kan die afstand niet zelfstandig afleggen volgens moeder en ik denk dat ze daar gelijk in heeft, de verkeerssituatie op dat stuk is erg link.
Als het meisje niet op de scootmobiel zelf kan en er ook geen aanhangmogelijkheden zijn dan zal het inderdaad neerkomen op ofwel moeder op scootmobiel en kind fietsend ernaast/ ervoor, ofwel de voorziening als pgb vragen en dan van dat geld proberen een tweedehands Canta aan te schaffen. Op dit moment gaan moeder en kind met de bus, maar dat gaat eigenlijk ook niet goed omdat moeder ook grote problemen heeft met het gebruikmaken van het OV

Aangezien mevrouw een minimuminkomen heeft lijkt me de eigen bijdrage niet op voorhand een enorm probleem, bij wat voor voorziening dan ook.

Groeten,

Temet

Camilla
afstand school

Maar hoeveel kilometer ligt de school dan van huis?
Dat moeder en kind dat met de bus doen maar op de fiets is hun keus, afgezien van beperking moeder.
Waarom kunnen ze niet scootmobielend en fietsend samen naar school?
Of, waarom kan een meisje van 10 et zelf met de bus naar school?
Ook naar het sbo worden kinderen vanaf 10 hier bij ons, geacht zelf naar school te kunnen komen.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.