Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Jet

Jet

12-04-2013 om 19:10

40-dagen zonder suiker

Heeft iemand ervaring met de cursus 40dagenzondersuiker.nl? Of heeft iemand een beter/goedkoper idee om te leren eten/koken en boodschappen doen met minder koolhydraten?

Mona

Mona

12-04-2013 om 23:26

Low carb

Wij hebben hier een tijd het atkins dieet gedaan, zonder daar een hele lading boeken over te kopen. Gewoon vanalles zoeken op internet, veel inlezen. We vielen als een tierelier af, proberen nu nog steeds vaak koolhydraat arm te eten. Lukt aardig. Maar we misten soms gewoon brood, rijst, pasta enzo, maar eten er wel minder van dan vroeger.
Dus ik zou gewoon internet gebruiken en zelf een hele lijst met receptjes verzamelen.
(wij doen in ieder geval nooit aan dieten met shakes, zakjes en allerlei andere (vaak dure) produkten die je daarvoor moet aanschaffen) het moet gewoon in de supermarkt te koop zijn) (nou ja, man moet afvallen, ik eigenlijk niet, maar doe een beetje mee om te helpen)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-04-2013 om 23:37

Yep

Maar dan nooit langer dan 3 weken. Ik val er altijd een kilo of 3-4 mee af. Die ik dan langzaam weer terugwin. En dan doe ik weer een paar weken niet aan koolhydraten.

Ik laat de aardappelen, rijst en pasta staan en vul dat aan met extra vlees en groent, als ik met de pot mee eet. En als dat niet kan of als ik dat niet wil neem ik een maaltijdsalade (zonder het onderste gedeelte uit de bak, want is het koolhydraadgedeelte), of maak ik een speciale Mexicaanse schotel, of iets met witlof. Het grootste probleem vind ik de lunch. Dan mis ik echt mijn brood. Vaak wordt dan een soepje of een gebakken ei.

Vandaag heb ik een boterham ('s morgen doe ik wel gewoon brood), wat kipstukjes als lunch, een paar frikandellen en wat kaas als avond eten. Geen gewone dag vandaag. Want geen groente gehad. Compenseer ik morgen met een heerlijk groentesoepje.

Er zijn heel veel recepten beschikbaar, maar ik merk toch dat het het beste werkt als ik min of meer met de pot kan mee eten of als ik iets kan eten wat snel klaar is.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2013 om 00:42

Ook

ik eet ook met de pot mee. Ik heb wekenlang amper suiker gebruikt, dat went. Vanavond nam ik dan toch eens een bakje yoghurt met perzik en ik vond het mierzoet, terwijl man en dochter dat niet zo ervaarden. Overdag eet ik vooral knäckebrod met mager beleg, in de avond eet ik hetzelfde als het gezin. Ik ben sinds begin januari 11 kilo kwijt.
Naar mijn idee is het niet zozeer de bedoeling dat je voedingsstoffen uitbant, maar ze in mindere mate tot je neemt. Het gaat erom dat je minder kilocalorieën binnenkrijgt dan passend is bij je lichaam en dagelijkse activiteiten. Naar mijn bescheiden mening kan dat dus ook in combinatie met het eten van koolhydraten. Met mate, dat wel.

Brianna F

Brianna F

13-04-2013 om 10:34

Gedaan

Maar meer als een leidraad is het niet, ik vond het in ieder geval z'n geld niet waard. Met een beetje gezond verstand kom je tot dezelfde conclusies en recepten zijn er te over te vinden op internet.

Rafelkap

Rafelkap

13-04-2013 om 14:37

Geen geld

Ik zou geen geld besteden aan zo'n cursus. Koop een blender en maak voor je ontbijt voortaan een lekkere groene smoothie met veel fruit en wat groente. Middageten normaal (of verse soep of weer een smoothie als je minder koolhydraten wil)
En koop gewoon geen koekjes en chocola. Heel moeilijk, maar dat werkt denk ik het beste. Als je geen suiker wilt eten hoef je geen cursus te volgen, je moet het gewoon niet meer in huis halen :-)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-04-2013 om 14:47

Nee, gaat verder

Hoewel je natuurlijk al een flinke slag slaat met alle koek en snoepwaren te weren zit het 'm ook in de verborgen suikers. Als je er echt op gaat letten zitten die koolhydraten echt bijna overal in. Nu zijn dat niet altijd complete suikers, maar het is wel een mooie indicatie. Maar witte pasta bijvoorbeeld voegt ook verder weinig toe.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-04-2013 om 14:49

Mijn eerste reactie

Wat trouwens een aanvulling op de low carb van Mona. Geen directe reactie op de 40 dagen zonder suiker. Ik geloof ook dat dat niet helemaal hetzelfde is low carb en 40 dagen zonder suiker.

Chantal

Chantal

13-04-2013 om 15:32

Ik eet al een hele tijd...

Ik eet al een hele tijd geen 'foute' suikers. Dus geen witbrood, geen gewone pasta, geen witte rijst, geen cruesli, geen suiker in toetjes, geen zoet broodbeleg, geen pakjes, geen koek en snoep

Maar wel speltbrood of goed volkorenbrood, volkorenmuesli (zonder suiker), fruit, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, pure kruiden, havermoutkoekjes zonder foute koolhydraten.

Ik vind het niet heel erg moeilijk en ik voel me veel fitter. Ik had last van suikerdips en die zijn helemaal weg.

Ely

Ely

14-04-2013 om 12:41

Ginny (ot)

'Vandaag heb ik een boterham ('s morgen doe ik wel gewoon brood), wat kipstukjes als lunch, een paar frikandellen en wat kaas als avond eten. Geen gewone dag vandaag. Want geen groente gehad. Compenseer ik morgen met een heerlijk groentesoepje'

Ben je dan niet spuugmisselijk na een diner van frikadellen (meervoud ook) en kaas? Dat is toch moddervet allemaal? Protesteren je ingewanden dan niet?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

bibi63

bibi63

14-04-2013 om 14:28

Lunch werk

Ik probeer ook wat minder koolhydraten te eten, maar vindt dat best lastig, vooral mbt avondeten. 'S ochtends als ik niet werk kan ik het redden met yoghurt met fruit, maar de dagen dat ik werk is dat te weinig. Dan heb ik toch echt de behoefte als ik eenmaal achter m'n bureau zit aan een botherham (of 2) met kaas.
Maar met lunch eet ik nooit brood o.i.d. Wat ik lekker vind om mee naar werk te nemen is een zelfgemaakte 'salade'. Daar varieer ik een beetje mee. Bijv. stukjes avocado, sherrytomaatjes, stukjes gerookte zalm, wat rucola sla, ongezouten noten en dan een beetje rode peper mayo van D&L erdoor. Of ipv gerookte zalm, gerookte kipfilet en dan gewoon yogonaise erdoor. Of stukjes uitgelekte tonijn (op water), uitjes, appel, zongedroogde tomaatjes en dressing van yogonaise, kookroom en kerrie.
Maar avondeten blijf ik lastig vinden.
Gr. Bibi

Eira

Eira

14-04-2013 om 17:40

Lol, frikadellen:)

Ik moet wel een beetje lachen om die frikadellen met wat kaas als avondmaal:) Frikadellen zijn niet bepaald gezond..
Ik vind zonder suiker niet goed vol te houden, ken dat 40 dagen zonder suiker ook wel maar vind het het geld niet waard. Je kunt dat soort dingen zelf ook wel bedenken toch..

Petra Pakje

Petra Pakje

14-04-2013 om 20:58

Frikadellen ongezond?

Ik vraag me dat altijd af. Tuurlijk, het is geen haute cuisine, en ze zijn vast vet, maar of ze nu daadwerkelijk ongezonder zijn dan een gehaktbal of een saucijsje of een karbonade? En het is niet de beste kwaliteit vlees, maar maakt dat voor de voedingswaarde iets uit?

Zo vind ik bv op http://veelkantie.nl/snacken-is-goed-voor-de-gezondheid-2/
Op zich is er niet zoveel mis met een frikandel. Het bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees, kippenvlees, soms een beetje paardenvlees en paneermeel in. En uiteraard kruiden, maar die zijn procentueel te verwaarlozen en zelden niet gezond voor u. Sterker nog, de meeste kruiden hebben veel gezonde eigenschappen. En zoals u inmiddels weet hoeft u zich over zout al helemaal geen zorgen meer te maken. Want ‘zout is fout’ is allang door de serieuze wetenschap ontmaskerd als een vervelende en hardnekkige mythe.

Frikandellen hebben, buiten dat ze redelijk calorierijk zijn, ook zo hun goede kanten. In frikandellen zitten ook veel eiwitten, dus proteïne. En Proteïne, dus eiwitten, worden door het lichaam omgezet in aminozuren en enzymen. En deze stoffen zijn simpelweg weer noodzakelijke stoffen die uw lichaam nodig heeft om gezond te blijven en goed te kunnen blijven functioneren.

Eira

Eira

14-04-2013 om 21:53

Petra,

Nou, ik geloof dat frikadellen voornamelijk van afvalvlees worden gemaakt, restanten dus die niet geschikt zijn voor de normale consumptie.. En heel erg vet en dan ook nog gefrituurd, dat lijkt me allemaal niet zo gezond.
Zelf ben ik vegetarier dus ik eet die dingen sowieso al niet.
Ik weet niet wat dat voor site is hoor maar ik las dat patat ook als een gezonde snack wordt aangewezen?? Omdat het aardappels zijn, tja..
Altijd supergezond eten is niet echt te doen denk ik, ik heb bewondering voor de mensen die dat wel volhouden, maar om snacks nou redelijk gezond te gaan noemen..

Petra Pakje

Petra Pakje

14-04-2013 om 21:58

Frikadel

Volgens mij is het niet waar dat frikadellen van afvalvlees gemaakt worden. Trouwens, wat is afvalvlees? (het is bv kippenseparatorvlees: vlees dat van de botjes geschraapt wordt) Waarom zou dat minder geschikt zijn voor consumptie? Misschien om hoe het eruit ziet, maar in elk geval niet vanwege verminderde voedingswaarde.

Ely

Ely

14-04-2013 om 22:24

Nou tsja

Gezellig een frikadellendiscussie ;)

Volgens mij zit er gewoon weinig gezonds in een frikadel en wel bovenmatig veel verzadigd vet. Ze zijn geloof ik -zonder saus- zo'n 200 calorieën per stuk.
In mijn ogen is het zeg maar geen voedsel (want het brengt niets behalve verzadigd vet) maar eten ;). En als dieetvoer vind ik dat een aparte keuze ;).

Een site ter promotie van frituur lijkt me trouwens geen denderende info bron vwb gezonde voeding. Doet mij denken aan de studiegenoot die elke dag een zak chips wegat onder t mom van vitamine C ;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-04-2013 om 22:39

Ik zei toch al...

Dat het geen gewone dag was. We hadden een feestje en de rest at friet, tja dan moet je wat.

Voor wat de kaas betreft, ja daar heb je wel gelijk in. Dat is nu mijn zwakte. De bedoeling van mijn dieet is dat je de koolhydraten vervangt door eiwitten en ja dat komt dan wel eens in wat vettere dingen. Heb daarom magere kip gekocht.

Vanavond heb ik geen groentesoep, een bakje komkommertjes en een bakje paprikaatjes en flink wat kaas op. En vanmiddag ook een feestje gehad, en daar heb ik me ook maar op de kaas en de komkommer gegooid.

Ik probeer er wel een beetje op te letten dat het allemaal niet te vet is. Skinny met een hoog cholesterolgehalte zie ik ook niet zo zitten.

Toch voel ik me wel beter, geen honger, geen suikerdip meer en ook nog een paar kilo's kwijt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-04-2013 om 22:39

EEN Groentesoep dus heb ik op.

Merel

Merel

15-04-2013 om 00:10

Koolhydraat arm

Als je koolhydraat arm eet, dan mag een frikadelletje inderdaad gewoon. Vriendin van mij, die er niets over gelezen had, had ook altijd meteen haar woordje klaar over 'vet' en 'niet goed' maar atkins is inderdaad geen vet-arm dieet. Het werkte hier trouwens echt heel goed. Kijk snacken is nooit echt goed, maar als iedereen dan een frietje met mayo nam en ik een frikandel dan zaten daar maar 5 koolydraten in en in een zak patat iets van 50 koolhydraten. Dus van de 2 slechte dingen is de zak patat in dit geval een stuk slechter.
Voordeel van het Atkins dieet (wij deden hem niet helemaal precies volgens het boekje, dat vonden we te extreem, en hadden we geen zin in) is dat je door het wat vettere eten je veel sneller vol zit úren geen behoefte hebt aan eten.
Wat wij deden was niet expliciet vetter eten, maar we kozen de gezondste koolhydraat arme dingen en lekker veel groenten. En zo min mogelijk brood, pasta, rijst en aardappelen.
En zoals iedereen wel eens een snackje neemt, namen wij een frikandel ipv friet.
Het is een dieet wat bij onze smaak past (hartig) en we eten nog steeds zo nu en dan koolhydraat arm en voelen ons er goed bij.

Eira

Eira

15-04-2013 om 07:30

Haha;)

Ja zeker een frikadellen discussie;)
Atkins is dan wel een dieet waarbij je volvette dingen mag eten maar dan wel de gezonde vetten hoor.
Die zitten niet in frituurvet en frikadellen..
Maar natuurlijk mag je best af en toe een snackje, ik vond het er alleen zo lollig staan:)
En die site waar Petra het over heeft neem ik niet echt serieus..

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Petra Pakje

Petra Pakje

15-04-2013 om 08:59

De frikadellendiscussie wordt langer

Okay, die website die ik noemde is inderdaad niet de meest objectieve die er is.
Daarom heb ik de kale voedingswaarden opgezocht van frikadel en 40+ kaas.
gefrituurde Frikandel

Kcal 315
eiwit 16 gram
koolhydraten 9,5 gram
vet 24 gram
waarvan
10 verzadigd
2 enkelvoudig onverzadigd
11 meervoudig onverzadigd
cholesterol 60 mg

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=500

kaas 40+

eiwit 26,9
vet 23,6
waarvan
14,9 verzadigd
5,4 enkelvoudig onverzadigd
0,6 meervoudig onverzadigd
cholesterol 83 mg

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1241

Frikadel is wel veel vetter dan andere soorten vlees. Maar of het dat ongezonder maakt, is maar de vraag. Er zijn veel geluiden dat vet an sich helemaal niet ongezond is. Wel ben ik zelf in het algemeen een voorstander van zo min mogelijk bewerkt voedsel en daar valt de frikandel niet onder.

Het voelt ook best raar om de frikandel te verdedigen, maar ik heb nooit begrepen waarom restjes vlees minder gezond zouden zijn dan een compleet deel vlees. En daar is m.i. ook geen grond voor.

Eira

Eira

15-04-2013 om 10:15

Frikadellen

Restanten is afvalvlees, volgens mij is dat het vlees waar het meeste vet in/aan zit. Ik heb me er verder niet in verdiept hoor, ok verdiep me liever niet in vlees namelijk:) Maar volgens mij is het al,jaren bekend dat in frikadellen alle rotzooi komt, ik word al misselijk als ik er aan denk:(
Overal zit wel iets van voedingswaarde in natuurlijk, ook in chips e.d. Maar de hoeveelheid rotzooi die er ook in zit doet de voedingswaarde weer teniet.
Vooralsnog eet ik af en toe graag een patatje met:)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Petra Pakje

Petra Pakje

15-04-2013 om 10:37

Afval/rotzooi

Is maar net de naam die je eraan geeft. Dat is mijn punt.

Eira

Eira

15-04-2013 om 11:44

Zo heet dat gewoon petra

Afvalvlees omdat het anders weggegooid wordt, afval dus. Ik zou het niet willen eten, ik eet toch ook niet uit de vuilnisbak of jij wel;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Petra Pakje

Petra Pakje

15-04-2013 om 12:32

Eira

Als je 't weggooit is het daarmee afval geworden, maar je kunt het kennelijk nog prima eten, dus als je het verwerkt in een maaltijd is het geen afval.

Het is niet giftig, het is niet bedorven, er zit zat voedingswaarde in. In feite is er niks mis met afvalvlees. Wij *noemen* het alleen zo.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2013 om 12:34

Eira

Het is ook maar net wat je als afvalvlees ziet. Mijn man vindt het lekker om het kraakbeen van een kippepootje op te eten. Ik hou daar niet van, maar hij ziet het dus niet als afval.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2013 om 12:40

Even gegoogled

Restvlees is niet dús rotzooi. Het is vlees wat niet van de botten gehaald kan worden en met bot en al in een machine gaat, waardoor het toch loslaat. Voor wie tegen eten van vlees is, zie ik hier toch een positief punt in. Er worden geen nieuwe koeien geslacht voor kroketten en frikandellen, maar ze gaan letterlijk tot het bot om alles van een koe te gebruiken en dat in zo'n kroketje of frikandelletje te stoppen. Ik zie daar niets smerigs in, vergelijkbaar met het eten uit een vuilnisbak.

Petra Pakje

Petra Pakje

15-04-2013 om 12:47

Precies kaaskopje

Zo is het.

Eira

Eira

15-04-2013 om 13:08

Nou ja

Dat is dan een kwestie van verschillende meningen over afval:)
Ik vind het rotzooi, jullie niet.
Eet smakelijk!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

lennest

lennest

15-04-2013 om 13:33

Afval vlees

Daar maak ik de lekkerste soep van! Er blijft altijd restvlees aan bijv. een kip zitten, nou daar trek ik soep van en dan komt het vlees makkelijk los van de botjes, na het afkoelen het eventuele vet eraf scheppen, niks mis mee!
En wat dacht je van gehakt? Ook dat is restvlees: kleine stukjes vlees, restpartijtjes, hup door de molen en we verkopen het als gehakt, al dan niet (extra) mager. Het is gewoon restvlees en dat is ook vlees. Een frikandel is gekookt vlees wat later gefrituurd wordt. En wat geldt voor soep maken, geldt ook voor frikandellen: het vet kookt eruit. Natuurlijk komt er weer vet bij door het frituren, maar ik vermoed dat een half om half gehaktbal met paneermeel erom heen, vetter is dan een frikandel!

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2013 om 13:44

Eira

Een verschil van mening iets anders dan het bespreken van feiten. Je kunt goed vlees, wat tijdens het verwerken naar vleesstukken niet van de botten verwijderd kan worden niet vergelijken met 'eten uit de vuilnisbak'.
Ik zeg niet dat ik de frikandel het meest geweldige stukje vlees vind dat er bestaat, maar wat mij betreft is het een acceptabel product.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.