Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Angela

Angela

20-08-2018 om 12:11

ontbijten voorschoolse opvang

Hoi allemaal,

Onze kinderen gaan elke dag om 7.00 naar de voorschoolse opvang waar ze een door ons meegenomen boterham opeten. (inmiddels al 3 jaar)

Nu is het verzoek vanuit de opvang gekomen om de kinderen thuis te laten eten.

Ik zie dit helemaal niet zitten en weet ook niet of dit uberhaupt wel mag? Mogen ze vanuit de vso weigeren dat ik ze een gesmeerde boterham meegeef en daar laat opeten?
Ze eten overigens op de vso gewoon goed.

Om ze thuis te laten eten moet ik ze een half uur eerder wakker gaan maken omdat ze het eerste half uur nadat ze wakker zijn echt nog niet in normaal tempo een boterham op kunnen eten.

De kids kunnen hun slaap goed genoeg gebruiken en moeten al relatief eerder naar bed dan leeftijdsgenootjes uit de buurt omdat ze zo vroeg op de vso moeten zijn.

Als ik hiermee kan voorkomen dat de kids nog een half uur eerder moeten opstaan, doe ik dat graag.


Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 13:25

Geeuw!

Wat geeft de VSO aan als bezwaar voor het ontbijt op hun locatie? Hoe reageren de andere ouders? Het lijkt me inderdaad een flink nadeel om eerst thuis te moeten ontbijten en dus nog vroeger opstaan.

(Wat doe je met een clubje slaperige kinderen om 7.00 uur als er niks te ontbijten valt? Voor de tv zitten?? Pfff ik moet er niet aan denken, zo vroeg al verplicht met een clubje socializen; nou ja ik ben geen ochtendmens )

Ik zou op zoek gaan naar buurtgenoot/bekende/familielid die voor schooltijd met je kinderen wil ontbijten, als het bij de VSO niet meer mag. Dan ben je van dit circus af.

Floria

Floria

20-08-2018 om 13:35

half uur?

Ik snap het halve uur niet helemaal.
Als ze vóór 7 uur gegeten moeten hebben, kunnen ze die boterham toch om 6:55 gaan opeten? onderweg naar de VSO? Waarom moeten ze daar dan een half uur eerder voor opstaan?

Angela

Angela

20-08-2018 om 13:37

Dit heeft men in het beleid staan voortaan:

"Wij gaan er vanuit dat de kinderen in de ochtend thuis ontbeten hebben voordat ze bij ons komen. Het ontbijt is een goede en
gezonde start van de dag en we willen ouders stimuleren om dit thuis samen met hun kind te doen. Mocht dit thuis een keertje
niet lukken, dan kan de boterham meegenomen worden en mag je kind deze bij ons opeten. Ons uitgangspunt is echter dat dit
geen gewoonte wordt."

Ja als bovenstaande mag (ook al vanaf dat tijdstip) Dan kan ik inderdaad nog naar zoiets kijken. Maar het gaat eigenlijk nergens over.

Er zijn op dit moment nog 2 andere kinderen, die zijn veel jonger en gaan nog niet naar school. Ik weet niet hoe zij het doen, we zien die ouders eigenlijk nooit.

Nou ja zeg

Ik zou er echt vanuit gaan dat een vso een gezellig gedekte ontbijt tafel heeft klaar staan, zodat de kinderen daar lekker een broodje kunnen eten. Jeetje. Werkt dat op alle vso’s zo? Lijkt me helemaal niks.

Sorry, dat helpt niet echt,...maar ik ben echt verbaasd.

Ingrid

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 14:39

ik ook IngridT

Niks lijkt me logischer dan een gedekte ontbijttafel bij de VSO,

Ik denk niet dat er veel ouders zijn die in de vroege ochtend ruim voor zevenen voldoende gelegenheid hebben voor een ontbijt zoals de VSO dat schetst. Een boterham in de auto vind ik toch een ander plaatje.

Opvoeding van de ouders

'Het ontbijt is een goede en gezonde start van de dag en we willen ouders stimuleren om dit thuis samen met hun kind te doen.'
Ah, dit komt nog voort uit de oude gedachte, dat kinderen naar kinderopvang sturen een zondige daad is van ouders. Die ouders weten niet hoe het moet! Dus ze moeten opgevoed worden:
1. informatie over hoe belangrijk het ontbijt is;
2. gedragsregels: wat moet je als ouder doen.
3. Controle: kind mag niets bij zich hebben.
Dacht je dat voorschoolse of naschoolse of tussenschoolse opvang ging over kinderen? De gedachte dat het een daad van nalatige, egoïstische ouders is om opvang uit te besteden aan anderen en niet zelf voor je kind te zorgen door zelf samen met je kind te ontbijten, te lunchen, thee te drinken en 's avonds te eten leeft nog steeds heel sterk in Nederland.
Als kinderopvang moet je dergelijk negatief gedrag van ouders niet gaan faciliteren. Dus je zorgt vooral NIET voor de kinderen (ze krijgen geen ontbijt), maar leert ouders hoe die dat moeten doen.
Ongetwijfeld vinden er dan wel degelijk nog zeer leuke en educatieve gesprekjes en spelletjes plaats in de voorschoolse opvang. Daar hebben ze gespecialiseerd personeel voor. je snapt het al: die opleiding gaat verder dan bordjes klaar zetten, boterhammetjes laten eten en afwassen. Voor kinderen zorgen is zoveel moeilijker dan dat. Ouders hebben er geen weet van.

Tsjor

Gewoon weigeren

Ik zou het gewoon weigeren, brood meegeven en aan de kinderopvang zeggen dat als zij het kind niet laten ontbijten jij hen aanklaagt wegens verwaarlozing en ondervoeding. en evne vragen waar de camera's hangen voor controle.

Tsjor

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 15:08

attendeer jullie VSO op dit draadje

wie weet ontdekken ze een nieuw gezichtspunt.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

20-08-2018 om 15:17

Precies

Daarom willen veel scholen ook niet dat je kind brood meeneemt als tussendoortje. Het ontbijt is een belangrijke maaltijd die je als ouder geacht wordt samen met je kind te nuttigen aan een gezellig gedekte tafel.
Ik weet eigenlijk niet wat de regels daarover waren bij onze BSO. Het is wel eens voorgekomen dat ze een broodje mee hadden, maar daar heb ik nooit commentaar op gekregen.

Lente

Lente

20-08-2018 om 15:20

Wat is er schriftelijk afgesproken?

Ik neem aan dat er schriftelijke afspraken zijn over de afname van vso? Staat daar iets in over ontbijten?

Je schrijft dat het een verzoek is van de VSO. Ik zou het verzoek vriendelijk weigeren.

Na 3 jaar!

Ik heb nooit begrepen waarom niet alle voorschoolse kinderopvanggroepen standaard ontbijt hebben. Hier mag het ook niet. Zo'n ontbijt lijkt me voor iedereen fijn en rustgevend. Ik kan ook geen argumenten bedenken waarom niet, de luch wordt toch ook aangeboden als de kinderen er overdag in de vakanties zijn? Maar goed, dat weet jij ook wel en daar schiet je niets mee op. Ik zou het gooien op het feit dat jullie dit al 3 jaar doen en misschien al onderweg met het eten beginnen. Misschien dat er via de or wat verandert kan worden? Niet direct door het aanbieden van ontbijt maar het gewoon toestaan dat iedereen het zelf meeneemt en rustig opeet.

Half a twin

Half a twin

20-08-2018 om 16:08

O wat is dit weer "genieten"

Het nieuwe schooljaar stast op het punt van beginnen, de eerste leerlingen hebben hub eerste dag er op zitten, en het eerste draadje over het door VSO/school/TSO/BSO opvoeden van ouders is een feit.
Al die organisaties weten massaal wat/hoe/wanneer wij onze kinderen te eten moeten geven maar gaan wel uit van zeer ouderwets gedachtengoed.
Als alle moeders, zoals in de jaren 60 en begin 70, thuis zouden zijn voor het huishouden en de kinderen dan was er tijd voor ontbijt aan een gezellig gedekte tafel.
Dat is nu niet meer zo dus veel ouders moeten gebruik maken van V T B So.
De VSO zorgt ervoor dat ouders vroeger kunnen starten op het werk en wellicht eerder klaar zijn, zodat er in de avond gezellig gezamenlijk een gezonde maaltijd gegeten kan worden aan een gezellig gedekte tafel.
Als ontbijten geen activiteit voor op de VSO is wat gaan ze dan doen tussen 7.00 en 8.00? Schilderen, naar het park, een dansworkshop?

Ontbijten lijkt mij nou typisch een activiteit voor de VSO met van thuis meegebrachte boterhammen of niet.
Een rustig moment om de dag te starten voor zowel kinderen als begeleiders.
Heb geen advies voor je hoe het aan te pakken, wilde alleen even mijn "vreugde" delen. Dat het toch ieder jaar weer lukt bij een aantal organisaties om beleid te maken op voeding en ouders klem te zetten/zich schuldig te laten voelen.

Ben benieuwd naar de draadjes die nog gaan komen over de gezonde pauzehap en zo.

kaplablokje

kaplablokje

20-08-2018 om 16:12

Opgezocht

want we maken geen gebruik van de vso. Hier mogen de kinderen wel een zelf meegenomen boterham opeten. Ze doen een spelletje of lezen voor, ze drinken wat. Ze doen rustig aan omdat de kinderen nog een beetje wakker moeten worden. Het is ook maar een uurtje, vanaf 7.30 uur en de school begint om 8.30 uur.

Pirata

Pirata

20-08-2018 om 16:28

Wisselende starttijden

Leuk, ontbijten om 7:00 bij de VSO. Maar wat als je pas om 7:45 wordt gebracht? Of om.7:15 of om 7:30?

Half a twin

Half a twin

20-08-2018 om 16:55

Lange wenperiode voor VO ontbijt

In schoolweken dek ik iedere avond de tafel voor het ontbijt. De eerste die beneden komt vult dat aan met de koele waren en iedereen eet een ontbijt. De een tussen 6.55 en 7.15 en de ander tussen 7.00 en 7.20. De mee te nemen lunch wordt dan ook gesmeerd.
Ik ben meestal tussen 7.00 en 7.30 de enige constante factor aan de tafel. Stuur wat bij qua tijd en help de lunches klaarmaken. Iedereen gaat op zijn tijd weg. Een puber met een eerste uur vrij komt pas om 8.30 aan tafel maar dan ben ik al weer weg.
Zo kan ontbijt op de TSO natuurlijk ook maar dan zonder dat smeren van de lunches.

Tine Winkel

Tine Winkel

20-08-2018 om 17:20

ook hier opgezocht

activiteiten bij de VSO: er wordt een gezond ontbijt aangeboden, verder een relaxt begin van de dag etc.
Bovendien, ontbijten voor 7 uur, dan gaan die kinderen toch om van de honger bij de kleine pauze...

Ik zou ook erg neigen naar: VSO verzoekt iets, het verzoek wordt niet ingewilligd. Sorry (evt.).

Maar lastig voor je/jullie

Angela

Angela

20-08-2018 om 19:01

Blij te lezen dat de meeste er het zelfde over denken.

Ik ga eens een poging doen een nette mail te sturen.

Gewoon vragen

Angela, die nette mail hoeft niet. Net is maar al te vaak synoniem aan in de verdediging schieten.
Vraag waarom het beleid is gewijzigd.
Stel een korte vraag en verwacht een helder antwoord.
Herhaal de vraag zolang dat heldere antwoord niet komt.
Gewauwel over het belang van ontbijt en het gezamenlijke gezin slaat natuurlijk nergens op. Daar huur je een VSO niet voor in.

Dees

Dees

20-08-2018 om 21:46

Verlengde opvang

Hier op de BSO is het zo dat als je 7 uur start dat de kinderen een ontbijtje krijgen. Als je kiest voor starten om 7:30 dan moeten de kinderen al gegeten hebben, hoewel een keer een boterham in de trommel mee best weleens kan gebeuren. Ikzelf zou er niet aan moeten denken dat mijn kind niet eens gezellig thuis kan ontbijten. Ons kind gaat in de avond vroeg naar bed zodat hij eerder kan opstaan om gezellig te ontbijten met onszelf.

Kaori

Kaori

20-08-2018 om 22:23

Dees: Ontbijt gezellig? en on topic

Ja, op zondag als we om 11 uur ons bed uit mogen komen.
Daarvoor moet je bij ons niet vragen om gezellig te doen.
Ook niet toen dochter nog niet naar ging.

Niet alle gezinnen en kinderen/ volwassenen zijn zoals jullie.
Wij aten ook niet voor 7 uur 's avonds, nu is dat tenminste weer een fatsoenlijke kwart voor 8 / 8 uur geworden. (in de vakanties nog later). Vroeg naar bed had / heeft geen zin, want slapen deed mijn kind toch niet voor 9 uur / half 10. Ze lag altijd heerlijk te zingen of verhalen te vertellen tegen al haar knuffels.

Bij de VSO van dochter kregen ze een gezellig ontbijt om half 8, en werden dan om kwart over 8 naar school gebracht. Tussen de middag een warme maaltijd op de BSO locatie, dus niet op school. En als je dat wilde konden ze om 6 uur ook nog een broodmaaltijd krijgen. Het was zeker niet de bedoeling dat ze al ontbeten hadden, je betaalde tenslotte voor het ontbijt en de lunch.

@Emma

@Emma

20-08-2018 om 23:43

Ook

Gezellig ontbijten met het hele gezin is aan ons ook niet echt besteed, idd behalve dan op zondag om 11u
Wat ik hier nog maar één keer las: als je om 6:30 hebt ontbeten en om 10 uur pas een "gezond en licht tussendoortje" mag dan ga je toch van je graad?

Dees

Dees

21-08-2018 om 08:10

Kaori

Tja de onze smeekt in de vakantie om 8 uur al om naar bed te gaan. Omdat hij normaal om 7 uur ligt.

Kan me dus best voorstellen dat als je je kind pas om 9 uur in bed legt dat het de volgende ochtend om 7 uur niet gezellig aan de ontbijttafel zit.

vlinder72

vlinder72

21-08-2018 om 08:17

Dees

Leeftijd.

Toen onze vier kinderen nog klein waren konden wij ook samen ontbijten. Nu zijn ze 16, 14, 13 en 9 jaar. Alleen de jongste is nog braaf op tijd beneden. En ze nu nog om 8 uur naar bed sturen is volstrekt kansloos.

Op schooldagen vliegen de pubers door het huis. Eten snel nog een boterham. Vaak nog op de fiets en gaan ervan door. Ook beginnen ze niet altijd op hetzelfde uur. In het weekend slapen ze uit. Behalve als ze vroeg moeten sporten.

Kaori

Kaori

21-08-2018 om 08:34

Dees

Toen ze 4 was kon ik haar prima om 7 uur in bed leggen, dan bleef ze zingen / tegen haar knuffels kletsen tot 9 uur half 10. Ze ging niet huilen, niet zeuren maar vooral niet slapen. Legden we haar rond half 9 in bed, dan sliep ze om 9 uur.

Je hebt gewoon ochtendmensen en avondmensen en je mag blij zijn als je binnen 1 gezin met 1 type te maken hebt.

Jullie zijn gezellig bij het ontbijt, wij zijn gezellig 's avonds bij een diner.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2018 om 09:06

Niet meer 'mijn wereld'

maar het idee dat ik mijn dochters vroeger vóór 7 uur al iets eetbaars had kunnen opdringen, zou vragen om moeilijkheden geweest zijn. Ik moet er zelf ook niet aan denken... Gezellig samen ontbijten gebeurt hier zo rond 12 uur. Alleen met Kerst en eventueel Pasen.

Oud draadje: bizar dit!

jongens ik ben net lid geworden van dit voor hem en blader wat door de onderwerpen heen.

Ik heb VSO TSO en BSO altijd verschrikkelijk gevonden en blijf liever thuis om zelf mijn kinderen op te vangen, zoals mijn moeder dat voor mij ook deed toen ik jong was. Ik snap dat niet iedereen in die gelegenheid is maar....

Je kinderen laten ontbijten op de voorschoolse opvang, laten lunchen bij de TSO.... Zou het misschien ook makkelijk zijn om het avondeten bij de BSO te laten doen? En als ze daar zouden blijven slapen, dan kun jij zelf ook nog even overwerken en zelf ook vroeg naar bed....

Dat kinderen 's morgens een beetje duf zijn ja. Daar kun je niets aan doen, maar hebben ze echt een half uur extra nodig om een boterham te eten bij jou? Iets meer slaap kunnen ze ook krijgen door ze vroeger naar bed te brengen.

Ik zag hierboven zelfs iemand die het had over verwaarlozing door de VSO als je kind niet op de VSO kan eten: Ik denk dat elk weldenkend mens beseft dat het de ouders zijn die een kind wel of niet verwaarlozen met het ontbijt: bij een VSO lijkt het mij onmogelijk om toezicht te houden wie er precies aan het eten is, wie daar allergisch is voor bijvoorbeeld pinda's, terwijl jij je kind pindakaas op brood geeft. Het geeft daarnaast ook nog eens en ongelijkheid aan tussen kinderen en extra werk voor de VSO. Als jouw kind zit te kruimelen of te smeren met zijn eten, mogen andere mensen de rotzooi van jouw kind opruimen.

Omdat dit draadje al een tijdje oud is, hoop ik dat je inmiddels tot de conclusie gekomen bent dat een verantwoorde en liefhebbende ouder graag zoveel mogelijk tijd met zijn kind doorbrengt en een boterham eten in de ochtend kost slechts een minuut of 10.... Lijkt me dat je gewoon bezig bent met zaken makkelijk maken voor jezelf: een paar boterhammen in een zakje, kind in de kleren en op de achterbank van de auto en zo snel mogelijk achterlaten bij de VSO.

Neem toch even de tijd om met je kind te ontbijten.

En voor de mensen die schijven het raam te vinden dat de VSO geen ontbijt tafel heeft: Ik hoop dat die kinderen wel te eten krijgen morgens bij hun papa en of mama. Het is een VSO en geen McDonald's waar je ontbijt kunt bestellen.

Pluis

Pluis

21-10-2019 om 10:35

Lekkere binnenkomer, Nadah

De bedoeling van dit forum is dat we elkaars problemen helpen oplossen vanuit de verschillende gezichtspunten die we hier allemaal hebben. Niet dat we elkaar neersabelen vanuit onze eigendunk.

Dus, van harte welkom, ik hoop oprecht dat je hier veel zult leren en dat je veel zult hebben aan de verschillende inzichten. Maar dan graag wel zonder veroordelingen.

Lanza

Lanza

21-10-2019 om 11:34

Eens met Nadah

Ik heb net ook vol ongeloof dit draadje zitten lezen (wist niet dat het oud was). Ik kan me zo niet voorstellen dat je zo met je kinderen omgaat. Waarom heb je dan kinderen gekregen als je niet eens bereid bent om ze te eten te geven in de ochtend?

Wilgenkatje

Wilgenkatje

21-10-2019 om 11:43

ontbijten yeah!

Het lijkt me juist erg praktisch en prettig als kinderen bij de voorschoolse opvang ontbijten. Lang niet alle kinderen eten vlot. Het is in de donkere maanden al lastig genoeg iedereen op tijd wakker te krijgen, inclusief jezelf

'Waarom heb je dan kinderen gekregen als je niet eens bereid bent om ze te eten te geven in de ochtend?' klaagt Lanza anderen aan.
Kom kom. Ouders zijn wel bereid ze eten te geven, ze regelen dit. betalen hiervoor en laten dit gebeuren tijdens de voorschoolse opvang.

Kinderen die zonder ontbijt op school komen - daar is vaak een héél andere oorzaak voor. Helaas.

Half a twin

Half a twin

21-10-2019 om 12:09

Beide ouders werken

===Ik heb net ook vol ongeloof dit draadje zitten lezen (wist niet dat het oud was). Ik kan me zo niet voorstellen dat je zo met je kinderen omgaat. Waarom heb je dan kinderen gekregen als je niet eens bereid bent om ze te eten te geven in de ochtend?===

Het is denk ik niet dat ouders niet bereid zijn tot maar gewoon geen mogelijkheden hebben om.......
Als beide ouders werken is het voor sommige ouders gewoon niet te regelen om op tijd op het werk te zijn en gezellig als gezin te ontbijten voordat ieder zijns weegs gaat/gebracht wordt.
Ik ben tig jaar geleden gestopt met werken, omdat wij allebei onregelmatige diensten hadden (man bij het spoor ik in de zorg). Daar was toen nog geen opvang op in te kopen. VO stond in de kinderschoenen, kinderdagverblijven waar je je kind al voor 7.00 kon brengen waren dingen van de grote stad, hier in het dorp was 7.30 de norm.

Als ik 10 jaar later pas kinderen had gekregen had ik niet hoeven stoppen met werken dan had ik een kdv gevonden met vroege starttijden en gebruik kunnen maken van VO. Maar dan wel graag met ontbijtservice. Om de kinderen genoeg slaap te gunnen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.