Home » Forum » Zijn tegeltjes in de keuken uit

Zijn tegeltjes in de keuken 'uit'?

Dit wil je weten over zonbescherming!

Twee dermatologen geven alle ins en outs: lees het hier.

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vic
Zijn tegeltjes in de keuken 'uit'?

Ik krijg een nieuwe keuken (licht grijs/groen) en wilde vierkante witte tegeltjes boven het aanrecht. Lekker makkelijk en goed schoon te houden. Nu heb ik al van verschillende kanten gehoord dat tegeltjes echt uit zijn, en de meeste mensen de achterwand gewoon laten stucen of een glasplaat nemen.
Wat hebben jullie als achterwand in je keuken en zou je daar weer voor kiezen?

P
Ach

Alles kan wel in zijn maar is het wel praktisch en vinden die mensen het nog wel slim als het al weer uit is?

Ik heb doffe tegels in de keuken en nee die zou ik niet willen missen, ik zie er in ieder geval geen waterspetters op en ze zijn zo schoon met etensvlekken.

gonniegans
Bovenkastjes zijn uit

Komt omdat bovenkastjes uit zijn. Je hebt dus geen tegeltjes nodig om het 'op te vullen'. In ons oude huis kregen wij een nieuwe keuken met nog wel 2 bovenkasten (klepkasten) en kozen wij inderdaad voor een glasplaat. Strakker en ook makkelijk schoon te houden. Nu hebben wij sinds 2,5 jaar een nieuw huis met nieuwe keuken - zonder bovenkasten - en dus ook geen keuze hoeven maken tussen glas/tegeltjes o.i.d.

Tegeltjes passen vooral bij een keuken in standaardopstelling. Dus met boven en onderkasten en alles aan één zijde. Het hangt af van de ruimte die je hebt of zo'n soort keuken kiest. Soms is het de enige optie. Alhoewel je dan nog voor glas of stucwerk (wel lastig afwasbaar lijkt me) kan kiezen wat strakker is en minder oubollig (sorry)

Als je voor tegels kiest zou ik wel dezelfde tegels ook op de vloer nemen. Meer evenwicht. Wij wilden bij ons oude huis de parketvloer door laten lopen en dus helemaal geen tegels.

Manda Rijn
Hier

inderdaad geen bovenkastjes, wel een flinke keuken. Alles is hier gestuct met een kunststofstuc waardoor er geen water door de muur trekt en alles is afgeschilderd met een buitenkwaliteit latex wat al 5 jaar hier prima af te nemen is en niet slijt.

Mijn zus heeft wel bovenkastjes in haar nieuwe keuken en daar heb ik een glazen plaat voor besteld in een kleur (achterkant van het glas wordt gespoten in een kleur) die ik in het plan mooi vond passen, ziet er mooi uit (strak modern interieur heeft zij). Ik heb de pest aan het schoonmaken van voegen dus alleen al daarom wil ik geen tegels in de keuken meer, ook al vond ik mijn nieuwe tegels die ik in het vorige huis heb laten plakken over de oude tegels heen erg fraai.

je moet gewoon doen wat jij mooi, handig en betaalbaar vindt. Als het om maar een beperkt aantal tegels gaat kan je ook eens denken aan een stuk natuursteen oid als achterplaat of dus glas, of mooie tegeltjes waar je misschien nu niet zo even op komt, dan ga je even aar firma Kol hier in Haarlem.

Ik vond hier op zolder een paar oude tegels (nooit gebruikt) die dus al 90 jaar oud zijn, die ga ik lekker ouderwets dus wel gebruiken voor boven het wastafeltje van de meiden straks. En dan probeer ik ook zo'n oud klein wastafeltje te vinden op marktplaats.

Vic
Rechte opstelling

Ik heb gewoon een dichte keuken, 1,90 m. breed, dus geen bovenkastjes is geen optie. Die 1,90 is dus de breedte. Lengte van de keuken zelf is best aardig, 3,50 m.
Tegenover het aanrecht neem ik dan nog een (ondiepe) buffetkast. Stucwerk heb ik wel eens gehad, zelfs nog met speciale afwasbare verf, maar dat werd toch viezig. Het mooie van tegeltjes is dat je ze gewoon kunt afnemen.
Dezelfde tegels op de vloer is ook lastig. Ik ga echt geen wit op de vloer nemen, en geen antracietkleurige tegeltjes o.i.d. op de wand.
Hmmmm oubollig...

gonniegans
Soms is het niet anders

Het is niet meer in omdat je tegenwoordig veel meer variaties in keukenopstellingen hebt. Nieuwe huizen hebben vrijwel altijd een open keuken wat bijv. een eiland o.i.d. mogelijk maakt. En mensen kiezen vaker voor een grote kastenwand waarin de apparatuur is verwerkt.

Maar als jouw keuken die mogelijkheid niet biedt, moet je toch gewoon doen wat daar het beste past. Wij hadden destijds een strakke witte hoogglans keuken en vonden tegeltjes daar niet bij passen en kozen we voor glas. Kan best dat jouw keuken iets landelijker is en dan past het best. Oubollig.. ach als jij mooie tegels uitzoekt kan het best hoor en bij een keuken met bovenkastjes is het nog steeds heel praktisch. Wel met risico op vieze voegen.. waarom geen glas? Achterwand stuccen/verven/behangen en dan een glasplaat er tegenaan?

+ Brunette +
Niets aantrekken van de mode

Als jij tegels praktisch vindt, dan moet je dat gewoon doen. Dikke kans dat over vijf of tien jaar tegels weer in raken. Als je hele grote tegels kiest dan heb je het voegenprobleem niet zo erg. Ik heb in de keuken tussen de kastjes tegels van 60 cm hoog en 30 breed. Het ziet er nauwelijks uit als een tegelwand.

Haas
Zelfde tegels als brunette

Ik heb ook 30x60 tegels, in wit. Keuken is in een hoekopstelling, met aan een zijde klepbovenkastjes. Achter het gasfornuis zit een RVS plaat die aansluit op de afzuigkap. Dat is aan de zijde zonder bovenkastjes.
Keuken is ca. 340*240, met dubbele deur in de lange kant en 1x deur in de korte kant. De korte kant heeft bovenkastjes, de lange kant heeft een raam boven de gootsteen.

Vic
Plaatjes gekeken

Ik heb wat websites bekeken van bedrijven die (gekleurd) glas leveren en ik vind dat toch eigenlijk niet zo mooi. De keuken is redelijk 'truttig', in ieder geval met paneeldeurtjes, en dat glas past meer bij strakke moderne keukens. Toch maar tegeltjes dan, ondanks hoog oubolligheidsgehalte. De vieze voegen in mijn huidige, minstens 30 jaar oude groene, wandtegels zijn me nooit heel erg opgevallen (zal zo eens kijken hoe erg het is ;-)

Vertigo
Hier

Keuken met bovenkastjes maar er zaten ook geen tegels tussen. We hebben die hele kant vd keuken met waterafstotende donkergrijze verf 'gedaan' en zo'n grijze voeg gemaakt tussen aanrechtblad en muur. Ik vind het wel mooi geworden en het wordt niet heel vies. Is ook goed schoon te maken met water.

Koolmees
En hier

Wij hebben geen bovenkastjes in onze nieuwe keuken, maar wel tegeltjes. Wij morsen nogal graag spullen op het aanrecht, vooral pizza saus, rode limonade en ketchup achtige dingen. En ik wil een huis, waarbij ik niet de hele tijd tegen iedereen hoef te zeggen: pas op, voorzichtig, kijk uit.
Dus kozen wij voor de makkelijk schoon te maken optie.

Wij hebben een hele rustige keuken, dus het staat wel mooi. Het viel mij op dat ze bij de keukenboer echt hele mooie tegels hadden. We hadden het echt moeilijk om te kiezen.

Op mijn werk hebben ze een soort coating boven de keukens en dat ziet er echt niet meer uit, na een jaar of vijf. Nu worden die keukens heel intensief gebruikt, dat wel.

Hombre
Doe het niet!

Wij hebben zo'n gestucte muur (keuken dateert van de vorige bewoners) en het is een ramp. Er gaan bij ons ook zeker tegels tegenaan. Niet schoon te houden.

albana
Vorige huis

Hadden wij een gestucte muur met een waterafstotende laag. 1 ellende! Omdat de muur niet strak recht was en toch een beetje ribbelig was bleven er altijd vlekjes zitten onder die ribbeltjes...En poets die maar eens weg!
1 keer in de zoveel tijd deed ik dat dan met een borstel met bijna puur bleekwater(handschoenen en plastic schort aan!)....En dan was het inderdaad weer goed schoon en zag je dus ook geen vage vlekjes....Maar makkelijk was dat bepaald niet!
Boven de kookplaat zat er een (ongekleurde) glasplaat. Daar was wel makkelijk schoon te maken. Daar was op zich niks mis mee. Die liep door tot de afzuigkap dus er kwam ook niks tussen.
Maar toen we in dit huis een mooie keuken aantroffen mét matte tegels was ik maar wat blij dat dat geschrob op die gestucte muur afgelopen was.
Dus niet doen!
groeten albana

Woensdag
Pimp your kitchen

Wij wilden geen tegels onder onze bovenkastjes. Dus jarenlang tegen een gestucte muur aan geknoeid. Toen dat er echt te viezig begon uit te zien wilden we iets dat gemakkelijk was af te nemen en eenvoudig te vervangen. Dus we hebben nu een lange afbeelding hangen, besteld bij pimp your kitchen. Het is een soort behang met een kunststof laagje erop en je kun ook je eigen afbeelding aanleveren. Het frist onze witte keuken flink op en we krijgen er altijd hele verraste reacties op!
Achter de kookplaat zit overigens iets anders, hetzelfde composiet als het aanrechtblad.

dirksmama
Geen bovenkastjes?

Waar laat je dan in vredesnaam je spullen?

ChrisH
Wat een leuke tip

Woensdag, zo'n achterwand/spatwand met foto is een leuk idee! Wij hebben een gestucte achterwand, en geloof me het is een heel gedoe om de vetspetters daar vanaf te krijgen. Dit lijkt een leuke oplossing. Ga ik eens induiken.

zebra
Nu nog tegels

maar binnenkort komt er ook bij ons een nieuwe keuken en hebben we gekozen voor een "plaat" van dezelfde tint als het aanrechtblad. Bij het fornuis komt er dan een glazen plaatje voor. We denken dat dit voor ons het beste zal werken anders wordt het wel erg druk qua kleuren.

P
Dirkmama

Dan doen ook niet de mensen met een rechte keuken van 2,5 meter natuurlijk. Dat doen mensen met een verschrikkelijk grote keuken ;)

madelief
Heel blij met tegels

Wij hebben sinds kort een nieuwe keuken. Wel bovenkasten, anders kan ik mijn spullen echt niet kwijt. Wij hebben gewoon tegels genomen. Wilde eerst wit maar ben blij dat ik nu een donkere kleur heb genomen. Ik zag laatst bij iemand witte tegels en vond het net een zwembad. Hangt uiteraard van de keuken af, deze was daar ook wit.
Ik heb geen moment spijt van tegels, wij hebben al veel glas in huis, zou het allemaal zo steriel worden.
Ik denk dat tegels redelijk tijdloos zijn. Ik wilde eerst op de vloer grote grijze tegels maar mijn man zei terecht dat zijn de witte plavuizen uit de jaren 80. Die wil je nu ook niet meer. Een houten vloer is tijdloos, ik denk bepaalde tegeltjes ook. Daarbij is het vaak makkelijk te vervangen als je het niet mooi meer vindt.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Genista
Ook blij met tegels

Buiten dat je het gemakkelijk schoonmaakt, verlevendigt het onze keuken. Het staat mooi en ik vind zo'n egaal backboard lelijk en saai, vooral als het in dezelfde kleur als de kasten is. Over wat uit of in is, maak ik me niet druk. Het kan alleen wat lastig zijn om aan iets te komen dat "uit" is, dat is het nadeel van uit of in.

Vic
Ha

Volgens mij heb ik nu toch medestanders voor de tegels ;-) Die opmerking over dat zwembad had mijn dochter ook gemaakt. Welke kleur tegels zouden jullie dan nemen bij de kleur keuken op dit plaatje?
http://www.bruynzeelkeukens.nl/landelijke-keukens/6/giethoorn
Ik heb niet die deurtjes, maar wel die kleur, met een donkerder aanrecht (kunststof) dan op het plaatje. Zou hier een gezellig kleurtje bij passen qua tegels, of wordt het dan een kermis? En voor de vloertegels dacht ik wel aan donkergrijs, maar dat zijn dus de witte plavuizen van de jaren '80.

Fiorucci
Vic

Geweldige kleur, mijn trap heeft die kleur! Ik zou gewoon witte tegels nemen, omdat de kleur van de kastjes het hem doet. Mooi!
Ohja, en inderdaad een donkergrijze vloer.

Ginny Twijfelvuur
Ja wit

Dan steekt de keuken des te meer af. Misschien een beetje mooie grote matte tegel?

Zwembadeffect heb je volgens mij alleen bij een compleet witte keuken. Ik krijg dan overigens eerder een ziekenhuisidee.

marinade
Witjes

Leuke keuken, mooie kleur. Passen goed van die antieke witjes bij (worden ook nieuw gemaakt).

Merel
Wit

Hier doodgewone witte vierkante tegeltjes 10x10 cm. De deurtjes van de keuken zijn ook wit. Het aanrechtblad antracietgrijs. Verder is de vloer van houtkleurig laminaat en aan de andere zijde hebben we van ongeveer zo'n zelfde kleur hout een aanrechtblad met houten plank eronder. Het lijkt rommelig maar de keuken heeft dus maar 3 kleuren, wit, grijs en hout. Het ziet er heel harmonieus uit. En de tegeltjes maken inderdaad heel makkelijk schoon, ook geen gedoe met de voegen trouwens.

Temet
Voegenprobleem

Heel even had ik het idee in de nieuwe keuken geen tegeltjes te nemen, want er zat een spatscherm achter de kookplaat. Maar nog tijdens het werk aan onze nieuwbouwwoning werd ik wakker en besefte ik dat een gestucte achterwand al snel meer vlekken zou hebben dan de 101 dalmatiërs tezamen.

Dus tegels. Standaard wit. Met - en ik kan dit van harte aanbevelen, ook voor badkamers - donkergrijze voegen. Daar zie je namelijk zo goed als niks op.

Groeten,

Temet

Vic
Voegen

Ik heb net de witte voegen tussen de huidige diareegroene tegeltjes geïnspecteerd en die zijn over het geheel gezien nog steeds wit. Ik heb het idee dat ze misschien wel geverfd zijn ofzo. Alleen op 1 randje achter de kookplaat is het een klein beetje gelig, maar dat valt bijna niet op. Nu maak ik het ook wel elke avond na het koken schoon (zou willen dat ik in de rest van het huis ook zo poetserig was ;-)

gonniegans
Mooie kleur

Mooie kleur keuken! Ik zou denk ik de kleur van het blad door laten lopen. Als je een kunststof blad hebt kan je hier een plaat van kopen die je door laat lopen. Anders lijkt het mij rommelig worden. Zeker als je op de vloer weer andere tegels wilt. Maar goed, da's mijn mening ;-)

Vic
Kleur

Leuk dat jullie de kleur mooi vinden. Ik heb deze deurtjes, en wilde eigenlijk ook de kleur die op dit plaatje staat: http://www.bruynzeelkeukens.nl/landelijke-keukens/138/finesse
Dat wordt me alleen door iedereen afgeraden omdat de keuken niet groot is. Tja, en daar luister ik dan naar ;-)

Anna-
Al 18 jaar blij met...

De grijze spiegelwand. Over de hele breedte van de keuken zit tussen de bovenkastje en onderkastjes een soort donker spiegelglas. Het is wel echt een spiegel, maar dan met een grijze tint erin waardoor ie donkerder is dan een gewone spiegel. Supermakkelijk schoon te houden (want spiegelglad, even sprayen en afnemen met microvezeldoekje) en natuurlijk een enorm ruimtelijk effect. Zou het zo weer nemen in een volgende keuken.

Geerke
Keuken paar jaar geleden vernieuwd,en...... .

Paar jaar geleden de keuken vernieuwd, ding stortte ongeveer in. Mooi dat wij geen tegeltjes op de muur wilden, nee "gewoon mooi wit gestuct", haha nou daar waren we snel van genezen. Spatje hier, spatje daar, niks krijg je er netjes weer af. Alsnog een glazen plaat dcahten we, maar toch eens met een tegelzetter gepraat via vakklusser.nl
Die adviseerde tegels van 60x30 cm en daar zijn we ZOOOO blij mee. Het is werkelijk prachtig. Supergoede beslissing geweest!!

Pagina's

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.