Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
BezorgdeTante

BezorgdeTante

15-12-2019 om 19:41

Gastouder slaat kind

Mijn neefje (en nichtje) vertelden mij zojuist dat hun gastouder ze regelmatig slaat. Ze slaat dan vooral mijn neefje.

Mijn nichtje (die gek is met haar gastouder) vertelde dit als eerste. Mijn neefje bevestigde dat ze inderdaad slaat met een vlakke hand in het gezicht. Ik schrok hier best van en heb hem dit ook direct aan zijn vader laten vertellen. Toch vraag ik mij af wat mijn zwager hier mee kan? Hij denkt dat het vooral komt omdat mijn neefje haar soms best wel uittest (en ze kan hem niet aan). Neefje steekt ook niet echt onder stoelen of banken dat hij de gastouder niet zo leuk vind. Hebben het er verder niet over gehad, want kinderen kwamen weer in de kamer. Maar kun je hier ook iets daadwerkelijk mee? Zou je het gastouderbureau om een andere gastouder kunnen vragen? Of moet je de gastouder echt ontslaan Natuurlijk ga je in gesprek, maar als de gastouder dit ontkent?

Het zijn natuurlijk niet mijn kinderen, maar zullen het hier ongetwijfeld nog wel over hebben, aangezien we elkaar vaak advies geven.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-12-2019 om 19:48

In gesprek gaan

Ik zou het wel even met de gastouder bespreken. Niet alles wat kinderen zeggen is waar. Mocht ze het bevestigen dan gaat er direct een melding naar het gastouderbureau en de politie. Dit kan echt niet.

BezorgdeTante

BezorgdeTante

15-12-2019 om 19:51

@Phyrne Fisher

Natuurlijk is niet alles waar. Toch ben ik geneigd ze te geloven, aangezien beide kinderen hetzelfde verhaal vertellen. Ook het nichtje dat de gastouder wel superleuk vind. Heeft melding bij politie wel zin? Zijn geen sporen, behalve verklaring kind, die zoals je al zegt, niet altijd de waarheid vertellen.

Vertrekken

Natuurlijk moet je het eerst navragen bij de gastouder zelf, je broer dan. En verder zou ik, als dit waar is en daar ziet het naar uit, bij het gastouderbureau vragen om een andere gastouder. Naar je kinderen toe is dit niet te verkopen, volwassenen mogen geen kinderen slaan, dat is strafbaar bij wet.
Als je dit aangeeft bij de politie of zo, dan komt jou kind in een verwijsindex, dus daar zou ik toch voor passen. In een andere situatie kan dat bijkomend in je nadeel zijn.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-12-2019 om 20:18

Annej

Ze moeten dat voor zichzelf bepalen maar ik zou dit ernstig opnemen. Die gastouder zou dat werk niet meer mogen doen, en geen VOG meer mogen krijgen. Daar zitten verder voor degene die de aangifte doet geen verdere gevolgen aan. Het is Justitie die vervolgt.

Toch niet Phryne

In de verwijsindex komen alle jongeren die in aanraking komen met de politie. Of ze nou dader of slachtoffer of omstander zijn. Later wordt zoiets dan opgeteld als je nog eens 'in aanraking' komt. En het wordt niet positief uitgelegd helaas. Jij denkt je burgerplicht te doen, maar je beseft niet dat je er een 'vinkje' bij hebt in je persoonlijke dossier bij de overheid, dat van je kind dan.

Jan

Jan

15-12-2019 om 21:15

Phyrne

Zolang gastouder niet is veroordeeld, en dat gaat niet gebeuren op basis van 2 verklarinkjes van kleine kinderen, heeft het geen invloed op een VOG...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-12-2019 om 21:18

Jan

Dat snap ik, maar ik geloof niet dat je peuter een negatief vinkje krijgt als je aangifte doet. Je moet het wel melden want die gastouder doet dat waarschijnlijk ook bij andere kinderen.

Phryne

https://sargasso.nl/hoe-de-politie-duizenden-risicokinderen-produceert/

" De incidenten waar de kinderen bij betrokken waren (als dader, slachtoffer of getuige)".

Neefje en nichtje van TS zijn hier 'slachtoffer', ze werden geslagen.

Ouders blijven verantwoordelijk. Zij hebben deze kinderen in in contact gebracht met een onveilige gastouder.

AnneJ

Jemig jouw wantrouwen is zo groot dat je iedere dader zou laten wegkomen. Lekker.

en AnneJ

Ik vind het op zich niet vreemd dat er aandacht is voor kinderen die aanwezig zijn bij geweldsincidenten. En ik weet uit nabije ervaring dat het er dan vragen worden gesteld maar het betekent niet dat je kinderen voor de rest van hun leven daar last van hebben. Kan wel betekenen dat ouders wat meer nadenken over hun handelen, vrienden etc.

mirreke

mirreke

16-12-2019 om 12:31

Melden bij gastouderbureau

En vragen om een andere gastouder.

Dit is dus wat ik aan je zwager (waarom niet je zus?) zou aanraden. Uittesten? En dan slaan? Dat kan natuurlijk niet.

Enfin, ook vragen om een andere gastouder vanwege vertrouwensbreuk. Blijkbaar is bekend dat neefje de gastouder uittest en dat zij hem niet aan kan. Dan lijkt het me sowieso geen goede plek.

Wat het gastouderbureau daar dan verder mee doet is aan hen, lijkt me. Ik zou daar zelf buiten willen blijven als ouder.

Sancy

Sancy

16-12-2019 om 12:39

Mirreke

"Dit is dus wat ik aan je zwager (waarom niet je zus?) zou aanraden."

Omdat het misschien niet de man van TSs zus is, maar de broer van TSs partner? Of omdat neefje en nichtje 2 vaders hebben? Zomaar wat andere mogelijkheden.

mirreke

mirreke

16-12-2019 om 12:44

je hebt gelijk

(en misschien is er ook maar 1 ouder, dat kan natuurlijk ook).

Excuses. Beschouw dat stukje tekst uit mijn bijdrage maar als niet geschreven.

Sancy

Sancy

16-12-2019 om 12:49

Alkes

"Ik vind het op zich niet vreemd dat er aandacht is voor kinderen die aanwezig zijn bij geweldsincidenten. En ik weet uit nabije ervaring dat het er dan vragen worden gesteld maar het betekent niet dat je kinderen voor de rest van hun leven daar last van hebben."

Nee, er is niets mis met aandacht hebben voor kinderen. En nee, lang niet alle kinderen blijven de rest van hun leven daar last van hebben.

Maar dat is niet het punt. Het punt is dat je kind in het systeem terecht komt als risicokind. Ook als het 'alleen aanwezig is' bij een incident.

AnneJ is niet iemand die (om die reden) een dader zou laten lopen, schat ik zo in. Dat is echt een lage opmerking.

Ik zou haast willen dat de daders zo eenvoudig als een risico zouden kunnen worden aangemerkt.

Sancy

IK reageer mss wat kort door de bocht. Maar altijd als het gaat over melden, komt AnneJ op de proppen met mededeling dat je dat echt niet moet doen.
Hoe zorg je dan dat een dader aangepakt wordt?

melden bij het gastouderbureau

Ik zou het dus melden bij het gastouderbureau. Zij hanteren een meldcode kindermishandeling met een bijbehorend stappenplan en afwegingskader.

BezorgdeTante

BezorgdeTante

17-12-2019 om 21:27

@ iedereen

Het is de broer van mijn partner en hij staat er alleen voor. Vamdaar dat wij vaak bijspringen / advies geven.

Mijn zwager heeft het moeilijk met de situatie. Aan de ene kant "durft" hij geen klacht in te dienen. Laatst kon er bij ziekte al geen vervangende gastouder geregeld worden. Dus waarschijnlijk zal dat straks ook niet lukken als deze gastouder helemaal "afgeschreven" is. Hij is zelfstandig ondernemer, dus vakantiedagen opnemen o.i.d. gaat hem niet lukken.

Mijn zwager praat er momenteel niet met ons over; hij probeert met haar pratende tot een oplossing te komen. Ik denk niet dat dat gaat lukken; vertrouwen is geschaad en wat is de oplossing als ze hem niet aan kan. We kunnen aan alles merken dat dit hem heel zwaar valt, een indruk die we pas sinds gisteren hebben. Toen heeft hij pas daadwerkelijk met de gastouder gepraat. Ik vermoed dat hij had gehoopt dat ze het zou ontkennen o.i.d. Hoedanook, het dringt nu pas tot hem door. Er zullen misschien bij andere buro's wel gastouders zijn; dat zal ik eens laten vallen.

Lijkt me trouwens onwaarschijnlijk dat zwager, voordat hij hier vanaf wist, aansprakelijk kan zijn voor het een of ander. Helaas is de gastouder nu nog steeds aanwezig, want er is dus geen vervanging.

Ik laat het nog weten als er een "oplossing" is, maar zoals het er nu uitziet ben ik bang dat mijn zwager (voor zijn gevoel) noodgedwongen de huidge situatie in stand houd.

Geen klacht “durven” indienenbij dit soort incidenten

Is een kwalijke zaak. Is er een andere oplossing om evt opvang te regelen? Kinderdagverblijf of andere gastouderopvangorganisatie?

Ik zou toch verder gaan kijken. Er is geen vertrouwen meer.

?!?!

Jeetje mina. Ik vind dat nogal wat. Daar ga je toch niet aan twijfelen om dat te melden en evt aangifte van te doen????????
Je kan ook een melding doen bij de inspectie al dan niet anoniem. Wie weet leggen ze een bezoek af.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.